Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Recenze (149)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V době, kdy je hovorová angličtina běžná v celém vesmíru a pohybovat se násobky rychlosti světla je považováno za prkotinu, tak i přes nutnost zapínat bezpečnostní pásy u vozidel, jsme pořád v době, když se myslelo, že technika zvládne všechno. A podobně i lidé jsou stále považováni za korunu tvorstva, i když jejich arogance a pýcha je znovu a stále přivádí k pádu. Podstatu filmu vystihla ve svém agresivně feministickém komentáři Morien, když uvádí citát z Shakespearovy Bouře: „Ze stejné látky jsme, z níž spřádají se sny, a život je jen ostrůvek, co ze všech stran je obklopený spánkem.“ Ty sny jsou nehmotné a neviditelné, a jmenují se "Id" (latinsky), "Es" (německy), "Ono" (česky). Toto Ono je součástí naší psychické struktury (vedle "Já" a "Nadjá") a obsahuje nevědomé a pudové složky přináležející principu slasti. Jejich součástí je rovněž pud náslilí, agrese (ať již vrozený nebo získaný třeba v důsledku frustrace). Já má tedy těžkou pozici, protože musí koordinovat nejen požadavky z Onoho a Nadjá, ale i z vnějšího světa. A ještě těžší, když se zhmotní do monstra, které ničí a vraždí, a o němž se neví, že je to Id doktora Morbiuse (už to morbidní jméno!). Těmi nejprostšími slovy se dá říct, že monstrum je zbytnělé libido sexuálně abstinujícího doktůrka. Zkrátka jak říká Petr Skoumal: "Freude, Freude, Freude / vždycky na tě dojde". Pozn.: "Zakázaná planeta (Forbidden Planet)" je zvláštní pojmenování. Nikdo o nějakém zákazu neví, ani o něm nemluví. Je tedy zřejmé, že je zakázaná a priori. Tak jako psychika někoho druhého? ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Vesmírna loď C-57D pristáva na planéte Altair IV aby zistila osud expedície, ktorá tu bola vyslaná pred 20 rokmi.Po pristáti sa kapitán lode Adams a jeho posádka spoznávajú s robotom Robbiem, doktorom Morbiusom a jeho dcérou Altairou a dozvedajú sa o osude prvej expedície, vyspelosti rasy Krellov ktorá planétu obývala a ich osude a aj o tajomstve, ktoré doktor morbius skrýva.Napriek tomu, že patrím k veľkým fanúšikom filmovej klasiky musím povedať, že Zakázaná planéta bola sklamaním. Je pravdou, že v čase svojho vzniku prekvapila skvelými efektmi a dej sa odohráva na hrane filozofickej roviny kam až siahajú ľudské schopnosti a čo všetko je človek kvôli poznaniu obetovať, herecké výkony však vo filme príliš neočaria a hudba je jednou z najrušivejších, aké som vo filme počul a preto jeho sledovanie nebolo pôžitkom ale skôr povinnosťou aj tento legendárny film zaradený medzi "501 filmov, ktoré človek musí vidieť" zhliadnuť. Film bol aspoň pre mňa veľkým sklamaním. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Rezisera M. Wilcoxa nepoznam, ale tymto filmom si ma teda maksimalne ziskal. Sci- fi namet je vyborny, dokonca je tu aj robot Robby. Kulisy su proste vyborne, namet dostatocne strhne a pribeh nenudi ani chvilu. Tak ako jo, chvilu trva, kym sa film rozbehne, a treba preckat tu prvu polhodinu, kde sa dohromady nic nedeje. Ovsem, v dalsich minutach sa vybuduje slusne napatie, atmosfera a dej dostane tempo a aj prislusne zvraty. Mlady Leslie Nielsen bol vyborny, dialogy tiez. Takze za mna dalsia stara klasika, ktoru mozno len odporucit : 100 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Znovu to vidět nemusím, proto tu čtvrtou hvězdu zatím nedám (i když k ní mám hodně blízko), ale i tak se mi to líbilo. V rámci padesátkových amerických sci-fi je to skutečně nadprůměr, který sice zestárl, herecké výkony v něm za moc nestojí a ani ty dialogy nejsou bůhvíjak zdařile napsané, ale samotný příběh včetně jeho pointy se mi dost líbil a slušnou atmosféru to mělo taky, takže ani nemůžu říct, že bych se u toho nudil. A jsem rád, že se nenaplnily moje obavy a místo Star Wars to má blíž k stylu Star Treku, který mi vždycky seděl mnohem víc. Tož tedy ano, líbilo se mi to a třeba časem navýším, ale zatím pro tu čtvrtou hvězdu nevidím důvod. Takový Den, kdy se zastavila Země z roku 1951 mě nadchl daleko víc... Silné 3* ()

Trainspotter 

všechny recenze uživatele

Zakázaná planeta je velmi zajímavý snímek, který se na první pohled může zdát dnes už jako klasická sci-fi z doby, kdy takové filmy Hollywoodu přímo vzkvétaly, ale opak je pravdou. Nesmrtelnost tomuto dílu zaručuje jistá filosofická rovina, kterou propujčuje shakespearovský námět, potom úctyhodné speciální efekty, které dosahují vynikající kvality a to ještě dokonce 12(!) let před premiérou Odysey a Leslie Nielsen ve vážné roli kapitána Adamse. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pravá nefalšovaná filmová exkurze do minulosti. Zakázaná planeta je v mnoha ohledech zajímavý úkaz. Scénář Shakespeare? První filmová role Leslie Nielsena? Skvělý odhad, kdy budeme kolonizovat vesmír? Cestování vesmírem v létajícím talíři? Na tu dobu vynikající triky a výprava? Je toho hodně, co mě překvapilo. Méně překvapivé bylo, že byly herecké výkony i dilaogy poplatné své době, takže byly úsporné a na hranici patetičnosti. To ale atmosféře nijak neškodilo. Spousta "sci-fi" zvuků na pozadí, dodávala jakýsi pocit tajemna. Bavíme se o filmu, který byl natočen před 65-ti lety. V té době to muselo být pro diváka stejně atraktivní, jako pro nás třeba Avatar. Sci-fi bylo v plenkách, nebylo moc s čím srovnávat, takže šlo zpravidla o originální příběhy...do té doby neviděné a nevariované, jako je tomu teď. Takže i v kontextu doby, byla Zakázaná planeta zajímavý projekt. Člověk pak ještě víc docení naši Cestu do pravěku, která vznikla o rok dříve, nebo i později natočený Vynález zkázy. Málokdo si uvědomuje, že v té době vzniklo nemálo filmů, které se v následujících letech dočkaly mnoha předělávek. Když si vyjedete žebříček 1955-1965, budete překvapeni. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se někdo pustil do předělávky Zakázané planety. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

I když to vypadá jako ta nejtuctovější sci-fi z 50.let, kdy i lidská kosmická loď vypadá jako létající talíř, robot vypadá taky divně, kulisy povedený, ale taky takový naivně divný, a přesto to divné není. Naopak to má slušnou atmosféru a zajímavý scénář a na svoji dobu povedený triky a mladého Leslie Neilsena (jsem si myslel, že nikdy mladý snad nebyl). Jinak kdo četl Kingovy Tommyknockery, tomu není název planety Altair 4 úplně neznámý. ()

forsythia 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, co o tom budou lidi psát za další polovinu století. Mně z těch šílených zvuků, které celý film doprovázejí, třeští hlava, a říkám si, jak jsou dnes tehdejší vize budoucnosti roztomile úsměvné. Ovšem abychom se jednou nedivili, až znovu objevíme Ameriku. Naši předkové se pak na nás budou ze záhrobí škodolibě šklebit a říkat: "My jsme to říkali!" ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi, ve kterém se Leslie Nielsen objevuje dlouho před tím, než se stal Bláznivou střelou, ohromuje na svou dobu vynikajícími speciálními efekty. I ty nejinovativnější ale dnes působí jako z filmu pro pamětníky, když ne rovnou trochu legračně. Děj po dramatickém začátku plynne pomalým konverzačním tempem. Na akci dojde až na úplném konci. Zakázaná planeta je svým způsobem zábavná. Ale taky zastaralá a naivní. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

nekdy zaplnovani mezer ve znalostech prehistorickych scifaren stoji celou galaxii odhodlani. ja osobne jsem toto uz hooodne ulezele dilo na jedno posezenicko nezvladl k tomu se cestne priznavam. Kdybych zil pred padesati lety a sedel nekde v kine na premiere asi bych si misto popkornu kousal nehty a byl bych ze vsech tech nadhernych interieru a paacek,robotu a lejzrovych strikadel vyblikanej jak na prasku bohuzel dnes uz to neni ono. Anne Francis kocka je to jo :)ale klub nadraznich rebelu by se asi preci jen schodl na tom, ze robot co si na pockani vycuca z prstu 60galonu whiskey je mnohem rajcovnejsi:) ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Výborné Sci-Fi se zajímavým příběhem a zajímavějším závěrem. Film jsem měl připravený několik dní, ale když jsem zjistil, že tam hraje Leslie Nielsen, pouštěl jsem jej téměř okamžitě. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré sci-fi odľahčené štipkou humoru, ale zároveň s pôsobivým finále. Atmosféra je zo začiatku uvoľnená, ale postupne sa ju podarí vygradovať. Hudba v štýle jednoduchej elektroniky a kreslené efekty tomu dodávajú zvláštne čaro, ktoré som ešte pri žiadnom zo starších filmov nezažil. Určite stojí za pozretie, miestami to pripomína Star Trek, Vesmírnu odyseu, ale aj Votrelca. 80 % ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Téměř 60 let starý film o budoucnosti, kterou já už nezažiju :) Ano, jinak než s úsměvem se na to dívat opravdu nejde :) Film byl pro mě ale hodně teoretický, jelikož je tam plno scén, kdy se jen povídá a povídá a vypráví se historie a sem tam i poměrně složitá teorie :) Hodně technické, zajímavé efekty, slečna, která nosí nejkratší sukýnku jakou jde a trojice mužů, kteří šéfují téměř všemu :) Jde se na to dívat, to ano, není to nejhorší, ale pro mě spíš takový průměr :) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forbidden planet je jeden z těch mála sci-fi filmů, které se mohou pochlubit nestárnoucím vizuálem a stále aktuálním námětem. Výprava je bohužel zarytě studiová a efekty jsou občas roztomile naivní, přesto nebudí úsměv ani po těch téměř šedesáti letech. To samé se dá říci o zobrazené technologii. Kdo zná klasický Star Trek, tak se bude cítit jako doma. Zápletka ostatně působí jako jedna dlouhá epizoda z dobrodružství kapitána Kirka. I přes určitou schématičnost děje není vůbec hloupá a obsahuje překvapivou pointu a morální ponaučení. A pochopitelně i napětí a hutnou atmosféru, podbarvenou zvláštní elektronickou hudbou. Spolu se stejně vynikajícím a neméně nadčasovým The Day the Earth Stood Still šlo o první důkaz, že inteligentní sci-fi není omezena jen na stránky knih a povídek, ale může existovat i na stříbrném plátně. ()

Packal13 

všechny recenze uživatele

Duchovní otec Star Treku,efekty sice kulhají už o stařecké berličce, ale po dobrodružné stránce běží bok po boku se Star Trekem. Nechybí ale ani naivita doby a útlak ženského pohlaví, které se hodí maximálně tak na držení šálku kafe. Však to znáte, 50. léta! ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Na sci-fi nadstandardně propracovaný scénář. Nejde jen o to, že se někam letí, tam "něco" je, pár lidí to sežere a pár se hrdinně vrátí zpět. Z dnešního pohledu už vyprchala zvědavost na to, jak by to mohlo vypadat v roce 2200, a přesto má tento film co říci. V kontextu filmů, které však mají krom toho i co ukázat, musím dvě hvězdičky ubrat. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

velmi dobre sci-fi...a vidiet Leslieho Nielsena bez šedivých vlasov a v serióznej úlohe to naozaj prekvapí 8/10 ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama