Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu úchvatné a velmi originální sci-fi s mladým a drsným Leslie Nielsenem, který v té době ještě neměl ani ponětí o svém komickém talentu. Efekty jsou velmi dobré a největší peckou filmu je robot Robby, který by se jistě hodil do každé domácnosti. Jednoho času mě tenhle film strašně bavil a mám ho moc rád dodnes. Velmi dobré padesátkové science fiction, které mohu jen doporučit. Určitě si ještě někdy udělám reprízu, na padesátá léta je to moc dobrá podívaná s bezpochyby úchvatnými efekty. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Oh yeah, baby. This is the stuff! Totalne nadcasove sci-fi, ktere je famozni i po 60ti letech. Napinava navsteva exoticke planety, spousta technologickych vychytavek, filozoficka zapletka, dokonce i funkcni romantika. Za zminku stoji prevrat na hudebnim poli, kdy se jedna o uplne prvni 100% elektronicky soundtrack v historii! Celych 8 let pred vznikem prvniho mainstream syntezatoru Moog si Louis Barron pomoci kyberneticke knihy sestrojil vlastni zarizeni s obvody, ktere vydavaly vsemozne zvuky a mohl tak slozit doslova soundtrack budoucnosti. Je mozne chtit pro podobne sci-fi neco hudebne vhodnejsiho? Neni, to pipani je proste uzasne! Nemluve o tom, ze Robby the Robot je primarni inspiraci pro roboty v serii Fallout. Forbidden Planet je proste ve vsech ohledech revolucni, klicove a zasadni sci-fi, ktere by nemelo uniknout zadnemu priznivci zanru. 10/10 ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VEĽMI NERÁD TO HOVORÍM, ALE TEN CHLAP JE NOTORICKY ZNÁMY V SIEDMYCH PLANETÁRNYCH SÚSTAVÁCH." __ ,,Zakázanú planétu" som mal vo svojom diváckom hľadáčiku už pred rokmi, kedy som bol lačný po snímkach obdobného žánrového zafarbenia. Vplyvom akýchsi technických PC nedostatkov (vraj zlých kodekov...) som si vtedy jej obraz žiaľ nemohol vychutnať a dielo vychvaľované v celej svojej štruktúre mi na dlhšie uniklo. Teraz môžem povedať, že z hľadiska roku výroby ide o veľmi solídny počin najmä po stránke spracovania najrôznejších špeciálnych efektov, avšak ešte viac novátorskou je jeho zvuková zložka, ktorá len ťažko znesie označenie hudba či soundtrack a v úvodných titulkoch je pomenovaná ako ,,elektronická tonalita". Tento odvážny experiment manželov Barronových pripravil vo zvukovej dramaturgii éry 50. rokov akýsi štandard ozvučenia mimozemského prostredia. Podľa môjho úsudku však skončil kdesi na polceste, v mnohých sekvenciách je vyslovene rušivý a dnes už pôsobí omnoho zastaranejšie než už spomínané triky, ktoré sú vo svojich najsvetlejších momentoch porovnateľné s produkciou obdobia prelomu 80.-90. rokov. Akurát som sa nedokázal stotožniť s vesmírnou loďou v podobe lietajúceho taniera, keďže je synonymom pre dopravný prostriedok mimozemšťanov. (1209. hodnotenie, 121. komentár k filmu) ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Forbidden planet je jeden z těch mála sci-fi filmů, které se mohou pochlubit nestárnoucím vizuálem a stále aktuálním námětem. Výprava je bohužel zarytě studiová a efekty jsou občas roztomile naivní, přesto nebudí úsměv ani po těch téměř šedesáti letech. To samé se dá říci o zobrazené technologii. Kdo zná klasický Star Trek, tak se bude cítit jako doma. Zápletka ostatně působí jako jedna dlouhá epizoda z dobrodružství kapitána Kirka. I přes určitou schématičnost děje není vůbec hloupá a obsahuje překvapivou pointu a morální ponaučení. A pochopitelně i napětí a hutnou atmosféru, podbarvenou zvláštní elektronickou hudbou. Spolu se stejně vynikajícím a neméně nadčasovým The Day the Earth Stood Still šlo o první důkaz, že inteligentní sci-fi není omezena jen na stránky knih a povídek, ale může existovat i na stříbrném plátně. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Stáří snímku je sice hodně znatelné a v některých místech i rušivé, ale za myšlenku a temnou atmosféru by se nemusel stydět ani Steven Spielberg v dněšní době. Leslie Nielsen v hlavní roli vystupuje jako velký charakter, robot Robby je doslova ikonický a pohledná Anne Francis v krátké sukni je zpestření par excellence. Totožnost toho tajemného a dlouho očekávaného nepřítele mě tedy dost zklamala, ale na 50. léta přesto působí tenhle film docela převratným dojmem a je natočen tak zajímavým způsobem, že ani na chvíli vyloženě nenudí. Jít na to v té době do kina, asi bych si cvrnknul vzrušením do kalhot.. 70% ()

Galerie (104)

Zajímavosti (26)

  • V traileru mluví Marvin Miller, který půjčil hlas robotovi Robbymu. (-bad-mad-wolf-)
  • Bellerophon je hrdinou z řecké mytologie. Jeho nejznámějším činem bylo zabití Chimery – monstra, které chrlilo oheň. (HellFire)
  • Scénáristé od počátku brali svůj projekt za béčkový a studio Allied Artists je odmítlo. Rozhodli se zkusit svoje štěstí u MGM, které nenatočilo sci-fi od roku 1929, jehož tehdejší šéf Dore Schary projekt odsouhlasil, čímž mu de facto udělil áčkový status. (Dreadd)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama