Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety, 20. července 1969, stanuli na měsíčním povrchu první vyslanci lidstva - N. A. Armstrong a E. E. Aldrin, posádka Apolla 11.
20. července 1969 stanuli na měsíčním povrchu první pozemšťané - američtí astronauté Neil Armstrong a Edwin Aldrin. Mise Apolla 11 představovala maximální nasazení vědeckého a průmyslového potencionálu Spojených států. Američtí odborníci sbírali zkušenosti v rámci programů Mercury a Gemini. Samotný projekt Apollo byl nakonec po různých peripetiích a obavách korunován úspěchem a N. Armstrong mohl tak uprostřed Moře klidu pronést svou historickou sentenci: "Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo." Epochální let Apolla 11 se stal jednou z nejsledovanějších událostí v dějinách. Každý okamžik byl pečlivě zaznamenáván na filmový pás a magnetický pásek. Dokumentární rekonstrukce BBC používá originální materiály a vedle toho se v rámci umělecké licence pokouší evokovat i to, co se dělo ve chvílích, kdy kamery neběžely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Hezký dokument. Sice jsem měl ze začátku také problém s přehledností, jak píše Sairina, ale nakonec jsem se do toho dostal :) Hvězdičku přidávám za nádhernou hudbu, která byla (ne)nápadně podobná hudbě z mých oblíbených filmů Znamení a Armaggedon. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Dokument o malém kroku pro člověka a velkém skoku pro lidstvo. Byl jsem dojat, když jsem viděl Armstronga poskakujícího po Luně, vzadu nad obzorem kotouč Země, tehdy se podařilo něco neskutečného. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jo, tak asi tak nějak se to před těma čtyřiceti letama natáčelo... %-[] - - - P.S. Za český dabing nakopat šašky z čété do odvrácené tváře... °-[ - - - P.P.S. Chybí mi zde v popisu žánr "lidová komedie"... A co na to Chip? A co strýček Sam?? ;oP - - - - - (Poprvé viděno 24.7.2011 na >náměsíčném prostoru< , hodnocení 185., komentář zde s úšklebkem jako šestnáctý - 24.7.2011) ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o první trip na Měsíc docela nuda, nemyslíte? Doufám, že to tenkrát kluci měli zábavnější... ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tomuto hranému dokumentu nejvíce ubližuje dabing - i přes použití provařených dabérů dokumentů se v české zvukové stopě stírá v originálu pravděpodobně slyšitelný rozdíl mezi původními nahrávkami a nově natočeným materiálem, což je strašná škoda. Proč sakra ČT nevysílá duálně, titulky pro neslyšící teď má prakticky každý film, na který jsem se v poslední době v TV díval... ()

Greg 

všechny recenze uživatele

Slušná dokumentárně-dramtická rekonstrukce události, která zásadně ovlivnila dějiny celého lidstva. Filmu trochu škodí občasná nepřehlednost, ale nakonec si na to divák zvykne... ()

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Téma skvělé, zpracování průměrné, ale tento historický okamžik v dějinách nelze opomenout a slova,,Malý krůček pro člověka,ale velký skok pro lidstvo" si musíme neustále připomínat. A dokument nám připomíná a neznalce upozorňuje, že na Měsíc jako první neletěl jen samotný a všem známý Neil Armstrong, ale i dva další američtí kosmonauté Edwin „Buzz“ Aldrin a pilot velitelského modulu Michael Collins. ()

corona 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých hraných dokumentov, filmov a rekonštrukcií na tému pristátia na Mesiaci, ktoré som videla, bol tento asi najviac patetický a nabitý patriotizmom. Ok, závod vyhrali, Kennedyho výzvu naplnili, možno by ma viac potešilo, keby už konečne astronautov ukázali ako obyčajných ľudí ( Armstrong neskôr trpel, že bol prvý, Aldrin, že bol druhý a Collins, že tam nebol). ()

Beagle 

všechny recenze uživatele

Souhlasím, je to překvapivě poutavý dokument s dobrými hranými pasážemi (které mi obvykle zážitek z podobných pořadů kazí). Nevím, jak se zalíbí fanouškům tématiky, ale mě zaujal. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Loukotkovou ,nemám rád kombinace faktů s fikcí.Buď dokument ,nebo fikce prosím nesměšovat :-) Spousty jalových dialogů... ()

Ilhan 

všechny recenze uživatele

Pěkný rekonstrukční dokument. Málokdo z nás si asi uměl představit kolik příprav stál start Apolla 11. Jaké štěstí měli všichni tři kosmonauti, že se stali těmi vyvolenými, kteří poprvé poletí na měsíc a ještě větší štěstí, že se všichni ve zdraví vrátili. Je zde popsán celé pozadí příprav, úvah a rozhodnutí, která se udála před startem. Jaký problém musela dvojice kosmonatů řešit před odletem z měsíce. Opravdu velice zajímavé. Je pouze škoda, že málo lidí ví, že Neil Armstrong nebyl jediný kdo vstoupil na měsíc, škoda, že se zapomíná na Buzze Aldrina a v neposlední řadě také na Michaela Collinse, který se sice na měsíc nedostal, ale i tak byl důležitou součástí týmu. Opravdu povedený dokument. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Film působí jako pokus o vylepšení nepříliš strhujícího tv filmu Apollo 11, ale je to téměř to samé (včetně některých dialogů), snad s potlačením žvatlajících dětiček astronautů. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrou práci odvedli dokumentaristé u Dobytí Měsíce. Skoro jsem měl pocit, jako když bylo přistání na Měsíci včera. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to trochu nepřehledné, člověk se musí soustředit na to, který je zrovna rok a co se přesně děje. Ale i tak je to velmi dobrý dokument pro nás, kteří se narodili trochu později (a vlastně si nedokážeme představit, jak to všechno probíhalo), i pro pamětníky ;) ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Povedený hraný dokument v němž se prolínají autentické záběry s hranými. Vyprávění není lineární a ze začátku trošku mate, ale nakonec to působí pozitivně, protože filmů kde je první půlka "nuda odehrávající se před odletem" je dost, zde je dění před startem (v tomto případě rozhodně ne nudné) zobrazováno průběžně během celé stopáže a nepravidelné skoky mezi jednotlivými roky udržují aspoň divákovu pozornost ve střehu. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydařený hraný dokument BBC. Je na něm sice znát, že rozpočet nebyl závratný, ale to se konec konců u hraného dokumentu ani neočekává. Navíc herečtí protagonisté byli dobrou volbou a připočítám-li k tomu žánr hraných dokumentů jedná se určitě o nadprůměr. 75% ()

Reklama

Reklama