Reklama

Reklama

Mořští vlci

  • Česko Mořští vlci přicházejí (neoficiální název) (více)
Trailer

Poslední mise britských záložáků z Kalkatské lehké kavalérie, kteří mají za úkol zneškodnit německou vysílačku ukrytou na nepřátelské lodi na území nezávislé Goy... Ve štábu britských tajných služeb narůstá nervozita, protože německé ponorky v Indickém oceánu operují s neuvěřitelnou přesností a během krátké doby se jim podařilo poslat ke dnu už 46 dopravních lodí. Radistům se konečně podařilo zaměřit signál silného vysílače, který německým špionům umožňuje šířit důležité informace o poloze spojeneckých lodí. Problém ovšem spočívá v tom, že se vysílač nachází na nezávislém území Goy, patrně na jedné ze tří německých lodí kotvících ve zdejším přístavu Mormugao. Nejpřísnější příkazy britského vojenského velení proto zní, že za žádných okolností nesmí být narušena portugalská neutralita. Plukovník Lewis Pugh (Gregory Peck) a kapitán Gavin Stewart (Roger Moore) se ocitají uprostřed velké špionážní hry plné podrazů, vášně a kamufláží. Jako strůjci zvláštní operace přichází s odvážným plánem, že do služby povolají civilisty v podobě vysloužilých členů Kalkatské lehké kavalérie. Zkušení veteráni se po začátku války hlásili do aktivní služby, ale z různých důvodů nebyli přijati. Teď ale nastává jejich hvězdná chvíle, protože se vydávají na tajnou misi, která může ušetřit řadu lidských životů. Úkol zní jasně – zneškodnit nepřátelskou německou loď... Území dnešní Goy představuje nejmenší a zároveň velmi prosperující svazový stát Indie, po staletí se však jednalo o významnou portugalskou kolonii. Během 2. světové války se jednalo o důležitou nezávislou oblast mimo dosah britské indické armády, která operovala na území tehdejší Britské Indie pokrývající většinu Indického subkontinentu. Tajná operace při západním pobřeží Indie představuje zápletku dobrodružného válečného snímku Mořští vlci. Ten byl natočen podle knižní předlohy Jamese Leasora, která představuje beletrizovaný popis skutečné operace zvané Creek, která zahrnovala noční útok Kalkatské lehké kavalérie na nepřátelskou loď. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film by som rozdelil do viacerých častí. Rozvláčny a nudný úvod bez atmosféry prechádza do nezaujímavého a niekedy až groteskného stredu a nevyhrabáva ho z toho ani duo starcov Peck-Moore. Howard s Macneem sú tam iba pre komedionálnejšiu polohu a paradoxne najlepší je Niven. Až akčný záver s celkom dobrou atmosférou vyzdvihuje film z dna a necháva zabudnúť na slabší námet. Odporúčam preto vytrvať dve tretiny a dostaví sa požadované ovocie, síce nebude svieže a sladké, skôr zošuverené a sladkokyslé, ale bude to ovocie. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Rutinní ruka Andrew V. McLaglena a další poměrně stylové válečné dobrodružství - jako normální válečný snímek bych to ale nebral, jako bondovka by mi to sedlo lépe. Naštěstí se tu kromě Moora vyskytují ještě celkem solidní Peck a Niven. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Výborná stará špionážní oldschool zábava s charizmatickou dvojicí mých oblíbenců. Gregory Peck a Roger Moore. Dnešnímu publiku už to asi moc nesedne budou frflat, že akce je málo a je starosvětská, ale mě to vyhovuje. I když uznávám, že první polovina snímku je trochu zbytečně utahaná, ale mám tyhle vesměs už filmy pro skoro pamětníky rád. Každopádně i tak nemůžu za to, že někteří hodnotící tady v tom filmu hledají něco čím ani při sebelepší vůlí nemůže být a ani jim být nepotřebuje, protože podobné kousky už se dnes holt netočí.75% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

No, já zírám... To jsou komentáře... Moore jako by hrál dalšího Bonda... Pche. To jakoby někdo psal u Spalovače mrtvol, že Hrušínský hrál dalšího Švejka. Tohle není žádný nablblý akčňák, kterých pravda v roce 1980 vznikalo jako hub po dešti. Tohle je regulérní válečný film natočený celkem věrně podle skutečné události. Já mám rád válečné filmy. Velká většina z nich pojednává o slavných akcích a bitvách, menší část z nich o těch málo známých. Ty si však ještě více zaslouží publicitu právě proto, že se často jednalo o akce až neuvěřitelné, kde často odvaha vysoce převyšovala šanci na úspěch. Kdo se zajímá o pacifické válčiště, mohl o této akci něco slyšet. ---- V březnu roku 1943 byla v přístavu kolonie Goa v portugalské Indii zadržena německá obchodní loď Ehrenfels. Z této lodi skutečně odcházely nebezpečně přesné zprávy o britských zásobovacích plavidlech, které pak velmi úspěšně likvidovaly německé ponorky... Důstojníci SOE vymýšleli jak tomuto učinit přítrž a zároveň respektovat neutralitu přístavu. Přepad jednotkami Commandos proto nepřicházel v úvahu. A tak skutečně došlo na penzionované důstojníky Kalkatského jezdeckého klubu, všechno to pány středních let. Ti v Indii ukradli starý parník, obepluli s ním subkontinent do Bombaye a vtrhli na Ehrenfels. Ten posléze potopili jeho vlastními náložemi. Ztráta lodi vyděsila německé kapitány dalších tří lodí, protože si mysleli, že jde o útok Commandos a tak sami své lodě potopili také. Potrugalská neutralita byla zachována díky penzionovaným britským dobrovolníkům! Před přepadem potopily ponorky během března 1943 dvanáct spojeneckých lodí, po přepadení byla potopena jen jedna jediná (zde je závěr filmu nepřesný). --- Jsem potěšen, že o této akci penzistů byl natočen film. Je jim důstojnou poctou, je však nutno znát historickou skutečnost, protože hrozí že by si film mohl dát někdo do stejného šuplíku např. s Murphyho válkou aj... Film se mi líbil, celé to pojetí i exotická prostředí bývalých či končících kolonií, které často už zakrátko zabrali Japonci... Vytkl bych snad jen tu techniku, která ne vždy byla válečná a některé obleky a uniformy, které nekorespondovaly svým střihem se čtyřicátými léty. Bylo to o fous, ale já dávám 4 časované výbušniny. * * * * ()

zette 

všechny recenze uživatele

Za takove filmy jsem byl jeste v polovine devatesatych let vdecny. Hlavne diky zanru, hereckemu obsazeni a atraktivite mista. Musim tedy ponechat prumerne hodnoceni. Jinak uz ale nema film dnesnimu divakovi moc co nabidnout. Spatny scenar, nestastne dialogy, zanrove nevyhranene. ()

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica celkom nuda. Druhú som už tým pádom ani moc nevnímal, kedže som to pozeral v noci. Každopádne čakal som od filmu viac, hľadiac na špičkové obsadenie. Ale ak sa mám priznať, asi som aj trochu očakával, že to nič prevratného nebude. Ale 3* dať musím, veď sú spolu po kope Moore - Peck - Niven, to sa každý deň nevidí. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Lanaří, aby za jedno lano drželi. Gentlemani mariny, titáni vod. Maří "beránčí" uniformy. Hladce padá pod, Titanic plný síry. Ďáblův plod. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Celkem slušná oldschoolová válečná akcička. jako by Peck a Niven chtěli zavzpomínat na Děla z Navarone. Jen kdyby tak dlouho netrvalo, než se začne něco dít. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Skupina vysloužilých vojáků se vydává v neutrálním přístavu zničit německou loď, ze které jsou vysílány souřadnice britských lodí pro německé ponorky. Mořští vlci jsou takovým retro válečným filmem jako z 50-60. let. Žádný velký spád ani strhující příběh, nějaká akce přijde až na konci a za týden nebudu vědět o čem to bylo. Ale koukalo se na to pěkně. Pěkné indické prostředí, trošku dobrodružný, trošku špionážní, Moore si hraje na Bonda a balí německou vražedkyni - ostatně i ta Munrova písnička v titulcích zní jak z Bonda. Peck a Niven sice nemají moc co hrát, ale užívají si možná poslední větší role v nějakém dobrodružném filmu. Nejlepší byly ty naprosto šílené rezavé necky, které německé ponorce nestály ani za torpédo :) Pohodové 3*. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Scénář je velice špatný, prostý, dialogy směřují k trapnosti a klišé, z Moora udělali úplného blbce. Parta staříků jde na akci, kde se s jakýmsi humorem snaží o nemožné, jenže tak nezajímavě až to bolí (nemluvě o tom, že k každé přestřelce vyfasují jen zranění ruky a Němci smrt). ()

pend 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek se slušným obsazením, nečekejte nic převratného, už to tu zaznělo Moore hraje jakoby dalšího Bonda. ()

Alex696 

všechny recenze uživatele

Dosť ťažkopádne sa to rozbiehalo, dokonca ma chytali driemoty no od druhej polovice to tento film vytiahol na tri hviezdy. Priemerný vojnový film, s kvalitným hereckým obsadením. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Mořští vlci pojednávají o zajímavé akci někde v Indii, zatímco se válka odehrává především v Evropě a na moři. Pravda je, že se tu sešla opravdu zajímavá partička herců a Roger Moore si od agenta 007 odskočil do jiné, leč v mnohém docela podobné, role. Celá ta akce je směsicí více věcí. Dobře připravený plán chvílemi hatí někdy až dost překvapivá naivita hlavních hrdinů, ale též amatérismus najatých lidí. Místy jsem dokonce uvažoval, zda se nejedná o komedii. ()

William_Kirk 

všechny recenze uživatele

Vydařená „bondovka“ s Rogerem Moorem z doby 2. světové války. Námět – vysloužilí vojáci, nasazení na důležitou operaci - je dnes, 32 let od vzniku filmu, „běžný“, ale to vůbec nevadí, film je zábavný od začátku do konce. V obsazení potěší kromě Rogera Moora i David Niven, Patrick Macnee nebo Trevor Howard, naopak Gregory Peck mi tu nějak nesedl. Dialogy jsou nabité vtipnými a ironickými hláškami a suchý anglický humor a nadhled je na filmu jasně patrný. Nepochopil jsem ale v dabingu, proč Vladimír Brabec, když byl obsazen, daboval Nivena a ne Moora, kterého daboval Jiří Plachý… ach jo. Jinak je zajímavé, že Andrew V. McLaglen o rok dříve natočil ještě nahláškovanější mooreovku, Ffolkes , ve které si Moore zahrál akčního anti-bonda. ()

Reklama

Reklama