Reklama

Reklama

Murphyho válka

Velká Británie / USA, 1971, 107 min (Alternativní 102 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zarputilý boj jednoho muže s německou ponorkou... V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit... Komorní snímek britského režiséra Petera Yatese, který mimochodem natočil slavný Bullittův případ, vyniká dokonalým využitím divoké jihoamerické přírody a precizním budováním atmosféry. Především ale nabízí sytě vykreslený portrét muže, pro něhož se pomsta stala vším. K přesvědčivosti snímku zásadní měrou přispívá herecké mistrovství Petera O’Toola, kterému zdatně sekunduje Philippe Noiret. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To je všeobecně známá věc, že když skončila válka, tak se s tím pár lidí prostě nehodlalo smířit a dokud nedodělali to, co museli, tak jí prostě neukončili. Většinou se ty války přejmenovali na 1. nebo 2. světová válka na konkrétní válku někoho s někým. Tady v tom případě to byla válka vojáka Murphyho. Jeho loď sejmula ponorka, on přežil, vyplaval na jednom ostrově, tam ho dali do kupy a on si slíbí, že se pomstí...a to za cenu všeho. Herci jsou fajn, příběh také špatný není a akce je kupodivu dost dobrá na to, že film je dost neznámý, když teda vezmu fakt, že té akce zase tolik není. Napětí to ale docela pěkně vynahradí. Nic světoborného, ale v rámci válečných filmů další docela pěkný zářez. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že těch 107 minut může být tak dlouhých aneb Murphyho válka není vůbec špatný film, jen jeho více jak první polovina se zbytečně táhne do jinak vynikajícího finále, které řekne mnohé bez nutnosti vysvětlovat. Souboj s ponorkou, v které Němci mluví konečně zase jednou německy člověka málokdy omrzí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Komorní snímek, v němž Yates vytěžil z nehostinného orinockého prostředí maximum. Snímek nabídne vedle precizní a reálně působící akce a skvělé uměřené atmosféry především neuvěřitelně propracovaný portrét výjimečného muže, který měl zřejmě k šílenství blízko vždy a v jehož zarputilém boji s německou ponorkou to jeho mohlo naplno propuknout. O'Toole nenapodobitelný a nezastavitelný jako vždy. Pěkně mu sekunduje i obyčejný obchodníček Philippa Noireta. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Docela komorní válečný film. Příběh osobní válečné msty britského námořníka, který jediný přežil potopení své lodi německou ponorkou. Válkou posedlého Brita Murphyho hraje (a výborně) bývalý námořník a irský herec Peter O'Toole, misijní doktorku jej ošetřující jeho tehdejší žena Welšanka Siân Phillips a přístavního technika Francouz Philippe Noiret. A pak už tu jsou jen Němci v ponorce a pár venezuelských indiánů na misii. Film je možná trochu pomalejší, ale určitě si jej budu dlouho pamatovat. Trailer: http://www.tellyads.com/show_movie.php?filename=TA4470 ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Člověk to musí brát trochu s nadsázkou, protože tohle se za vážný válečný drama opravdu považovat nedá. Chvílema to spadá do žánru komedie ve stylu třeba Sedmý roty a když se film snaží vypadat vážně a dramaticky, tak je to někdy k smíchu snad ještě víc. Ale musim uznat, že jsem u toho ani náhodou nenudil. A tragickej závěr jsem teda v kontextu celýho toho naivně pojatýho příběhu fakt nečekal. 75% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou válečné filmy a jsou filmy, které si na válku jenom hrají. Potíž Murphyho války je v tom, že si na ni hraje značně nepřesvědčivě, je to zkrátka film plný podivných emocí, podivných rozhodnutí a podivných činů. Tahle vykonstruovaná historka stojí na výkonu dvou velkých hereckých es své doby, ale bohužel v momentech, kdy se mám o svého hrdinu bát nebo mu držet palce, jsem měl problémy s tím, abych v sobě zadržel smích. I ty 2* nejsou moc přesvědčivé. Jako dobrodružný film je to snesitelné, pokud vypnete mozek a neřešíte realitu. Celkový dojem: 35 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který chytí hned od začátku. Bohužel v našich končinách poměrně neznámý. Abych pravdu řekl, viděl jsem ho ještě na VHS a tenkrát jsem u toho byl nadšen. Nakonec když to shrnu Peter Yates je velmi šikovný režisér a jeho filmy to plně potvrzují. Hodnotit dějový námět nebudu. Nutno ovšem přiznat, že natočené je to poutavě, o tom není pochyb, ale což, raději se podívejte. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som o tomto filme. A aká škoda, pretože Murphyho vojna je výborný, dobrodružno-vojnový film, kde pomsta nepozná hraníc. P. O´Toole proti nemeckej ponorke vyletí najprv na malom lietadle ( výborná scéna s pilotovaním, ale naučil sa hajzlík jeden), neskôr to skúsi loďou a nakoniec žeriavom a torpédom! Akčné scény sú slušné, výborné je už úvodné potopenie lode a skvele funguje i všetko ostatné. Aj výroba a skúška zápalných šnúr či bomby. Nenudil som sa ani minútu. Pochváliť treba i priestor, ktorý dostala nemecká posádka ponorky i to, že sa ich v českom dabingu nesnažili nasilu dabovať. Vzhľadom na malý počet hodnotení, musím povedať, že je to vážne škoda. Neprávom zabudnutý film a minimálne za seba hovorím, že na záverečnú scénu s torpédom nikdy nezabudnem. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Murphyho válka je dobrý válečný snímek s dvěma hvězdami "stříbrného plátna" po boku.. Jak moc je pomsta svazující a zničující pozná mladý námořník Murphy. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Co to mělo proboha být? Kdo je to ten Murphy? Prapředek McGyvera? A jak to, že tahle dobrodružná slátanina má celých 71% a je vedena jako válečné drama? Naprostý souhlas s gudaulinem, tohle si na válečný film jen hraje... U mně je to dobrodružný snímek, tak typický pro osmdesátá léta, který však s pořádným válečným filmem nemá zhola nic společného... Americká ponorka předělaná na U Boat s arktickým nátěrem v Orinoku u břehů Venezuely...ehh.. No potěš. Proč proboha po potopení Mounth Kyle na ponorku průzkumným (a neozbrojeným) letounem pilot nalétával ? To bylo jasné, že ho střelba z protileteckého kululometu zasáhne... A co ten ,,benzínový'' nálet? Vrcholem všeho bylo tahání torpéda a bimbání jeho špičkou s roznětkou o dno řeky plné kořenů, stromů a šutrů... hrozný film. K tomu nesympatický neustále něco hlásící a šklebící se O' Toole, který se zázračně naučí létat s hydroplánem... To je prostě na jednu hvězdu a tentokrát (a snad poprvé) se mi ani nelíbila hudba Johna Barryho. Tu druhou hvězdu dávám za ty hezké a četné záběry na Grumman J2F Duck. Za mne to jsou dvě sklenice s benzínem a je to ode mne velkorysé! * * ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno na ČT2 v naprosto děsivém českém dabingu, za který bych vraždil a který stáhl výsledný dojem z filmu hodně dolů. Respektive on to nebyl čistý dabing, ale podivná směsice dabingu a replik v původních znění, z nichž ne všechny byly přeloženy českými titulky. Hrůza! Proč to rovnou nemohli celé odvysílat jenom s titulky?! Přesto je to pořád na 4 hvězdy - už jen pro těch posledních 30 minut, kdy film finišuje v nervy drásající napínavou podívanou, která mě zcela strhla. "Murphyho válka" není film založený na propracovaném ději - ten je zde tak prostinký, že se dá shrnout do jedné věty. Proto je škoda té stopáže, která mohla být klidně kratší - celý ten námět o jednom tvrdohlavém námořníkovi by šel odvyprávět v mnohem hutnější podobě a výrazně by to celkovému vyznění filmu napomohlo. Hlavní postava Murphyho, kterého tento film sleduje a který je zde úhelným bodem celého snímku, je ze stejného rodu sympaticky umanutých tvrďáků, jako třeba stařec Santiago z filmu "Stařec a moře" (1958), Walt Kowalski z filmu "Gran Torino" (2008), Harry Stamper z filmu "Armageddon" (1998) ad., kteří (by) za svůj ideál dali nejvyšší oběť. Osobně mám pro tento typ postav na filmovém plátně svým způsobem slabost, a tak mě tragický konec Murpyho války velmi zasáhl. Nebýt slabší úvodní části, asi by to bylo i na plné hodnocení. Mimochodem výborná kamera a zvuk. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavý film o jednom pomstychtivém námořníkovi. V mých očích se propracoval z chudáka, kterého jsem mohla litovat, na mstivou svini, které nešlo fandit. Je to dobře zahrané i profesionálně natočené, ale nechává mě to zcela chladnou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Jejich válka skončila, ta moje nikoliv!" Nevím, zda bych Murphyho válku označil primárně zrovna jako válečné drama, spíše bych ji viděl na klasický dobrodružný film, ovšem s přesně gradujícím napětím, akcí i odlehčujícím humorem a jako takový znamenal pro mě zážitek. Titulní postava Murphyho v podání Petera O'Tolea mě trochu uvedla do zvláštního stavu, na jedné straně jsem mu coby svéráznému akčnímu hrdinovi s jasným cílem pomsty fandil a chápal v dané situaci neústupné jednání, zároveň jsem s ním však nedokázal plně souhlasit, vnímal často i odvrácenou stránku Murphyho počínání směrem k budoucím lidským obětem, zničené přírodě či už mezi tím vykonané reakce v podobě rozpoutaného útoku protivníka. Jedna z deviz filmu spočívá, že tuhle rozpolcenost Murphyho válka oproti klasickým „béčkovým akčňákům“ v nejedné scéně reflektuje a dokáže zůstat napínavá a rozehrát slušný akční nervák bez ohledu na divákův postoj k hlavní postavě. Závěr jsem si vlastně nemohl přát lepší. Akční scény s letounem, ponorkou, lodí i s plovoucím jeřábem jsou nasnímány velice efektním způsobem, i přes pár krátkých záběrů na letoun se zadní projekcí na mě zbytek akce dokázal působit strhujícím dojmem, včetně precizní přípravy a procesů mezi útoky. Nemám výtek ani k ústřednímu obsazení a výkonům O'Toola a Noireta, kteří dokážou atraktivně táhnout žánrový film, ačkoliv na Noiretovu angličtinu s divným přízvukem jsem si zvykal hůře, pravda. Také jsem měl po tom úvodním brutálním masakru dojem, že se tu rozjede další chladné britské drama, krátce tu tak vypadalo, od scény zašívání letounu se však rozjelo prvotřídní filmové dobrodružství „staré školy“. [90%] ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, s originálním námětem, dobrými hereckými výkony i dobře vystavěným dějem. Přesto jsem se trochu nudil. Proto ty tři hvězdy. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

3/10 Chlapce s nejkrasnejsimi ocimi ;]] mam sice moc rad, ale diky tuze dlouhym zaberum a spatne vystavene atmosfere pomsty to zkratka nefunguje - bohuzel. Verim, ze jako kniha to musi byt o nekolik konskych delek jidne... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Peter Yates /Garderobier, John a Mary 1969 / natocil len priemerny film o poslednych dnoch druhej svetovej vojny a o tom, ze kdesi pri Juznej Amerike sa posadke miestnej lode a ponorky stale nedostava aktualnych informacii. Par lepsich scen sa najde /torpedo/, ale herci - Peter O´Toole aj Philippe Noiret - to nezachrania od siveho, sediveho priemeru : 52 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa rozbieha pomalšie a dramatických prvkov je pomenej. Je jasné, že nepriateľ nie je ten, ktorý sa môže tak na prvý pohľad zdať. Ale vykreslenie nemeckých fašistov až príliš mieromulovne a príliš ľudsky nepridáva veľmi na atmosfére filmu. Tá je ako tak hore vďaka O'Tooleovi a hlavne vďaka skvelému záveru, ktorý sa mne osobne asi najviac 'zavŕtal' do pamäte. Hodnotenie: 70% ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že letecké kaskadérské kousky jsou na dobu vzniku opravdu realistické. Jinak je to vcelku průměrný film po všech stránkách, který působí trochu prázdně. Tou prázdnotou mám na mysli málo postav, techniky či nějákých významných prvků nebo situací, které by obrovský ostrov určitě mohl nabídnout, ale režisér to asi takhle chtěl. Nicméně se ale opravdu nejedná o špatný film, fanoušky Petera O'Toola určitě potěší, protože předvádí parádní sólo prácičku, ale bez něj by to asi byla nuda. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Venezuela. Start proti větru v rytmu hot. pro modrý hydroplán, dvě hvězdy a tetu Livii, která vás kdovíproč krmí tabletami. ()

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama