Reklama

Reklama

Murphyho válka

Velká Británie / USA, 1971, 107 min (Alternativní 102 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zarputilý boj jednoho muže s německou ponorkou... V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit... Komorní snímek britského režiséra Petera Yatese, který mimochodem natočil slavný Bullittův případ, vyniká dokonalým využitím divoké jihoamerické přírody a precizním budováním atmosféry. Především ale nabízí sytě vykreslený portrét muže, pro něhož se pomsta stala vším. K přesvědčivosti snímku zásadní měrou přispívá herecké mistrovství Petera O’Toola, kterému zdatně sekunduje Philippe Noiret. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že těch 107 minut může být tak dlouhých aneb Murphyho válka není vůbec špatný film, jen jeho více jak první polovina se zbytečně táhne do jinak vynikajícího finále, které řekne mnohé bez nutnosti vysvětlovat. Souboj s ponorkou, v které Němci mluví konečně zase jednou německy člověka málokdy omrzí. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Co to mělo proboha být? Kdo je to ten Murphy? Prapředek McGyvera? A jak to, že tahle dobrodružná slátanina má celých 71% a je vedena jako válečné drama? Naprostý souhlas s gudaulinem, tohle si na válečný film jen hraje... U mně je to dobrodružný snímek, tak typický pro osmdesátá léta, který však s pořádným válečným filmem nemá zhola nic společného... Americká ponorka předělaná na U Boat s arktickým nátěrem v Orinoku u břehů Venezuely...ehh.. No potěš. Proč proboha po potopení Mounth Kyle na ponorku průzkumným (a neozbrojeným) letounem pilot nalétával ? To bylo jasné, že ho střelba z protileteckého kululometu zasáhne... A co ten ,,benzínový'' nálet? Vrcholem všeho bylo tahání torpéda a bimbání jeho špičkou s roznětkou o dno řeky plné kořenů, stromů a šutrů... hrozný film. K tomu nesympatický neustále něco hlásící a šklebící se O' Toole, který se zázračně naučí létat s hydroplánem... To je prostě na jednu hvězdu a tentokrát (a snad poprvé) se mi ani nelíbila hudba Johna Barryho. Tu druhou hvězdu dávám za ty hezké a četné záběry na Grumman J2F Duck. Za mne to jsou dvě sklenice s benzínem a je to ode mne velkorysé! * * ()

Reklama

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že letecké kaskadérské kousky jsou na dobu vzniku opravdu realistické. Jinak je to vcelku průměrný film po všech stránkách, který působí trochu prázdně. Tou prázdnotou mám na mysli málo postav, techniky či nějákých významných prvků nebo situací, které by obrovský ostrov určitě mohl nabídnout, ale režisér to asi takhle chtěl. Nicméně se ale opravdu nejedná o špatný film, fanoušky Petera O'Toola určitě potěší, protože předvádí parádní sólo prácičku, ale bez něj by to asi byla nuda. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som o tomto filme. A aká škoda, pretože Murphyho vojna je výborný, dobrodružno-vojnový film, kde pomsta nepozná hraníc. P. O´Toole proti nemeckej ponorke vyletí najprv na malom lietadle ( výborná scéna s pilotovaním, ale naučil sa hajzlík jeden), neskôr to skúsi loďou a nakoniec žeriavom a torpédom! Akčné scény sú slušné, výborné je už úvodné potopenie lode a skvele funguje i všetko ostatné. Aj výroba a skúška zápalných šnúr či bomby. Nenudil som sa ani minútu. Pochváliť treba i priestor, ktorý dostala nemecká posádka ponorky i to, že sa ich v českom dabingu nesnažili nasilu dabovať. Vzhľadom na malý počet hodnotení, musím povedať, že je to vážne škoda. Neprávom zabudnutý film a minimálne za seba hovorím, že na záverečnú scénu s torpédom nikdy nezabudnem. 80%. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Umíněný Ir Murphy měl na Němce těsně po skončení války hodně podobný názor jako československá Benešova vláda. Souboj dvou podivínů proti německé válečné námořní mašinérii v ústí Orinoka je natočen velkoryse, ale standardně a v napětí nás udržuje hlavně zvědavost, kdo tuhle bláznivou akci asi tak může přežít. 65%. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Plovoucí jeřáb, který byl ve filmu použit, byl bývalý přistávací člun Landing Craft - LCT Mark z druhé světové války. (Dragoni)
  • Ve filmu byla použita Americká ponorka USS Tilefish (SS-307), kterou od roku 1960 používala venezuelské námořnictvo pod názvem ARV Carite (S-11). (Dragoni)
  • V původní knize byl použit letoun Fairey Swordfish, ovšem ve filmu létal Grumman J2F Duck, který byl zapůjčen z National Museum of the United States Air Force - Wright Patterson Air Force Base v Ohiu. (Dragoni)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama