Reklama

Reklama

Cesta a náhody Karla Högra

(TV film)
všechny plakáty
Československo, 1969, 59 min

Hrají:

Karel Höger

Obsahy(1)

Výjimečný dokument ke stému výročí narození vynikajícího českého herce.
Karel Höger, vynikající český herec, zakladatel civilního herectví se narodil 17. 6. 1909. Ke stému výročí jeho narození vysíláme medailon z roku 1969, "Cesta a náhody Karla Högra", kde se zamýšlí nad vlastní hereckou drahou, rozjímá o své životní cestě, o křižovatkách, které ho ovlivňovaly i tvořily. Vynikající umělecký dokument je prokládán nejznámějšími ukázkami z jeho divadelní, filmové i televizní tvorby. Televizní medailon předního člena činohry Národního divadla natočil režisér Miloslav Zachata k Mistrovým šedesátinám a byl jednou vysílán 17. 6. 1969. Filmový materiál byl po čtyřiceti letech technicky zrekonstruován, a tak ho mohou diváci opět zhlédnout v Archivních návratech. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Bystrý a pronikavý portrét předčasně zesnulého oblíbence české Thálie divadelní, filmové o televizní. Karel Höger byl nejen mistrem jevištní řeči, skvělým "čtecem" a recitátorem, oblíbencem malých dětí své doby, ale i hercem myslícím, uvažujícím, filozofujícím. Hercem intelektuálním v nejlepším slova smyslu. Vávrova charakteristika nejinteligentnějšího milovníka československé kinematografie je více než přiléhavá. Myslím, že místo, které nedobrovolně uvolnil před 34 lety, zůstává stále nezaplněné. Höger byl, zůstává, je a bude skutečným Mistrem. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Je tolik cest, ale jenom jedna je každého z nás. Zamyšlení Karla Högera nad křižovatkami života není obyčejnou zpovědí herce, jakých tehdy i dnes vznikají desítky, ale vpravdě osobním vyznáním s hlubokým filozofickým přesahem. Je vlastně zázrak, že se tento závažný snímek podařilo propasírovat do vysílání, už s ohledem na jeho výrazně humanistické zaměření, které v posrpnové atmosféře muselo rezonovat obzvlášť silně. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem viděl podobně zaměřený dokument s Pivcem, byl plný života a uvěřitelnosti... Tahle křečovitá, unylá  až narcistní stylizace Högra shazuje... ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Vynikající portrét, který vedle filozoficky nosných Högrových úvah obsahuje i úryvek z dnes již nedochovaného rozhlasového záznamu Burjakovova Lidé, bděte! (1951 - nebo snad šlo o načtení přímo pro pořad?), nesmírně vzácnou ukázku ze Smrti obchodního cestujícího (rozhovor se zaměstnavatelem) a další, mj. i z televizní inscenace Pozdní doznání (196?, hrají Karel Höger, Bohuš Záhorský, Eduard Dubský, Zdeněk Řehoř a jiní) či Spojení přes Kodaň (1969). ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Originální projev, působivý a přesvědčivý, všestranně vypovídající o osobnosti a dávající popud k přemýšlení o nás samých. V posrpnové atmosféře musel působit úžasným dojmem - i povzbuzením v těžké době(90%) ()

Reklama

Reklama