Reklama

Reklama

Recenze (9)

Pštros 

všechny recenze uživatele

První samostatné krůčky geniálního režiséra se dotýkají jednoho z nejzásadnějších prvků v jeho díle. Tím je (jak název sám prozrazuje) fenomén varieté, který Felliniho provází celou jeho režisérskou kariérou a objevuje se více nebo méně takřka ve všech jeho filmech. Nemůžu si odpustit, abych v této souvislosti nevzpomenul Formanovy rané filmy, které naopak v hojné míře obsahují zábavný fenomén ryze český, totiž "českou tancovačkou". A opravdu, hned první záběry mi připomněly (zejména svým živelným pojetím) některé fragmenty Konkursu. Na filmu samotném je přeci jenom trochu poznat, že se jedná o debut. Výhrady bych měl především k jednotlivým charakterům, které mi přijdou (hlavně v porovnání s Felliniho pozdějšími filmy) málo rozvinuté. Komediálně laděný příběh je sám o sobě velmi prostý, a tak asi nejvíce zaujme jedna z prvních rolí tehdy již téměř třicetileté Giulietty Masina. Ta se tu objevuje ve vedlejší roli jedné z varietních umělkyň. Celkově se jedná o docela příjemný divácký zážitek, který bych však doporučil pouze úzkému okruhu "mistrových" fanoušků, mezi něž se při vší skromnosti také počítám. 70% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Felliniho debut začíná hezky zostra - na přesně té úrovni, na které se zhruba udržel až do La Dolce Vita, kdy tak okázale změnil styl. Takže jde o další upřímný, příjemný, ale taky trochu smutný film s jasným poselstvím. U mě dobrý. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Felliniho neoficiální debut vůbec není špatný, ačkoli se to z mého hodnocení nemusí zdát. Na Světlech varieté se podílel ještě s Albertem Lattuadou a těžko říct, kdo z nich na ten film měl větší vliv, každopádně prvních 20 minut se mi strašně líbilo snad vším - precizní vedení příběhu, naprosto bezchybná kamera, která to nejpodstatnější odvypráví obrazem, skvělé herecké výkony, zajímavé postavy... Fakt, do téhle chvíle jsem byl nadšený. Bohužel to pak dějově celé strašně rozbředne a s tím mě postupně přestaly zajímat i postavy. Ani mi to moc nepředalo a je znát, že je to ještě debut a že se Fellini ještě hledal. Celkově to vidím na silné 3*, ale i tak se jedná o dobře odvedenou práci. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Příběh stárnoucího komika poblázněného mladou subretou, pro kterou je ochotný obětovat svou tlupu kočovných komediantů, je sice možná trochu klišoidní, ale kupodivu dokáže na hodinu a půl zaujmout. Osobně bych to ale nepřičítal na vrub Fellinimu, ale zkušenějšímu režiséru Lattuadovi, i tak lze ovšem vysledovat některé oblíbené motivy Felliniho pozdějších filmů (scény lidové zábavy, marnivý život umělců). I přes menší prostor mi z herců přišla nejzajímavější Giuletta Masina. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Na debut vôbec nie špatné, aj keď je otázne, aký veľký je Felliniho vklad do filmu. Téma je pre Felliniho typická, film pojednáva o umelcoch, tentokrát varietných. Opisuje umelcov ťažký chlebíček a jeho často márnivý život. V jednej zo svojich prvých rolí zaujala Gulietta Massina, kedykoľvek sa objavila na obrazovke, obraz sa priam rozžiaril. Z ďalších hercov sa mi ešte páčila Carla del Poggio, herečka, ktorá s herectvom skončila v pomerne mladom veku. Škoda, myslím, že mala potenciál. Osobne ma viac zaujala druhá polovica filmu, najmä časť, keď hlavný hrdina dával dokopy vystúpenie z bezdomovcov. ()

Galerie (42)

Reklama

Reklama