Reklama

Reklama

Lékařský verdikt je neúprosný. Mladému Benovi zbývají poslední týdny, možná dny života. Za jak krátkou dobu si je možné splnit všechny sny?
K tomu, aby se váš život změnil k nepoznání, stačí jediná věta. Nemusí být dlouhá, nemusí ani zaznít dramatickým tónem. A přesto svým obsahem udeří jako střela a roztříští vás na tisíc kousků. Kousků, které už asi nikdy nepůjdou složit zpět. Ale při dostatku osobní statečnosti a síly z nich může vzniknout něco nového. Sympatický mladík Ben v podání Joshuy Jacksona, známého ze seriálu Hranice nemožného, si přesně takovou větu nyní vyslechl. A byla zdrcující. Lékaři mu právě oznámili, že má neléčitelnou formu rakoviny, minimální šanci přežít a v podstatě posledních pár týdnů na to, aby se mohl těšit ze světa. A Benova reakce? Zděšení, beznaděj a hlavně touha konečně změnit vše, co tak dlouho odkládal. Usedlou kariéru učitele a budoucího manžela mění za motorku, se kterou se vydává napříč Kanadou, aby dohnal vše, dokud má ještě čas. A na této cestě potkává lidi i své sny, díky nimž konečně pochopí, jak moc je život vzácné a ochrany hodné zboží. I díky vynikajícímu soundtracku a čarokrásné kanadské přírodě, kde se tato posmutnělá roadmovie odehrává, lze snímek režiséra Michaela McGowana označit za jeden z nejpůsobivějších a nejpřekvapivějších žánrových filmů roku 2008. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (168)

larelay 

všechny recenze uživatele

Neuveritelne nadherny film o tom, ako sa vysporiadat s faktom, ze mate len malinku sancu na prezitie a o tom, co vam v tych chvilach beha po rozume, ake mate emocne rozpolozenie a hlavne o sebareflexii a sebapoznani. Velmi emotivny snimok, v ktorom je az brutalne vela pravd a realnych zivotnych okamihov. Silu celeho filmu podciarkuje vynikajuci soundtrack, kde kazda piesen vystihuje moment, v ktorom sa hlavny hrdina ocita. O tom, ze Joshua Jackson je vynikajuci herec nemoze byt ani pochyb a to, s akou nastojcivostou zahral rolu Bena Tylera mi vyrazalo dych. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Co bys dělal kdybys věděl, že máš jen jeden den, týden nebo měsíc života?.…. Ben se nerýpe v nose, nesní, nemá hlas anděla. Má rakovinu a než umře, chce zažít dobrodružství. Prožijete útěk od reality, během kterého vás nejednou napadne: co když to není pravda?! Pointou je, že každý máme vyměřený čas a každý by měl chtít od života víc. J.Jackson je sympaťák a dobře se kouká i na to co dělá. V poklidu, bez přemíry mouder či citového vydírání. Prostě hledá sám sebe, aby vesmír dostal smysl, nemyslí na zítřek, na včerejšek, jen na to co je teď. Tato cesta má větší význam než léčba a zaujme také nadmíru zajímavým soundtrackem. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Jakmile vypustíš ze srdce strach před smrtí, neodváží se do něho vstoupit vůbec žádný strach." Citlivé a smutné roadmovie s Benem, kanadskou přírodou a bezvadným soundtrackem. Ale tam kde mě to mělo zasáhnout se nic nepohnulo, emocionálně mě to trochu minulo, škoda. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu se mi nelíbilo ani tak, jak podává příběh o umírajícím, kterej se vydává na motorce na dobrodružnou cestu za sebepoznáním, ale spíš se mi líbilo, jak ukazuje svět jako posloupnost situací, který na sebe navazujou a ovlivňujou se, neni náhoda, jen svět má systém. Když se něco stane má to příčinu, která to zavinila a má to i dopad, kterej se promítne zase dál a zapříciní něco jinýho. Navíc se mi líbily i otázky, který tenhle film nabízel k zamyšlení - Co byste dělali, kdybyste věděli, že vám do konce života zbývá jediný den, týden nebo měsíc? Jaké tajemství byste prozradili? Jaké přání byste si splnili? ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Opak většiny filmů o rakovině. Se sarkastickým vypravěčem a ničím výjimečným hlavním hrdinou, bez vyhrocených scén, citového vydírání na konci a hlavně bez nemocnice a kapaček. Pouze cesta, příroda a sebepoznání. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tento film nepotrebuje komentár, treba ho jednoducho vidieť. Aj keď ako celok vonkoncom nie je dokonalý, myšlienka, jej spracovanie a hlavne dokonale zvládnutý záver si zaslúžia stopercentné superlatívy. Rovnako ako podmanivý výkon Joshua Jacksona. 85%. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Film o chlápkovi, co umírá a tak se rozhodne konečně poznat život a je to děsně dojemný a proto to má 82%?! Hodně mi vadil vypravěč, nejhorší bylo, když jsem pochopil, že tam bude celý film, nejen v úvodu. Takové křečovité rádoby-zajímavé průpovídky, které mi připomínaly Amélii, až na to, že postrádaly tu lehkost a kouzlo. Nevím přesně, co měl film v divákovi navodit, (carpe diem?) protože ačkoliv je myšlenka strašně moc zajímavá, tak se divák stejně jen většinu času dívá na Joshuu, kterak brázdí (krásnou) Kanadskou krajinu a nic se neděje. Občas teda pronese nějaké moudro, občas zavolá snoubence, potkává náhodné lidi, dává se s nimi do řeči a díky tomu přehodnocuje svůj dosavadní přístup k životu - jenže to už tu bylo tolikrát! A toto zpracování není ničím výjimečné. Mně osobně to ke spokojenosti nestačí, takže zdejší vysoké hodnocení se vzalo zde? Ten námět je skutečně dojemný (leč bídně nevyužitý), občas tam jsou povedené momenty (k vidění i jinde), režie je perfektní, jenže.. je to šíleně předvídatelné, vlastně úplně obyčejné. Když na začátku řekne, že po celý život nezpívá, protože mu učitelka ve 4. třídě řekla, že má strašný hlas, tak bylo hned jasné, že si zazpívá....atd, takto je to se vším. Je tedy pravda, že je to pořád tak o třídu lepší, než Bucket list / Než si pro nás přijde, kterému jsem ale taky dal 3***. Co teď s tím?:) PS: A nedá mi to nevzpomenout na snímek Chaos Theory, ve kterém na motorce jezdil mnohem sympatičtější Ryan Reyonlds. Nic proti Joshuovi Jacksonovi, kterého vůbec neznám, ale nějak mi nesedne. Navíc motocykl Norton 1973 není ani tak pěknej:) Jinak filmy samozřejmě nemají nic společného. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Propaganda Kanady říznutá hořko-smutnou atmosférou. Největší mozaika, dinosaurus v životní velikosti ,největší velbloud a nejchladnější místo v Kanadě - to bylo na filmu pravděpodobně to nejzajímavější. Za to ta jedna hvězdička. Dostáváme se opět k tomu, jak jsou filmy nadhodnocené jen kvůli tomuto vděčnému tématu, ale tentokrát se nad tím pozastavovat až tolik nebudu. Zkrátka cesty za sebepoznáním a filmy o rakovině, nebo umírání mě zajímají, jenomže tady je to podáno příííšerně nudně a jakoby to nebylo málo, uspávací atmosféru doplnil příšerný soundtrack a vypravěč, který by se hodil spíše do nějakého přírodopisného dokumentu. Nejnudnější jízda na motorce, kterou jsem kdy zažila! :) ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Já nemám slov... Tohle je přesně důvod, proč miluju tenhle žánr. Neuvěřitelně nádherný film o '' životních pravdách '' s perfektním hudebním doprovodem. Na víc se po zhlédnutí nezmůžu - 100%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Sympatická (i s ohledem na ústřední téma) road movie, která dávkuje životní pravdy zase trochu jinak a po svém. Američané (v tomhle případě Kanaďané) holt podobné filmy potřebují, trošku na sílu roubované průpovídky vypravěče nakonec nevadí a Joshua Jackson se do kanadských scenérií taky dokáže dívat slušně zasněně. Při dosud nepoznaném verdiktu vymění stávající život učitele a budoucího ženáče za motorku a vydá se kamkoliv bez jasného cíle, jen aby oddálil nechtěnou roli pacienta. Utíká to s ním moc dobře.. Výborně melancholický soundtrack!! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Joshua Jacskon si na svoje triko po delší době opět připisuje chvályhodnou roli. V režii poměrně neotrkaného McGowana se tento mladík velmi snaží a jeho herecké výkony jsou nadmíru přesvědčivé. Takto mi naposledy učaroval v seriálu Fringe, a je jen škoda, že nemá moc šťastnou ruku při výběru obstojných charakterů v jiných lepších filmech. Jestliže je ale Jackson znám hlavně jako béčkový herec v laciných thrillerech, pak poslední dva roky tomuto herci velmi pomohly vyšvihnout se mírně nad průměr. Příběh rezignujícího člověka postiženého zhoubnou rakovinou, kterému jsou v nejlepších letech diagnostikovány poslední týdny života se mi velmi líbil. S takovou nemocí je asi opravdu "lehké" hodit za hlavu dosavadní život včetně hezké přítelkyně, nasednout na motorku a jet na vysněnou poznávací cestu napříč přírodou. Zase tak silný snímek to ale není, ke hrubozrnnému dramatu má scénář a jeho zpracování daleko. Velikou pochvalu si film zaslouží za vypravěče: zpočátku vypadá tento nápad divně, ale k tomu snímku patří... Zasloužené čtyři hvězdičky. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Právě ta jednoduchost a přímočarost příběhu se mi na Posledním týdnů líbila. Film tím dostává šmrnc autentičnosti. Hlavní hrdina je sympaťák a když se dozví svoji diagnózu, chce zažít nějaké dobrodružství. A protože se vypraví na cestu po Kanadě na motorce sám, nezažívá žádné extra převratné události, radost mu dělají dílčí věci, má prostor pro osobní myšlenky - škoda, že jich nebylo ve filmu více. Lahodný soundtrack a atraktivní příroda jsou velikým plusem, stejně jako ideální stopáž a poměrně poklidný způsob vyprávění příběhu. Pro mě osobně příjemné překvapení, které se nesnaží o ždímání citů, avšak zapůsobit umí. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jedinou výtkou by byl poměrně neoriginální prostřih na zdravotní sestru, která díky tomu že Ben nepřišel na kontrolu nestihla vlak, díky čemuž si patrně zachránila život, neboť došlo k vlakovému neštěstí...jinak jde o klenot. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi uměřené drama přemýšlející bez afektů a póz o smyslu života, umírání, měřitelnosti hodnot. Joshua Jackson celý film spíše žije než hraje. Nic nikde nepřekáží, neruší, všechno houpavě plyne k logickému a přesvědčivému závěru. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Tak na rovinu. Celý čas ma pomerne dosť iritoval hlas rozprávača. Viac by som ocenil Benovo sebaspoznávanie pomocou krátkych vnútorných monológov alebo normálneho mlčania. Ďalej sa cesta mladého učiteľa uberala príliš priamočiaro a jej vyznenie bolo natoľko obyčajné, až pripomínalo reálny život, v ktorom sa na takejto ceste prakticky nič zvláštneho - zaujímavého pre kamery - nemôže väčšine ľudí stať. Celý čas som mal pocit, že samotný režisér netuší čo nám chce zdeliť.. alebo lepšie povedané - ako nám to chce zdeliť. Vďaka motorkárskej roadke cez Kanadu Ben zistil jednu podstatnú vec. Jeho učiteľka ho oklamala, pretože on vlastne vedel spievať! Z čoho si nasledujúco odvodil, že ho ľudia vždy odkopávali od splnenia snov a on sa tými zákernými potvorami nikdy nemal nechať odradiť. No sakra, gratulujem, Ben! V tridsiatke si konečne pochopil zásadnú vec! To už však snímok ale nezachráni a nezachráni ho ani krásna príroda javorového listu a nablištená motorečka 1973 Norton 850 Command. Vrm vŕŕm! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hudobne aj vizuálne pekný snímok. Obsahovo trochu slabšie, predsa len tých filmov o umieraní je habakuk a človek je ich už prejedený. No tento sa aspoň nesnažil násilne diváka emotívne ždímať. Taká pohodička na upršané nedeľné dopoludnie miesto Gumkáčov. Lepší priemer. 65/100 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nádherné road movie naprieč očarujúcou Kanadou! Moja duša plesá, jasá i žalostnie! Mám dieru v duši, som rozorvaný! Kedy začali počiatky mojej sebaľútosti, môjho hnitia !?? ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Klasický doják který ve mě žádné pocity nevyvolal a u kterého mi vadil hlas vypravěče, k tomu ještě musel vyprávět v nesympatické třetí osobě. Neustále mi vadila pořád opakujicí se otázka, co bych udělal kdybych měl den, týden nebo měsíc života. Proč bych měl dělat něco jiného než doposud? Nic se stejně nezmění. Jako kdyby na tom záleželo jestli člověk zemře zítra nebo za x let. Takové blafy já fakt nežeru. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Filmy o hledání smyslu života mám ráda, ale v tomhle nebylo nic, co bych už neviděla v jiných filmech o umírání. Joshua Jackson není oscarový herec, ale tady se poctivě snaží dostat ze sebe to nejlepší. Scénář je bohužel strašně rozkouskovaný. Občas se až zdá, že tyhle road movie střípky jsou tam je proto, aby byl děj originálnější. Po půlhodině, co se Ben jen dívá po melancholických kanadských scenériích, jsem už ani nenacházela důvod proč se dívat dál, protože každému musí být jasné, jak to dopadne. ()

Reklama

Reklama