Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Recenze (149)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu možná chvílemi vtipné až parodující svou dobu, ale po chvilce sledování se nepopiratelná kvalita dostává na povrch a velmi příjemné sci-fi ožívá i po letech v plné síle. Speciální efekty i s nominací na oscara samozřejmě dnes nemohou být konkurence schopné, ale stále je to podívaná, která potěší a svůj silně béčkový vzhled jí je jenom k dobru. Postavy jsou zajímavé, herecké výkony také, i když scénář není z nejgeniálnější, ale snaží se o všechny potřebné sci-fi faktory a to se mu daří s přehledem. Řemeslně velmi dobře zpracovaný snímek, který se asi roku 2200 nestihne odehrát:). ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Robot Robby je děsný dřevo a Altaira neumí líbat. No to nám to pěkně začíná...Ba ne, Robby je machr, Altaira - tak to si povíme na konci - a tenhle film je prostě skvělý! Dnes již polozapomenutá sci-fi klasika, špička tzv Zlatého věku hollywoodské sci-fi 50.let, která ostatní své žánrové souputníky té doby převyšuje o dvě hlavy. Příběh pojednává o kosmické výpravě, cestující na planetu obydlenou vědci z předchozích výprav. Na místě najdou jediného, který přežil - Dr.Morbiuse a nečekaným útokem záhadného mimozemského stvoření děj pěkně graduje. Scenář je místama i velmi vtipný, hlavně scéna, kdy jeden ze členů posádky učí líbat Morbiusovu dceru, která do té doby neviděla jiného muže vyjma otce. Interiéry, zejména vnitřek vědcova domu, překypují fantazií, i všechny ty hejblátka a přístroje. A také domácí robot Robby, i když ten na mně působil tak nemotorným dojmem, že bych mu nesvěřil ani vynešení odpadkového koše. Pravda, jsou tu i slabší místa. Přistání na planetě s komíhajícím se korábem je trochu "edwůdovské", výprava je příliš okatě studiová a tvůrci evidentně rezignovali na zobrazení povětrnostních podmínek na planetě, žádný vítr či atmosferické projevy. Paprsky laserových děl střílí srandovní čárkované paprsky, úplně stejné, jako v mých dětských comicsových výtvorech. Jinak jsou ale triky na svoji dobu vynikající a nečekaný pohled do mimozemského stroje mi skoro vyrazil dech. A to nejlepší nakonec - naprosto ulítlý soundtrack, jakési ambientní plochy elektronických pazvuků, které se táhnou celým filmem a navozují tu správnou scifiodní atmosféru. Suma sumárum, další z perel do mé sbírky starých scifáren. A Altaira? Je to vážně kočka, ale na líbání je fakt levá :o) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Má to nápad a kéž by alespoň polovina dnešních sci-fi měla alespoň z poloviny tak dobrý nápad, atmosféru a tajemno, jako Zakázaná planeta. FIlmy bohužel hodně trpí dobou svého vzniku a tedy velmi mizernými triky (hlavně kreslené statické krajiny opravdu nejsou to, na co by se člověk těšil), ale na druhou stranu je fajn viděl Leslieho Nielsena jinak než jako šaška a hlavně zjistit, že byl jako mladík docela fešák ;) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ve své době převratné efekty (snad až na to přistání vesmírné lodi:)), hluboké myšlenky a poselství (která tu ani nevyznívají směšně), mladý Leslie Nielsen coby charakterní herec, neznámé nebezpečí, napětí, prostě klasický příklad dobře natočené sci-fi. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Klasická sci-fi s Leslie Nielsenem v jedné z hlavních rolí. Tentokrát nehraje žádného šaška a ukazuje, že umí zahrát i něco jiného, byť se nejedná o žádnou "shakespearovskou" roli. Atmosféra je prostoupena napětím a tajemnem a nebýt jednoduché výpravy, mohl být film oceněn i lépe. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $1,9miliónaTržby USA $3,000,000Tržby Celosvetovo $3,250,000║ 50roky minulého storočia sú veľmi bohaté na budovanie sci-fi žánru, je tu cítiť dosť veľká tvoriteľská základňa od ktorej sa rázne odvíjala budúcnosť tohto žánru a jeho samotné napredovanie, to bolo citeľné hlavne koncom 70.rokov vďaka režisérom ako Steven Spielberg a George Lucas. Tento film prináša dobrodružstvo záchrannej posádky na nevyspytateľnej planéte obývanej len vedcom a jeho dcérou. Toto sci-fi ma citeľné prvky horroru ale rovnako tak aj takého odľahčeného príbehu, kde je snaha o takú vtipnosť scén, hlavne vtedy keď sa na scéne objavuje robot Robby, toho si samozrejme musí každý obľúbiť a nielen pre to že dokáže vyrobiť z malej vzorky alkoholu až 60galonov Whisky. Po trikovej stránke sa jedná o dosť solídne zvládnutí projekt, nemá žiadnu výraznú rušivú stránku, k tomu je príbeh dosť zaujímavý, aj keď dej by potreboval trošku lepšie rozviesť, lebo ponúknutá téma s prvkami tajomna upútala. K tomto filmu by sa dalo ešte povedať, že v určitom hľadisku ide o predchodcu seriálu Star Trek. /75%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Triky se dají překousnout,herecké výkony(až na robota Robby)jsou už trochu vyšly z módy ale i to se dá překousnout.Jediné co se nedá překousnout je že se to hází do jednoho pytle s béčky,podle mě je to lepší než třeba Planeta opic a nepotřebuje k tomu žádnou Sochu svobody.Zajímavé je, že jsem to viděl tak dávno ale stále si pamatuji toho neviditelného čokla.To jsem si pamatoval jediné.Pak v jedné knížce si přečtu příběh tohot filmu a docvakne mi, že je to přece ono :-) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších klasik sci-fi padesátých let, která vůbec nestárne. Viděl jsem ji poněkolikráté, ale slušná dávka napětí se dostavuje pořád. Zajímavá "freudovská" myšlenka, krásná Anne Francis, roztomilý robůtek a jako hlavní lákadlo hrdinský Leslie Nielsen v hlavní roli. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Skvělý nablblý sci-fi, kde je tolik nechtěný komedie až to muselo bejt naschvál. Takže výsměch, ale současně obdivuju, jak hezky si s tím někdo vyhrál, celkově je ta "zakázaná planeta" radost pohledět. Prcací dcerka ("Tak proč mě nepolíbíte tak jak to dělá každý?"), teatrální starý profesor, chrabrý Nielsen, krásně starosvětský futurobot... pár si ještě musím dohnat, každopádně v 1950s subžánru jsem asi nic lepšího neviděl. Vděčná věc. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Inteligentní sci-fi z "doby kamenné", rozhodně žádné béčko, jak by se dalo podle plakátu soudit. Docela mě zaujalo, jak moc se zápletka a hlavní myšlenka tohohle filmu podobá Kouli (Sphere) od Michaela Crichtona. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Staré dobré sci-fi z let padesátých. Má to svoje nezpochybnitelné kouzlo. Důraz na pointu s roztomile okázalým přesahem, ne moc dobří herci, ale rozhodně čistá práce. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejsem žádnej velkej nadšenec sci-fi, takže jsem se na to podíval jen tak pro zajímavost a vůbec nic jsem od toho nečekal. Spíš jsem počítal s tim, že to po pár minutách vypnu a ani to nedokoukám. Nakonec jsem shlédnul celej film a ani jsem se nějak extra nenudil. Sice je to 50 let starej film, ale pořád se na to celkem dá koukat. Na filmu mě nejvíc zaujala poměrně slušná technická stránka na tu dobu. Sice je na hodně věcech vidět, že je to všechno vyrobený z papundeklu a nějaký ty paprskomety taky vypadaj trochu komicky, ale některý triky vypadaly docela slušně. Taky mě samozřejmě zaujal mladej Leslie Nielsen, kterýho jsem snad vždycky viděl jenom v komickejch rolích (kromě jednoho dílu seriálu MASH) a vždycky s bílejma vlasama, dále zajímavá "hudba", Altaira a její bizraní oblečky a robot Robby a jeho 60 galonů kořalky. Mně to teda asi stačilo vidět jenom jednou a myslim, že znovu se na to už dívat nebudu. Ale příznivci scifáren si to asi užijou víc, než já. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Jen co se objevila dcera, freneticky jsem si opakovala: "Ať ji nikdo neučí líbat. Ať ji nikdo neučí líbat. Ať ji nikdo neučí líbat, prosím." Ale ne, takhle filmy nefungují. Rozčílila jsem se, jak nonšalantně se k tomu film staví, vzpomněla si na Červeného trpaslíka a dále také navštívila dilema, jestli se paradigma filmů 50. let má při hodnocení kvality filmů vyloučit, a nebo jestli ho můžu kvůli šovinismu a plochosti bez těžkých myšlenek odsoudit. A potom mi přišlo na mysl, že ploché a šovinistické filmy se točí i dneska, takže to s tím pravděpodobně nemá zase takovou souvislost. Inspirace Shakespearem je úsměvná. "Ze stejné látky jsme, z níž spřádají se sny..." Haha. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Mám rozporuplné pocity. Natočit tento film Ed Wood, byl bych překvapen pouze, kde na něj sehnal peníze. Z maximálně 10 metrů vzdálených a naivních kulis v úplně celém filmu párkrát trčí extrémně dobrá falešná perspektiva kilometrových hloubek, ze kterých jde až závrať. Další kontrast -- jako adaptace Bouře od Shakespeara jde parádně na dřeň a filosofickou podstatu... Naproti tomu, dialogy psal někdo po lobotomii a jediný herec bez opravdu šíleného přehrávání a hřmotného deklamování textu byl robot Robby.... no možná i Nielsen, ale jen tak tak. Další věc... ano, já vím, tehdy bylo těžké brát to s nadhledem, ale... hercům předepsali, aby svět budoucnosti vypadal hrozně technologicky cool... a jak to zařídit? Přeci jako vždycky, budeme ohromovat tím, že v běžném hovoru budeme používat co nejvíc nějakých jednotek něčeho... ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi v literárním slova smyslu. Bez problémů by tenhle film mohl fungovat jako jedna z epizod Star Treku, pro který byla ostatně jeho technická stránka jednou z možných inspirací. Škoda, že údajně první elektronická filmová hudba zůstala víc v rovině experimentální než tvůrčí, hlavně díky ní nezapadne film v papundeklovém padesátkovém průměru. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu působivý snímek, který má přes svůj věk stále co nabídnout. Kromě povedených triků, zajímavé kosmické krajiny, hudby a robota Robbyho - potěší i mladý Leslie Nielsen. V seriálu Columbo (epizoda - Dobrá pověst nadevše) je na tento film do očí bijící odkaz. Kultovní sci-fi. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Dva měsíce, minišaty, speciální klystronový frekvenční modulátor, tygr, nejslavnější robot po C3PO4 a předzvěst Star Trekovského oslovování dle funkcí. Dokonalá studiovka. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Leslieho jsem nepoznal, nevěděl jsem, že se nenarodil s bílými vlasy :-). Jinak je tahle science-fiction strašně zvláštní i jinými věcmi. Některými detaily mě naprosto uchvátila, některými zase zcela znechutila. Uchvátila mě hudební ukázka Krellské rasy, vyobrazení technických přístrojů a monumentálních zbytků zaniklé civilizace s takovou lehkostí a hodnověrností, jaká rozhodně nebyla v padesátých letech zvykem. Hrozně se mi líbilo i grafické zpracování Altairské planety. Robot Robby je ideální hračkou pro každého, ale zároveň vypadá hodně směšně. Čímž se dostávám k tomu, co se mi nelíbilo. Nechápu, proč musela být i lidská loď ve formě létajícího talíře, to už je trochu okoukané a hlavně to působí hrozně béčkově, nehledě na to, že zpracování letu nebylo o nic lepší, než mají ty nejopovrhovanější kusy té doby. Stejně tak jako střely z těch blasterů. Nijak mě nezaujala ani hlavní zápletka, co se točila okolo oné nestvůry a pointa už vůbec ne. Což mě přivádí k hlavnímu nedostatku. Výprava filmu je podána strašně znuďujícím stylem, takže je Forbidden Planet účinnější než rohypnol, což je prostě neodpustitelné, když posádka zažívá něco tak pro nás nepředstavitelně dobrodružného jako je výsadek na jiné planetě. I tragickou výpravu by mohli zachránit herci, co by mě strhli na svou stranu, ale oni tam většinou jen tak stojí a něco začnou dělat, až když začnou i mluvit. Celek působí hodně divně, je to škoda, protože ten film by měl i na víc... ()

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama