Reklama

Reklama

Murphyho válka

Velká Británie / USA, 1971, 107 min (Alternativní 102 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zarputilý boj jednoho muže s německou ponorkou... V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit... Komorní snímek britského režiséra Petera Yatese, který mimochodem natočil slavný Bullittův případ, vyniká dokonalým využitím divoké jihoamerické přírody a precizním budováním atmosféry. Především ale nabízí sytě vykreslený portrét muže, pro něhož se pomsta stala vším. K přesvědčivosti snímku zásadní měrou přispívá herecké mistrovství Petera O’Toola, kterému zdatně sekunduje Philippe Noiret. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

One man film s Peter O'Toole. Slušný akčně-dobrodružný věc z dob války, v hlavní roli zarputilost a asi menší rozpočet. 3,5/5 ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Láká ho ten nával zla. Plechová "velryba" plevelná kalí mořský sad, rajský řád. Zavilý lovec, s morfiem v krvi, velí: "Vzhůru dolů." Okopávat, provrtávat trup její, dokud nepadne na dno hlubin. Pod kyvadlem času. Po vlnách bouří. Na bitevním poli. Vítězí "mír." Rakve plují. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Umíněný Ir Murphy měl na Němce těsně po skončení války hodně podobný názor jako československá Benešova vláda. Souboj dvou podivínů proti německé válečné námořní mašinérii v ústí Orinoka je natočen velkoryse, ale standardně a v napětí nás udržuje hlavně zvědavost, kdo tuhle bláznivou akci asi tak může přežít. 65%. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Pomsta, to je hlavní téma tohoto filmu. Rozstříleli jste mi kámoše,tak tady máte přes držku, jééé jsem se netrefil, takže jsem dostal na držku zase já, teda nevinní okolo mě, já jsem se totiž schoval,ale teď jim to pořádně nandám ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Pondělní filmy na jedničce mě docela mile překvapují. Většinou jsem o nich ani neslyšel ale po shlédnutí si uvědomuji jaká to je škoda. Film, který nepotřebuje velké obsazení, vystačí si s minimem, když je to takto zahrané. Příběh celkem poutavý, perfektní přeměna pomsty na svou "vlastní válku" i po kapitulaci Německa. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Peter O´Toole hraje námořníka, který na sklonku války přežije jako jediný potopení lodi, poté co německý kapitán ponorky nechá postřílet trosečníky. Dostává se mezi domorodce, kde je jedna otravná doktorka a jeden zbytečný mechanik (Noiret) a je rozhodnutý ponorku potopit. Pěkná příroda a atmosféra spíše dobrodružné komedie... no ale klame to tělem, protože hlavní hrdina je čím dál větší blázen, jeho pokusy hraničí s šílenstvím a u toho finálního jsem už jen nevěřícně kroutil hlavou. Těžko říct co to mělo být jestli psycho drama nebo odlehčený dobrodružňák, každopádně je to čistý průměr, který na jedno shlédnutí neurazí, ale rozhodně ničím nestrhne ani nepřekvapí. 3*. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Opravdu napínavá podívaná, jejíž děj stále dál posunuje napůl šílený hlavní hrdina. Snesitelně naivní, výrazné herecké výkony. ()

crozet 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu poněkud triviální přímočarost zápletky a příběhové ideje jako takové (které v následné éře pod hlavičkou akčních filmů přímo zvulgarizovaly). Takové hodnocení je ovšem povrchní a nespravedlivé, argumentů mnoho. Ale abych nebyl za Bidpaje, omezím se zde na jeden: 2. světová válka je už natolik historické téma, že zájem a samotná schopnost vcítit se do její autentické situace jsou dnes už téměř nedostupné. A ještě obtížnější je porozumět atmosféře momentu, kdy do traumatického nicméně morálně přehledného antagonismu střetávajících se (už jen vojenských) sil vstupuje vyhlášení kapitulace a kýženého konce mnohaletého utrpení. Jak se v nastalé situaci vyrovnat s totálně redefinovanou realitou, když všichni mí bratři ve zbrani jsou mrtvi rukou nepřítele, který by nyní měl s posvěcením nového pořádku pozbýt zodpovědnosti, odplout a navrátit se do náručí svého zázemí? To je přirozeně paradoxní. Z pohledu hlavního hrdiny pak jde přímo o nespravedlnost, což pochopitelně vede k tragickému vyústění... Detail: oceňuju záběry ledadla pokoušející se odlepit od hladiny a letecké záběry samotné, jejichž relativní délka a permanentní přítomnost hluku leteckého motoru dodávaly na autenticitě. Tedy společně s Tittelbachem a tikem v tváři: "...takže z našeho pohledu jednoznačně palec nahoru..." ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

O´Toole mal veľkú charizmu už ako mladík. Ale sám to ťahať celý film nemôže. Pekné Venezuelské exteriéry, nálety na nemcov, scéna s torpédom. Nebyť zdĺhavej prvej polovice bol by to parádny film. Teraz sa už také netočia.. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

No jak se vyjádřit ? Jeden námořník přežije útok ponorky na jeho loď, jeho posedlost je zničit ponorku za každou cenu, je mimo, je blázen i přes kapitulaci Německa jeho posedlost neustále trvá až svou hloupostí vezme na onen svět nejen posádku německé ponorky, ale i sebe. Těžko mohu lépe hodnotit film o šílenci.. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený a veskrze divný protiválečný film plný nelogičností. Je z toho až moc patrné, že někdo (Max Catto) měl nápad natočit film o vlivu nesmyslnosti válečné mašinérie na lidské chování a podřídil tomu všechno. Výsledkem je fakt těžko stravitelná hovadina s krajně nesympatickým hlavním hrdinou a vedlejšími postavami, které ho jak svým charismatem, tak i herectvím převyšují. Takže jo, Phillips, Noiret a Grumman J2F (to letadlo) dobří, zbytek shit ... ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Nejsem filmový historik, ale možná předchůdce dnešního velice rozšířeného žánru, že jeden zarputilý šikovný chlapík se mstí přesile padouchů. Zde oděno do kulis konce 2. sv. války. Dobrý film. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Romantický válečný film z exotického prostředí jihoamerického Orinoka. Dobrodružný příběh osamělého mstitele z řad anglických námořníků, který na vlastní pěst v samém závěru války přivede k záhubě německou ponorku, jež předtím zlikvidovala jeho loď a všechny jeho spolubojovníky.  Film má docela spád a je vcelku dobře natočený, na druhou stranu je postaven na málo věrohodných situacích a postrádá nějakou hlubší myšlenku. Poněkud barvotiskové vyznění filmu nezachrání ani to, že hlavní hrdina nakonec sám zahyne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zajímavé spojení Peter O'Toole a Philippe Noiret. A to vše zabalené do jihoamerické džungle, kde se pohybuje německá ponorka. Už tento samotný námět je zajímavý. Ale víc mě asi zaujal portrét muže, který se soustředí pouze na jednu věc - na pomstu, a nehodlá se vzdát za žádnou cenu. A nic a nikdo ho nemůže zastavit. Ačkoli čelí problémům, stojí sám s jednou bárkou proti celému oddílu vojáků v ponorce. Už jen toto samo o sobě stojí za shlédnutí a mezi různými válečnými snímky je tento docela originální. ()

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama