Reklama

Reklama

Film je natočen podle skutečného příběhu černé dívky, která se narodila v Jižní Africe v době apartheidu africkým rodičům bílé pleti... Je to příběh Sandry Laingové a začíná v roce 1965 v Kapském Městě. Byla dcerou bílých Afričanů, potomků původních holandských osadníků. Ale nebyla bílá. I tak ji milovali a byli na ni hrdí. Byla velmi inteligentní, bystrá, moudrá. Když ji zapsali do školy, nastaly potíže. Bílí nechtěli, aby s jejich dětmi chodila do školy černá školačka. A v šíleném systému apartheidu bylo nemyslitelné, aby bílí rodiče mohli mít černé dítě. Její rodiče Abraham (Sam Neill) a Sannie (Alice Krige) byli přesvědčeni, že jejich dcera má nezadatelné právo žít jako bílá.. (TV JOJ)

(více)

Recenze (22)

kokofek 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování závažného tématu, který sám o sobě není černobílý, ale velmi složitý a těžko řešitelný.Ale vžijeme -li se do dítěte , které se narodí a nic neprovedlo jen má nežádoucí barvu pleti a neví kam patří, tak najednou pocítíme bezmoc jedince a tento pocit aspoň jednou v životě zažije každý z nás. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Subjektiv to vo svojom komente vystihol trefne. Proste čiernobiely film o rasizme v Afrike, kde sú všetci bieli parchanti a černosi dobráci od kosti.Téma o čiernom decku bielych rodičov je na prvý pohľad zaujímavá, ale prvú polovicu filmu som sa divil, prečo tí biely rodičia bojujú len za to, aby ich dcéru uznali za bielu namiesto toho, aby bojovali za práva černochov. No lebo aj oni sa vyfarbili ako rasisti. Takže nakoniec sa tam všetci správali absurdne. 5/10 dávam hlavne za tému ale film je slabota. ()

Reklama

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Naprosto průměrný film, který staví na vážnosti tématu a doufá, že diváka chytí za srdce. Představuje černobílý svět, kde je jasně určené dobro a zlo a ve kterém černí jsou ti veselí a milí utlačovaní... a bílí jsou upjatí a protivní. Naprosto přesně dává najevo, co je správně a co špatně a jak by to měl divák chápat. Není tu žádný prostor pro realističtější pohled na svět (mezi černou a bílou je přece spousta stupní šedi). Představitelka Sandry je mi od pohledu protivná a nesympatická, naopak její rodiče jsou charismatičtí a lidští. Ale aspoň že to nekončí žádným americkým happyendem. 50% ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Juhoafrický apartheid je obrovskou studnicou námetov pre množstvo drám. Tu bol námet o to lepší, že zobrazoval skutočný príbeh čiernobielej Sandry, ktorá bola pre bielych príliš málo biela a pre čiernych zas príliš málo čierna. Tými 4* som si síce neni až tak istý, ale rozhodne je to film hodný pozornosti, hoci občas sa mi vývoj deju zdal až trochu príliš prehnaný. Aj keď nedokážem posúdiť ako bola skutočnosť prikreslená, ale na mňa osobne nepôsobil film až tak autenticky. Ale treba uznať, že príbeh bol veľmi pútavý a rovnako aj celý osud hlavnej postavy Sandry. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy mě dokážou dostat. Barva pleti byla téhož typu jako Květ pouště - a shodou okolností to byl také britský snímek a koprodukcí Jižní Afriky. Ukazuje, jak zrůdná dokáže být skutečně totalitní společnost, která vládla takřka půlstoletí v JAR. Oficiální politika apartheidu byla odnoží fašismu a je s podivem, jak se jí tamní občané dokázali zbavit. Dnes bychom se mohli jejich rasové snášenlivosti učit. Osud mladé Sandry Langové, která se narodila svým bílým rodičům v barvě kakaa, byl jen jedním z mnohých. Přestože byla nakonec úřady prohlášena za rasově čistou, měla nadále se svou barvou potíže a mezi sebe ji nepřijala ani zuluská komunita, k níž se uchýlila se svým Petrusem. Nakonec byla opuštěna všemi, které kdysi milovala... Takové snímky by měly být odměňovány oskary. Pěšt hvězdiček. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama