Reklama

Reklama

Člověk Pátek

  • Česko Robinson Crusoe a jeho Pátek (více)
Velká Británie / USA, 1975, 115 min

Člověk Pátek, tak je pojmenovaná verze filmového ztvárnění románu Daniela Defoa v režii Jacka Golda. V jeho podání je Pátek (Richard Roundtree) chytřejší než Robinson (Peter O'Toole), který se ani na pustém ostrově nedokáže vymanit z civilizačních neduhů a přesvědčení o nadřazenosti bílé rasy. Pátkova přirozená inteligence a tolerance mu umožní získat navrch nad Robinsonem. (vlasta123)

(více)

Recenze (17)

asirtes 

všechny recenze uživatele

Keď niekto tento zmätok považuje za Robinsona Crusoa tak je blázon. O to vačší, ak ho ešte považuje za najlepšieho Crusoa. Film Man Friday erudovaného TV režiséra Jacka Golda bol zasadený do prostredia Crusoa prevzativší mená postáv. Mal to byť skôr omylom spin-off - vykazuje takmer všetky jeho typické znaky okrem jedneho zásadného. Keďže nechcem spoilerovať viac neprezradím. Len dodám, že ide o veľmi podivného Crusoa, ktorý má s Defoeovou knižnou postavou v podstate pramálo spoločné. Toto všetko by však určite vydalo na 3*, nebyť dvoch katastrofálnych logických dier, z ktorých jedna je takej veľkosti, že sa okolo nej podľa mňa už začala tvoriť galaxia. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Trochu zamrazí v okamžiku, kdy si uvědomíte, že to v žádném případě nemá být parodie známého příběhu. Ačkoliv jsem fandou českého a stejně tak brněnského dabingu, viděl jsem verzi, v níž byly některé scény delší než dabované a tedy s původním zvukem, a tak směle hodnotím, že tento film se nadabovat nepovedlo. Celkově je to spíš psychologická kokosovka na filosofický způsob. Rámec vypravování kmenu se mi prostě nelíbil, stejně tak písničky to celé jen nevhodně odlehčovaly. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Tak když jsem si pochvaloval, jak v 70. letech uměli natočit historické adaptace (Tom Sawyer, Malý princ, Tři mušketýři, Ostrov pokladů), přišlo tohle. Pěkně natočené, výborně zahrané nejen O´Toolem ale i Roundtreem vysrání se na hrob Daniela Defoa a jeho odkazu. A ještě s absurdním a občas debilním humorem. Pátek  má domorodou moudrost, mír v duši a radost ze života a snaží se "učit" Robinsona. Ten je ovšem zabedněný idiot, pošahaný pánbíčkář, línej lempl co se chová k Pátkovi jako k otrokovi (je s podivem, že bez něj ty roky přežil) a nakonec i psychopat. SPOILER: Místo přátelství nenávist a místo úniku z ostrova sebevražda. KONEC SPOILERu. Tak s tím jděte doprdele... nechápu že taková úžasná knížka jako Robinson Crusoe nemá žádnou tradiční, poctivou adaptaci. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Nadrazeny vztah anglicana nad domorodcem je zde do podrobna vykreslen s peclivosti a nalehovosti, ze v nasem svete, potazmo byvalem, neni vse v poradku. Rozdil mezi nabozenstvim a predevsim lidskyma hodotama je propastny. A vy se pochopitelne priklonite na tu spravnou stranu. Film vas okamzite pohlti a vy se stanene soucasti ostrova a vztahu tech dvou. Herci skveli, tezko bych tomu mohl neco vytknout. Dokonce i dabing si myslim patri mezi ty podarenejsi. Videl jsem asi osmou kopii VHS a po te ripnutou. Coz byla velka skoda. Ovsem i teto kvalite me film dostatecne oslovil. Skvele. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejrealističtější, nejopravdovější a nejsmutnější Robinson všech dob. Z pohledu Pátka (Richard Roundtree), který většinu děje vypráví retrospektivně svému kmeni. Jednoho dnes se na Robinsonově ostrově vylodili čtyři domorodci ze sousedního ostrova. Robinson (Peter O'Toole) tři z nich zabil, třetího však ušetřil, pojmenoval ho Pátek a pokusil se ho zcivilizovat. Kámen úrazu! Pojmy jako práce, vlastnictví, jeden Bůh mohly jenom hromadit Pátkovu zášť. Tragický příběh marné koexistence dvou civilizací, dvou světů nemohl skončit jinak. Po tomto snímku jsem měl v plánu ještě další, ale jednoduše to nešlo. Takhle na mě už pěkně dlouho nic nezapůsobilo. Bez skvělého Petera O'Toola by to nebylo ono, ale námět, rozvrh lehčích i závažnějších míst a především konec! Tohle musí vidět všichni příznivci kosmopolitismu a míšení kultur - i když to prvoplánovitě svědčí nejvíce o beznadějnosti té naší. ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama