Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 4 (2009) (série)


Smysluplná vražda (S04E03)

(epizoda)
  • Velká Británie They Do It with Mirrors (více)

Slečna Marplová je požádána přítelkyní Ruth, aby navštívila Carrii Louisu, svou dávnou spolužačku na anglickém sídle Stonygates. Zde žijí kromě sedmi členů rodiny, potenciálních dědiců majetku, dvě stovky mladých delikventů. Carriin manžel Lewis nechal svůj dům přeměnit v polepšovnu pro mladé muže s kriminální minulostí. Lewis se slečně Marplové svěří s podezřením, že se někdo pokouší jeho manželku otrávit arzénem. Takový postup není pro slečnu Marplovou velkou novinkou, avšak dochází k němu za značně podivných okolností. Jeden z mladíků, Edgar Lawson, přijde s tvrzením, že je Lewisovým nemanželským synem, a požaduje, aby ho jeho údajný otec uznal za vlastního. Na návštěvu přijede Christian Gilbranson, nevlastní syn Carrie z prvního manželství, jehož v sídle nečeká nic dobrého. Ví snad, kdo jeho matce usiluje o život? Slečna Marplová nabídne svoji pomoc mrzoutskému inspektorovi Corrymu, který se pokouší odhalit identitu vraha i traviče. Jeden z obyvatel sídla má schopnost být současně na dvou místech. To vede slečnu Marplovou k podezření, že je svědkem velmi promyšlené hry. (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Morien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dlouhé době opět zpracovaná slečna Marplová, která mě vyloženě bavila. Nejlepší díly (ještě ty s Geraldinou) byly stejně ty první - Ohlášená vražda, Vlak z Paddingtonu, Vražda na faře a tak dál... a tahle Smysluplná vražda se jim z pozdějších dílů podobá zatím asi nejvíce. Můžeme hovořit o atmosféře, zábavných postavách i příjemných hercích, což jak víme nemusí být vždy pravidlo. ()

heyda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No co k tomuto dílu dodat. Nuda to byla jako vždy, to mi promiňte. Ale musím uznat, že konkrétně v tomto díle jsem si fakt užil ty překrásné kostýmy a kulisy. I celkově atmosféra tohoto filmu byla opravdu zdařilá. Takže 3 hvězdičky jsou zde z mého pohledu zasloužené. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Julia McKenzie jako herečka určitě kvalitní, ale Jane Marple je pro mě Geraldine McEwan. Jinak zápletka dobrá, vše o.k., ale jak poznamenala jedna uživatelka v komentáři ke Cranfordu- ta babka vypadá, jako by byla neustále na tripu. Souhlasím :-). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řemeslně velmi slušně zpracovaná záležitost. Herci hráli jak o život, Julia McKenzie mi sedá do noty čím dál víc, hudba jak z "velkého filmu", ta romantika v závěru ostatně rovněž... Možná je to ovšem všechno zfilmované velkolepěji, než si předloha zaslouží. Tak nějak mám pocit, že se tvůrci pohybují na samé hranici sofistikovaného kýče. Možná by to chtělo poněkud syrovější zpracování, nebo jinou předlohu. Vím, že pak by to nutně musel být úplně jiný film ;o) Celkový dojem: 70% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějak mi nové díly slečny Marplové vůbec nesedí a není to jen její novou představitelkou. Ta sice působí mile a sympaticky a člověk se neptá jako u Geraldiny, jestli to myslí upřímně :-)), ale připadá mi jako by tam tak nějak nepatřila a už vůbec mi nepřipadá jako žena schopná vyřešit složité případy. V tomto konkrétním díle mi navíc bylo nesympatické prostředí, ostatní herci a vůbec všechno. Připadalo mi to nad míru pošahané, což teda splňoval i ten předchozí díl "Vraždit je snadné", ale ten aspoň zachránil onen mladý detektiv, jehož si zahrál Benedict Cumberbatch, později se objevivší jako Sherlock. Tohle nemělo co a kdo zachránit, asi čtyři díly staré slečny byly na mě v jednom dni přespříliš... ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi přesná adaptace (kromě mírné úpravy rodinných vztahů kvůli přehlednosti). Jen škoda, že Carrie-Louisa možná i díky dabingu působí otravně. Jinak ale nadprůměrná Marplová s vynikajícím hereckým obsazením. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příjemně zamotaný případ, kde měla samotná Marplová víc věrohodnější roli, než bývá zvykem. Jediné, co mi vadilo, že vlastně pointa úvodní vraždy nešla odhalit, protože to důležité záměrně nešlo vidět. ... Arsenik, psací stroj, revolver, tajná místnost, zrcadla, divadlo s indiány, ústav pro chovance, nůž, psací stroj, adoptovaná dcera. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Že tie najjednoduchšie riešenia sú tie najsprávnejšie tu vôbec neplatí, lebo tentokrát bolo vyriešenie vraždy a nájdenie motívu asi najzložitejšie zo všetkých možných alternatív. Krv nie je voda a toho sa treba držať. Až po poslednú polhodinu, keď sa začalo rozjasňovať, to bola dosť nuda a hlavne prvá zoznamovacia polhodina sa takmer nedala vydržať. Niektorým dielom ako tento by pristalo skôr hodinové trvanie. Nafintenú vykopávku Joan Collins si tiež mohli odpustiť, hlavne keď tam nezohrala žiadnu podstatnú úlohu. ()

fruitbueno 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A mi se to líbilo! A konečně jsem si jakžtakž zvykla na novou slečnu M. Atmosféra byla přesná, výstižná, tak si představuju dusno a temno a zlověstno každého díla marplovského cyklu, postavy mi vyloženě sedly a parádně jsem si to užila! ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Běžná britská tv produkce, která vždy drží určitou úroveň zpracování. Tento příběh mě nějak obzvláště nenadchnul. Jeho kouzlo mělo pravděpodobně být v počáteční zmatenosti postav a jejich vzájemných vztahů, které Slečna pomalu rozplétá, což se jí v knize asi daří. Na obrazovce to ale vše působilo jaksi toporně a uměle. Chyběla mě taková ta jiskra poznání. Vlastně jsem vždy jen čekal co ze slečny vypadne. Policisté předvedli obdivuhodnou nevědomost a amatérství a pouze ve vyšetřování jakoby Marlové pomáhali, což působilo nevěrohodným dojmem a celou kvalitu příběhu sráželo dolů. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mělo to klady, ale i zápory. Kladem je sevřenost a systematičnost ve vyprávění, atmosféra (na prvním místě s polovyřčenou prosbou lady Serrocoldové o konečné řešení, jakkoli ví, že zrovna pro ni bude bolestné), výprava a slušní herci. Záporem tentokrát opět přepálená zápletka a celá konstrukce zločinu, která je prostě pitomá a tak by se nikdy nemohla stát a celé to působí jako sebeparodie. Ultraromantická tečka nechť je už opravdu raději tečkou. K tomuto typu filmu to asi patři, ale když vzpomenu na silné a přesto nepřeslazené romantické finále v jednom z Poirotů (ruská tanečnice a řidič), tak vím, že to jde i jinak a lépe. ()

house336 

všechny recenze uživatele

Dobrá, velmi dobrá. ty předchozí dvě byli jiné než ostatní, protože vše podstatné bylo řečeno už na záčatku a vy jen zkrátka čekali na konec. Ačkoli Geraldine McEwan je naprosto jedinečná, tato byla jedna z nejlepších s McKenzie. ()

Reklama

Reklama