Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety, 20. července 1969, stanuli na měsíčním povrchu první vyslanci lidstva - N. A. Armstrong a E. E. Aldrin, posádka Apolla 11.
20. července 1969 stanuli na měsíčním povrchu první pozemšťané - američtí astronauté Neil Armstrong a Edwin Aldrin. Mise Apolla 11 představovala maximální nasazení vědeckého a průmyslového potencionálu Spojených států. Američtí odborníci sbírali zkušenosti v rámci programů Mercury a Gemini. Samotný projekt Apollo byl nakonec po různých peripetiích a obavách korunován úspěchem a N. Armstrong mohl tak uprostřed Moře klidu pronést svou historickou sentenci: "Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo." Epochální let Apolla 11 se stal jednou z nejsledovanějších událostí v dějinách. Každý okamžik byl pečlivě zaznamenáván na filmový pás a magnetický pásek. Dokumentární rekonstrukce BBC používá originální materiály a vedle toho se v rámci umělecké licence pokouší evokovat i to, co se dělo ve chvílích, kdy kamery neběžely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

ale no tak, já vim už od mala, že kosmonauti byli 3 a jména si taky pamatuju, později mi došlo, že je prostě někdo vybral, ano jistě měli odvahu a vyjímečné schopnosti, pak hráli ještě větší roli další tisíce anonymních chytrejch a šikovnejch lidí, no, co se týče konspiračních teorií, je taky řada neméně dobrejch protiargumentů, třeba to, že na projektu makalo tisíce firem apod., některým konspirátorům doporučuju třeba jeden ten díl Mythbusters, na wiki a jinde je toho taky, no, co, konspirační teorie, kdo je vlastně tvoří, viděl jsem řadu takovejch dokumentů a s těma lidma bych se asi v reálu moc nekámošil, ty dokumenty jsou mnohdy dost jednostranný. Ikdyby tam nebyli, je to celkem fuk, protože cesty lidí na Měsíc a do kosmu vůbec nemají až takový vědecký význam, kde, co zvládnou sondy, tehdy šlo samozřejmě dost o politiku (domácí i zahraniční, eh..ale Nixon si to pak dost poto...), no, skok pro lidstvo, to je pro mě jenom taková symbolika, ale zase na druhou stranu, člověk prostě takový je, je to fakt jeho přirozenost, takže, to sice moc nezafungovalo, ale lidé se mohli cítit na chvíli docela jednotní - resp. mír je fajn (ikdyž v té době Amíci stále hrotili víc a víc Vietnam, inu peněz asi bylo sakra nazbyt - Vietnam, Apollo...)..... Překonávání překážek, ikdyž to třeba k ničemu vlastně moc není, člověk má více potřeb, prostě nebesa, Měsíc, byly po tisíciletí záhadou, když si vzpomenu na ty ilustrace - žebřík na Měsíc, Verna apod., ve skutečnosti mi to smysl dává - bylo to prostě jedno z nejúžasnějších dobrodružstvích v dějinách....ale stálo to příliš - řekněme, ikdyby tam nebylo, tak to stejně stálo, protože tisíce firem nevyrábělo a nevyvíjelo nic, ale skutečnou techniku, na Měsíc se teda už nelítá...na Mars, kdoví......ano, svět prostě mírumilovnější a spravedlivější nejspíš nikdy úplně nebude..........věda a poznání není nikdy na prvním místě, nakonec je to také vlastně určitý druh dobrožství, ikdyž zase je fakt, že řada těch technologií z vesmírného programu našla později praktické uplatnění pro běžný život....................no dokument sice nebyl až tak patetický, na jednu stranu je fajn, že se rekonstrukce dělaj, ale....opravdu nic uplně extra, ikdyž po řemeslné stránce pěkné, herci slušní, dobře to hráli, bbc je záruka kvality........ale přišlo mi to takové spíše mainstreamové, né, že by mě nezajímaly podrobnosti, vztahy atd., ale víte, co myslím, samá symbolika, řada lidí, to už tady napsala, doporučuji spíše film: The Right Stuff z roku 1983 http://www.csfd.cz/film/5024-spravna-posadka/ je to sice o prvních americkejch astronautech, ale daleko kvalitnější......jinak, co se týče Apolla, tak o žádných filmech nevím, snad jenom ten Kozoroh 1 o falešnym přistání na Marsu... :) :) ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Tento hraný dokument se hodně blíží klasickému filmu, má všechno co má film mít čili příběh, atmosféru, dobrou hudbu, skoro jsem zapomněl, že sleduji dokument. Jen tomuto snímku chybí přehlednost, což je dáno častým přeskakováním mezi obdobím před a během letu Apolla 11, mělo by to být chronologicky nebo úvod jak Apollo 11 vzlétlo a pak bez přerušení období před startem. ()

Reklama

Pragrik 

všechny recenze uživatele

Téma skvělé, zpracování průměrné, ale tento historický okamžik v dějinách nelze opomenout a slova,,Malý krůček pro člověka,ale velký skok pro lidstvo" si musíme neustále připomínat. A dokument nám připomíná a neznalce upozorňuje, že na Měsíc jako první neletěl jen samotný a všem známý Neil Armstrong, ale i dva další američtí kosmonauté Edwin „Buzz“ Aldrin a pilot velitelského modulu Michael Collins. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Tomuto hranému dokumentu nejvíce ubližuje dabing - i přes použití provařených dabérů dokumentů se v české zvukové stopě stírá v originálu pravděpodobně slyšitelný rozdíl mezi původními nahrávkami a nově natočeným materiálem, což je strašná škoda. Proč sakra ČT nevysílá duálně, titulky pro neslyšící teď má prakticky každý film, na který jsem se v poslední době v TV díval... ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Povedený hraný dokument v němž se prolínají autentické záběry s hranými. Vyprávění není lineární a ze začátku trošku mate, ale nakonec to působí pozitivně, protože filmů kde je první půlka "nuda odehrávající se před odletem" je dost, zde je dění před startem (v tomto případě rozhodně ne nudné) zobrazováno průběžně během celé stopáže a nepravidelné skoky mezi jednotlivými roky udržují aspoň divákovu pozornost ve střehu. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama