Reklama

Reklama

Sbohem, pane profesore!

  • USA Goodbye, Mr. Chips (více)
Trailer

Obsahy(1)

Koho potká taková láska, má v životě velké štěstí... Arthur Chipping: vzdělaný, sečtělý, leč nudný starosvětský profesor, který neopouští důvěrně známé prostředí chlapecké školy. Muž zvyku, nepolíbený praktickým životem, večírky ani vztahy. A právě do takového muže se zamiluje mladá herečka, která je jeho pravým opakem. Výbušná, zbrklá, extrovertní. Mezi dvěma lidmi z naprosto odlišných prostředí se nelogicky a proti všem pravidlům zrodí silný cit... Oblíbený román Jamese Hiltona „Goodbye, Mr. Chips“ se dočkal první filmové adaptace již v roce 1939. Vysloužilý učitel a bývalý ředitel internátní školy se v něm ohlíží zpět za svou kariérou i osobním životem v průběhu několika desetiletí. Muzikálová adaptace z roku 1969 s hudbou Johna Williamse posiluje romantickou linku; sentiment a nostalgie, které vzbuzuje, se však týkají i „staré dobré Anglie“ s její malebností a neměnnými zvyklostmi. Peter O’Toole si za svůj úchvatný výkon v roli sucharského profesora odnesl Zlatý glóbus, Oscara mu však vyfoukl John Wayne za roli Roostera Cogburna ve filmu Maršál. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pro mě je role učitele Arthura Chippinga nejlepší, kterou Peter O´Toole hrál (naprosto zasloužená nominace na Oscara). Silný příběh stárnoucího učitele na anglické škole, který se zamiluje do mladé zpěvačky (Petula Clark). Vynikající hudba Johna Williamse a krásná písnička. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol filmového umění - od námětu o smyslu klasického vzdělávání, přes prostředí konzervativní britské školy, přes promyšlenou stavbu příběhu, až po naprosto dokonalého Petera O´Toola. Po dvou a půl hodinách jsem litoval, že to skončilo, klidně bych si dal ještě jednu stejně dlouhou stopáž. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Až nepochopitelně "britský" americký muzikál o lásce subrety a profesora. Škoda, že ho hodnotí i kolega Wandrwall, který ho neviděl. Jinak by si nemyslel, že Petula Clark hraje studentku a hlavním tématem příběhu jsou písničky. A také by, a to hlavně, nemohl dát filmu tak nízké hodnocení. Film má vše, co by správný film o profesorovi měl mít: lásku se špetkou ironie, nezlomnost vůle v dobách válečných, slizkého sponzora školy, podrazácké a zbabělé členy školské rady i roztomile infantilní zástupce umělecké scény. Tenhle remake původně britského filmu "Sbohem, pane Chipsi" z roku 1939 se velmi povedl. A všichni herci v něm byli naprosto fantastičtí. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Naprosto nechápu, jak mě tento muzikál mohl až do teď míjet. Velmi silný příběh a především strhující výkon Petera O´Toolea. Jeho herectví zde je opravdu dechberoucí. Velmi skutečné a dojemné. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nemôžem sa bohužiaľ stotožniť s nadšenými recenziami takmer dvadsiatky užívateľov. Film, ktorý som práve dopozeral je predovšetkým dlhý. To nie je výčitka, iba potvrdenie poznania, že pred 50 rokmi sme žili pomalšie a pokojnejšie, takže sme si mohli dožičiť aj pomaly plynúci dej. K staromilstvu prispievali aj starobylé stavby, vycibrený jazyk a úzkostlivo dodržiavané kastovnícke vzťahy. Nestotožňujem sa s označením výkonu Petra O'Toola za vrchol jeho herectva.  Stačí spomenúť filmy ako Becket, Ako ukradnúť Venušu a Lev v zime. Petulu Clark poznám od doby keď hviezdila s piesňou Downtown na houpačce manželov Černých. Napriek tomu, že ani jedna z jej pesničiek ma nijako zvlášť neoslnila a ani film ako celok, považujem za užitočné si ho pozrieť, ak má divák dve a pol hodiny času k dispozícii. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Loučení se s oblíbeným profesorem, je těžký okamžik v životě studenta. Nepochybně si ho takový student oblíbil skrz jeho předávání informací o životě, o oboru, který učil a kdoví proč ještě. Zde, i když název k tomu přímo vybízí jde ale o příběh učitele, který se zamiluje do maldé studentky - a já nechápu, není mi to dostatečně vysvětleno - proč právě do ní! Ale hlavní jsou písničky, jde o muzikál, není špatný, ale operetky českého skladatele PICKÁČKA jsou mi bližší. A libreta přesvěčivější. ()

anderson

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA : ČST 1 = 9.7.1977 + Trikrát s ... Peter O´Toole: ČST 2 = 22.12.1985, réžia českého znenia = K. M. WALLÓ (ČST Praha) (12.2.2009) ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Keďže som si túto verziu pozrel iba deň po zhliadnutí originálu z 1939, nejde sa vyhnúť porovnávaniu a musím povedať, že pôvodný film má navrch v každom jednom aspekte, snáď len O'Toole sa dokázal aspoň priblížiť svojmu predchodcovi, oscarovému Donatovi. Nejde len o to, že tento film bol prerobený na muzikál, lebo muzikály mám celkom v obľube, no tie hudobné čísla tomu nedali nič, pripadali mi zbytočné, aj keď Petula Clark spievala krásne. Tých zmien je tu pomerne dosť, vrátane inej doby (prvý film v dvadsiatych rokoch končil, tento začína), celá línia s manželkou je úplne odlišná a určite nie lepšia, hlavne tie pasáže z večierkov sú zbytočné a ani to zoznamovanie nebolo také roztomilé. Aj samotná postava profesora tu nie je až taká sympatická, nedokázal som pochopiť, na základe čoho sa do neho Catherine zamilovala a ani prečo ho nakoniec mali jeho žiaci tak radi, keď predtým bol dosť neobľúbený. V origináli dostali študenti viac priestoru (podľa priezvísk sme mohli sledovať generácie niekoľkých rodín), vrátane budovania vzťahu medzi nimi a Chipsom, asi aj vďaka tomu, že tam profesorove manželstvo trvalo podstatne kratšie. Nie je to zlý film a keby som videl toto spracovanie ako prvé, dal by som 4 hviezdy, no takto na mňa nemal čím zapôsobiť. Síce je dej výrazne zmenený, no dôležité pasáže ostali rovnaké od slova do slova a už nemali ten účinok. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Peter O'Toole mě zde naprosto dostal a jeho postava je skvěle zahraná, a to i v kontrastu s romantickou linkou, kterou zde má. Petula Clark je mu skvělou společnicí a tenhle relativně jednoduchý, ale lidsky krásný příběh o jednom učiteli, mě dostal více než v moderním provedení. Asi by to ještě chtělo kouknout na verzi z roku 1939. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Muzikály miluji každým coulem a tohle je jeden z mála, který se mi tolik nelíbil. Postavu pana Chipse jsem si musela oblíbit postupem filmu, nezačnete ho mít rádi hned od začátku na rozdíl od jeho vyvolené krásné a hlavně talentované zpěvačky (bože ten hlas má nádherný!). Na mě byla postava Chipse až moc strohá, upjatá, nudná, ale chápu, že takový měl opravdu být a proto tleskám Peter O'Toolovi za výkon, který byl bezvadný. Hudba je krásná, písně trošku jednodušší hudebně, složitější na slova, takže vám neuvíznou v hlavě, ale jsou hezké. Co mě na tom mrzelo nejvíce byl konec, opravdu jsem trpěla a brečela jak želva, v tu chvíli jsem si uvědomila, jak moc jsem si Chipse za ty 2 hodiny oblíbila. I když je film krásně natočený, má skvělou hudbu a herce, tak je příběh trošku roztahaný a ne tolik zajímavý, aby mě na takovou délku dokázal zaujmout a proto je to pro mě lepší průměr. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

"Je to nudný idiot," zazní někde na začátku replika na adresu hlavní postavy, což je nejenom pravda, ale tato věta by se dala jistou personifikací připodobnit i k celému filmu. Jak už tu bylo napsáno (a tato myšlenka mě samotného napadla už dříve), žebříček je plný utahaných, unuděných a nicneříkajících sraček zejména proto, že mají strašně málo hodnocení sestávající z názorů šprtů a rádoby kritiků. Mít všechny tyhle filmy cca 50 000 hodnocení běžných křupanů jako jsem já, vypadal by ten žebříček úplně jinak. Takže sečteno podtrženo další strašná píčovina o ničem. 15% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

27. Zlatý Glóbus za rok 1969 - cena (1) - *Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Peter O'Toole + nominace (2) - Nejlepší herečka ve vedlejší roli - Siân Phillips, Nejlepší hudba - Leslie Bricusse ()

ceskyhonza 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, jak málo hodnocení tento úžasný film tu má. O to pozoruhodnější je, jak vyrovnaná jsou. Předřečníci už tu mnohé vyjádřili, film je skvělý v několika rovinách. Jednoznačně zlatým písmem zapsaný do zlatého fondu kinematografie. Přivedl mne sem snímek jiný - Společnost mrtvých básníků, který většina tak opěvuje, ale pro mne byl zklamáním. Možná proto, jak ho jiní vynášejí, dalo mi to laťku snad až moc vysoko a film tam nedosáhl - nedosahuje. Nepřijde mi nijak nadprůměrný. Zato "Pan Chips", zde těch 5* nestačí. Jistě se najdou i takoví, co se mnou souhlasit nebudou, zejména z řad oněch, co stojí před nějakou mazaninou na plátně a chválí a chválí a až po vernisáži se zjistí, že byl azavěšeno vzhůru nohama ... - tedy, mohou se mnou nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co mohou dělat. A vám, kteří si rádi opravdovou kvalitu užijite, film skutečně doporučiji. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Etablovaný před tabulí stál. O pannu Thálii za oponou, která je tu pro každý divácký sál. Klasa v emoci, když se mění jeho vlas(t). Látka na téma, která trému nemívá: "Láska, hrdě zpěvná, pevná v nás." ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Výborný výkon O´Toolea, jeho profesor Chipps je úžasný. Je to sice neskutečný suchar a konzerva, ale tím je zároveň i okouzlující. Film také ukazuje střet rozdílných osobností. Co mě však nejvíce dostalo, je Chippsovo rozloučení se školou. Takový odchod by si přál asi každý učitel a nejen učitel. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Očakával som niečo trochu iné, ak má film už v názve pána profesora. Teda film o vzťahu študentov a profesora a všetky zápletky okolo toho sa točiace. No ale bol to skôr milostný nemilostný príbeh, trochu čudný, ako bol čudný pán profesor a všetko to trvalo veľmi dlho, aj keď by nemuselo. Na nervy mi išli tie rovnaké obleky, rovnaké klobúky (používané snáď celé storočia) a neustále odpočítavanie žiakov podľa mena, ktorého zmysel a spôsob realizácie som doteraz nepochopil. Celkom priemerný film, ktorý si dlho pamätať nebudem. –––– Mají mě za suchara a jsem pro ně jen nudný hňup. ()

Panthea 

všechny recenze uživatele

Toto je příběh lásky. Nikdo neví, proč pociťujeme náhle neodolatelnou náklonost k určitému člověku bez rozumné příčiny a pro jiné máme v lepším případě jen lhostejnost. Je to jakési souznění duší, které trvá a nemůže je změnit nic, často ani smrt. Koho potká takováto láska, má v životě velké štěstí. Tento film popisuje, jak se takový cit rodí mezi dvěma lidmi z naprosto odlišných prostředí, nelogicky a proti všem pravidlům. Příběh plyne pomalu, tiše a nenápadně se rodí hluboký cit mezi profesorem a subretou. Zdánlivě se nic neděje a přece se děje všechno. Umět vyprávět strhující příběh bez velkých slov a kulis je projevem velkého filmového umění. Pro mě jeden z naprosto nezapomenutelných filmů, který mohu vidět vždy znovu a znovu, protože je lidsky pravdivý a uvěřitelný. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný film, než jsem čekal, spíše než školní film jde o romantický muzikál a ty 4* nejsou dlouho úplně jasné. Je to trošku moc dlouhé, muzikálové scény jsou celkem zbytečné (a navíc bez titulků). A Petula Clark sice zpívá hezky, ale krásy ani charismatu příliš nepobrala. Nicméně je to perfektně natočené, atmosféra staré Británie z toho úplně dýchá (ač jde o americký film), v náznacích je tu i vývoj dějin od všemocných lordů a koukání se přes prsty na dámu z divadla až po válku. A neskutečně to táhne Peter O´Toole v naprosto jiné roli, než měl kdy předtím. Vzdělaný, sečtelý, starosvětský profesor, ale nepolíbený praktickým životem, večírky ani vztahy. Muž co většinu života pochybuje o tom, jestli byl pro svoji ženu ten pravý a ona mu znovu a znovu dokazuje, jak ho miluje. Ten smutný konec mě naprosto rozbil... Peter O´Toole byl naprosto strhující, zejména když hrál staršího a staršího a to že mu Oskara vyfoukl průměrný John Wayne je svatokrádež. Každopádně ke konci ten film vyroste v opravdu skvělé drama a ty 4* si bez problémů zaslouží. ()

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama