Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Recenze (149)

PanCitron 

všechny recenze uživatele

"Pomoc! Pomoc! Útočí na nás odporná, pět metrů vysoká a naprosto neviditelná příšera." Osobně tohle byla jediná věc, která (ostatně jako vždy) mi vyloženě vadila, ale závěrečný vysvětlení to hodně vyspravilo. Zbytek rozhodně kladné hodnocení. Od Nielsena v nezvykle vážné roli až po Robota. ()

adamo_znk 

všechny recenze uživatele

Originální a napínavé sci-fi z 50. let se vždycky cení ! Líbila se mi budovaná atmosféra a hlavně nepředvídatelný děj, který končí celkem nečekanou a zajímavou pointou. Herecké výkony byly samozřejmě dost prkenné, stejně jako některé speciální efekty (střelba z paprskometů byla směšná). Na druhou stranu se moc povedlo architektonické a výtvarné ztvárnění, hlavně ve scénách z interiérů a podzemních prostor. ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je předchůdce Star Treku. Na svou dobu skvělé efekty pomohly zařadit tento film na trůn scifárnám padesátých let. Od svých souputníků se liší scénářem, který není úplně tupý, naopak, místy slušně graduje. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

V porovnání se sračkovými sci-fi kusy 50. let je tohle úplně jiná liga. Přesto dneska už působí hodně zastarale. Tempo je hodně pomalé, vše se hlavně okecává, ale v momentě, kdy jsem si vzpomněl na psychologii a uvědomil si, co je myšleno těmi monstry z Id, rozhodl jsem se dát ještě jednu hvězdu navíc, protože mě to fakt pobavilo. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Výprava a trikové scény vás určite ohromia, rovnako ako aj zvuková a hudobná zložka, do toho mladý Leslie Nielsen ( naozaj som si naň nevedel zvyknúť, predstavoval som si stále Franka Drebina ) a máme tu sci-fi ako remeň. ()

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Ale jo. I dnes má film co nabídnout. Když se člověk nebude hrabat v dnes již zastaralých efektech ve studiu vytvořené planety, tak je tu celkem zajímavý příběh, který dokáže zaujmout až do samého konce. Film má pomalu plynoucí tempo, hodně dobovou sci-fi hudbu a dobře zahrané role. Za mě 60% :) ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VEĽMI NERÁD TO HOVORÍM, ALE TEN CHLAP JE NOTORICKY ZNÁMY V SIEDMYCH PLANETÁRNYCH SÚSTAVÁCH." __ ,,Zakázanú planétu" som mal vo svojom diváckom hľadáčiku už pred rokmi, kedy som bol lačný po snímkach obdobného žánrového zafarbenia. Vplyvom akýchsi technických PC nedostatkov (vraj zlých kodekov...) som si vtedy jej obraz žiaľ nemohol vychutnať a dielo vychvaľované v celej svojej štruktúre mi na dlhšie uniklo. Teraz môžem povedať, že z hľadiska roku výroby ide o veľmi solídny počin najmä po stránke spracovania najrôznejších špeciálnych efektov, avšak ešte viac novátorskou je jeho zvuková zložka, ktorá len ťažko znesie označenie hudba či soundtrack a v úvodných titulkoch je pomenovaná ako ,,elektronická tonalita". Tento odvážny experiment manželov Barronových pripravil vo zvukovej dramaturgii éry 50. rokov akýsi štandard ozvučenia mimozemského prostredia. Podľa môjho úsudku však skončil kdesi na polceste, v mnohých sekvenciách je vyslovene rušivý a dnes už pôsobí omnoho zastaranejšie než už spomínané triky, ktoré sú vo svojich najsvetlejších momentoch porovnateľné s produkciou obdobia prelomu 80.-90. rokov. Akurát som sa nedokázal stotožniť s vesmírnou loďou v podobe lietajúceho taniera, keďže je synonymom pre dopravný prostriedok mimozemšťanov. (1209. hodnotenie, 121. komentár k filmu) ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se jak toto dávali kdysi na čété a zíral copa ti zlý imperalisté v dobách normalizace dělali za filmy. Dnes už triky a celkové vyznění filmu bude pro některé namlsané lidi ( Válka světů,Den nezávislosti nebo Vetřelec...) dost nudit a chvílema ta papírovost ztoho je cítit. Mě to nevadí , protože toto je rozhodně klasika. Dokonce ta neviditelná příšera byla strašidelnější díky tomu , že nebyla vidět. Leslieho byste v takové vážné roli ani dnes nepoznali. Každopádně toto scifi se mi moc líbilo a těch 50 let nic neubralo na atmosféře. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No nevím no-Jak tady koukám kolem sebe na všechny ty čtyřkopětky jsem asi fakt tupý ignorant, protože mě tenhle-po všech stránkách-zoufale prkenný a rádobyfilosofující(hahaha)film neoslovil téměř ničím. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Klasika, klasika, klasika.... Ale rozhodně by si zasloužila podstatně technicky propracovanější remake, jinak skutečně není naprosto, co vytknout.. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Wow :) Tak to bych od sci-fi z dob našich prarodičů (a možná i prapra) fakt nečekal. "Star Trek" 10 let před Star Trekem, jež si je v mnohém skutečně (jak je v zajímavostech uvedeno) inspirací více než zjevnou. A tohle je možná ještě o něco lepší, než Roddenberryho federativně-planetární mnohem mladší prvotina :) Na tu dobu prostě WOW, i po takřka 60 letech uznale pokyvuji. Ale netleskám, fakt je to v mnohém hrozně naivní a pitomoučké (na dnešní dobu) - asi jako první Star Treky, no :P ~ PS: Popravdě, Leslieho bych si asi ani nevšiml a vůbec ho nepoznal, nebýt tu o něm zmínky v komentářích. Asi bych si jen zpětně řekl, že hrál nějakého člena posádky stojícího vždy opodál. ()

Dero 

všechny recenze uživatele

Vůbec to není hloupý film. Dokázal bych si představit i trochu delší stopáž s filosofickým přesahem. Ale i tak se tu na malé ploše odehrává chytrý povídkový příběh s několika napínavými i vtipnými momenty. Triky na tehdejší dobu výborné. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Zbožňuju staré hororové klasiky (o to méně však ty klišoidní plakáty, ve kterých vždy nějaké monstrum drží bezmocnou dívku v náručí - což je mnohdy úplně mimo ). Při koukání na Zakázanou planetu, jako kdybych se dívala na předka Star Treku. Hodně kvalitní sci-fi. Povinnost pro všechny fanoušky science fiction i klasiky. Je zajímavé porovnávat, jaké charaktery hrál Leslie Nielsen v 50. letech a jakého pšoukajícího blbce ze sebe dělá teď. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Oh yeah, baby. This is the stuff! Totalne nadcasove sci-fi, ktere je famozni i po 60ti letech. Napinava navsteva exoticke planety, spousta technologickych vychytavek, filozoficka zapletka, dokonce i funkcni romantika. Za zminku stoji prevrat na hudebnim poli, kdy se jedna o uplne prvni 100% elektronicky soundtrack v historii! Celych 8 let pred vznikem prvniho mainstream syntezatoru Moog si Louis Barron pomoci kyberneticke knihy sestrojil vlastni zarizeni s obvody, ktere vydavaly vsemozne zvuky a mohl tak slozit doslova soundtrack budoucnosti. Je mozne chtit pro podobne sci-fi neco hudebne vhodnejsiho? Neni, to pipani je proste uzasne! Nemluve o tom, ze Robby the Robot je primarni inspiraci pro roboty v serii Fallout. Forbidden Planet je proste ve vsech ohledech revolucni, klicove a zasadni sci-fi, ktere by nemelo uniknout zadnemu priznivci zanru. 10/10 ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Frank Drebin in space, hahaha! Ne, teď vážně. Děj je v poho a osobně tento film považuji za jakéhosi Avatara své doby s tím, že tento film z několika důvodů hravě strčí Avatara a všechny ty digibordelové trháky do kapsy.  To, že to silně připomíná STTOS, nebude dle mého náhoda. Roddenberry to musel viděti. Též bych vyzdvihl ´´hudbu´´. Ost ovšem doporučuji jen pro velmi zkušené soundtrackisty. :) Nikoli Trockisty.:) ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

V dnešní době se řekne, že je to jen něco "Star Trek", jen je potřeba si uvědomit, že tenhle film tu byl ještě před "Star Trekem". Na svou dobu jsou tady neskutečně nádherné efekty a filmu samozřejmě pomáhá i to, že je barevný. Leslie Nielsen byl jako mladý poměrně fešák a jako velitel týmu je parádní. Skvělé sci-fi z doby, kdy by si člověk myslel, že něco tak vizuálně úchvatného ani není možné natočit. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Před chvilkou jsem koukal na "Columbo: Dobrá pověst nadevše" a tam skoro ten samý robot co jsme mohli vidět tady. Taková lehká shoda náhod. ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama