Reklama

Reklama

Murphyho válka

Velká Británie / USA, 1971, 107 min (Alternativní 102 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zarputilý boj jednoho muže s německou ponorkou... V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit... Komorní snímek britského režiséra Petera Yatese, který mimochodem natočil slavný Bullittův případ, vyniká dokonalým využitím divoké jihoamerické přírody a precizním budováním atmosféry. Především ale nabízí sytě vykreslený portrét muže, pro něhož se pomsta stala vším. K přesvědčivosti snímku zásadní měrou přispívá herecké mistrovství Petera O’Toola, kterému zdatně sekunduje Philippe Noiret. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno na ČT2 v naprosto děsivém českém dabingu, za který bych vraždil a který stáhl výsledný dojem z filmu hodně dolů. Respektive on to nebyl čistý dabing, ale podivná směsice dabingu a replik v původních znění, z nichž ne všechny byly přeloženy českými titulky. Hrůza! Proč to rovnou nemohli celé odvysílat jenom s titulky?! Přesto je to pořád na 4 hvězdy - už jen pro těch posledních 30 minut, kdy film finišuje v nervy drásající napínavou podívanou, která mě zcela strhla. "Murphyho válka" není film založený na propracovaném ději - ten je zde tak prostinký, že se dá shrnout do jedné věty. Proto je škoda té stopáže, která mohla být klidně kratší - celý ten námět o jednom tvrdohlavém námořníkovi by šel odvyprávět v mnohem hutnější podobě a výrazně by to celkovému vyznění filmu napomohlo. Hlavní postava Murphyho, kterého tento film sleduje a který je zde úhelným bodem celého snímku, je ze stejného rodu sympaticky umanutých tvrďáků, jako třeba stařec Santiago z filmu "Stařec a moře" (1958), Walt Kowalski z filmu "Gran Torino" (2008), Harry Stamper z filmu "Armageddon" (1998) ad., kteří (by) za svůj ideál dali nejvyšší oběť. Osobně mám pro tento typ postav na filmovém plátně svým způsobem slabost, a tak mě tragický konec Murpyho války velmi zasáhl. Nebýt slabší úvodní části, asi by to bylo i na plné hodnocení. Mimochodem výborná kamera a zvuk. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Docela komorní válečný film. Příběh osobní válečné msty britského námořníka, který jediný přežil potopení své lodi německou ponorkou. Válkou posedlého Brita Murphyho hraje (a výborně) bývalý námořník a irský herec Peter O'Toole, misijní doktorku jej ošetřující jeho tehdejší žena Welšanka Siân Phillips a přístavního technika Francouz Philippe Noiret. A pak už tu jsou jen Němci v ponorce a pár venezuelských indiánů na misii. Film je možná trochu pomalejší, ale určitě si jej budu dlouho pamatovat. Trailer: http://www.tellyads.com/show_movie.php?filename=TA4470 ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nevedel som o tomto filme. A aká škoda, pretože Murphyho vojna je výborný, dobrodružno-vojnový film, kde pomsta nepozná hraníc. P. O´Toole proti nemeckej ponorke vyletí najprv na malom lietadle ( výborná scéna s pilotovaním, ale naučil sa hajzlík jeden), neskôr to skúsi loďou a nakoniec žeriavom a torpédom! Akčné scény sú slušné, výborné je už úvodné potopenie lode a skvele funguje i všetko ostatné. Aj výroba a skúška zápalných šnúr či bomby. Nenudil som sa ani minútu. Pochváliť treba i priestor, ktorý dostala nemecká posádka ponorky i to, že sa ich v českom dabingu nesnažili nasilu dabovať. Vzhľadom na malý počet hodnotení, musím povedať, že je to vážne škoda. Neprávom zabudnutý film a minimálne za seba hovorím, že na záverečnú scénu s torpédom nikdy nezabudnem. 80%. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To je všeobecně známá věc, že když skončila válka, tak se s tím pár lidí prostě nehodlalo smířit a dokud nedodělali to, co museli, tak jí prostě neukončili. Většinou se ty války přejmenovali na 1. nebo 2. světová válka na konkrétní válku někoho s někým. Tady v tom případě to byla válka vojáka Murphyho. Jeho loď sejmula ponorka, on přežil, vyplaval na jednom ostrově, tam ho dali do kupy a on si slíbí, že se pomstí...a to za cenu všeho. Herci jsou fajn, příběh také špatný není a akce je kupodivu dost dobrá na to, že film je dost neznámý, když teda vezmu fakt, že té akce zase tolik není. Napětí to ale docela pěkně vynahradí. Nic světoborného, ale v rámci válečných filmů další docela pěkný zářez. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Peter O´Toole hraje námořníka, který na sklonku války přežije jako jediný potopení lodi, poté co německý kapitán ponorky nechá postřílet trosečníky. Dostává se mezi domorodce, kde je jedna otravná doktorka a jeden zbytečný mechanik (Noiret) a je rozhodnutý ponorku potopit. Pěkná příroda a atmosféra spíše dobrodružné komedie... no ale klame to tělem, protože hlavní hrdina je čím dál větší blázen, jeho pokusy hraničí s šílenstvím a u toho finálního jsem už jen nevěřícně kroutil hlavou. Těžko říct co to mělo být jestli psycho drama nebo odlehčený dobrodružňák, každopádně je to čistý průměr, který na jedno shlédnutí neurazí, ale rozhodně ničím nestrhne ani nepřekvapí. 3*. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Plovoucí jeřáb, který byl ve filmu použit, byl bývalý přistávací člun Landing Craft - LCT Mark z druhé světové války. (Dragoni)
  • Při dlouhém a vysilujícím natáčení ve Venezuele se Noiret, O'Toole a Philips dost skamarádili a často navštěvovali jednu místní německou restauraci, kterou O'Toole vždy opouštěl pozdravem „Heil Hitler!“ (Locksley)
  • V původní knize byl použit letoun Fairey Swordfish, ovšem ve filmu létal Grumman J2F Duck, který byl zapůjčen z National Museum of the United States Air Force - Wright Patterson Air Force Base v Ohiu. (Dragoni)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama