Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý židovský šlechtic Ben Hur věří, že se jeho lid i město Jeruzalém jednoho dne vymaní z nadvlády Římanů... Film se odehrává před 2000 lety, uprostřed boje mezi Římskou říší a okupovaném území Judeje. Dva přátelé vyrůstají společně v Římem - okupovaném Jeruzalému, dokud Messala není povolán na vojenský výcvik. O osm let později, se opět potkávají, když se Messala vrací do Jeruzaléma jíž jako velící důstojník římské posádky. Pak po nešťastné shodě okolností je Ben Hur odsouzen k otroctví v římské galei. Přežít se mu podaří jen s myšlenkami na krutou pomstu.Když Ben Hur, nyní úspěšný obchodník zasnoubený s Esther (Vancamp), se vrací do Judei, snaží se pomstít svou rodinu, stejně tak vede boj  za svobodu židovského národa. V epické pouti, která testuje přátelství hlavních postav Bena Hura a Messala, kteří se dají do boje o moc, lásku, čest a pomstu, vrcholí ve vzrušujícím finále. Budou přátelé schopní vzdát se nenávisti a pomsty ve svých srdcích a najít klid, než bude příliš pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Hodně by mi pomohlo, když bych před tímto zpracováním už Xkrát neviděl onu slavnou předchozí verzi. Nicméně ani tak bych této moc vysoké hodnocení nedal. Ben Hur zde působí spíše jako chlapec, který později, coby říman dostane rozkazem šlapku. Režisér si samozřejmě neodpustil jejich první několikaminutový výkon přidat do filmu, a později se šlapka obnaží ještě jednou... Jinak zpracování mi příjde tvrdší a nelogičtější, s chybějícími dost podstatnými momenty!?! Prostě to doslova zpackali... A vlastně jsem rád, že jsem nejprve viděl starší verzi, protože chybějící podstatné momenty - např co se dělo s jeho rodinou - jsem si domyslel právě díky tomu. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Filmovou klasiku z padesátých let jsem neviděla, takže nemohu srovnávat o kolik je toto zpracování jiné, či dokonce horší a abych byla upřímná, je mi to úplně ukradené. Pro mě je směrodatné, že jsem se u tohoto silného, poutavého příběhu nenudila ani minutku a přestože je jasné, že dvoudílný tv snímek nemůže mít tak nákladnou výpravu jako slavný velkofilm, i tak mi připadala na britské televizní poměry celkem velkorysá (přepadení na moři, závody koňských spřežení). Ben Hura jsem si pustila hlavně kvůli představiteli hlavní role a ten nezklamal. Joseph Morgan je velký talent uvězněný v CWčkovském seriálu a ať už tento světlovlasý Welšan hraje zákeřného nesmrtelného hybrida nebo žida, který se stal kvůli pomstě Římanem, je jako vždy výborný a já mohu jen doufat, že se jednoho dne zaskví v nějakém významnějším filmu. Navíc je typem herce, kterému z očí vyzařuje nebezpečí, takže mu nehrozí, že by někdy uvízl v rolích naivních klaďasů. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem žádnýho z Ben Hurů neviděl, ale z této verze jsem měl neskutečně dobrý pocit. Tři hodiny dlouhá televizní adaptace? Nakonec...proč ne. Kulisy byly parádní, herci a herečky se mně líbili, postavy dobře vykreslený a celé ty tři hodiny do sebe vcelku dobře zapadaly. Na druhou stranu tu bylo pár opravdu blbých a neschopných scén, které s historií neměly skutečně moc společnýho a historici by se asi posrali, kdyby se na film podívali. Nicméně, přesně tyto podmínky splňuje kdejaký Americký velkofilm, takže vlastně není prakticky nad čím diskutovat. Jediný, co tomuhle filmu chybí jsou nějaký masivní scény, bojůvky a akce. To ale bez problémů obstará dobře napsaný příběh, který mě nepřestal bavit ani v jedné minutě. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Především je nutné si uvědomit, že se nejedná o remake, ale o jiné zpracování Wallaceho knižní předlohy. A musím přiznat, že mi tahle televizní záležitost byla v mnoha aspektech bližší, než oscarový opus s Charltonem Hestonem, ačkoliv kvalit verze z roku 1959 pochopitelně nedosahuje. Nicméně mi sedl fakt, že herci tolik nepřehrávali a jejich výkony byly civilnější a stejně tak se mi líbilo, že nebyl kladen přehnaný důraz na křesťanský podtext, i když je pochopitelné, že tento faktor tu chybět nemohl. Co se výpravy týče, tak vzhledem k formátu celého filmu taky nemohu příliš co vytýkat, pokud tedy nepočítám úsměvné digitální triky, ale to je tak vše. Pro mě veliké a příjemné překvapení. 80% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sprvu ma nutkalo porovnať túto televíznu verziu s Wylerovou klasikou z roku 1959, ktorú som videl nespočetnekrát, ale nejde to. Sú to odlišné verzie po všetkých stránkach. V prvom rade ma zarazila, že tvorcovia nedávali dôraz na silné scény, ktoré ponúka predloha. Všetko šlo v jednej emotívnej rovine a pri podobnom type filmu je to na škodu. Digitalizácia trikov ma príliš neuspokojila, hlavne preto, že ich nebolo treba veľa a aj tak boli odfláknuté. Pozastavovať sa nad slávnymi pretekmi vozov nemá zmysel, v tomto lepšie obstála aj verzia z roku 1925. Najväčším kladom považujem výber hlavného predstaviteľa Josepha Morgana ( Juda Ben Hur ), dokázal niesť veľké bremeno na pleciach a myslím, že to zvládol. Nabudúce, ak budem pociťovať potrebu pozrieť sa na životné osudy židovského šľachtica, siahnem radšej po klasike klasík. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (1)

  • Film vychází z jednoho z nejúspěšnějších knižních románů všech dob "Ben Hur: Příběh Kristův" Američana Lewa Wallaceho. Takřka 500 stránkový svazek poprvé vyšel pod hlavičkou nakladatelství Harper & Brothers 12. listopadu 1880. (Conspi)

Reklama

Reklama