Reklama

Reklama

Climb Dance

Krátkometrážní / Sportovní
Francie / USA, 1989, 5 min

Obsahy(1)

V hlavní roli Ari Vatanen za volantem Peugeotu 405 T16 o výkonu přes 600 koní. Místo konání - Pikes Peak, které leží 16 km od Colorado Springs v USA. Trať je dlouhá 19,99 km, má 156 zatáček a převýšení 1439 metrů.
Tento snímek natočil Jean Louis Mourey a především díky vynikající kameře získal několik mezinárodních ocenění. (AlexeiF1)

(více)

Recenze (12)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ikona motoristického (krátkého) filmu, možná reklama na Peugeot, ale především jednou pro vždy úžasný pomník Pana Řidiče Ariho Vatanena (BTW někdejšího europoslance) a také kameramanů, střihačů a zvukařů, kteří se na téhle nádheře odstřikující rovným dílem štěrk a adrenalin podíleli. Moment, kdy si Vatanen musí jednou rukou zaclonit oči proti slunci, aniž by ho ovšem napadlo zpomalit, patří k těm, kdy můžete bez nejmenšího zahanbení tlouct hlavou o stůl - John Frankenheimer to určitě dělal taky (a pak jednoho dne natočil Ronina;)). 90% ()

kubyno 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pro každého, komu výrazným způsobem koluje v žilách benzín (aspoň tolik, jako mně), jsou ty čtyři minuty jízdy hotovým orgasmem... ()

CliffLee 

všechny recenze uživatele

Nádherná a nevyzpitatelná Twin Peaks, brilantní řidič a dokonalá kamera jak na auto tak z auta, úplně jak živé a k tomu na příroda... úchvatná jízda ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Propagační snímek, který použil Peugeot jako reklamu pro 405ku. Turbo šestnáctky byly ovšem vyrobeny pouze dvě. Zajímavá adrenalinová záležitost Ariho Vatanena. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Keď som Climb Dance videl poprvýkrát, pamätám sa, že úvodnú minútku som od netrpezlivosti preskočil a hneď som sa vrhol do akcie. Čo bola samozrejme chyba, lebo až keď vidíte tento kraťas vcelku, dosiahnete najlepšiu atmosféru postupne gradovaného nepokoja. K vynikajúcemu výsledku dopomohli okrem Ariho Vatanena (ktorý je jednoducho borec) aj netypicky umiestnené kamery a ich zaujímavé uhly záberu, ktoré úplne nezovšedneli ani o 25 rokov neskôr. Čo sa mi páči najviac je fakt, že i keď je filmík svojím spôsobom nadčasový, ukazuje motoristickú dobu dávno minulú, dobu zabudnutú v čase, keď ešte Pikes Peak bol prašná cestička a od pádu do nekonečných roklín delila jazdcov iba ich odvaha, zručnosť a viera vo vlastné auto a nie zvodidlá. To bola doba, keď mali chlapi poriadne gule (alebo žiadny pud sebazáchovy). Nedávam plné hodnotenie preto, lebo síce Climb Dance dá veľa petrolheadom, ale nezaujatého diváka asi ťažko osloví. PS: Jazdenie rýchlosťou 150kmh+ s jednou rukou na volatne, lebo vám svieti slnko do očí...ten záber ma vždy dostane. ()

Reklama

Reklama