Reklama

Reklama

Eye of the Devil

  • USA 13
Trailer

Obsahy(1)

Majitel vinic markýz Philippe de Montfaucon (David Niven) je povolán na svůj zámek Benellac, protože byla suchá sezóna a poddaní si nevědí rady. I přes markýzův odpor ho žena (Deborah Kerr) s dětmi následuje a na místě pomalu objevuje podivné chování svého muže i jeho poddaných, kteří, jak zdá se, praktikují tajně staré pohanské rituály... (Morien)

(více)

Recenze (14)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Thompsonův (Mys hrůzy, Všechno nejlepší k mým narozeninám) lehce nadprůměrný horor, v němž se vzorná matka a manželka vydává za svým mužem na jeho obrovské panství, kde odhaluje příčinu podivného chování jak jeho, tak celého služebnictva. Tenhle ještě černobílý snímek nevyniká ani tak mrazivým napětím nebo šokantními lekačkami, jako spíše zlehka budovanou nejistotou a především parádním obsazením, v němž najdeme spoustu tehdejších hvězd. Mezi Nivenem a Deborah Kerr vám určitě neunikne například Pleasence, Hemmings a hlavně krásně tajemná Sharon Tate - manželka Romana Polanského, která byla o pár let později brutálně zabita fanatickou sektou Charlese Mansona. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ucházející postarší kousek, známý asi hlavně v souvislosti s první významnou rolí Sharon Tate. Děj se točí kolem neúrodných vinic a jakéhosi tajemného kultu, který má o onu úrodu dbát. Dobré momenty a místy kvalitní, napínavá atmosféra nechybí, i když jako celek to není žádná velká sláva, no ale na čarodějku Sharon je radost koukat. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Okultní pagan horor v kulisách gotického hororu předkládá příběh starobylého rodu, který si nese jakési prokletí. Mužští příslušníci zemřeli povětšinou záhadně - nešťastné náhody na lovu, utonutí a podobně. A nyní je na řadě Phillippe. Manželka Catherine je milující ženou, současně však tvrdohlavou, neposlušnou a zvědavou. Navštíví Philippa v jeho rodném sídle i s dětmi, přestože si to nepřál. Zde začne pomalu odhalovat tajemství rodu a sebe i děti vystaví několikrát smrtelnému nebezpečí. Skvělá černobílá kamera je doplněna neméně výbornou hudbou. Především v závěru, kdy se schyluje k obřadu, by se dalo napětí krájet. Zdali dokáže Catherine zachránit manžela, toť otázka. Přidal bych možná více strašení, noční bouři a mlhu. Některé scény jsou ale výborné, třeba návštěva hrobu v lese. Snímek mi trochu připomněl pozdější vynikající Rituál (1973). Tateová byla krásná, Kerrová hrála výborně a Pleasence by mohl od hodiny strašit děti i dospělé pouhým pohledem. Dnes film osloví především žánrové fanoušky. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ani neviem, ako som sa k tomu dostal. Strašne priemerný aj na svoju dobu zastaralý horor, ktorý by bol fajn, ak by ho niekto nakrútil ako mysteriózne béčko, no miesto toho je tu pointa známa od prvých minút. Jediné pozitívum je nádherná Sharon Tate ako podmanivá čarodejnica. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Oko ďábla je béčkový horor, který se může kromě áčkové režie pyšnit hlavně svým hodně dobrým obsazením v čele s Davidem Nivenem, Deborah Kerr a začínající Sharon Tate a Davidem Hammingsem. Dějově však není tenhle snímek nikterak moc zajímavý, i když několik scén je velmi povedených a film po zhlédnutí zanechává mrazivý dojem. Je to zajímavá věc, ale nemůžu říct, že by mne to extra bavilo. Fanda hororů šedesátých let to zde může zkusit, jiní si na své ale asi nepřijdou. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

V diskurzu britských hororů šedesátých let je Eye of the devil přímo strašlivý blábol, mezi mysteriózní filmy se jej ani neodvažuji řadit. Dominuje mu předčasně zestárlá Deborah Kerr, herecky je obzvlášťňuje pohledná Sharon Tate. Jen jedna scéna vyvolává napětí - Catherine v lese obklopená "dvanácti". IMDBovských 57 % je tentokrát objektivnější. Mnohem víc doporučuji Neviňátka, námětově trochu podobný snímek taktéž s Deborah Kerr. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Mysteriozní film z francouzského venkova. Vzpoměl jsem si při něm na Kingovo Kukuřičné děti ( taky se starají o úrodu ) a některé jeho čarodějnice ( třeba Abigail ). ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten film vypadá jako z r. 1946, a ne jako z r. 1966. Tehdy to muselo vypadat velice nemoderně, ale tehdejší modernost již vyprchala, takže to dnešního diváka rušit nemusí. Moc pěkná kamera, která kouzlí se světlem a stíny, vyvolává mrazivou a tajuplnou atmosféru plnou nejasných hrozeb. Bohužel samotný děj nedostihuje působivosti kamery. A každému, kdo aspoň zavadil o Frazerovu Zlatou ratolest, brzy vytane na mysli koncept božského krále a zápletka je mu předčasně jasná. ()

pepua 

všechny recenze uživatele

Zpropadení barbarští pohané! Pár "mysteriózních" scén je tu příjemně mrazivých, zbytek je jen bloudění a tápání v ději. Zajímavé snad jen pro lidi, kteří zcela propadli žánru, či kráse a kultu Sharon Tate. ()

RPupkin 

všechny recenze uživatele

Film, u něhož, aniž byste se museli přílišně snažit, odhalíte „mysteriózní“ rozuzlení již na počátku. O to více si pak protrpíte kostrbatou a fádní cestu, jež k tomuto rozuzlení vede. Přitom nápadité úvodní titulky a sekvence z Paříže byly příslibem daleko lepšího zážitku… Holt za neúrodu révy vinné musí být někdo vinen. Alespoň díky tvůrcům vím, že jednou navštívím Château de Hautefort, přičemž se budu mít na pozoru, aby mě náhle nezačalo obklopovat dvanáct postav v kápích. Celkově vzato: za mě palec mírně dolů, 40 %, nechci vidět znovu. [viděno v dubnu 2021 | komentář #14] ()

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

Pomalu se blíží Halloween, čas kdy člověk dostane chuť pustit si nějaký ten horůrek. Tento mě nalákal hlavně svým obsazením, protože jak Davida Nivena (markýz), tak Donalda Pleasance (kněz) řadím mezi své oblíbence. Krom toho se zde objeví také Deborah Kerr (manželka) a slavná Sharon Tate (kouzelnice). Snímek vypráví příběh francouzského šlechtice, který je zavolán na své panství, na němž se neurodilo. Manželce řekne, ať zůstane doma, ale ta za ním nakonec přijede a objeví, že malebný francouzský venkov je plný podivných lidí a tradic. A hlavně magie. Film začne nadějně, bohužel ale postupem času začíná ztrácet tempo a uvadat a nakonec s ním příliš spokojen nejsem. Slabší tři hvězdy. ()

Miroslav.Zac 

všechny recenze uživatele

D. Niven se se svou tváří do podobných filmů prostě hodí. Nevím, čím to je, ale ještě v 60s dokázali herci vrhat takové uhrančivé pohledy, až to člověka zasáhlo. Snímek nepatří mezi nejstrašidelnější, dokonce bych řekl, že není vůbec strašidelný, ale na svou dobu je určitě napínavý. ()

Reklama

Reklama