Reklama

Reklama

Johnny Mad Dog

  • Francie Johnny Mad Dog

Kdyby se narodil v Evropě nebo v Americe, mohl strávit mládí nevinnými hrami a ve školní lavici, z níž by posléze odrazil do normálního života, jehož smyslem je být šťastný a tvořit lepší svět. Jenomže patnáctiletý Johnny se narodil v Africe jako člen národa, který už léta tone v občanské válce. A on je jejím dětským vojákem. Stejně jako nejeden jiný po zuby ozbrojený kluk z čety dětí, kterým dospělí vzali právo na obyčejný život a vyslali je do první linie, kde neplatí jiný zákon než právo silnějšího a bezohlednějšího. Společně pak každý den, oblečení do komických přezdívek, vyrážejí ztratit další střípek lidskosti, kterých jim už mnoho nezbývá. A každý další výstřel jen prodlužuje čekání na kulku, která je jim souzena. Kruté, atmosférické, nemilosrdně otevřené a bolestivě realistické drama natočil v exteriérech africké Libérie režisérský držitel ceny Regard Hope Award z Cannes Jean-Stéphane Sauvaire. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Na tento "evropský skvost" jsem náhodou narazil před pár dny na jednom HD trackeru a díky svému obsahu mě ihned zaujal, neváhal jsem ho přidat na CSFD a dnes jsem se k němu konečně dostal. Začnu trochu od konce a hned v úvodu doporučuji shlédnout i závěrečné titulky kvůli realistickým fotografiím. Pokud jste viděli Hotel Rwanda z roku 2004, nebudete ani v tomto snímku násilím příliš zaskočeni. Johnny Mad Dog je silný, působivý a pomalejší snímek, který vypráví příběh etnického konfliktu, zuří občanská válka a vraždících čistek se tu ujímají náctiletí chlapci, odhadem tak kolem 13-15 let. Děj se odehrává v Africe, konkrétně v Libérii a je inspirován jejími historickými událostmi, které mají počátky v roce 1989 (ve filmu však není lokace blíže specifikována). Jakožto správně zpracovaná (agitkou vojáků) bojová jednotka mladých bojovníků za svobodu, které právě velí charismatický chlapec s přezdívkou "Johnny Mad Dog" (jistě si dokážete představit proč ji má), plní své rozkazy s nad 100%. Dokonce s takovou vervou, jako když běží nasranej hroch, kterému někdo stojí v cestě k hošišti a tak střílejí po každém, kdo se jen hne a je jim jedno, jestli jsou to nepřátelská vojska nebo ve většině případů jen obyčejní civilisté. Paralelně s tím se odehrává příběh mladé holčičky, jejíž dosavadní život je jejich běsněním ovlivněn a je jen otázkou času, kdy se stane to, co již od počátku filmu čekáte. Válka je sama o sobě špatná a představa dětí střílejících s chladností terminátora bez výčitek svědomí, je asi tou nejhorší možnou variantou. Za zmínku kromě vizuálního zpracování exteriérů lokací, stojí především herecké výkony mladých jedinců, a pokud si budete stejně jako já říkat, že byli až příliš reálné, máte pravdu a zbytek si jistě domyslíte sami. Zde naleznete vše, co byste od svých dětí slyšet opravdu nechtěli - vraždy, brutalita, sex a sprosté nadávky, čili nic pro slabé povahy. Pozitivní věc na tomto násilném dítku je však ta, že tu nejde jen o vraždící pomatené děti. Ve filmu je zakomponována univerzální zpráva, která nám říká, že se každé dítě za špatných podmínek dokáže změnit i např. v zabijáka. Zároveň však ve skrytu duše zůstává stále nedospělým malým jedincem a jako takový se i sám o sobě bojí světa, který ho obklopuje a v podstatě chce jen klidný domov s rodiči. (7/10) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

AFRIKA - Skupina zfetovaných dětských vojáků zmasakrovala bezmocné vesničany. EVROPA / USA - Kolik asi vydělá Avatar ? AFRIKA - Dětský voják se samopalem v ruce znásilnil dospělou ženskou, pak jí zastřelil. EVROPA / USA - Bude Ukrajina po volbách spíše "proruská" nebo "proamerická" ? AFRIKA - Každých šest sekund zemře v Africe hlady jedno dítě. EVROPA / USA - Stále víc evropanů a američanů trpí obezitou. AFRIKA - V občanské válce v Libérii válčili sedmitleté děti. EVROPA / USA - Media zaplavuje zpráva, že vítěz světové superstar vydal svou první desku. AFRIKA - 7/10 dětí ve východních částech Demokratické republiky Kongo zemřou dříve, než dosáhnou dvou let. EVROPA / USA - Televize nesmí před 22hodinou ukazovat nahé ženské tělo, aby se neohrozila mravnost dítěte. AFRIKA - V Ugandě bylo přinuceno více jak 11.300 dětí ( cca třetina dívek ) bojovat ve válce. EVROPA / USA - Obama a Medvěděv oznamují, že se dohodli na snížení svých jaderných hlavic. Z původních 367 jaderných hlavic na budoucích 366 jaderných hlavic. Obama dostává Nobelovu cenu míru a Medvěděv sklízí potlesk na půdě OSN. "Sladké" pozdravy z Afriky zasílá euroamerickému světu film Johnny Mad Dog. DODATEK - Africké informace nejsou smyšlené, jako zdroj informací jsem použil pořad BBC - Life for African Kids. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Existují světy, o kterým Čech ani nemá páru. My si tady stěžujeme v Evropě na věci, který ještě nepřišli, ale přijít někdy můžou. V Africe žijou gangy dětí, co mají zbraně a strašně rádi je používají. Zajímavý ale je, že je používají proti všem a především proti místním. Nemá to žádnou logiku, ale nikdo je vystřílat nepotřebuje. Myslej si, že mají vládu své země, svého kmenu, ve svých rukou. Jenže to nemají oni, ale jejich zbraně...MP5ky, kalašnikovy, někdy i M60ky. To je pak těžký, když proti Vám jde deset 12ti letejch harantů, v ruce jednu z těhlech zbraní...sotva to udržej, a už na tebe ječí, že pokud se nepřiznáš k nesmyslnostem, tak ti jí vpálí. A že se s tím srát nebudou, je už od pohledu více než zřejmé. Johnny Mad Dog je tak filmem, který točí překvapivě Francie. Ta sama má teď ve své zemi problémy, že bych na jejich místě bejt ani nechtěl. Jeden Nigériec vedle Muslima a pro Francouze už ani není pořádně místo. Rasové nespokojenosti a nutnost přemýšlet, kam tohle všechno povede. Abychom se jednou nedočkali těchto band i v relativně civilizované Evropě. Člověk nikdy neví. Nicméně plný počet dát nemůžu. Znáte takový ten pocit, kdy sledujete film, a je Vám z něj hrozným způsobem na blití? No tak to si u Johnny Mad Dog rovnou připravte kýbl. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Vojáci, kteří budou myslet na maminku a tatínka budou popraveni!…. Smrtonoši, děti povstalci, jenž otevřeli svá srdce válce. NECHCETE ZEMŘÍT? NEMĚLI JSTE SE NARODIT! Není to hezkej pohled. Smrt, bezmoc, po naději ani stopa. Jen parchanti šířící strach. To musí vzbudit emoce. ALE NE SOUCIT !!! Zfilmování kruté reality, jež je důležitá pro dějiny, ale svědomí se stejně pohne jen v těch, kteří by takovýchto věcí nebyli schopni. A ponaučení? Spláchnout ten zkurvenej kontinent!! Jinak asi nic. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z těch drsných filmů, kde děti se zbraněmi terorizují okolí, ovšem Sin nombre i Město Bohů mi přišlo daleko lépe propracovanější. Jisté scény jsou však drsné a místní haranti se s nikým nepářou. Příběhově trošku slabší, herecky velmi dobré. Rozhodně silný film, ale až tak mě nezasáhl. 70% ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Mnohem více než příběhový film, sondu či dokument připomíná Johnny Mad Dog vzkaz. Nedá se popřít, že je opatřen jednoduchým dějovým obloukem, má směr a ukončení, nicméně něco co by se dalo uchopit jako klasický příběh najdeme jen stěží. Pokud bychom chtěli snímek uchopit jako sondu, jen těžko nám poskytne nějaké závěry. Jedná se spíše o studování následků bez znalosti výchozích příčin. Dokumentárnímu pojetí zase brání vysoká nekonkrétnost. Johnny Mad Dog není ukotven v čase ani v prostoru. Žánrově má nejblíže asi k městské road movie. Partička bizarně oblečených dětí putuje městem a v podstatě zabije vše co potká. Cesta je však naplněna několika přerušeními obsahujícími, krom spousty křiku a siláckých gest, určitý posun. Johnny Mad Dog určitě není špatným snímkem. Naopak, je zajímavým příspěvkem už jen kvůli svému přístupu. Sázka na neznámé herce se zde nejednou vyplácí. Použití humor v několika scénách překvapí, na druhou stranu působí přirozeně a neurazí. Věta „Tak buďte opatrní, Izraelci nebo Chuck Norris mohou být okolo.“ má velkou šanci na zápis mezi nejlepší filmové hlášky. Nicméně troskotá na slabém vyprávění. Schéma jdeme-něco se děje-jdeme-něco se děje sice zpočátku není špatné, ale jakmile si divák zvykne na okolí a omrzí ho zajímavý dialekt místní angličtiny, uvědomí si, že snímek se točí v ohromné smyčce, která de facto mohla být ukončena kdekoli a kdykoli. Navíc jsou veškeré uzavřené scénky zajímavé jen kvůli věku protagonistů, absolutně ničím jiným nezapůsobí. A pokud je celý snímek vystavěn jen na faktu „budeme šokovat tím, že jsou mladí“, pak je něco bohužel špatně. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Skľúčujúce, drsné. Lybijská epizoda z kmeňovej občianskej vojny optikou "tých zlých" (nakoksované a vybrainwashované decká s kalašnikovom v ruke), prakticky bez príbehu. Film si pýta tuhšie tlemidlo, ktoré by dalo silným jednotlivostiam (prasa, TV stanica, dom učiteľov) jasnejší smer. U mňa ale lepšie ako napr. Hotel Rwanda, autorská neutralita tomu dáva tie správne grády. 80% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Aká je to zbraň?, To je Izraelský Uzi, taký mal Chuck Norris v Delta force..."Aj toto sú vzory sfetovaných detských povstalcov, ktorí bojujú proti vládnym jednotkám, členom iného kmeňa, ale i proti každému, kto im skríži cestu. Znovu Afrika, znova bezmocní UNPROFOR a detskí smrtonoši si robia, čo chcú. Film je v angličtine, ale totálne katastrofálnej...Niekedy som mal pocit, že herci iba čítajú texty, ktoré si komolia po svojom. V prvej polovici sa príbeh iba črtá, ale okrem krvavého besnenia a vymývania mozgov, tu nič iné nie je. Sledujeme dva linky príbehu- besnenie detských rebelov a osud jednej rodiny na úteku. Ťažko si k tejto bande debilov vybudovať nejaký vzťah, preto snímok pôsobí dosť chladne. Záver je nečakane rýchly a celý film tým pádom pôsobí ako epizóda z drsného života, bez akéhokoľvek rozuzlenia, ktoré možno neexistuje dodnes. Chýbal mi silnejší príbeh...60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Buďme rádi, že žijeme tady. Buďme rádi, že prezident je jen opilec a ne člen toho či onoho kmene, kterej zrovna bojuje s dalšími kmeny... Já nevím, ale ať koukám na jakejkoliv film z Afriky a je jedno jestli je to Somálsko, Rwanda, nebo prostě kterákoliv jiná část, zkrátka že tahle země ještě nebyla připravena na vlastní svobodu. Po druhé světové a leckde i před ní se vzedmula veliká vlna antikolonialismu. V řadě států Afriky díky segregaci a diskriminaci původního obyvatelstva šli nakonec bílí od válu a začal bordel... Mugabe, Amin a další ,,vládcové'' čerpali z toho co zůstalo po kolonialistech, kteří leckde nechali při útěku veškerý majetek, domy, fabriky... Chvilku z toho nakradeného se dalo vyjít, ale stejně jako po nástupu komančů u nás nastal úpadek. Afrika má ještě tu libůstku, že tam odedávna proti sobě stojí různé kmeny. Když šli kucí po sobě klacka, tak to ještě šlo. Jenže oni teď mají ákáčka a erpégéčka... Co s takovou partičkou dětí co odmala kradou a zabíjejí? Ty už nikdo nepřevychová. A že jich musí po Africe běhat. Padá z toho na mně děs a jen si říkám, že dokud se třískají mezi sebou tam u nich, je to strašné, ale zaplať bůh, že je to tak daleko.... Nechtěl bych být tam v těch oblastech prostým vesničanem, který chce jen být... I bez válek to tam není med, ale mít doma na návštěvě jednou vládní vojsko a pak tyhle chlapečky... Tenhle film schválně neměl příběh. Byla to spíš taková reportáž o ,,působení'' jedné skupinky se vším co k jejímu ,,působení '' patří. Prostě pár běžných dní se skupinkou malých vrahounů, kteří můžou vše, dokud je nějaká ta kulka neoznačkuje na svatebních šatech červeným koláčem. Brrrr. Buďme rádi, že žijeme tady.... 4 pomeranče. * * * * ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Videl som aj brutálnejšie snímky, ale sledovať dvoch mladých zmrdov ako sa vadia 10 minút (som nadniesol !) kvoli prasaťu, navyše tým ich debilným akcentom, tak to len napalm na nich a nenechať ich existovať! ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Drsné... ak by nepoľavilo dané tempo, vyššie hodnotenie by bolo na mieste. Skupina deti bojujúca za slobodu zeme... celá ta psychológia toho je síce zvratená, avšak nesmierne premyslená... čoš je tu samozrejme vidieť. Dostala ma hláška... "takúto zbraň používal Chuck Norris v Delta Force, dávajte pozor možno tu budú jeho zbrane, dokonca možno aj on sám"... Osobne by som niečo podobné nerad zažil 6/10 PS: Deti, ktoré síce nevedia čítať, ale na pohľad rozoznajú typ a miesto vyroby zbrane... "mazec" ()

predators 

všechny recenze uživatele

Pokud bych se bral JMD z nějakého historického nebo dokumentárního hlediska, asi bych hodnotil stejně. Jen s tím rozdílem, že by jej vysílali na kanále Discovery nebo by byl součástí žhavých zpráv BBC. Jenže po pár minutách si budete pamatovat jen něco o drsném násilí afrických dětí. Ikdyž Mad Dog nabízí hodně vypjatých situací, většina z nich na mě působila prázdně, paradoxně právě ty o násilí... 50% ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Vizuální chaos, soundtrack, který trhal uši, nahodilé sekvence dějů, které na sebe nenavazují jsou střídány brutálním násilím. Afrika mě opravdu fascinuje v dobrém i ve zlém, ale srovnám-li snímek s Beasts of no nation, kde se Fukunaga doopravdy ponořil do hlubin děje a hlavně tak volně a přirozeně dokázal přiblížit tu apokalypsu divákovi jednou nitíí. Tak zajímavý námět a tak špatně zpracovaný. Epilepsie hadr. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Pohled na dutou Afriku. Angličani a další země moc dobře věděli proč kolonizovat tyhle duté palice které vše řeší násilím a zbraněmi. Taky mě zarazilo jak asi 10-15 děti s puškou může obsadit celé město. Tohle mi hlava trošku nebrala. Tihle lidé by se měli preventivně střílet hned co jen vemou samopal do ruky. ()

Larky 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedná vykrádačka Města bohů, která k smrti nudí dementními dialogy, otřesnými hereckými výkony s kvalitou špatně zaplaceného ochotnického výstupu, velkou porcí hodně zbytečných a zbytečně prodloužovaných scén, naprosto odfláklou akční částí, kde místo pořádne akce a aspon trochou realistického boje, vidíme skupinu malejch harantů, kteří se snaží dobýt město způsobem: dojděte sem a začněte střílet kamkoliv chcete...fuj!..tenhle shit už nikdy! ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Další slušný film, kdy banda děti chce vládnout. Ničí vše a zabijí každého, film není až tak moc drastický jak jsem čekal ale jenom přeci dokáže zaujmout horší strankou. Jediné co mi vadilo na filmu byl trochu slabší příběh a uřvanost někdy to bylo na uši až moc. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o počínání dětských vojáků, tak nemám výhrad. Ostatně bylo znát, že si mnozí zúčastnění tou válkou prošli. Jenže to bylo všechno. V zásadě je to o tom, jak se partička dětí poflakuje a terorizuje okolí. Jen se tu střílí a řve. Nic víc. Jako nějaké pokusy o příběh tu jsou, ale ty právě naráží na limity neherců. Fukunaga mě svým filmem na podobné téma nenadchl, ale Beasts of No Nation je pořád o třídu lepším filmem, než tohle. 35% ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vlastně je to o ničem.. Technicky parádně zvládnuté... z dětí s puškou v ruce jde respekt.... ale jinak nic. Nedozvíme se nic o jejich motivaci. Nevíme nad čím přemýšlí. Metody manipulace dětským vojákem jsou jen okrajově naznačeny. Dějový oblouk je viceméně nulový.. Vlastně jsem si z toho neodnesl víc než že kluci vypadají cool... Jako mnohem lepší variaci na dané téma bych doporučil film "Beasts of no nation" který je mnohem hlubší, prokreslenější, surovější a více vtahující.. ()

Dubro 

všechny recenze uživatele

Občanom našej osady z týchto teplôt úplne preplo. Miesto toho, aby vystavovali slnku svoje genitálie pri nejakej mláke, mocú sa po uliciach s kadejakými pokladničkami a driapu centy na detskú onkológiu, na dámsku patológiu, na pánsku urológiu, na Egypt, na Etiópiu, na Detvu, na Eskimákov, na Inuitov, na krokodílie slzy a na ohrozený druh šatníkovej mole. Zbierky sa v našej osade robia na čo len chcete. Môj známy bezďák driape na pivo. Aspoň je úprimný. Z toho tepla v našej osade teda preplo asi každému a tak sa nedivým ani tým Afričanom, keď im takto pečie na tie ich čierne dekle, že už je im všetko jedno a strieľajú si. A používajú k tomu aj deti, pretože niektorým sa v tom teple už ani strieľať nechce. Aj ja by som dnes strieľal, no nemám z čoho, akurát tak môžem fúkať ryžu z verzatilky. No nič, Mad Doga som videl a po dvadsiatich minútach, keď sa divák preberie z počiatočného úžasu, už nemá chalanisko čím prekvapiť. Hádam len tými pohľadnicami na záverečné titulky. ()

Petroff 

všechny recenze uživatele

"Nechcete zemřít? Neměli jste se narodit." ... "Tohle je UZI, izraelská, tu používal Chuck Norris v Delta Force. Tak buďte opatrní, izraelci nebo Chuck Norris můžou být okolo!" Tahle planeta je fakt blitka... Těší-li se někdo na anarchistickou společnost, tak takhle nějak to bude. Každej sebevetší kretén bude rázem postrachem celýho okolí... těšíte se pořád? ()

Související novinky

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

Něžný upír Edward vs. Saddám Husajn

04.05.2012

Nutno uznat, že Robert Pattinson se docela úspěšně snaží setřást nálepku pobledlého hezouna se slabostí pro podstatně mladší pasivní holky. Nebo má prostě dobrého agenta. Po adaptacích slavných… (více)

Reklama

Reklama