Reklama

Reklama

Můj soukromý měsíc

  • Česko Měsíc v nás (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument o menštruácii v širších spoločensko-historických súvislostiach. Tento dokumentárny film rozpráva príbeh Diany, dievčaťa roky trpiaceho bolestivou menštruáciou, ktoré sa rozhodne pátrať po pôvode bolesti. Prostredníctvom dokumentu si kladie otázky, skúma príčiny problémov, trápenia a nachádza informácie a historické fakty, ktoré spochybňujú tradičné vnímanie menštruácie. Cez rozhovory s odborníkmi na celom svete, skúma hlbšie súvislosti v oblasti sociológie, kultúrnych noriem, zvykov, symboliky a podvedomia. Získané informácie sú zaujímavé, prospešné, miestami alarmujúce, no i zábavné a dotvárajú pestrofarebnú mozaiku sveta, a nielen toho ženského. Snahou dokumentu je teda bez predsudkov, s miernou iróniou a s humorom konštatovať, že s každou ľudskou bytosťou sa rodí nová príroda, a že obrodzujúca sila ženského cyklu je vlastne nezvyčajným zdrojom energie pre celú ľudskú spoločnosť. Téma aj nezvyčajné spracovanie námetu slovenskej autorky a režisérky Diany Fabianovej zaujali aj medzinárodných tvorcov, ktorí postupne začali na dokumente participovať. Vznikol tak medzinárodný tím, v ktorom okrem slovenských tvorcov pracovali tvorivé štáby z Francúzska, Španielska a Spojených štátov amerických. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

tron 

všechny recenze uživatele

„Stačí urobiť veci inak a všetko sa môže zmeniť.“ Keď som sa dozvedel, že mám možnosť vidieť tento dokument a o čom je, začal som sa triasť približne rovnako, ako keď som kedysi v kine videl jednu z najmonumentálnejších akčných scén svetovej kinematografie, „Prenasledovanie v Morii“ z prvého PÁNA PRSTEŇOV. A hoci som hrozne rád, že tento film vznikol a že je taký, aký je, mrzí ma, že nie je EŠTE lepší a i preto volím prísnejšie hodnotenie 60%, lebo si myslím, že ako téma, tak autorka mali na viac. Pretože hoci som na celý film pozeral s padnutou sánkou, akosi som sa nedozvedel, o čom je. Režisérka je zrejme fajn osoba a niektoré scény sú sila (keď taxikár hovorí, že v ich krajine ak žena s menštruáciou chytí práve narodené dieťa, dieťa zomrie, tam netreba komentár), lenže hoci ma dokument bavil, dosť často ma vyhadzovala zo sedla práve jeho myšlienková roztatárenosť. O čom to je? O tom, ako sa história správala k menštruácii? O tom, ako sa k nej správajú samotné ženy? O tom, ako sa správajú muži k ženám, ktoré práve majú menštruáciu? O tom, či je menštruácia len biologický akt alebo v nej treba hľadať filozofiu? Človeče, bolo to vôbec myslené vážne? Či ironicky? Neviem...ale chcem od Diany Fabiánovej vidieť ďalšie filmy (možno nielen dokumentárne). ()

Zeck

všechny recenze uživatele

Skutečně někdo v 21. století natočil dokument o krámech? Dozvíme se například takové novinky, že když to na ženy leze, mají bolesti hlavy, bolí je břicho, jsou unavené! Smysl tohoto dokumentu nechápu, vyhozené prachy. Příště by mohl být třeba 70 minutový dokument o tom, jak se chce chlapovi po píchání chcát, protože tělo potřebuje vypláchnout chámovod. Nejhorší na těchto dokumentech, které pojednávají o tak banálních problémech jsou ti "odborníci", kteří skrze pět minut slávy zásobují veřejnost svojí schizofrenií a názory, které by zdravý člověk z huby nevypustil. No jo, ale jsou v dokumentu, tak to asi bude pravda! Ženy, jděte rodit při tanci, jedna španělská tanečnice totiž tancem dokáže sama sebe udělat a asi i vymenstruovat? ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Dokument je to otevřený, ale až příliš se projevuje autorčina nezkušenost s točením filmových dokumentů. Ale ta 11letá holčička, to je teda trefa! Jak popisuje, jak si vytírala prdel a mezi hovnama viděla krev, tak si myslel, že to dostala, ale nedostala ... no žůžo. Ale jako ve správné pohádce ... nakonec přece jen přišla "první krev" - spíš mi to teda evokovalo Ramba, ... prostě nářez. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Priamy a otvorený dokument na pomerne nezvyklú tému, ktorý viac než ženy určite zaujme a niektorými faktami prekvapí práve mužské pohlavie. 80%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Ztracená šance. Tento dokument mohl přinést nějaký nový pohled na menstruaci a nějaké nové informace. Režisérka sice vznesla desítky zajímavých otázek, na které ale neodpovídá (například proč vlastně menstruace bolí), místo toho nechala promlouvat hlavy, které jsou schopny se rozpovídat na dlouhou dobu o nezajímavých či známých věcech, a které bohužel občas také plácají neuvěřitelné hovadiny. Například Renu Li, německá profesorka jógy: "Menstruace souvisí s pohlavními orgány, které jsou silně propojené s ledvinami, a proto jsou - v čínské medicíně - spjaté s linií předků. To znamená, že v sobě nosíte něco, co nepatří jen vám, ale je to vaše dědictví. [...] Věřím, že děloha má něco do činění s kolektivním vědomím všech žen na Zemi." Nebo nějaká španělská "vědkyně": "Když má žena orgazmus, krev v oblasti pánve se uvolní. Pokud žena nedosáhne sexuální uspokojení, tlak krve v této oblasti zvětšuje menstruační bolest." OMFG! Režisérka Diana Fabiánová na to neřekne ani slovo. Obecně na své mluvící hlavy nijak slovně nereaguje, ačkoliv některé jejich rady zkouší. Například zbavit se menstruačních bolestí břišním tancem. A celá ta záležitost s 11 letou holčičkou a její videokamerou nemá ve filmu vůbec co dělat, tento segment nepřináší nic. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Veľmi otvorený a poučný film o menštruácii. Vysoko odporúčam! Hádam jediná výhrada smeruje k tomu, že film vďaka tomu, že ide do hĺbky, je spracovaný vtipne i poučne zároveň, načína veľmi veľa tém súvisiacich s menzesom príliš zoširoka, čo si vyžaduje naozaj na sledovanie dokumentu oddýchnutú a na príval informácií pripravenú diváčku/-ka. Napriek tomu ide podľa mňa o najlepší slovenský dokument za posledné roky. Režisérka to podľa mňa, na rozdiel od názoru užívateľa andersona spracovala profesionálne (študovala filmovú réžiu v Španielsku), hravosť dokumentu (striedanie hraných záberov, záberov z iných filmov, animované scény, home video) mi pripomenula najlepšie práce Lucie Královej (Ztracená dovolená). Na projekcii v kine Diana Fabiánová uviedla, že jej snom je vydať dvojhodinové dvd s tzv. directors cutom, pretože má celkove vyše 150 hodín nakrúteného materiálu, z ktorého je ešte čo vyberať a strihačkou terajšej podoby dokumentu bola Juhoslovanka, ktorá nerozumela ani po slovensky, ani anglicky a ani španielsky, nie samotná direktorka. V diskusii dokonca padla myšlienka o vytvorení seriálu, čo by vôbec nebolo márne:). 90% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Obsah zvysoka převyšuje formu, která je ryze amatérská. Nicméně každý začátek je těžký a informace, které snímek přináší, mohou být leckteré dívce/ženě ku prospěchu. 60% ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Majstrovstvo kvalitného spracovania je nepopierateľné, ale prečo ten zbytočný feministický exhibicionizmus?! Intímne veci by mali ostať intímne. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem trochu něco jiného.. asi pohled na menstruaci napříč historií a národy. Dostalo se mi spíše takového osobitější pohledu na danou "problematiku". Diana Fabiánová je sympatická žena, o které nejsem schopen říct, jak velké zkušenosti s dokumentem má, ale potenciál tohoto tématu mi přišel dosti nevyužitý, což je škoda, protože "jahodové dny" by si snad i zasloužily hlubší (myšlenkově) prozkoumání. Pouhé povídání z úst několika (na různých názorových extrémech se pohybujících) "odborníků" holt nestačí. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Slovensky v slovenském koprodukčním dokumentu promluví jen matka protagonistky. Dozvíme se vše o menstruaci, tedy ne moc pánské téma pro mě. Měl bych něco dělat se svou panenskou blánou. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: STV 2 = 10.6.2009 - dokumentárny film, ktorého originálny názov je naozaj anglický --- Autorka si vyventilovala svoju traumu z "krámov" dosť experimentálnym spôsobom a za odvahu a filmársku zručnosť (teda na debutantku a v podstate amatérku) jej udeľujem tak vysoké hodnotenie. No a aj napriek tomu, že teraz asi stratím priazeň ženského osadenstva ČSFD si dovolím konštatovať, že feministky naozaj nemusím a téma menštruácie pre mňa aj naďalej bude v tzv. dôverných rozhovoroch tabu. Milé ženy, vyriešte si to láskavo medzi sebou. :-) (11.6.2009) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

AFO 2021 online. Možná, že kdybych dokument viděla před 12 lety, kdy byl natočen, tak bych byla více unešená. Přijde mi ale, že v dnešní době už téma menstruace mezi mladými (nebavím se o našich prarodičích) není takové tabu. Mladí muži (možná bych měla dodat ještě vzdělaní a neburanští) tuhle tématiku už povětšinou neignorují a nešokuje je, nebo ji nemají spojenou s "nemocí" a že to zní jako něco vojenského, jak bylo v úvodu filmu ukázáno na vzorku dotazovaných mužů. Řada informací mi přijde už profláklá, ale místami mě dokument mile překvapoval. Jindy jsem si říkala, proč autorka pokládá řadu zajímavých otázek, ale v závěru od té tuny "odborníků" nezíská odpovědi? Nebo alespoň nějak nekomentuje jejich odpovědi a "moudra". Jako třeba na toho trotla "doktora", co by nasadil antikoncepci holkách ještě před první menstruací a vůbec je udržoval na hormonech celý život s výjimkou oplození, bych proliskala a ona to ani neokomentovala. Nevím, ale v době natáčení dokumentu tedy Dominika byla těsně před první menstruací a myslela si, že tampon mohou používat jen ženy po oplození aka po sexu (už tady je naprostý protiklad obou slov). Evidentně nějaká hodně pozadu výchova na Slovensku jak doma, tak ve škole. Já jsem si tímto obdobím procházela mnohem dříve než v roce 2009 a teda takovou blbost bych neřekla, protože jsme měli 2x ročně v tom krizovém období prepuberty návštěvy v hodinách tělocviku, kdy nám pozvaná gynekoložka říkala, co a jak. P. S. ty klučičí obrázky, co si asociují s menstruací mě hodně pobavily :D ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Po mém životním prozření, které mi umožnila má ex-manželka, se (mám-li špatnou náladu) přikláním k názoru pana učitele Garissona .. jeho památná slova na toto téma zazněla ve filmu South Park : Bigger, Longer & Uncut … „Je mi líto, ale nevěřím ničemu, co pět dní krvácí a neumře“ … ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo poňatý dokument z intímnej oblasti témy, ktorá je aj v dnešnej dobe stále akýmsi tabu. Diana Fabiánová sa do toho pustila s odvahou a všetkým nám týmto dokumentom poodhalila tajomstvá "mesiačikov". Jej putovanie po svete a snaha o diverzitu rôznych odborných i neodborných názorov boli hnacou silou celého projektu. Čo sa mi však nepáčilo, tak to boli miestami až príliš infantilné animačné vsuvky. A ja osobne by som uvítal aj viac tej histórie, že ako ktorá doba a civilizácia nahliadala na túto intímnu tému. Ale aj tak fajn, 3* za dokument + 1* za odvážny námet. ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné plus - téma menstruace se dostává mezi obyčejné lidi. Nejednoznačné mínus - důraz na periodické prožitky žen, nálady, dojmy, zážitky. Ale stejně důležité je ozřejmit vlastní fyziologický důvod menstruace, hormonální pozadí a celý mechanismus reprodukčních funkcí ženy, zde má tento dokument velké mezery. Proto apeluji jak na muže, tak na většinu žen - informujte se o této problematice - je to naprosto přirozená součást života a není zde prostor na žádná tabu. ()

Wlck 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se v rámci přednášky na VŠ. Měl jsem opravdu velký problém u tohoto dokumentu neusnout. Přiznávám, že začal vcelku dobře, ale postupně mě začal ubíjet. Když to vezmu z řemeslné stránky, tak prostřihy dialogů z jiných filmů působily výborně a svěže. Problém jsem však měl, když postupně všichni respondenti měli nutkání nějakým způsobem na začátku uvést lidi do toho, co to ta menstruace je. Samozřejmě předpokládám, že při podobném rozhovoru a výkladu to nutností je. Pakliže je však tento výklad zopakován pětkrát, tak je to vskutku na pováženou. Což je asi tak vše. Ač byl dokument zábavný, rozhodně nedokázal udržet mou pozornost. ()

Brion.y 

všechny recenze uživatele

Taká vtipná dámska jazda, no robená úplne vážne. Ženská časť našej domácnosti sa rozhodne bavila, mužská sa dištancovala, tak neviem... Trochu mi vadila predvídateľnosť (hlavne na konci) a veľa filozofovania ( osobne - ja na tejto téme nič poetické nevidím), no inak som sa utvrdila v predstave, že slovenské dokumenty stoja za pozretie a aj chváliť ich treba neprestajne : ) ()

Reklama

Reklama