Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavni starostí paní Bennetové je, jak dobře provdat své dcery. Výborná přiležitost se jí naskytne, když si sousední panství Netherfield pronajmou bohatí gentlemani pan Bingley a pan Darcy, které považuje za nanejvýš vhodné pro své dvě nejstarší dcery. Druhorozená Elizabeth se s panem Darcym seznámí na bálu a nesprávně ho začne považovat za příliš pyšného, navíc uvěří nepravdivé historce pana Wickhama a začne být k Darcymu nespravedlivá. Její předsudky a chybný úsudek budou velkou překážkou jejich vzájemné náklonnosti. (fleurette)

(více)

Recenze (21)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jsem dost zklamaný. Hvězdné obsazení hraje klasický příběh, do kterého je zbytečně přidáno více komedie, než v předloze, je zploštělý, a nápadně připomíná průměrnou epizodu Bakalářů. Což je u klasiky této ráže napováženou. Za mě hodně nefungovala úloha Lizzy ani pana Darcyho. Lizzy měla být velmi chytrá, okouzlovat konverzačními schopnostmi. Nic takového se nedělo, naopak okouzlovala lukostřelbou. Ehm. Darcy měl být nepřístupný paňáca, který Lizzy urazí nevhodnou poznámkou, a už se to pak s ním spolu s jeho neobratností v mezilidské komunikaci a nepochopením motivů u Lizzy veze. Tady sice má blbou poznámku, ale jinak je to vzorový, citlivý a milý pán se srdcem na dlani, a Lizzy je tupá kráva, která je k němu vrcholně nespravedlivá a jejím citům nevěřím ani minutu, ani záporným, ani kladným. Verze 1995 je asi tak 10x lepší. K několika ojedinělým kladům mohu připsat, že v této anachronické módě vypadají ženy Benettovy, když jsou všechny pohromadě a zejména v pohybu, opravdu děsuplně. Typově je dobře obsazen snad jen Mr. Wickham a Mr. Collins. Jane a Elizabeth měly být obsazeny obráceně. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Greer Garson je ako Elizabeth úžasná a podla mňa vôbec nie pristará. Ale Laurence Olivier! Ten chlap ma v roli Mr. Darcyho absolútne dostal. Trošku iná(do polovice 19. storočia presunutá) ale zábavná adaptácia románu Jane Austen. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Adaptace, která má příliš mnoho odlišností pro mojí hnidopišskou povahu - z Lizzy je blondýna, chemie mezi páry nefunguje, bystré postavy přišly o polovinu důvtipu a děj je přestavěný a zkrácený (Kde je Pemberley? Já vyžaduji Pemberley!) a to, co na konci provedli s lady Catherine, je doslova schválnost! Aspoň že na pana Darcyho se dá koukat a moje oblíbená figurka, pan Collins, je jako vždy roztomilý. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Laurence Olivier byl herecky pan Někdo, je smutné, že je dnes zhusta chápán a uctíván jako instituce: málokdo opomene použít jeho šlechtické tituly, o které v zásadě až tak nestál, ale jeho filmům už čas nevěnuje. Je to škoda, už proto, že spousta starých dramat stojí dnes za pozornost právě díky jeho herectví. Nevadí mi studiovost filmu, ani fakt, že děj proběhne téměř bleskově, nechybí mi Pemberley, příběh je zábavný, ale to je dáno kvalitou literární předlohy a režiséra, obsazení je opravdu velmi dobře vybráno, starší setry Bennetovy nad míru sympatické, (hlavně Jane Maureen O´Sullivanové,) ale je to asi právě Olivierův pan Darcy, který romanci drží nad vodou. A konec? Závěrečný rozhovor s tetičkou, který na první dojem působí nejapně, chápu jako velmi vydařený vtip. Nakonec proč ne? ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Plný počet bodů, přestože je to místy komediální, co v některých momentech na škodu je, v jiných není; přestože úprav oproti předloze je více než zdrávo (missing Pemberley!) a taktéž některé postavy by si člověk představoval trochu jinak. Proč tedy dávám plný počet? Protože mě to uchvátilo, celková nálada filmu, počáteční soutěž dvou kočárů/rodin být doma dřív, neskutečný pan Darcy (pánové prominou, ale oni nás také někdy nudí svým nadšením pro jisté herečky, takže to je fifty fifty), který by mě mohl hypnotizovat kdykoli by chtěl. Laurence Olivier dal panu Darcymu nový rozměr, scéna střílení z luku nebo následně první nabídka k sňatku nemají chybu. Zkrátka má to s ním šmrnc. _____ I tak souhlasím s na zemi se držícím zelvopyrem- pokud vidíte všechna Bennetovic děvčata pohromadě, může vás to vyděsit :-) ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Na Jane Austenovou by se mělo šahat jen velmi opatrně (konec konců, asi si i málokdo troufl, když zemřela neprovdána). Angličané si ale v stařičkém filmu troufli a povedlo se jim to. Přidali scény, které v knize nejsou, a posunuli vyprávění k větší legraci - a funguje to. Vystihli styl Jane Austenové přesně. ____Uhladili hrany (útěk Lydie s důstojníkem by mohl pohoršit asi ještě i v roce 1940, proto ho jen tak narychlo odbyli) a herce oblékli do vyumělkovaných kostýmů, které mají do reality daleko. Nic z toho ale nevadí, protože přidané i původní dialogy jiskří, herci hrají s noblesou (jo, pan Darcy i Elizabeth jsou starší, než uvádí předloha, ale v tomhle celkově posunutém díle mi to nevadí) a jediné, co mi překáželo, byl výrazný posun charakteru lady Catherine de Bourgh, který neměl žádnou logiku. Taky se vynechalo hodně z cestování, ale to není divu, protože v knize jezdí všichni na návštěvy jako zjednaní, takže dodržet všechny cesty, byl by celý film natočený jen v kočárech. ____ Scéna lukostřelby bude od teď patřit k mým oblíbeným scénám od Jane Austenové, přestože v předloze o ní není ani zmínka. /27. 11. 14./ ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

ufff. co na toto povedat? zo zaciatku sa mi zdalo, ze sa to len vola Pycha a Predsudok, pretoze dej bol absolutne mimo knihy:D. ak sa dokazeme povzniest nad v podstate na 50% zmeneny dej, na kostymy a hudbu o 30-80 rokov mladsie ako by mali byt original z Austen doby (Regentske Anglicko) atd. atd. tak sa to bude dat pozerat. Mozno pre Greer Garson a Laurenca Olieviera. Obaja boli pekny parik. Obaja velmi charizmaticki. Podla mna je Greer Elisabeth ako ma byt- ziva, celom zabavna - ma trefne poznamky..(teda.. nemala som titulky, tak hadam som ich nepochopila zle:D) No pan Darcy zial nie je taky hanblivy :( (co sa mi na tejto postave vzdy velmi pacilo). Zabavala som sa na prestrihoch zobrazujucich oblaciky :D (hoci boli iba 2, mylsim) to ako prve naznaky umeleckejsieho ponatia?:) a tak.. dalsi vylet do historie filmu. Som rada. Videla som hrat herecke legendy a bavila som sa na vsetkych tych nezrovnalostiach takze... v podstate vznikol novy film na motivy Pychy a predsudku :) ()

Sammya 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem od toho nic, protože jsem věděla, že tato adaptace je vše, jen ne přesná. Je to tak, změněná je jak doba, tak příběh, tak celkové vyznění díla, nicméně nebyla to taková tragédie, jak jsem čekala, a ve finále se mi to i docela líbilo, herci mi přišli dobří, i když na tom bylo vidět, jak je to strašně americké a hollywoodské, prostě produkt své doby. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Velice zábavné, už jen tím, že si člověk nemůže být jist, co přijde v dalším okamžiku - skoro jsem myslela, že se do toho vloží i královna Viktorie a Rhett Butler. Jako podklad k povinné četbě bych to nedoporučovala, ale pro ty, co umí tu „pravou“ Pýchu a předsudek nazpaměť (a netrpí předsudky), rozhodně doporučuji více než všechny soudobé americké modernizace. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Zkrácená adaptace klasické předlohy Jane Austen. Laurence Olivier je jako pan Darcy výborný a představitelka paní Bennetové opět nezklamala (ale tato postava je vděčná za každých okolností, protože nic není člověku tak blízké jako matka, která ho ztrapňuje). Ke konci velmi nahuštěný děj. Největší výtku v tomto případě zaslouží kamera, protože některé postavy zabírá tak krátce a z dálky, že pořádně nestihnete zachytit jejich rysy. Což je víc naškodu, než drobná úprava děje. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

No tak si můžu odškrtnout další klasiku, která není špatná, ale vůbec mě nebaví. Nemám tady moc co vytknout, dokonce to není ani příliš melodramatické, ale ze všeho toho štěbetání, klábosení, pukrlat a cukrbliků mě šla hlava kolem. A když tak sleduju svět, kde jedinou starosti boháčů je správná svatba a dobré společenské postavení, napadá mě socialistická myšlenka co všichni ti chudáci, rolníci a obyčejní lidi, kteří nejsou v příběhu vidět? Nejsympatičtější postavou tak pro mě byl starý pan Bennet, který by nejradši celý ten fraucimor vypakoval pryč a užíval si klidu v knihovně. V nulové konkurenci historický film roku 1940. ()

fleurette 

všechny recenze uživatele

Olivier byl úžasný, jen moc nechápu výběr Greer Garson, je to sice skvělá herečka, ale dva roky poté dostala roli Mrs. Miniver, matku tří dětí, a tato role jí rozhodně seděla více. Elizabeth má být asi dvacet, kdežto Garson bylo skoro čtyřicet, což není zrovna detail a divák jí její roli prostě nevěří. ()

Austen 

všechny recenze uživatele

Pýcha a předsudek v černobílém kabátku. Je to z holywoodské sériové velkovýrobny, ale nedá se tomu upřít lehká ruka, komika a většinou dobrá volba při výběru herců. Děj se posouvá asi tak do třicátých let 19. století, takže nemuseli řešit poměrně složité tance z období regentství v Anglii. Kdo četl román, není tam žádné Pemberley. Děj je z důvodu času krácen a vše co se v románu odehraje by se vešlo i - tak do jednoho či dvou měsíců, což celkem nevadí. Předloha je - uznejte - výborná, ale v tomto případě z toho vznikla samostatně žijící kostýmní zábava se skvělým profesionálem Laurencem Olivierem jako panem Darcym, který zvládá přechody od pompézního panáka k zraněnému zásadovému a šlechetnému muži s přehledem a jeho melancholické oči zase bodují. Greer Garson jako Elizabeth je také suveréní, ale (připojuji se) je opravdu výrazně zrajeji vypadající žena než by měla. Pan a paní Bennetovi jsou roztomilí. Ostatní děvčata sekundují. Bingleyovci jsou dobře trefení i když chybí pan a paní Hurstovi, ale ti pro děj nejsou podstatní. Zkrátka je to (rozto-)milý příspěvek k adaptacím románů skvělé slečny Jane. ()

dzank 

všechny recenze uživatele

Síce prvá, no nie zrovna najpodarenejšia verzia tejto britskej klasiky. Možno ju poznačilo predvojnové obdobie - žeby komediálny nádych pre uvoľnenie ťaživej atmosféry reality? Koniec a na záver aj "vyfarbenie" niektorých charakterov tomu jednoznačne nasvedčuje. Nemôžem si pomôcť, ale táto upravená verzia knižnej predlohy jednoducho nie je ono. Darcymu podľa mňa chýba knižná arogancia a miestami je z neho skôr smiešny pajác. ()

dwarf 

všechny recenze uživatele

Docela povedená adaptace slavného románu Jane Austenové. Zdůrazněná je komika příběhu.Děj je zjednodušený, ale dodržuje základní dějovou linku. Laurence Olivier jako pan Darcy je nádherně kožený a nabubřelý, kde má být a citlivý a zranitelný, také kde má být. Greer Garson je krásná a výrazná Lízinka, ale v téhle roli bych preferovala mladší herečku (Garsonová dostala rok nato/nebo předtím Oscara za paní Miniverovou - roli, kde je matkou dospělého syna). ()

007hanka 

všechny recenze uživatele

Nechám raději bez komentáře všechny dějové nepodobnosti knize, ale pravda je, že vidět rodinku Bennetovou navlečenou v módě která začala být aktuální v roce 1830 (o vytáčení valčíku na plese nemluvě) byl každopádně velice... ehm, nový zážitek. Jsem každopádně ráda, že už konečně vím, odkud Keira Knightley pobrala svůj výraz drzého a nadutého fracka a je uklidňující, že není první a jediná kdo se role Lizzie zhostil tak perfektně mimo mísu. Laurence Oliviera nelze než litovat, že jej tam tvůrci nechali tak hloupě pimprlovat a doufám, že za tuhle literární svatokrádež dostal alespoň slušně zaplaceno. ()

Reklama

Reklama