Reklama

Reklama

Na křídlech slávy

  • Československo Křídla slávy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Světská sláva polní tráva… O pomíjivosti popularity hovoří příběh spisovatele (Colin Firth), který píše knihu o herecké hvězdě – arogantním a samolibém Cesaru Valentinovi (Peter O'Toole). Když se autor marně snaží Valentina kontaktovat, nakonec ho v afektu zabije. Sám přitom umírá a oba se společně odeberou na „onen svět“, který má podobu luxusního hotelu obývaného někdejšími celebritami. Umělci, politici, vědci, ti všichni se tu potkávají a stěhují se z patra do patra podle míry své momentální pozemské popularity. (North Video)

(více)

Recenze (84)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Při projížděním této databáze se občas najde film, o kterém jsem v životě neslyšel, je zahraniční a přesto má jistou spojitost s Českou Republikou. V tomto případě je to samotný režisér, který snad ani nic jinýho nenatočil, ale pořád si neodpáře fakt, že je Čech jak poleno. Samotný film pak není vůbec špatný nápad, právě naopak. Jediný co mě na tom štvalo byl přesto fakt, že ten, co dělal titulky, asi nevěděl, co je to anglický jazyk, protože překládal každou pátou větu. Ve výsledku to vypadalo jak film pro debila, protože herci si tam mluví a mluví a na televizi pořád visí jedna a ta samá věta. Příběhově jsou ale Křídla slávy moc hezké. Jsou o lidech, o tom, jak maličkost dokáže změnit všelicos. O lidských vlastnostech, které nám dokážou znepříjemnit náladu. Někdy i více, než bychom vůbec dokázali tušit. Stačí ale málo a vše se může změnit. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Se smutkem v duši se přiznám, že pro mě byl do dnes Otakar Votoček neznámý režisér. To se Křídly slávy výrazně změnilo a naopak lituji, že jeho tvorba není bohatší. Křídla slávy jsou působivé podobenství, kterému nechybí nadhled, humor a ani vynikající obsazení s úžasně snovými "kulisami"(respektive výběrem lokací, architektury a celkové stylizace in/exteriérů). O´Toole je famózní, jeho hrátky s anglickým jazykem doslova mistrovské, Firth se neztrácí ani na okamžik a Marie Trintignant je kouzelná...Promyšlenost tkaná jednoduchostí a narážkami na slavné postavy (hrající Albert E. s tvořícím Delgadem a vedle nich revoltujících Baadera a Meinhofové...). Sláva, vždyť čím je sláva? Její pomíjivost, její až ďábelsky jednoduché nalezení a ještě rychlejší pád dolů do zapomnění se střídá s krásami posmrtného života, schopnosti milovat v něm a čelit síle iluze snu. Snad jediným mínusem při vysílání na ČT2 byly (doslova!) tragické titulky, z kterých neangličtinář musel mít pocit naprosto strohého povídání postav (trochu mi to připomnělo asijské filmy, kde mluví postavy třeba minutu a na obrazovce máte tři slova...jenže tady, to šlo lehce poznat, jak pan překladatel vynechával tu krásu anglického jazyka na úkor jednoduchosti, ale nudné strohosti). Jeden z nejzajímavějších filmů o posmrtném životě/světě, co jsem měl možnost vidět, a současně zaprášený klenot, který by měl být vystavován s pýchou. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý nápad o posmrtném světě, kde je existence mrtvých závislá na jejich popularitě v pozemském světě. A moc moc skvělý Peter O´Toole. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Důvodem, proč není český exulant Otakar Votoček všeobecně známý režisér, je pravděpodobně už to, že se za režiséra nepovažuje. Léta byl nukleárním chemikem a prohlašoval, že jeho ambicí je stát se spisovatelem. Je dobré to vědět, než začnete sledovat tento (znamenitě napsaný a možná trochu chladně zrežírovaný) film o spisovateli, který zavraždí pohrdavou filmovou hvězdu. Filmu něco chybí k tomu, aby byl strhující; aby kromě vynikajících nápadů a vypravěčské jistoty taky vyvolal nějakou silnější emoci. Pokud ale tentýž příběh existuje i v literární podobě, nesmírně rád bych si ho přečetl. Idea onoho světa jako luxusního hotelu pro privilegované, kteří jsou stěhováni z patra do patra podle míry jejich momentální pozemské obliby, je rozkošná a film je nabitý letmo troušenými vtipnými nápady o zdejším životě různých celebrit od Einsteina po Hemingwaye, které nikdy nejsou rozvedeny do nějaké doslovné konspirační teorie, ale právě tím dávají možnost si leccos domýšlet. To, že celou dobu vlastně nevíme jistě, zda brát tento svět jako "druhý břeh", sen některé z postav nebo snad dokonce sanatorium, vybízí k zapojení vlastní fantazie a to je v tak polopatickém médiu, jako je film, velmi vzácné a sympatické. 80% ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

světská sláva polní tráva. tak. tím by se dala všeobsažně vystihnout domnělá myšlenková bohatost Křídel slávy. námět, skrze který se jí tvůrci chápou, je snad ještě prostší (až bych se vůbec nebál říct primitivní): podobenství o zásvětí, v němž se nobilita člověka odvíjí od - třeba i nechvalné - popularity ve světě živých. nerad bych vzbudil dojem, že obsahovou jednoduchost považuji za cosi v každém případě negativního. kdepak. právě zde je patrné, že někdy i docela samozřejmá, všeobecně známá, neobjevná, ovšem trefná a pravdivá teze může unést délku celovečerního filmu, jež leží celou vahou pouze na ni. nebylo by tomu tak bez špičkového zpracování, v němž z představitelů dvou hlavních rolí vyniká hlavně Peter O'Toole a největší obdiv zaslouží kdokoliv se podílel na mizanscéně, zejména v interiérech, a způsob, jakým jsou nasnímány kamerou dodává filmu výjimečné kouzlo. nicméně to je jediný zajímavý detail. není to ani myšlenka, ani prostý námět o svérázném posmrtném bytí, co drží pozornost soudného diváka po celou tu věčnost, za to vděčíme napětí, které vzniká z nejednoznačnosti. nevíme s jistotou, že místo, ve kterém se hlavní hrdinové po smrti ocitli, je místo posmrtného odpočinku a nemůžeme si být jisti ani jeho pravou povahou, ani pravidly, jež v něm fungují. musíme se spoléhat na to, čemu věří samy postavy a i mezi nimi jsou takové, které mají na věc vlastní, docela odlišný názor. nabízí se celá řada pozoruhodných interpretací. podle jiné jde o sen jedné z obou hlavních postav, která si v posledních okamžicích před faktickou smrtí vysnila ideální zásvětní prostor, v němž nechybí žádné rozkoše světa minulého a jež navíc skýtá jedinečnou příležitost vyrovnat se s nepřemožitelným, slavným protivníkem. kritika využívající freudiánskou psychoanalýzu by se na Křídlech slávy zajisté vyřádila, ovšem to by celý film nesměl končit uzavřením se do té nejprostomyslnější, nejprimitivnější ze všech možností - té, která je o to hůře, nejvíce zřejmá už od samého začátku. achjo. ale za ty sociálně kritické okamžiky si film nezaslouží vyloženě negativní hodnocení. proto průměr. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Okřídlená KRÁSA! Úžasný film! Satirické podobenství o TOM, jak snadné být zapomenut. A jak snadné je být věčný. A VY JSTE SE STAL TÍMHLE FILMEM VĚČNÝ, milý pane Votočku! Těžko však být doma prorokem, že... Oni tu na databázi ani nenapsali Vaše jméno, kdo že ten skvělý film natočil! Jeden z nejlepších filmů, který natočil nějaký rodem Čech. VY TU TOTIŽ ANI NEJSTE V DATABÁZI! Ale možná to je tím, že z Vás ti naši šaští celebřitní umrlci jenom mají hrůzu. Po většině těch jejich pitomostí - v dnešních časech točených, psaných a jinak JIMI ŽITÝCH - totiž vpravdě nezaštěkne ani... P.S. (tajné!): Bianku dodnes miluji! Vlastně navěky... Platonigicky... - - - P.P.S. Neuvěřitelné se stalo skutkem: 03.11.2006 cca o půl deváté zvečera po těch letech a po smutných mých urgencích doplněno zde jméno režiséra jest :-) . . . Sláva! - - - - - P.P.P.S. Pro všechny, co je opustila Láska - Marie Trintignant - "L'amour partira demain" - hudba i slova zde: http://www.bide-et-musique.com/song/7954.html - - - - - P.P.P.P.S. "KŘÍDLA SLÁVY" KONEČNĚ NA DVD! Od pátku 11.3.2011 v digipacku od NorthVideo za 99,00 Kč. STOKRÁT SLÁVA! Podrobnosti na http://www.csfd.cz/uzivatel/14440-igi-b/denicek/ (Deníček 13.3.2011 22:55) - - - - - P.P.P.P.P.S. https://www.youtube.com/watch?v=IS459A9yGow ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Křídla slávy jsou natočené v době, kdy Polygram zahájil expanzi do oblasti tvorby hraného filmu a měl ambice stát se protiváhou amerických Majors a být největší evropskou producentskou firmou, která je schopná pravidelně produkovat komerční hity a festivalové trumfy. Jedním z nich měly být právě Křídla slávy, intelektuální hříčka o pomíjivé popularitě a lidské ješitnosti. Tomu odpovídalo i hvězdné obsazení - Colin Firth měl sice své největší hity ještě před sebou, ale Peter O'Toole byl tehdy na vrcholu a jeho kolegům se vesměs prorokovala velmi slušná budoucnost. Zápletka líčí novináře a spisovatele v podání Colina Firtha, který napíše knihu o herecké hvězdě první velikosti Peteru O'Toolovi a poté, co se jej snaží zoufale kontaktovat, v afektu jej zabije. Sám přitom ztratí život a oba dva se odeberou tam, kam je živým vstup zakázán. Jenže onen svět má daleko k obrázkům vymalovaným předními náboženstvími a postavení zesnulých se řídí jejich světskou slávou. Ta zápletka je opravdu zajímavá, ale z celého zpracování cítím ony festivalové ambice a přijde mi to tak nějak studené. Celkový dojem: 65%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Filmy s originálními nápady mám rád, a ty, které takové nápady navíc beze zbytku využijí, obzvlášť. Na křídlech slávy takový snímek je. Fantastický záhrobní svět vypadající jako hotel pro celebrity všeho druhu, na jejichž pozemské slávě závisí nejen míra luxusu, v níž si hoví, ale také délka jejich tamního pobytu, mě nadchl. Výborně napsaný, vážný i vtipný scénář ("Který idiot tady pořád krade křídu?"), Peter O´Toole a jeho kreace nafoukaného herce - miláčka davů, mladičký, ovšem už tehdy skvělý Colin Firth, desítky vedlejších postav, z nichž většina se ve snímku sice jen mihne, ale úplně to stačí... A ten konec. To vše spolu s místy až gilliamovskou režií dává dohromady snímek, který mi sice dlouho unikal, ale naštěstí neunikl.__P.S. Podobnost s Cimrmanovým Českým nebem je čistě náhodná?__P.P.S. Za vydání DVD díky, jen ty české titulky by nemusely být ve verzi pro neslyšící a mohly se obejít bez vět typu /zaklepání/. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Pan Votoček chtěl sdělit nesdělitelné, ale udělal to moc příjemným způsobem a koukatelné s výbornými herci. Takže za mne čtyři hvězdy.!! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

"Bylo tu, není tu, havrani na plotu." Vím o tolika lidech, kteří by tenhle film měli snídat, obědvat i večeřet, že by se páska ohrála už během prvního týdne. Doporučuji všem, kteří si myslí, že serou zlatá hovna, namísto studeného hadru k čelu podívat se na Votočkovu sondu do názorných ukázek pojmů relativita a pomíjivost. Propó - jestli on to pan Otakar netočil tak trošku i o sobě samotném? (Challenge Tour 2015, film č.9) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Pěkný nápad odvinutý z myšlenky, že člověk existuje tak dlouho , dokud je na světě někdo, kdo na něj vzpomíná. Film táhne Peter O´Toole a sráží jeho velmi pomalé tempo a nedostatek akce. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Mám občas podobné sny. Rovnako prázdne a vzdialené... Z dnešného pohľadu plné paralel; Peter O'Toole, Marie Trintignant, odišli do svojho filmového, a verím že neba. Česť ich pamiatke ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Nadčasový snímek a zejména trefná satira o pomíjivosti (věčné) slávy (popularity) a vztyčený ukazováček ( prostředníček?) všem těm dnešním rádoby celebritám aneb co může být horšího (pro některé) než SMRT?...no přece ZAPOMĚNÍ. Přiznávám, že do včerejšího dne jsem o „nějakém“ O. Votočkovy neměl nejmenší tušení. Velká škoda (pro film), že tento pán neměl větší režisérské ambice. Talent tedy rozhodně měl. Tak alespoň Colin Firth zde našlápnul kariéru. Pravda, není to tak úplně pravda. Tu našlápl o rok dříve zde http://www.csfd.cz/film/2986-valmont/. Forman a Votoček byli spolužáci a nutno dodat, že malinko čitelný rukopis Miloše Formana zde je viditelný. Zda je to náhoda ponechám bez komentáře. To Peter O'Toole měl nějaký ten snímek již za sebou a je to právě ON, jehož je nesmírným zážitkem pozorovat. Ta jistá paralela s pomíjivostí slávy velké hvězdy je právě v jeho případě o to působivější. A úplný závěr? To je jedním slovem lahůdka, stejně jako závěrečná píseň. Příjemné překvapení – 85% p.s. souhlas s uživ. DjKoma. Je vidět, že titulkáře ( viděno na Čt) platili za film a nikoliv taxa/slovo. Takhle osekanej, strohej a zprasenej překlad…..s tím se člověk vskutku každý den nesetká. Působilo to jako dosti rušivý element a nutno dodat, že žádné titulky by v tomto případě byly lepším řešením. p.p.s. a ponaučení z tohoto snímku? Když už se na zemi neproslavíte svou zásluhou jako ( herec, spisovatel , vynálezce, doktor….) nezoufejte, pořád ještě je tady jedna možnost… opatřit si Magnum, (vyhlídnout si osobu, která splňuje zmíněné požadavky) a prohnat ji kulku hlavou. Prosím, neberte to jako doslovný návod. Raději si vemte ponaučení, že “SLÁVA” přináší I stinné stránky jako je ztráta soukromí, paradoxně I samotu a že ten panický strach z ústupu slávy za to rozhodně nestojí. Jsou na světě daleko horší věci….. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Jasný príklad toho, ako možno vyjadriť hlbokú myšlienku tak nemožným spôsobom. Nastolený problém je veľmi trefný a aktuálny aj pre dnešok: Čo znamená svetská sláva?! Kto ostáva nesmrteľným?! Tvorcovia nám predložili svoj naozaj originálny pohľad na vec. Originalita by mi nevadila, podobenstvo s ostrovným životom je celkom dobrý nápad, ale totálne to pobabrali postavou Ježiša. Aj umelecký pohľad, či extravagancia by mali mať určité hranice! (Nehovoriac o tom, že umenie by predsa malo slúžiť Pravde!) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Colin Ondřej Brousek Firth přepluje řeku Stynx společně se svou obětí, viditelně zvadlým P. O´Toolem, aby bydlel v hotelu, dokud se na ně na Zemi nezapomene... Zajímavý námět? Tak proč je to nuda k ukousání? U podobenství bych čekal nějaké poselství, tlak na jednotlivé postavy, zkoumání jejich neexistence. Tady se kromě kola s Bédou Trávníčkem nic napínavého nestane. Míjíme se, a to dost. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Během úvodních scén jsem se přistihl v menším zmatku s pocitem, že nechápu, co se vše přede mnou odehrává. Ale po 20ti minutách už film naplno přešel do velmi zajímavého fantaskního světa již zesnulých lidí včetně známých osobností, který mě hodně začal zajímat a připravil i velká očekávání, co vše přinese. S ohledem na pomalejší tempo a umělečtější háv toho Votočkův film nenabídl zdaleka tolik, kolik by šlo z podobného námětu vytěžit, přesto... pravidelná setkání a dialogy vraha s jeho slavnou obětí, posmrtný život slavných v nezájmu či zapomnění, pár dalších neotřelých situací, prostředí buksbanové zahrady či střet s vtipnou „stojící mrtvolou“ hotelového vrátníka strážícího návštěvní knihu... to vše mě dost upoutalo, ačkoliv mi ústřední příběh připadal co do jeho vedení a rozvíjení slabší. Peter O'Toole naprosto skvěle a zábavně vystihl figurku nafoukané herecké legendy, částečně si žijící v iluzi mnohem větší slávy. Oproti němu mladý Colin Firth na mě působil strašně nezáživně, průměrně a nezaujal mě ničím. Celkově jsem Na křídlech slávy rád viděl už jenom proto, že jde o jediný celovečerní film režírovaný Otakarem Votočkem, ceněným nizozemským scenáristem československého původu, ale dojmy jsem místy měl z vícera důvodů rozpačitější. [65%] ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že ten film zapadl, je úžasně divácky vděčný. Jen je škoda, že Votoček na konci neponechal divákovi více možností pro interpretaci (opravdu se jedná o záhrobí slavných? Není to jen Firthův sen? Blázinec?) ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je postavený na peknej myšlienke a ktorý si vypomáha vymysleným svetom, ktorý si rozhodne zaslúži obdiv, pretože je to nápad za milión. No možno za milión nie, ale rozhodne je to nápad podarený, ktorý vlastne drží príbeh v medziach pozerateľnosti. Posmrtný život v podobe hotela, kde je každý ubytovaný podľa toho ako je slávny na zemi, tvorí kulisu pre vzťah dvoch hrdinov spisovateľa Colina Firtha a slávneho herca v podaní Petera O´Toolea, ktorý ukradol spisovateľov román a privlastnil si ho. Za čo ho spisovateľ zabije a sám zomiera pri nehode. Tak sa obidvaja dostávajú na rovnaké miesto a snažia si to vyriešiť medzi sebou. Do toho sa obidvaja zahľadia do rovnakej dievčiny a všetko naberie celkom zvláštny spád. Film je alegóriu na totalitu, smrť a pominuteľnosť slávy. Miestami je vtipný, zatiaľ čo dramatické sekvencie nefungujú tak ako by mali. O romantickej línií ani nehovorím. Je vtipné pozerať sa na mŕtveho Einsteina a Hamingwaya, ale to je asi tak všetko. Votoček sa aj napriek snahe vypovedať akosi minul účinkom. Film to nie je zlý, al eje to presne jeden z tých filmov, na ktoré musíte byť správne nastavený inak vás minú účinkom. A priznám sa, že dnes ma tento film minul. ()

Reklama

Reklama