Reklama

Reklama

Britského leteckého konstruktéra ve 30. letech děsí, jak Německo zbrojí, a rozhodne se navrhnout převratný stíhací letoun. Za svoje nasazení ale zaplatí vysokou cenu. (Netflix)

Recenze (3)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pokud jste viděli úchvatný dokument Spitfire z roku 2018, budete mít u sledování tohoto filmu pocit de ja vu. Je neskutečné, oba filmy od sebe dělí 76 let a ještě více neuvěřitelné je, že tenhle film vznikl ve válčící Anglii v roce 1942. Jméno stíhačky Spitfire z ná skoro každý i ti co se o vojenskou techniku nezajímají. Pro mnohé je to vítěz Bitvy o Británii a mnozí si jej správně spojují i s našimi letci v RAF. Ačkoliv mám Spity moc rád, vždy mne trochu zamrzí, že se tu zapomíná na dříče, bez nějž by i se Spity Bitvu o Anglii asi RAF nevyhrála. A tou byl starší, ale lépe vyzbrojený Hurricane. Spity většinou díky lepší manévrovatelnosti a rychlosti odlákaly stíhací doprovod a Hurouši se pak vrhly na nechráněné bombardéry luftwaffe. To jen aby bylo spravedlnosti učiněno zadost. :-) Film samotný je v podstatě životopisem geniálního R. J. Mitchella, konstruktéra závodních letounů v předválečné éře, kdy se soutěžilo mezi mocnostmi kdo postaví nejrychlejší letadlo a vyhraje s ním Schneiderův pohár. Po řadě sportovních letadel Supermarine nakonec Mitchell s tušením nástupu války Spitfira navrhl a vdechl mu život v době, kdy Anglie právě takového rychlého , obratného a silně vyzbrojeného  ,,plivače ohně'' potřebovala pro ochranu své oblohy.   On sám Spita dokončil, ale zemřel 11.6.1937 a na finálních válečných verzích Spitu pokračovali jiní. Jednu z hlavních rolí si zde v roli zkušebního pilota RAF zahrál David Niven, který je známý i z dalšího úžasného válečného snímku Otázka života a smrti z roku 1946, kde pro změnu hraje pilota Lancasteru. Ve filmu se mi líbilo, jak kdesi v Anglii v ateliérech postavili italské Benátky i německé Alpy. Zajímalo by mne, zda se Mitchell před válkou skutečně potkal s Messerchmittem a zda si spolu povídali o letadlech. Moc se mi film líbil a jako Ground controll posílám 5 spitfirů do oblasti Dover, kde byla hlášena skupina He111. * * * * * ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisný snímok o konštruktérovi známej stíhačky z dôb 2. sv. vojny sa nesie v očakávanom patetickom duchu. Dramatických momentov je minimum, ak odmyslím to, že nie vždy sú peniaze na vývoj a teda záver. Nechtiac pobaví scéna odohrávajúca sa v Nemecku, kde sa miestni otvorene chvália pred Angličanmi, že chcú zbrane, moc a vojnu. Herci sú ale sympatickí, občas sa podarí humor, hlavne zásluhou Davida Nivena a celé to smeruje k očakávaniu víťazných zajtrajškov na aktuálne prebiehajúcom vojenskom vzdušnom poli. ()

Reklama

Reklama