Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhraniční město odděluje od Německa jen řeka. Životní standard sousedů oslňuje místní teenagery. Tomek je dobrý student, zajímá se o astronomii a hraje fotbal, aby vyhověl otci. Jenomže žije v pohraničním městečku, kde panuje nezaměstnanost a chudoba, zatímco na druhé straně řeky je Německo se svým relativním blahobytem. Když Tomek pozná na své první diskotéce Martu a zamiluje se do ní, začne se ohlížet, jak vydělat peníze, aby si udržel její přízeň. Po pokusech přivydělat si na tržišti pašováním psů, osloví Tomek pasáka Boryse, který německým klientům dohazuje místní hochy, aniž tuší, jak krutý osud ho čeká. Citovou otrlost a krutost teenagerů autor nahlíží jako fenomén, zrozený destruktivní silou beznadějné chudoby. Zanikají v ní nejen rodinné vazby a křesťanské hodnoty, ale ani zločinnost se už nevnímá jako hřích. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (77)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako Shivachki, které se na festivalu objevili minulý rok, i Świnki měli letos podobný námět. Nedostatek peněz, mladé herce a vidina rychlého zbohatnutí a to i přes popření svých morálních hodnot či kamarádské pouto. V tomto případě se však jedná o polsko-německé vztahy aneb sexuální turismus v plném proudu. Nejde ale jen o čistě temné drama z prostředí chlapecké prostituce, hlavní postavou je totiž Tomek, který se v místním disko-baru zamiluje do klasické majetnické pipky jménem Marta a tím začíná celý kolotoč jeho zdárné "kariéry". I když se mi Świnki nelíbily tolik jako Shivachki, alespoň to byla pro jednou trochu změna od té ženské prostituce. Pochválit lze především přirozené herecké výkony mladých představitelů a jeden z nevšedních příběhů o pomatení mladistvou láskou. (7/10) [MFFKV 2009] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z těch filmu, kde mně nebyl sympatickej jedinej člověk. Nebylo to uplně nejhorší, realisticky působilo hlavně prostředí, chování hlavních hrdinů už tedy moc ne. Ukažte mě rodiče, který ze začátku dbají na vzdělání dětí a pak bez nejmenšího důvodu je jim u prdele závažné varování. Jinak v některých záběrech mohl bejt film mnohem více tvrdší, tady prakticky nebylo ukázano vůbec nic. Tvůrci neměli ani odvahu ukázat psychický stav Tomka po prvním zákazníkovi. Filmařsky celkem vydařená scénaristická odfláklost. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Celkem síla, zprvu sociální drama o vyprázdněnosti životů v postsocialistické společnosti (nejen) současného Polska se postupně zvrhne v ponurý thriller o těch nejtemnějších věcech týkajících se sexuální turistiky specializované na adolescentní chlapce, uff, tenhle film na člověka doslova padá a nedá se před ním moc uhnout, dětský představitel malého Tomka je opravdu skvělý dětský herec a z jeho hereckého projevu častokráte až zamrazí, zvláště při pohledu do jeho tváře a jeho zvláštního dětsky-nedětského výrazu a očí. Z celého příběhu pak plyne marnost a zmar, starší generace se ještě nestačila adaptovat na nový společenský řád (a otázkou je, stihne-li to někdy vůbec) a mladší se přizpůsobila nové době adaptujíc materialismus jako své primární náboženství. Zvlášť mladá děvčata byla ve filmu k nesnesení. Obdivuhodné pak je, že Němci vloží finanční prostředky do koprodukce, která je paušalizuje jen na národ sexuálních turistů a perverzáků. Příběh předčasně dospěvšího Tomka a jeho blízkého okolí skutečně bourá nejedno tabu... ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Celkom zaujímavá dráma s netradičným námetom. Dopadlo by to však ešte lepšie, keby to nebolo také rozťahané. Prvú hodinu filmu sa vlastne nedeje dokopy nič, len sledujeme život jedného 12-ročného naivného fagana, ktorý by zapredal aj svoju dušu, aby zohnal peniaze pre kurvu, ktorá ho len využíva. Ku koncu to už ale začalo byť zaujímavé, nový look, nové sebavedomie, až šiel z neho strach (presne ako sa na pasáka hodí). Záver brutál, presne tak nejako som chcel, aby to dopadlo. Celkovo fajn, malý to zahral bravúrne, ale brutalitu nečakajte, bolo to natočené až príliš mierne. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dost šokující sociální drama, které mně stačí vidět jednou a dost. Přede mnou toho mnozí napsali už hodně, ale ani náhodou jsem netušila, že to bude tak naturalisticky podaný, že mně z toho bylo na nic. O to víc, že se jednalo o děti a je to něco, co se děje i v reálu. Žiji skoro vedle, tak vím dost o tomhle svinstvu a to jsou někteří kluci jedničkáři ve škole a apatie rodičů vzhledem ke svým dětem je pandémie dnešní doby. Jen by mě zajímalo, zdali vůbec takový snímek mají možnost tito v úvozovkách rodiče vidět a připustit si, že to je morální facka jejich osobnosti a charakteru.....myslím, že ani omylem. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Fotbal hrát neumí. Nic neumí. Tak ať se snaží.“ - „Vzpamatuj se, Bohdane!“ - „Co můžu dělat? Mám jít na policii? Vždyť nic špatnýho nedělá. Hranice už nejsou.“ - „Co to vůbec říkáš?!“ - „Taková je pravda. Ať se učí, co je život.“ Jen kdyby papínek věděl, co se synek učí od života aneb jak se stát potravou pro pedofilní, zbohatlické Němce snadno a rychle…Tomka mi bylo líto. Narazit na takovou andělsky vypadající, ale uvnitř vyčůranou, prodejnou kudlanku, vlastně sviňku, a bezhlavě se do ní zamilovat, z toho koukal průser. Jenže s tou lítostí a sympatiemi k Tomkovi (mimochodem skvělý Filip Garbacz!) je to komplikovanější. Divák si sice uvědomuje, že jde o poznamenanou oběť s dost možná navždy pošramoceným pohledem na svět, ale zároveň vidí, co je Tomek schopný bez mrknutí oka udělat (dost drastická proměna). Jeho závěrečnému aktu se snad ani nedá moc divit, jeho osud už pak může divák odtušit sám. Dosti nepříjemný ale zároveň důležitý příspěvek na téma dětské prostituce, a to s nemalým emočním dopadem. Vidím to na silné 4*. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Tvrdá realita s autentickými hereckými výkony (vzhledem k věku přítomných klobouk dolů) bez zbytečných citových výlevů a bez jasného závěru, který nevybízí k jednoznačné katarzi a už vůbec nenabízí východisko. (44. MFF KV - 7.7.08) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Výraznou tvář Filipa Garbacze jsem prvně zaznamenala v zajímavém snímku Matka Tereza od koček. Proto jsem byla velmi potěšena, když v rámci Filmového klubu na ČT, vysílali tento snímek. Musím říct, ten kluk je opravdu zatraceně dobrý:) Ale těm, kdo od Sviňek čekají brutální, šokující a drsný pohled do prostředí dětské prostituce, raději doporučuji zaměřit svou pozornost jiným směrem. Snímek je totiž pojat více odlišnou formou. Příběh dospívajícího Tomka zpracovává více civilně, než se snahou šokovat a přitáhnout pozornost na otevřené scény, kde je všechno to násilí, špína a sex vidět. Nechává diváka přemýšlet a představit si, co se ve scénách, které nám jsou jen naznačeny, asi odehrálo a jaký dopad to na Tomka mohlo mít. Anna Kulej, která ztvárnila roly Marty je rovněž skvělá. Na první pohled milá, krásná dívka, která velmi účinně začala využívat Tomkovy náklonnosti k ní a dokonale si ho omotala k prstu. I poté, co jej začala zneužívat pro své povrchně hmotné zájmy, jsem stále měla pocit, že je i přes to všechno pořád nevinná a vlastně dobrá dívka. Její rozkošný vzhled mi jakoby bránil připustit, že je to jen manipulativní mrcha, která se s tou nejlepší elegancí kryje právě za svou tvářičku. Takže si dokážu představit, jak dokázala Tomka oblbnout. Sice jsem byla na pochybách ve scéně, kdy se Tomek díky svému skutku "zmocní" pasáckého žezla, aby se z pubertálního kluka v jednom okamžiku jen tak stal hlavní pasák, který svým "zákazníkům" vodí do aut ještě mladší kluky. Silné scény, když párek brutálních kreténů Tomka a ještě dalšího chlapce zmlátí a poté zcela zničený Tomek se slzami ve vaně či scéna, kdy přijde na párty a jeho milá Marta, v alkoholovém opojení, se válí na klíně jinému. Ten kluk má fakt talent a doufám, že bude víc rolí, kde by jej mohl ukázat. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Sviňky mají upozorňovat na závažný společenský problém, ale činí tak způsobem dost nevhodným, protože realita tohoto světa je v něm podána způsobem nanejvýš nereálným, což v důsledku způsobuje, že je film k smíchu. Kluk, který vypadá na 12, se stane úspěšným pasákem - to je jen ten nejokatější příklad toho, jak je film hnaný do extrému. Toto vyhrocení pak způsobuje, že jsem si čím dál více uvědomoval, že tohle je od reality odtržené, a ne naopak. Navíc mi vadí takovéto černobílé vidění světa. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Poľský režisér Robert Gliňski mi už raz jedným svojim filmom doslova vyrazil dych. Bolo to o dospievajúcom dievčati z veľkého varšavského sídliska. Film sa volal "Ahoj, Terezka". Silná naturalistická psychologicko-sociálna dráma. V podobnom surovom duchu sa nesie i snímok "Sviňky". Teenager Tomek žijúci v meste pri nemeckých hraniciach naráža na neutešenú realitu života, prichádza o svoje sny a ideály. Stane sa z neho mladistvý prostitút, čo ukája homosexuálne chute bohatých Nemcov. Pán režiser Gliňski opäť poriadne pritlačil na pilu. Natočil nechutný film. **** ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Degradace patnáctiletého kluka v 94 minutách. Pouze pro silnější nátury, slabší opouští kino ještě před půlkou filmu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Chudoba cti netratí. Platí tohle úsloví i v dnešní moderní době? Tenhle film nám ukazuje, že u dnešních povrchních holek bez prostředků nemáte šanci. Alespoň tedy Tomek, který je zamilovaný do místní dívky Marty, toto poznává na vlastní kůži. A touha zalíbit se této slečně je u něj tak silná, že ho nakonec dovede až k přivýdělkům prostřednictvím prostituce. Tento smutný syrový film mi připomněl ty krásné doby, kdy jsem objevoval kouzlo nezávislých evropských filmů. Je to tak úžasně realistický a hrůzně smutný film, že mi z toho nebylo zrovna dvakrát dobře. Každopádně námět byl zvolen velmi atraktivní, mě osobně docela zajímá téma dětské homosexuální prostituce, bohužel normální člověk nemá zase tolik příležitostí dozvědět se o tom něco víc, k tomuto tématu jsem vlastně věděl jen tolik, co jsem slyšel v dnes už legendárním pořadu Tabu (vysílala ho v 90. letech TV Nova), který měl během své existence dva díly zaměřené na toto téma, kdy o dětské homosexuální prostituci vyprávěli kluci, kteří si tím prošli na vlastní kůži. Proto oceňuji tento film, který do tohoto tématu vlétl po hlavě a který nabídl zajímavý vhled do tohoto světa. Herecké výkony byly na vysoké úrovni, po dějové stránce uspokojivé, celkově film vnímám jako velice silný divácký zážitek, kterému uděluji lepší čtyři hvězdy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Swinki sú malé svine – „švinky“ po polsce a je jedno či máš pohlavie mužské či ženské, pretože každý z nich je v sračkách až po krk . Napriek tomu si nemajú problém zarobiť na nové kvádro či tenisky a tí, čo na to nemajú si to bez výčitiek „odpracujú“ za jedno pivo alebo balík cigariet. 35 kíl vážiaci Tomek je dobrý chlapec, ale hlavu mu pobláznila jedna 25-kilová "šwinka", ktorá si za jednu pusu a pár zamilovaných pohľadov, dokázala vyprosiť nové biele zuby za 1000 euri! Chudobný Tomek je nútený vstúpiť do sračiek tiež... Film zdobí veľmi presvedčivá atmosféra a reálne prostredie. Mladí herci v rámci možností odviedli štandard. Tomek bol presvedčivý v polohe slušný chlapec a „oťukávanie“ , ale jeho záverečný "herecký výkon" pri krvavom drvení hlavy bol dosť kamenný a nepresvedčivý. Od Wajdovej Katyňe som nevidel poľský film, ale tento určite stojí za pozornosť. 80%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Ich, Tomek" je stejně připosraný název, jako je připosraný celý film, co se snaží šokovat, ale "tak nějak decentně" - před veškerými prasárnami kamery i střih cudně uhýbají a nechávají na představivosti diváka, čím asi prochází současná ubohá generace puberťáků, která pro peníze udělá cokoliv. Klouže se spíše po povrchu tématu a občas to drhne, chtělo to přidat lubrikant, proniknout směle hlouběji. Opravdu se inteligentní kluk nechá utáhnout na vařené nudli vychcanou šlapičkou? Fakt by pro její zářivý chrup zahodil veškerou sebeúctu? Nevím, se mnou hormony nikdy takhle netřískaly a nechce se mi věřit... Za sebe musím přiznat, že víc než pánové v drahých fárech a jejich choutky na juvenilní soply, mě vyděsila scéna "spartakiády" kudlanek: z toho zmagořeného davu svatých válečků na mě šel mráz. Příčí se mi fanatismus v libovolné formě, natož ten náboženský. Přes veškeré výhrady a odpor nejsou "Sviňky" vůbec špatným filmem; představitel hlavní role, připomínající Froda Pytlíka z Osvětimi, podal sympatický výkon, prostředí i neveselý život v něm se jevily autenticky, ne zcela funkční rodinné vztahy nebyly dotaženy ad absurdum a čtvrtá hvězdička unikla o pubický chloupek. Stačilo se tolik nebát a přitlačit na pilu... nejspíš ani pak bych netoužila vidět tenhle film znovu. 69% ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

jeden z nejsilnějších zážitků píseckého festivalu. tvrdá realita tehdejší doby, podaná syrově, ale ne nechutně, přesto vyvolávající až pocity zvracení umě zahuštěnou atmosférou, skvěle vygradovanou v zajímavé vyvrcholení... malý velký (či spíš velký malý) film našich sousedů. 100%. [Festival nad řekou, 2010] ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 2/10 Prostředí 6/10/// +hodně drsné sociální prostředí, přesvědčivě ztvárněná hlavní dětská postava, uvěřitelné okolnosti příběhu -kromě hudby, která hraje na diskotéce tu téměř žádnou nenajdete, herci jsou pro mě v podstatě neznámí a postavy značně nesympatické, což byl samozřejmě účel/// Kdesi na Polsko-Německých hranicích v oblasti nikoho a ničeho se odehrává tento nehezký příběh, který zřejmě kopíruje skutečnost a je tak nemilým důkazem toho co se nejen v naší kultuře děje. Řekl bych, že každá země si natočí podobný sociálně kritický film, jde pak jen o to co nebo který film je vám bližší. Potažmo vzdálenější, protože dívat se na něco co osobně znáte je spíš šoková terapie než divácký zážitek. Já jsem naštěstí toto nezažil, tak si alespoň z filmu odnesu pocit jak se mi žije dobře./// Celkem 63%/// ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad ide síce o film s jednoduchou príbehovou kostrou, no o to viac však potom na záver prekvapil svojim rozuzlením a myšlienkovým presahom. Tiež nebol na zahodenie ten civilný spôsob natočenia, takže nebol problém vžiť sa do postáv ako i do samotného príbehu. V neposlednom rade kvalitu snímku zvyšuje i detské herecké osadenstvo. Tiež sa dá povedať, že hoci film nebol tak dramaticky úderný ako napr. snímok Kids od Larry Clarka, no zato o to viac som si z neho odniesol. Okrem toho na mňa pôsobil omnoho reálnejším dojmom. Preto nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Cynismus adolescentů toužících po penězích je v tomto filmu podám tak reálně, až z to ho mrazí. Filip Garbacz má před sebou opravdu slibnou kariéru, jeho výkon předčil práci všech mnohem zkušenějších kolegů. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Raz darmo, u takýchto filmov mi vždy budie kypieť žlč! Banda vydlákov zo Szlonska alebo inej prdele s hranicami s Reichom, ktorých si automaticky spájam, ako prichádzajú do UK v sandáloch a bielych ponožkách, a potom, hned' ako dostanú prvú robotu, naťahajú tam svojich bratrancov, sesternice, babky, dedkov, kamarátov svojich kamarátov a nie je nad nich! Tak toto ja FUCKt nemusím. No a d'alšia vec bol ten tábor tých náboženských zmrdov v Lednici. Dve veci vo filme dohromady spojené, ruka v ruke kráčajúc spolu... buranstvo a fanatizmus a môže ma veselo jebnúť u obrazovky!!! No, začal som trochu obkľukou... Film je plný najrozličnejších typov, vydláckych držiek, utrápených životom xichtov, pedofilných hovád a mladých dievčenských rachitických svíň ! Viac ako polovicu filmu som čakal, kedy sa hlavný hrdina Tomek konečne rozhýbe a celý film divil, kde sú také fajné poľské diskotéky pod 12 rokov! Ale ten svižný záver nemal chybu... ()

Reklama

Reklama