Reklama

Reklama

Muž jménem La Mancha

  • Itálie L'uomo della Mancha (více)
Trailer

Obsahy(1)

Cervantes je zatčen a uvězněn vojáky španělské inkvizice poté, co sehrál komediální divadelní představení, které zesměšňovalo španělskou vládu. Cervantesovi spoluvězni by si rádi rozdělili jeho majetek, ale autor se zoufale snaží zachránit rukopis svého posledního díla. A aby si vězně získal, s jejich přičiněním uspořádá představení své nové komedie o idealistickém rytíři Donu Quijotovi. Don Quijote, s pomocí svého věrného sluhy Sancha Panzy, je rozhodnut bojovat se zlem ve všech jeho formách, ale nejčastěji nakonec bojuje s větrnými mlýny. Don Quijote se setká s krásnou pannou jménem Dulcinea - kterou zosobňuje uvězněná prostitutka, Aldonza - a je si jist, že našel lásku svého života. Stane se ovšem, že zatímco Don Quijote spí, skupina divochů Dulcineu znásilní. Nyní se musí Quijote rozhodnout, ke komu je jeho loajalita největší, protože za ním dorazí jeho neteř Antonia, která jej prosí, aby se vrátil domů k rodině. Ve většině muzikálových scén byl hlas Petera O'Toolea dabován, zatímco Sophie Loren se všech svých písňových partů zhostila úplně sama. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Han22 

všechny recenze uživatele

Historický divadelní muzikál, čekal jsem příšernou blbost a když na začátku zavřou spisovatele Cervantese do vězení a před porotou vězňů začne hrát Dona Quijota, byl jsem si tou blbostí jistý. A nakonec mě to neskutečně strhlo. Ne ani tak děj ve vězení, jako spíše to ostatní. Peter O´Toole hraje tu herce spisovatele, co hraje starého pána co si hraje na chrabrého rytíře a je prostě úchvatný. A ještě úchvatnější je Sophia Loren, rázná, hrubá, cynická hospodská, která si neví rady s naprosto čistými, nesobeckými city a bojuje, vysmívá se, ubližuje, ale nakonec podléhá. K tomu krásné písničky, divadlo se mění na skutečné lokace, vězni na postavy v ději, je to vtipné, svižné a především krásné. Opravdu jsem příběh Dona Quijota neznal a je to i přes veškerou divadelnost krásný příběh o starém sešlém pánovi, který z trudného života utíká do fantazie, kde je rytířem, hospoda se mění na hrad, větrné mlýny jsou obři a hospodská panna jeho snů. Když mu to vemete, tak co mu zbyde? Tak pěkný příběh, že bych skoro dal 5*, který si tohle divadlo přece jen nezaslouží, ale silné 4* rozhodně ano. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

O´Toole v rolích hlavních hrdinů slavných světových románů prostě obstál vždy na jedničku, toto dílko je tomu opět důkazem.! ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký výkon Petera O'Toola, líbivá hudba občas przněná rádoby zpěvem Sophie Loren, která vážně zpívat neumí. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

U širšího publika téměř neznámá (kdysi vysílala Nova ve všední den dopoledne ve strašlivém ořezu 4:3) filmová adaptace slavného muzikálu podle ještě slavnější literární předlohy se špičkovou hudbou a písněmi-a báječnými hereckými výkony Petera O´Toola (Cervantes/Don Quijote) a Sophie Loren (Aldonza/Dulcinea). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Arthur Hiller /LOve story 1970/ natocil vyslovene priemerny muzikal. Uvod filmoveho diviaka naladi, ale v strede prisla taka priserna nuda a vatovo plane dialogy, ze som sa musel maximalne premahat, aby som to vobec dopozeral. Jo a Sophia Loren fakt nevie spievat : 50 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

30. Zlatý Glóbus za rok 1972 - nominace (2) - Nejlepší herec (komedie / muzikál) - Peter O'Toole, Nejlepší herec ve vedlejší roli - James Coco ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Romantismus naložil se Cervantesovým dílem po svém, a tak se z velkolepého díla ironicky komentujícího rozchod slov a věcí (Foucault) stala sentimentální vyprávěnka o impotenci a síle umění, a o rozporu mezi snem a realitou (hádejte, co vyhrává). Písničky jsou hezké a líbivé, i když Sophie Loren měla přistoupit na dabing a neztrapňovat se (ne)zpíváním, Peter O'Toole je vynikající, ale celá ta konstrukce divadla na divadle má těžký zadek, a vytržené motivy z knihy se neslijí v jeden celek. Za lepší v tomto směru považuji Baladu z hadrů Wericha a Voskovce. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Charismatický Peter O'Toole jako Alonso Quijana, krásná Aldonza Sophie Loren a obtloustlý sympaťák Sancho Jamese Coca - na první pohled výborný výběr herců. S jejich zpěvem je to sice trochu na pováženou, ale písničky jsou natolik dobré, že jim to příliš neuškodí. Filmové zpracování má oproti divadelnímu mnohých výhod, které byly využity dostatečně a výsledkem je výborný filmový muzikál. ()

Wendy 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh s krásnou hudbou, který mám ještě raději na jevišti - přeměna z vězeňské cely a jeho obyvatel ve svět Dona Quijota před vašimi zraky má něco do sebe! ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Vtipně a zajímavě natočený muzikál. Má sice hluchá místa a nejzajímavější na filmu je jeho začátek a konec, ale i tak to jde. Kratší minutáž by neuškodila. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Slabý muzikál bez smysluplnějšího děje natočený evidentně levně v nedobrých kulisách i příšerných kostýmech. Quijot je zde naprosto k smíchu, takže film zachraňuje jen hluboký výstřih Sophie Loren. ()

neneka 

všechny recenze uživatele

4 hvězdičky určitě za hudbu... Hudbu k životu potřebuji a tady... některé pasáže mě dostávaly nekompromisně. Ačkoliv musím přiznat, že "Muž z kraje La Mancha" se mi nejvíc líbil v podání poloamatérů, kteří si na něho troufli a v jabloneckém divadle vystřihli jak z partesu. To byl úžasný zážitek, při prvních tónech orchestru se mi slzy do očí hnaly automaticky. Takže já vlastně až díky tomu prvotnímu divadelnímu vjemu objevila ten filmový. A víme holt, jak to s těmi prvními pocity bývá... Sophie Loren nikdy mezi mé nejmilejší herečky nepatřila, čímž nechci vůbec snižovat její um, naopak!, ale z těch Italek to byla spíš Virna Lisi, ale v kombinaci s Peterem O'Toolem, hm... ()

in nomine 

všechny recenze uživatele

Muzikály sice moc nemusím,ale nemohl jsem si nechat ujít mé oblíbené hvězdy Peter O'Toola a Sophii Loren.Nakonec jsem byl velmi spokojený. ()

Reklama

Reklama