Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do francouzské legie přicházejí nováčci. Jeden z nich anonymním dopisem slíbil místnímu seržantovi, který už utrápil hodně vojáků, pomstu. Seržant se snaží zjistit, který z nováčků je tím, kdo vyhrožoval. A do toho přijdou boje s Tuarégy. Během nich se v pevnosti rozhodne, kdo je kdo. (honajz)

Recenze (10)

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý vojnový film zasadený do francúzskej cudzineckej légie, ktorý má síce jednoduchú zápletku, ale dokáže ňou udržať celý čas dostatočne napätú atmosféru. Jasným ťahúňom filmu je Savalas, aj keď má pár dobrých sekundantov, potešila hlavne vedľajšia rola opileckého veliteľa v podaní Leslieho Nielsena. Pochváliť možno aj vojnové scény s berberskými kmeňmi. Menšiu nuda tvoria iba pasáže z rozhovormi bratov a tiež často kladené otázky, kto a z akých pohnútok sa ocitol v cudzineckej légii. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že film nevyužívá plně možný potenciál, a že se někdy utápí ve zbytečnostech. Ani kamera nebo výprava nejsou nejideálnější, snad jen herecké výkony jsou na vysoké úrovni. Chyběla mi nějaká tísnivější atmosféra, jaká je třeba u Pahorku, nějaké jasnější směřování. Závěrečná bitva je tak trochu deux ex machina, aby se rozjeté vztahy vyřešily. "Záleží na tom, kdo to bude vyprávět." ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Nič nehovoriaci Beau Geste je prezývka hlavného hrdinu (Guy Stockwell), no značne príťažlivejšie poinačený český názov filmu je omnoho lepšou voľbou. Inak celkový námet pripomenie ,,Legionára" s Van Dammom, dokonca aj zápletka je tu dosť podobná. Avšak aj keď bol ,,Legionár" zrejme najlepším Van Dammovým filmom, na Pevnosť mŕtvych zďaleka nemá. Tá síce nie je dokonalá - prvú polovicu zapĺňajú rôzne (v podstate zbytočné) konšpirácie - no akonáhle sa oddiel dostaví do pevnosti a krátko nato musí čeliť útokom Tuarégov príťažlivosť filmu stúpa. Podotknúť tiež treba, že na svoju dobu sú bojové scény veľmi dobre akčne zvládnuté. Najväčšou star je tu rozhodne Kojak Savalas, ktorý pohotovo strčí do vrecka ako skôr nevhodne obsadeného Guya Stockwella, tak aj solídneho Leslie Nielsona, ktorý vo vážnejšej úlohe určite poteší. (14. hodnotenie, 2. komentár k filmu) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Leslie Nielsen hrat nevedel, pozeram ze Telly Savalas mi vadil len v OHMSS. Tento film je aj podstatne lepsi nez ta bondovka z 1969 roku. Boje s Tuaregmi sa oplati vidiet . 67 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

O francúzskych légiách v Afrike sú rozhodne lepšie a kvalitnejšie zahrané filmy, ako bol tento. Tu bola divná kamera, herecké pozadie nič moc, príšerné a amatérske kaskadérske výkony, film mal málo šťavy. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek, kterému dominuje Savalas a jeho seržant. Savalas si roli evidentně užíval a bavila ho. škoda, že snímek stojí a padá s ním. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Jediná škoda, že to bylo v mnohém příběhově ochuzené oproti verzi z roku 1939. Jinak je to fajn, když si domyslím, že rozpočet asi nebyl největší, tak tvůrce udělal z minima maximum. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

Plešatá hlava Tellyho Savalase byla v 60/70 letech majákem každého filmu. Jeho charizma bylo tak velké, že do filmu nemuseli cpát nějaké další známé jméno, aby ho víc proslavili. Tady je to krásně vidět, protože kromě něj vidíte jen bandu stejně vypadajících vojáků, jejichž osud je vám tak nějak u zadku. To, že zde hraje Leslie Nielsen, jsem zjistil až ze závěrečných titulků. Jinak se jedná o průměrný dobrodružný film, který se přižene jako písečná bouře a brzy zmizí, a zůstane po něm jen pár přesýpajících se zrnek vzpomínek. ()

Reklama

Reklama