Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Proč je zrovna můj syn hloupej, ale tak hloupej, Dilino?", běduje chudý romský uhlíř. Jeho syn Dilino je opravdu hodný chlapec, přesto však působí rodičům nemalé starosti. Moc rozumu nepobral, takže uhlířské rodině není příliš k užitku, a ještě ke všemu má všelijaké bláznivé nápady. Například nutí svého nešťastného otce, aby pro něj šel žádat o ruku samotné princezny! To mu snad sám čert nakukal! Kdo to jakživ slyšel, aby král dal jedinou dceru nějakému chudému uhlířskému synkovi? Copak by ho taková bohatá holka chtěla? Proč si jenom kluk radši nevybere sobě rovnou? Cožpak tenhle nápad může přinést štěstí hlupákovi, který ani neví, jak takové štěstí vypadá? Veselá romská pohádka s písničkami se natáčela na jaře 2008 na hradě Houska, v Mělníce a okolí. (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (47)

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Nooo, nějak se nám slovo cikán vytratilo ze slovníku. A mimochodem, uhlíř – cigán - familie a mluví čistou češtinou, ach boooože. A to tu jeblou pohádku museli opravdu přepisovat tři lidi? A to nemluvím o mozkové masáži našich dětí stanicí ČT 1. No, ale zase na druhé straně jim předvedla, že cikán opět bez práce, jek v jejich etniku zvykem, dostal vše zcela zadarmo. No, k filmu jako takovému. Hezké písničky, ale to podání, to byl tedy děs a to jsem poznal i já, nemaje absolutně hudebního sluchu. Kamera byla špatná, herci obou etnik nestáli za nic. Nenalézám jediné plus na tomto paskvilu. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Jako lekce z romštiny velmi dobré (nejen slovník, ale i hudba, tanec). Jako pohádka slabší (hlavně scénář spěje odnikud/ z lesní jeskyně nikam/ na zámek). Občas sice zajiskří čert (Jiří Lábus), nebo cikánská rodinka (Filip Cíl, Miroslav Táborský), ale královský dvůr působí dost bizarně. Zajímavostí je, že v pohádce hraje celá smečka psů. Trojici rotvajlera (známý z Pojišťovny), howavarta a křížence dalmatina (zahráli si v Ordinaci) Dilino zkrotil pohledem. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Romská pohádka by mi nevadila. Ovšem tahle je asi tak rómská jako je Chánov bílé sídliště. Už tak věšíme našim dětem buíky na nos, namlouváme jim, že dobro vítězí nad zlem, chudé děvče se provdá za bohatého prince, chudý chasník se zamilluje do princezny .... Jenže tady to jde ještě dál. Snažíme se namluvit dětem, že soužití dvou naprosto rozdílných etnik je hačka! Stačí se do sebe zamilovat, požádat pana krále o ruku a už to frčí!! Princezna shodí šaty,,nastěhuje se do chaoupky a rodí jedno dítko za druhým. Vypadá to jako dobře myšlený příspěvek k českoromskému sbížení, leč výsledkem je značně nepřesvědčivý kočkopes. Zřejmě nepotěší ani romskou menšinu, nepobaví ani diváckou většinu. Čistokrevný romský příběh s romským obsazením a tou správnou romskou muzikou by udělal lepší službu. Zaplacením četného romského komparzu by mohla česká televize přispět k podpoře v nezaměstnanosti již zmiňované menšiny. Takhle jsme se o romské historii a zvycích dověděli velké kulové. (Pobavil mě kněz s biretem na hlavě, který se při svatebních obřadech nikdy nenosí. Zatímco v romských otázkách přizvali tvůrci poradce, na ty církevní jim asi nezbylo.) ()

aiv odpad!

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo přišel na tenhle nápad. je to o tom, jak cikáni dostanou vše bez práce.stručně řečeno. nemohu si pomoct, ale je to jen realita dnešního světa. pohádka se mi nelíbila. o tom, jak dilino vydírá čerta. jako by čert, když pro něj čaruje, nemůže začarovat samotného dilina, aby mu neškodil. je to pohádka postavená na hlavu. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nejdražší na týhle pohádce bylo asi solárko pro Filipa Cíla, ale ani to mu nepomohlo v tom, aby vypadal jako cikán (hurá pohádka, která se nesnaží být za každou cenu korektní a držet do kolečka do kola označení rom) a je to vidět hlavně když "tancuje" (aneb louská prstama) s romskejma dívčinama.. Ne že bych od pohádek vyžadoval nějaký enormní rozpočty, přece jenom kostýmů jsou desítky volných, nějaký komparz se taky najde... Ale peníze zdá se chyběli na pronájem zámku, protože si nedovedu představit jiný důvod než časový press pro tak bídně natočení scény v něm, kde se hlavní postava tváří zmateně, nebo se lidi (obzvláště děti) neustále koukají do kamery (a to ani nemluvím, že z celého zámku je využita jedna místnost, předzámčí, nádvoří a na dvě scény zahrada), zatímco scény venku jsou minimálně herecky výborné. Scénář bohužel taky nic moc a konec je nechutně natahovanej, navíc použité písničky vyvolávají asociace jakékoli, jen ne k "romský" kultuře a je úplně jedno, jak často při nich bude kdokoli řvát hej.. Snad jedna z mála příjemných věcí byla sošnost princezny, ale jelikož tohle nenatočil Lars von Trier, tak to nemůže hodnocení z podprůměru vytáhnout nic. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Pohádka byla natočena v Mělníku, Lobči, Vojtěchově a na hradě Houska. (otík)

Reklama

Reklama