Reklama

Reklama

Božena Němcová: Viktorko! Karlo!! Báro!!!

(divadelní záznam)
všechny plakáty
Česko, 2007, 154 min

Obsahy(1)

Televizní zpracování divadelní inscenace Slováckého divadla Uherské Hradiště. Tři povídky Boženy Němcové v jedinečném ztvárnění režiséra Jana Antonína Pitinského. Tři příběhy kurážných, energických a čestných dívek, které kvůli svým výjimečným schopnostem a vlastnostem musejí čelit urážkám a nenávisti svého okolí.  Divá Bára, ale též Píseň o Viktorce, a taky Karla, to jsou tři povídky Boženy Němcové v jedinečném ztvárnění režiséra Jana Antonína Pitínského. Divadelní inscenace měla premiéru v Slováckém divadle Uherské Hradiště 20. ledna 2007. V rolích Divé Báry a Viktorky exceluje herečka Jitka Josková, kterou již televizní diváci mohli vidět v záznamu divadelní inscenace J. A. Pitínského Liška Bystrouška v roce 2004. Roli Karla-Karly ztvárnil jiný významný člen souboru Slováckého divadla - Jiří Hejcman. V dalších rolích můžeme sledovat Tomáše Šulaje, Zdeňka Trčálka, Jaroslavu Cihelkovou, Irenu Vackovou, Josefa Kubáníka a další. Součástí inscenace je také živá kapela, pětice muzikantů (housle, violoncello, trombon, cimbál a bicí) pod vedením Josefa Fojty.
Režie televizního záznamu se ujal Pavel Jirásek, který již prokázal svou schopnost citlivě zachytit poetický rukopis J. A. Pitínského v televizním záznamu jeho inscenace Nora z brněnského Divadla v 7 a půl v roce 2005. Na vysoké kvalitě záznamu má nezanedbatelný podíl také skvělá práce hlavního kameramana Petra Vejslíka a střihače Jiřího Mikuly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Katullka 

všechny recenze uživatele

Mnoho lidí nechápe, jak tak těžký kus mohla režie v podání Pitínského a Jiráska projít davem nenáročných diváku v Uherském Hradišti. Inscenace pro ČT by se dala pochopit. Nalezlo se ale pár jedinců, kteří to ocenili. Byla jsem jedna z nich. Uječená Josková, nekonečné minuty (ba hodiny), stejně nepřebili můj dojem z celého díla. Skvost za skvostem. Ale po druhé bych na to nešla... ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Další z bizarní pastiše velkého Píti. Po veleúspěšném veledílem "Liška Bystrouška" v Uherském Hradišti tentokrát jako po tématu svým všeobijímajícím obětím vyhmátl nejosudovější hrdinky Boženy Němcové - Viktorku z Babičky, stejnojmennou Karlu a divou Báru. Jde o postavy nabourávající stereotypy, zkostnaťelé konvence a staromilecké jednání. Pitínský k nim přidal dalšího osamělého bojovníka - rozměr regionálního genia loci Valašského Mezizříčí, kde Alfréd Radok bojuje skrze umění s německou okupací. Inscenace v níž nechybí oblíbené Pitínského téma a zvláštní cit pro jazyk... ()

Reklama

Reklama