Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Recenze (149)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nenechte se odradit 'grindhousovským' plakátem. No jasně, Zákázaná planeta je snímkem na kterém se zub času již notně podepsal. Ale i to snad tomuto filmu dodává na jeho neopakovatelném kouzlu. Zajímvaý příběh, na svou dobu skvělé triky a Leslie Nielsen v nekomediální roli - zkrátka nelze nevidět. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Starý klasický scífko co mě neurazilo ani nenadchlo. Pravda rozjíždí se to poněkud déle než by bylo záhodno, občas se trochu vkrádá nuda a některý ty dialogy na mě působili dost naivně, ale zase když se do toho člověk zažere, tak to chytne a na povrch vystoupí i slušný příběh se solidní pointou. Leslie Nielsen dokazuje, že ještě před tím než se vrhnul na komediální role, tak mu docela dobře sedli i ty dramatické. Jinak nad dobovými praktickými efekty (ať už v té době na tehdejší publikum působili jakkoliv) se dneska člověk spíš pousměje, ale bylo by to asi trochu nefér to tomuhle snímku vyčítat. Nakonec kouzlo poctivé nostalgie u podobných kousků funguje a i když to není nějaký veledílo, tak lepší průměr si zaslouží. 60% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Je pochopitelné, že sci-fi snímky stárnou nejrychleji. Technika jde neustále dopředu a tudíž sci-fi z 50. let již dnes působí prehistoricky. Nejvíce diváka zamrzí prostředí planety, které je lacině kulisové, malované. V čem je však obrovská síla Zakázané planety, je příběh. Snímek má opravdu velmi silný a poutavý vědecko-fantastický příběh, bez něhož by možná nikdy nevznikl Vetřelec a Prometheus. Můj úvodní blahosklonný úsměv nad snímkem se postupem času vytratil a já sledoval s patřičným zaujetím a napětím každou scénu a vychutnával si tajemnou atmosféru záhadné planety. Nejsem zastáncem remaků, ale dle mého názoru by si Zakázaná planeta zasloužila nový háv. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Stáří snímku je sice hodně znatelné a v některých místech i rušivé, ale za myšlenku a temnou atmosféru by se nemusel stydět ani Steven Spielberg v dněšní době. Leslie Nielsen v hlavní roli vystupuje jako velký charakter, robot Robby je doslova ikonický a pohledná Anne Francis v krátké sukni je zpestření par excellence. Totožnost toho tajemného a dlouho očekávaného nepřítele mě tedy dost zklamala, ale na 50. léta přesto působí tenhle film docela převratným dojmem a je natočen tak zajímavým způsobem, že ani na chvíli vyloženě nenudí. Jít na to v té době do kina, asi bych si cvrnknul vzrušením do kalhot.. 70% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Výtvarne dokonalé sci-fi, kompletne odohrávajúce sa na cudzej planéte, plnej mesiacov, umelých púští a čarovných stromov nakreslených na pozadie a z časti vystavaných v štúdiu. Radosť sa pozerať. Záporom ostáva ale pozvoľný dej, niekedy až príliš rozvláčny v technologických dialógoch. Záver je zaujímavý a veľmi originálny a zvráti predošlých pár nudných okamihov. Freud by mal radosť... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Scifi z čias dávno minulých, z čias kedy ešte L. Nielsen nemal šedivé vlasy... Žiaľ nenadchlo ma to tak ako som čakal. Jediné, čo ma milo prekvapilo bola pekná vizualizácia a na tú dobu slušné trikové efekty. Obsah bol však dosť strohý, nezáživný a s koncovou banálnejšou pointou. Ošumelý príbeh, ktorý môžme nájsť snáď v každej tretej knihe so scifi námetom. Slabší priemer. 55/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Smířím se s mírně ošumělými triky, podstatné je, že tohle sci-fi má myšlenku. Film je výborně zrežírovaný, dokáže udržet vysoké tempo i napětí od počátku až do samého konce. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Toto ma skutočne dostalo! Na tie roky ( ved to je 50 rokov stará záležitosť !!! ) by som povedal, že to bolo technicky veľmi, veľmi premakané. Samozrejme, škeril som sa od ucha k uchu napríklad, ked tam tými svetlometíkmi bojovali a na xichtoch ani brvou nemihli... hehe... Alebo samotné zbrane.. no dopopuku... Aj to sa mi napríklad páčilo, že po pristátí na planéte, bez akýchkoľvek okolkov zbalili dcéru vedca, ani okom nemihli. No,ale bombastické hlavne bolo, že v porovnaní so súčasnými sci fi filmami, ktoré sú nenormálne a zbytočne natiahnuté, toto bolo nadupané akciou od začiatku až do konca a bez zbytočnej sekundy naviac! ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu úchvatné a velmi originální sci-fi s mladým a drsným Leslie Nielsenem, který v té době ještě neměl ani ponětí o svém komickém talentu. Efekty jsou velmi dobré a největší peckou filmu je robot Robby, který by se jistě hodil do každé domácnosti. Jednoho času mě tenhle film strašně bavil a mám ho moc rád dodnes. Velmi dobré padesátkové science fiction, které mohu jen doporučit. Určitě si ještě někdy udělám reprízu, na padesátá léta je to moc dobrá podívaná s bezpochyby úchvatnými efekty. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Zajímavý sci-fi snímek s parádním scénářem. [8/10] (Loew´s Incorporated MGM) (Eastmancolor /// Produkce: Nicholas Nayfack /// Scénář: Irving Block, Allen Adler, Cyril Hume /// Kamera: George J. Folsey /// Hudba: Bebe Barron, Louis Barron /// Nominace na Oscara: A. Arnold Gillespie, Irving G. Ries, Wesley C. Miller (zvláštní efekty)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zdanlivo brakové scifíčka z 50tych rokov majú oproti mnohým dnešným veľkorozpočtovkám jednu výhodu. Takmer všetky sa nám snažia niečo dôležité povedať. Forbidden planet je filozofické sci-fi, ktoré má čo povedať aj dnes. Niektoré prvky pôsobia archaicky a smiešne, napríklad robot, ale drvivá väčšina filmu je stále veľmi pôsobivá. Atmosféra planéty je neopakovateľná, nepamätám si, že by som mal niekedy potom podobný príjemný pocit z cudzieho sveta. Bonus: mladý Leslie Nielsen. Po opätovnom zhliadnutí doporučujem sa vybaviť znalosťou predlohy v podobe Shakespearovej Búrky, ten film je potom omnoho silnejším zážitkom. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Skvělá klasika. Triky jsou dobré i dnes(hlavně vnitřek Krelského stroje), herci taky a výprava je sice trochu tlumená, ale to nevadí. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Styl. Styl. Styl. Po vizuální stránce úchvatné dílo. Vnouček melièsovy Cesty na měsíc úžasně spojuje atmosféru Jules Verna s designem a dobou svého vzniku. S přihlédnutím k roku natočení i se zajímavě zpracovaným, napínavým a inteligentním příbehem snažícím se o slušnou myšlenku, který snímek bezpečně zachraňuje od bezedného pytle s nápisem 'béčko'. A to vše způsobem, že i takový o čtvrt století mladší Flash Gordon vypadá dnes filmařsky "zaostaleji". ___ Vcelku zřejmá inspirace Star Treku, Lucase, a nebýt to nemožné, veřil bych, že i Karla Zemana. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Kosmické sci-fi z roku 1956. Naprosto zasloužené 4*. Zejména s ohledem na věk filmu a skutečnost, že přestože jsou mnohé triky "primitivní" dokáže zaujmout, udržet a ani dnes nepůsobí směšně (samozřejmě, člověk si musí stále uvědomovat, že pro tehdejší "herectví" byla "prkennost" standardní). Planeta se zelenou oblohou se mi doopravdy líbila. I přes stáří tohoto díla považuji film za originální. ■ Leslieho Nielsena jsem nepoznal. ■ Pohledem do biografie herců zjišťuji, že představitelka hlavní hrdinky Alty, Anne Francis, zemřela jen před několika dny - 2. 1. 2011. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Zjevně je mi třeba mozkového posilovače k správnému úchopu vysoce ceněné scifárny, zařazené do 1001 filmů, které mě povětšinou klidně mohou míjet... Autorům nechť je útěchou, že takové kosmické vandry pozemským prosťáčkům nikdy nevyjdou, tudíž se vyfantazírovanému kousku bez možnosti srovnání kromě mě nikdo další nevysměje. Seriously, nežli opakovaně tyto báječné muže s vysílačkou na lanku, robotického brouka Pytlíka, šíleného vědce (jak jinak) a blonďaté boží hovádko v doprovodu kosmických pazvuků horších neviditelné hrozby, likvidující Nielsenovic mužstvo, raději snad znovu volný pád vousatých strejců z Cesty na Měsíc, přinejmenším měli podstatně příjemnější stopáž a čtyřiapadesát let k dobru k tomu. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Výborné a inteligentní sci-fi, které v záplavě šíleností své doby muselo působit jako zjevení. Škoda jen poměrně dlouhé "expozice" (s tím, že rozumím, že o žádnou expozici nešlo a ukazovalo gró filmu před lehce očekávatelnou pointou), byly tam krapet uspávající části, jež zmizely až prohlídkou krellských vynálezů. Kulisy jsou spíš roztomilé než hezké, zvlášť v doktorově rezidenci působí až kýčovitě, ale jednoduchost výpravy zase dala možnost soustředit se spíš na myšlenku než na vizuální či akční projevy. Freudovské finále nebylo nijak okázalé, ale vydrželo patřičně gradovat až do chytrého závěru. K tomu všechny scény s k zulíbání vybízející Anne Francisovou - místy jsou i opravdu vtipné, několikrát mě při sledování napadlo, jaké by bylo být Frankem Drebinem a tohle dlouhonohé koťátko zaučovat. A Robby měl potenciál stát se kultovní postavičkou. Možná poslední dobou plným počtem hvězd příliš plýtvám, ale když jsem volil, zda čtyři, anebo pět, za všechny klady prostě musím dát tu vyšší. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Inteligentný príbeh posúva tento film na vrchol sci-fi 50- tych rokov. Bol som príjemne prekvapený, lebo pravdupovediac, čakal som klasické "béčko". ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Má to dřevěné herce; hraje v tom žena s tak krátkou sukní, že se nemůže ani sehnout; robota, který unese desetitunovou desku (sice vypadá a je z papíru, ale na tom nesejde); hrozné dialogy, z níchž většina končí slovy "Ajaj captain"; poněkud trapné efekty a kreslené monstrum. Co je to? ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

Nietzschem znásilněný Freud, wow. Tenkrát si teda servítky fakt nebrali. Obluda vypůjčená od Disneyho, postavy toporné, oproti nim byl Robby aspoň charakter. Takže z tohoto pohledu nic moc, pořád je to ale o chlup lepší než mnoho podobně starých sci-fi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vyzera to ako taky predchodca Star Treku u ktoreho sa evidentne inspiroval Gene Roddenberry, ked vymyslal Trek. Sledujeme tu cestu medzihviezdnej lode na jej expedicii pri ktorej navstivia planetu na ktorej musia vyriesit zahadu, kym ich to vsetkych nezabije. Chrabreho kapitana, ktory sa zapletie s miestnou sexicou si zahral mlady 30 rocny Leslie Nielsen. Sice nebol zly, ale vo vaznej polohe nepôsobil prilis charizmaticky. Zvysok posadky je dost zamenitelny. Viac zaujme zahadny vedec a jeho krasna dcera. Stvala ma akurat postava kuchara, ktora vyznieva az prilis dobovo komicky. Technicka stranka vyzera aj po 60tich rokoch stale dobre a s prihliadnutim na dobu vzniku aj pôsobivo. Tempo filmu je pomalsie, ale na to je fanusik Star Treku zvyknuty, takze v tom nevidim problem. Samotna zahada je zaujimava. Vysledkom je kvalitne sci-fi v Star Trekovskom style, ktore funguje aj po rokoch. 7/10. ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama