Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý židovský šlechtic Ben Hur věří, že se jeho lid i město Jeruzalém jednoho dne vymaní z nadvlády Římanů... Film se odehrává před 2000 lety, uprostřed boje mezi Římskou říší a okupovaném území Judeje. Dva přátelé vyrůstají společně v Římem - okupovaném Jeruzalému, dokud Messala není povolán na vojenský výcvik. O osm let později, se opět potkávají, když se Messala vrací do Jeruzaléma jíž jako velící důstojník římské posádky. Pak po nešťastné shodě okolností je Ben Hur odsouzen k otroctví v římské galei. Přežít se mu podaří jen s myšlenkami na krutou pomstu.Když Ben Hur, nyní úspěšný obchodník zasnoubený s Esther (Vancamp), se vrací do Judei, snaží se pomstít svou rodinu, stejně tak vede boj  za svobodu židovského národa. V epické pouti, která testuje přátelství hlavních postav Bena Hura a Messala, kteří se dají do boje o moc, lásku, čest a pomstu, vrcholí ve vzrušujícím finále. Budou přátelé schopní vzdát se nenávisti a pomsty ve svých srdcích a najít klid, než bude příliš pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Doteď jsem žádnýho z Ben Hurů neviděl, ale z této verze jsem měl neskutečně dobrý pocit. Tři hodiny dlouhá televizní adaptace? Nakonec...proč ne. Kulisy byly parádní, herci a herečky se mně líbili, postavy dobře vykreslený a celé ty tři hodiny do sebe vcelku dobře zapadaly. Na druhou stranu tu bylo pár opravdu blbých a neschopných scén, které s historií neměly skutečně moc společnýho a historici by se asi posrali, kdyby se na film podívali. Nicméně, přesně tyto podmínky splňuje kdejaký Americký velkofilm, takže vlastně není prakticky nad čím diskutovat. Jediný, co tomuhle filmu chybí jsou nějaký masivní scény, bojůvky a akce. To ale bez problémů obstará dobře napsaný příběh, který mě nepřestal bavit ani v jedné minutě. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Tak se to stalo znovu, producenti nás oblažili novou, aktualizovanou verzí léty prověřené klasiky. Tentokráte, dokonce jedné z největších a nejslavnějších, Ben Hura. Je naprosto nemístné srovnávat tuto verzi s těmi předchozími, každá vznikla v jiném čase, za jiných podmínek, odlišnými přístupy a v neposlední řadě, i za jiné peníze. Byť je televizní původ na první pohled naprosto nezpochybnitelný, není to nic, co by filmu mělo být vyčítáno, nebo ho dokonce nějak stigmatizovat. Hlavní je příběh, který je dostatečně silný a nosný. Není ani na místě poukazovat na odlišnosti, ať již od psané předlohy či předchozích filmů, je nutné si uvědomit, že kniha je kniha a film je film. Nové uchopení příběhu scenáristou je legitimní forma, jak objevovat nová, nepoznaná zákoutí. V tom netkví hlavní problém, není jim scénář, ale jeho zpracování. Absolutně nechápu, proč producenti povolali na režisérskou sesli zrovna Steva Shilla. Neznám jeho předchoz práci, ale pokud je stejná, jakou předvedl zde, tak by mu mělo být zakázáno točit. Jeho neskutečně diletanský přístup podráží filmu nohy kde se dá. Není schopen natočit jedinou scénu, kdy by postavy nebyly divákovi absolutně ukradené, neřkuli aby s nimi dokonce cítil. V tom mu pomáhá velmi špatné obsazení minimálně poloviny rolí, hlavní představitelé jsou katastrofální. Jediní, kteří stojí za zmínku jsou Ray “Scarlett“ Winstone, jako Arrius a Ben Cross coby imperátor Tiberius. Avšak největší botou je samotný Ježíš. Nevím jestli je režisér bezvěrec, mohamedán či žid, ale rozhodně nemůže být křesťan. Jinak by nám nemohl představit spasitele a vykupitele lidstva, coby pomateného, odrbaného bezdomovce, které vídám dnes a denně prohrabávat v podchodu kontejnery. Pokud ve skutečnosti takto vypadal tesař z Nazaretu, pak je s podivem, že křesťanství vůbec existuje. Již jsem nastínil dosti připomínek proti tomuto dílu, a bohužel, nejsem ještě u konce. Slavný závod čtyřspřežení, tak skvostný v předchozích dvou filmech, se logicky neodehrává v cirku, ale jen na udusané cestě, což by nevadilo. Ale ta rozklepaná digitální kamera, hned v zárodku zabíjející jakoukoliv potencionální atraktivitu, to už problém je. O šílené, v moderním duchu pojaté, hudbě se radši ani vyjadřovat nebudu, ale to arabské vřeštění s bubínkami, mi už leze krkem. Neočekával jsem klenot, ale aspoň průměrný televizní film. Avšak ani toho mi nebylo dopřáno. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Hodně by mi pomohlo, když bych před tímto zpracováním už Xkrát neviděl onu slavnou předchozí verzi. Nicméně ani tak bych této moc vysoké hodnocení nedal. Ben Hur zde působí spíše jako chlapec, který později, coby říman dostane rozkazem šlapku. Režisér si samozřejmě neodpustil jejich první několikaminutový výkon přidat do filmu, a později se šlapka obnaží ještě jednou... Jinak zpracování mi příjde tvrdší a nelogičtější, s chybějícími dost podstatnými momenty!?! Prostě to doslova zpackali... A vlastně jsem rád, že jsem nejprve viděl starší verzi, protože chybějící podstatné momenty - např co se dělo s jeho rodinou - jsem si domyslel právě díky tomu. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sprvu ma nutkalo porovnať túto televíznu verziu s Wylerovou klasikou z roku 1959, ktorú som videl nespočetnekrát, ale nejde to. Sú to odlišné verzie po všetkých stránkach. V prvom rade ma zarazila, že tvorcovia nedávali dôraz na silné scény, ktoré ponúka predloha. Všetko šlo v jednej emotívnej rovine a pri podobnom type filmu je to na škodu. Digitalizácia trikov ma príliš neuspokojila, hlavne preto, že ich nebolo treba veľa a aj tak boli odfláknuté. Pozastavovať sa nad slávnymi pretekmi vozov nemá zmysel, v tomto lepšie obstála aj verzia z roku 1925. Najväčším kladom považujem výber hlavného predstaviteľa Josepha Morgana ( Juda Ben Hur ), dokázal niesť veľké bremeno na pleciach a myslím, že to zvládol. Nabudúce, ak budem pociťovať potrebu pozrieť sa na životné osudy židovského šľachtica, siahnem radšej po klasike klasík. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Jojo nadvláda Římanu tu nikdo nemusel, co se tyče samotného filmu oddechová klasika kdy rozloučeni v rodinně nesé i své výhody a nevýhody po opětovném návratu, sem rád že sem viděl pár známých tváři, ale největší radost mi udělal sám Joseph Morgan ( Klaus ). ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Především je nutné si uvědomit, že se nejedná o remake, ale o jiné zpracování Wallaceho knižní předlohy. A musím přiznat, že mi tahle televizní záležitost byla v mnoha aspektech bližší, než oscarový opus s Charltonem Hestonem, ačkoliv kvalit verze z roku 1959 pochopitelně nedosahuje. Nicméně mi sedl fakt, že herci tolik nepřehrávali a jejich výkony byly civilnější a stejně tak se mi líbilo, že nebyl kladen přehnaný důraz na křesťanský podtext, i když je pochopitelné, že tento faktor tu chybět nemohl. Co se výpravy týče, tak vzhledem k formátu celého filmu taky nemohu příliš co vytýkat, pokud tedy nepočítám úsměvné digitální triky, ale to je tak vše. Pro mě veliké a příjemné překvapení. 80% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VIEŠ ČO MI CHÝBA NAJVIAC? ŠUNKA." __ ,,Pôvodná" verzia z roku 1959 je podľa mňa jeden z najlepších filmov vôbec a tak akékoľvek ďalšie porovnávanie a predovšetkým s touto TV napodobeninou by bolo absolútne zbytočné. Pokúsim sa teda hodnotiť nového Ben-Hura ako nezávislé dielo. Treba rozhodne povedať, že tvorcovia museli mať pri nakrúcaní určité ambície, minimálne aspoň domrviť všetko najmenej ako sa bude dať. Film sa tak môže pochváliť vskutku slušnými dialógmi, na druhej strany ak čerpali z kvalitnej predlohy (?) tak by mali byť absolútnou samozrejmosťou. Veľmi sympatickým mi prišiel úvod, kde sú Judah a Messala ešte malými chlapcami a naplno tak môžeme byť oboznámení so silou ich priateľstva. Za solídne je tiež možné pokladať herecké výkony, kde ani jedna postava nie je vyslovene zle zahratá (snáď len miestami sa mi vo vrecku otváral nožík keď som videl tú slečnu, čo pred časom robila Supermanovi nabíjačku. ...A potom ešte Kristus, ktorý ako keby mal o koliesko menej, no ukázal sa len v troch scénach). A čo je Ben-Hurovými neduhmi? Lacnosť a slabá réžia občas hraničiaca až s amatérizmom. Film má 3 hodiny, pritom by mu kľudne stačilo tak 150 minút. Dej je zbytočne doširoka vyrozprávaný s množstvom opakujúcich sa scén, či takých, ktoré sú zase úplne zbytočné. Postáv je tiež celá rada a pritom polovica z nich vstupuje do deja len minimálne či absolútne epizódne až je to zbytočné. Vo svojom rýchlom napredovaním sa film musí občas zastaviť pri hlbšej scéne, no aj tá je príliš okatá a páchne bezúčelosťou. Jedinými zapamätateľnejšími miestami je tak už spomínaný úvod a záverečných 15 minút, ktorý by film možno vyťahovali k 4*. Zvyšok sa ale utápa medzi 2*, miestami 3* a tak ,,zlatú strednú cestu" volím ako drobný kompromis i vzhľadom, že sa jedná o TV film. P.S. Čo má znamenať ten filmový plagát? (17. hodnotenie, 4. komentár k filmu) ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Filmovou klasiku z padesátých let jsem neviděla, takže nemohu srovnávat o kolik je toto zpracování jiné, či dokonce horší a abych byla upřímná, je mi to úplně ukradené. Pro mě je směrodatné, že jsem se u tohoto silného, poutavého příběhu nenudila ani minutku a přestože je jasné, že dvoudílný tv snímek nemůže mít tak nákladnou výpravu jako slavný velkofilm, i tak mi připadala na britské televizní poměry celkem velkorysá (přepadení na moři, závody koňských spřežení). Ben Hura jsem si pustila hlavně kvůli představiteli hlavní role a ten nezklamal. Joseph Morgan je velký talent uvězněný v CWčkovském seriálu a ať už tento světlovlasý Welšan hraje zákeřného nesmrtelného hybrida nebo žida, který se stal kvůli pomstě Římanem, je jako vždy výborný a já mohu jen doufat, že se jednoho dne zaskví v nějakém významnějším filmu. Navíc je typem herce, kterému z očí vyzařuje nebezpečí, takže mu nehrozí, že by někdy uvízl v rolích naivních klaďasů. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Skončila pro ten den olympiáda, a proto vyvstala otázka, co bychom jako mohli dělat... A tak jsme se podívali na tohle. Nebyla to úplná katastrofa a hlavní hrdina se fakt snažil, ač mi čímsi připomínal Brada Pitta, ale Gaius Antonius se fakt těžko mohl stát nástupcem Pontia Piláta V Judeji v roce 30 po Kr.... No, nic, šanci pro druhý díl to ale dostane. ()

buchli 

všechny recenze uživatele

Jedenáctioskarovému opusu z roku 1959 samozřejmě sahá tak do půli lýtek - jak výpravou, tak scénářem (hlavně dialogy v úvodu prvního dílu jsou tak nasycené klišovitostí, že se to téměř nedá vydržet) - ale herci se snaží (a dobře se na ně kouká). A, co si budeme nalhávat, je to dobrý příběh. I když místy působí lehce překombinovaně - s tím už nikdo nic neudělá, je to prostě Ben Hur. V porovnání se současnou "tradicí" antických filmů ze v tomto Ben Hurovi vyskytuje překvapivě málo (rozuměj žádné) potoků krve a létajících useknutých hlav, což je zajímavé, ale na vině bude opět skromná produkce. Celkově vzato jde o ucházející televizní zpracování... ačkoli, kdyby hrál titulního hrdinu někdo s méně nevinným výrazem a fotogenickou postavou, nejspíš bych hvězdičku ubrala. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je zřejmé, že se nejedná o žádný velkofilm. Leč "Ben Hur" si vystačí s tím, co má k dispozici - a snaží se zanechat co možná nejlepší dojem. A poučení ? ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Jistěže je možné odpustit ... dokonce i někomu, kdo vás zradil - kdo vám nebo vašim blízkým těžce ublížil ... ovšem pouze za určitých okolností. Například když dotyčný za své činy už zaplatil - a přitom o vaše odpuštění stojí. Nemyslím, že zrovna takhle to bylo míněno, jenomže milovat své nepřátele a nastavovat jen tak bezdůvodně druhou tvář jsem nikdy nepokládala za nejšťastnější životní filosofii, neboť takový přístup zpravidla nevede k uspokojivému řešení. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

V porovnaní s Ben Hurom (1959), ktorého výborne ztváril Charlton heston, tento dvojdielny televízny snímok samozrejme neobstojí. Ale s nemým filmom sa už porovnávať dá. Zlyháva hlavne v obsadení, kde miesto charaktérových hercov obsadili tvorcovia mladučké tváre ako je tomu v novodobých seriáloch či filmoch druhotného razenia. Dokonca si tvorcovia dovolili vsunúť erotiku - na fiktívny biblický film niečo nevídané a zároveň musím povedať, že aj nevhodné. Inak je druhá časť spracovaná lepšie, čo je asi vďaka akčnejšemu príbehu a samotnej gradácii deja. Vypichol by som však preteky vozatajov, ktoré na rozdiel od starších filmov, kde sú akýmsi zlatým klincom a trvajú takmer nekonečne, tu plnia iba jednu funkciu z mnohých a dostavila sa im teda adekvátnejšia (kratšia) dĺžka. Suma sumárom, na televízny projekt to nebolo vôbec zlé. ()

KarKulA 

všechny recenze uživatele

Docela koukatelná televizí adaptace, která má sice chvílema slabší místa, ale tu "kultůru" si to tak nějak udržet dokázalo. Joseph Morgan mě teda typově do role Ben Hura moc neseděl, ale v průběhu filmu si mě vcelku získal a nelze mu upřít, že to celé docela solidně táhnul. Silnou stránkou byli určitě kostými a hudba, největší slabinou zase kamera. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Chladné a levné TV zpracování, bez jakýchkoliv postřehnutelných emocí zahrané..Je jasné, že se slavným velkofilmem z roku 1959 se to nedá srovnávat ani vzdáleně. Vlastně to ani nikoho napadnout nemůže. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Na to jak je to dlouhé, chybí tomu náboj, akce. Připadalo mě to, že tvůrci chtěli za málo peněz hodně muziky, ale šetřili na špatných místech, třeba na komparsu. Když už pořádný historický velkofilm, tak to chce nějaké masové scény, bitvy. Ne moc zdařilý remake. I ta podoba Ježíše mě dostala, spíš jsem se musel pousmát tomuhle individuu. ()

NGP 

všechny recenze uživatele

Už z prvního dílu by mohl vzniknout poměrně dobrý film. Možná zarazí to, že děj v seriálu se odehrává velmi rychle, a občas mezi různými scénami se nestíháte zorientovat. Je vidět, že tvůrci šetři jak časem, tak penězi. Přizpůsobili se tomu také dialogy, které musím uznat (vzhledem k bohatému ději) jsou poměrně dobré. Rychlé spády by mohli být i kladnou vlastností, ale občas je to dosti přehnané. Každopádně, je to asi největší mínus, který mi opravdu na tom vadí. Po shlédnutí druhého dílu klesám s hodnocením na dvě hvězdy. Jediná scéna, která se mi líbila, bylo setkání s Ježíšem. Jenom tam jsem viděla náznak lehce průměrného filmu. A tohle se ani nedá nazvat seriálem. ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Dvoudílný televizní film o přátelství, pomstě a odpuštění zasazený do časů starověkého Říma a Jeruzaléma. Docela dobrý, jen některé postavy (Ježíš) byly v podstatě zbytečné. Příjemná hudba, fajn herci. Neoslní ani neurazí. ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

Tahle televizní adaptace je překvapivě nejlepší Ben Hur vůbec. Alespoň, pokud nebudu počítat ten animovaný a a ty z roku 25 a 07. Tří hodinová stopáž mi vůbec nevadila a na rozdíl od toho slavného Ben Hura z roku 59 jsem neumíral nudou. A pokud bych tohoto měl srovnat s tím nejnovějším, tak tenhle televizní je lepší skoro ve všem. Snad jediné, čím neoplývá jsou monumentální epické scény, ale to je vzhledem k televizi přirozené, vůbec mi to ale nevadilo. A ani herci nebyli nejhorší, čehož jsem se bál asi nejvíc. Čemu ale musím jó vyseknout poklonu byla krásná dobová hudba, která se mi velmi trefila do vkusu. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Mé hodnocení v průběhu sledování filmu bylo jako na houpačce: hrůza - silná scéna - nesmysl - fakt dobré... A stejně tak nevyrovnaný byl celý film. Především - nebyl to Ben Hur podle románu Lew Wallacea: ten má podtitul Příběh Kristův a příběh Judy ben Hura tak jde paralelně s příběhem Ježíše z Nazareta; zde je prolínání těchto dvou osudů téměř nepostřehnutelné a nakonec působí násilně jako deus ex machina. Pak mi vadil casting: všichni velmi slušně hrají, ale proč Juda vypadá jako árijec a ne jako žid? Proč vybrali do role Messaly někoho tak extrémně nesympatického? A co realismus? Hlavní hrdina na galejích vždy hladce oholen bez jediné poskvrnky? Na druhé straně lze kladně hodnotit lehce nevzrušený tón celého vyprávění, který téměř odkazuje do Shakespearovských výšin, na televizní zpracování slušně odvedený závod čtyřspřeží, obohacující postavu Athene. Takže verdikt? Průměr. ()

benny159 

všechny recenze uživatele

Kvalitne spracovaný TV film, všetko do seba pekne zapadalo. Akurát akcia mohla byť troška viac prepracovaná. Takito tie digitálne kulisy boli troška okaté. Ale čo chýbalo na akcii, to vynahradil kvalitný scenár, úžasné myšlienky a celkový obsah filmu, ktorý ma dostal. Za 3 hodiny som sa ani na chvíľu nenudil. ()

Reklama

Reklama