Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce, jemuž změnil život zlatý retrívr. Britský film, inspirovaný skutečnými událostmi.
Je mu šest let a žije ve svém vlastním, uzavřeném světě, do něhož nepustí nikoho, kromě Mašinky Tomáše, vláčku z jednoho televizního seriálu. Kyle Graham, chlapec, u něhož lékaři - po mnohaletém snažení jeho matky - konečně diagnostikovali autismus. Jenomže zjištění, že Kyle není prostě jen zlobivé dítě, je jen první krok k tomu, aby se někdy mohl začlenit do společnosti. Aby mohl - v rámci svých možností - žít normální život. Cesta k tomu je ještě hodně dlouhá a Nicol to ví. Uvědomuje si, že to od ní i od jejího muže Roba bude vyžadovat neuvěřitelně mnoho síly, času a energie, že se budou de facto muset vzdát svého vlastního života. A je odhodlána se s tím smířit. Za ty roky se už ostatně naučila smiřovat se s ledasčím: s jeho nevypočitatelným, nervy drásajícím chováním i s útrpnými i odsuzujícími pohledy a poznámkami kolemjdoucích, když se Kyle na ulici změní ve zmítající se a vřeštící klubko rukou a nohou. Nedokáže se smířit jen s jediným: s vědomím, že autistické dítě neví, co je to mít rád, že si k ní Kyle nikdy nepřijde pro pohlazení ani objetí. A pak do jejich života vstoupí rozkošné chlupaté klubíčko - retrívr Tomáš, kterého Kyle kupodivu pustí do svého světa. Film inspirovaný skutečným osudem autistického chlapce, jehož se díky soustředěné snaze jeho rodičů i šťastné náhodě, která do jejich rodiny přivedla psa, podařilo vrátit do života. O mimořádnou působivost snímku se zasloužil i výkon šestiletého Andrewa Byrnea, jehož si režisér vybral po více než půlročním hledání z více než dvou set dětí. (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

emma53 

všechny recenze uživatele

Na doporučení jsem se podívala na film o autistickém chlapci a bez debat je to nejvěrohodněji podaný film o této nemoci a že jsem jich už pár viděla. Obdivuji každého rodiče, který se o takové děti stará a věnuje jim bezmeznou péči. Možná o to víc, že tuhle nemoc nelze zaškatulkovat, protože má více podob a přijít někdy na to, která pomoc je nejvhodnější je velmi náročné, ale pokud se podaří jen malý pokrok ke zlepšení, tak je to pokaždé obrovská radost. Nicméně si nesmírně vážím každého, kdo se takovým dětem, či dospělým věnuje se stejnou láskou jako v tomto příběhu, který se skutečně stal a já si na Kyleho vzpomenu pokaždé, když se s někým takto postiženým setkám. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krásný snímek o neobvyklém přátelství autistického chlapce a zlatého retrívra. A také o tom, jak dokáže pes pomoci člověku, dítěti, které žije ve svém vlastním, uzavřeném světě, k němuž nemá nikdo klíč. Ve dvou scénách mi úplně neočekávaně vyhrkly slzy a já si říkala, že jestli tento dojemný příběh skončí špatně, jak bývá ostatně u "zvířecích filmů" dobrým zvykem, tak to asi neunesu:) A tím, že je snímek natočen dle skutečných událostí, je to ještě krásnější. Ve vedlejší, malé roličce potěšil tehdy ještě malinký Asa Butterfield. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film, který mě jedině utvrdil v tom, že mateřství nemám v krvi. Opravdu se klaním rodičům, kteří se dokáží starat o podobně "postižené" dítě, já bych to nedokázala. Film je těžkým příběhem dítěte, které nedokáže opětovat lásku svým rodičům - ale zato se zamiluje do svého psa. Vychovávání skrze něj se možná nezdá být úplně správné, ale chápu, že zoufalí rodiče udělají všechno proto, aby byl jejich život trochu snesitelnější . Britové takové téma ale berou poněkud chladně, nemohu si pomoct.. a také chvílemi otřepaně a nudně. U takového příběhu by se člověk nudit neměl. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ano, přesně takovéto filmy přinášejí porozumění, moudrost a hodnoty. Přívětivě a smysluplně sděluje příběh, v němž skutečně o něco jde. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Autismus je zřejmě pro filmaře zvlášť zajímavá psychická deformace. Po mnohokráté o tomtéž, ale nutno přiznat, že uměřeně a se vkusem. Nic zde není výtečné - ani herci, ani scénář, ani příběh, ale dohromady to přesto vytváří harmonický celek, na který jsem se rád podíval. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Kto zažil autistické dieťa, nájde vo filme veľa podobných situácii ako v realite. Nie je to jednoduchý život, ale aj takéto deti žijú medzi nami. Zaujímavý námet podľa skutočnej udalosti - a mne sa celkom páčila aj jeho realizácia. Poučné a dávajúce nádej - a to je dôležité! ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě opravdu dostal. Asi je to z části i tím, že mám doma podobného klučinu a ve spoustě situací jsem tu naši "trojku" poznávala. Jsem ráda, že to natočili Briti, jelikož Američani by tam určitě nacpali spoustu patosu a levných větiček typu "Miluju tě" a "Jsem na tebe hrdá". Film působí tak skutečně, vždyť je taky podle skutečného příběhu z dob nedávných, a je opravdu velmi dojemný a přitom nepůsobí levně a myslím, že je velmi těžké toho dosáhnout u tohoto typu filmů. To se tvůrcům opravdu povedlo a držím palce všem podobným rodinám, jako je ta v tomto snímku. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Třetí film o autismu v řadě (Jmenuji se Khan, Temple Grandinová) a z mého pohledu asi nejlepší, nejlepší proto, že ukazuje ten "obyčejný" život s autistou, bez pohádek (Khan) a velkých vítězství (Grandinová). Život s autistou je totiž boj, boj o každý krůček kupředu a z každé vyhrané "bitvy" máte nesmírnou radost, a to i když jím může být tak prostá věta jakou je Táto, mám tě rád. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Priemerný film z Británie, podľa skutočných udalostí, ktorý Vám čo-to napovie o živote s autistickým dieťaťom. Takto nejako to asi vyzerá v tých rodinách, a to táto mala naozaj šťastie, že držala pohromade. Moja blízka kamarátka je učiteľkou takýchto detí, takže už som si vypočula mnoho všelijakých príbehov ... hold, nie je to med lízať. 3,5* ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Citlivě a civilně (především herecky), uvěřitelně natočený příběh, který vychází ze skutečnosti. Místy sice působí možná instruktážně - jak reagovat při soužití s autistickým dítětem. Celkově se mi líbila promyšlená kompozice - třetina filmu o trablech s malým autistou končí užitím vulgárního "k...a" v kostele při křtinách, další třetina zachycuje hledání možného řešení (líbil se mi přístup prarodičů) a poslední třetinu jsem si jako pejskař užíval díky začlenění canisterapie nejvíc. Jedna ze závěrečných scén - opět v kostele - s rakví ozdobenou Tomášem vyvolává obavy, jak bude Kyle reagovat, ale rodiče už akceptují jeho chování a komentují ho s nadhledem. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

No... ono už jen samotné pozorování strastí kolem pokusů o Kyleovu výchovu dá trpělivosti zabrat, natož si jakožto těžce zkoušený rodič zažít realitu samu... poklona všem, kteří ji přijmou a nevzdají se příprav na samostatný život svého dítěte a extra poklona všem otcům, kteří to rodinné peklíčko ustojí a neprchnou do přijatelnějších podmínek, protože to muži většinou dělají (nic proti nim, jen prostě pro zátěžové zkoušky tohoto druhu nejsou vybaveni stejně, jako ženy :-)). Film může fungovat jako 1000 + 1 rada pro začínající rodiče autistického dítka a stejně nebude stačit, jako každý z nás, i ony jsou individuality a způsob vnímání a prožívání jednoho případu nelze archivovat jako podklad k univerzálnímu výchovnému manuálu (můj autistický synovec je například extrémně mazlivý). Krásně je zde patrné, jak si odborníci ve školce umí proti tápající matce mnohem lépe poradit, neboť ona se musí učit za pochodu a ještě zvládat obvyklé denní úkony, i tak jsem jaksi nepochopila, proč Kyle místo mašinky Tomáše, která ho vždy dokáže zklidnit, nosí ven obludného Mickeyho a docela marně jsem vyhlížela nějaké rozumné opodstatnění... ale to jen tak mimo. Tedy, co do rozšíření obzorů snímek určitě přínosný, jako film... inu, takový televizní. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

I když je tento snímek podle skutečné události, tak mě moc nezaujal. Místama je to dost drsný a nebylo mi zrovna příjemný na to koukat. Považuju tohle za lepší průměr. A doporučuju se na to podívat spíš v originále. Dabing je docela hrozný ... 55%. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Silne subjektívne: prototyp filmu, ktorý chce zaujať, upozorniť a dojímať, miesto toho ale posobí otravne a vydieračsky. Kombinuje všetky neduhy melodrámy, rodinného príbehu a filmu s posolstvom, k čomu si scenáristi nabalili motív potenciálnej nevery + prekvapujúco mŕtvej babičky a tým spečatili moj divácky pocit zúfalstva. Asi som pozeral iný film ako ostatní... ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, které se zakládají na skutečném příběhu. Toto je film přinášející velké povzbuzení a naději všem rodičům, kteří mají autistické dítě a potýkají se dennodenně s jeho výchovou! Pro nás ostatní je to obohacující pohled do svébytného světa autistů. A ještě něco. Dnes, kdy naše západní společnost sebevražedně rozbijí rodinu, popírá roli ženy-matky a muže-otce, přináší tenhle film takové "starobylé" hodnoty jako je manželská věrnost a nenahraditelná úloha prarodičů. Budiž tvůrcům za to velký dík! ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Fajn "brečící" věc, nijak extra násilně šponovaná, nebo naopak příliš suchá. Výhrady mám snad jen ke konci, na mě moc urychlený. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

celkom milý rodinný film, na ktorý si prídu najmä diváci rodinného založenia, scenár založený na "trápení sa" a "vyrovnaní sa" so skutočnosťou, že máme postihnuté dieťa, je to o láske a poznávaní, ale aj o canistherapie a autizme v jednej priemernej anglickej rodine. Pohodová nedeľná "gaučovka". ()

elle 

všechny recenze uživatele

Vkusně, citlivě pojaté drama rodiny bojující každodenní zápas při péči o autistického chlapce. Statečnost v pravém slova smyslu, která se vyrovná chrabrosti na bitevním poli. Příběh by byl zajímavý i bez následného pokusu se psem. Je to velmi zdařilý film o rodině bojující o soudržnost, kvalitně obsazený ""malý film" a dojemný důkaz o významu, který může laskavá psí přítomnost zahrát v našich životech. ()

Reklama

Reklama