Reklama

Reklama

Slečna Marplová - Série 4 (2009) (série)


Kapsa plná žita (S04E01)

(epizoda)
  • Velká Británie A Pocket Full of Rye (více)

Když bohatý pan Rex Fortescue náhle zemře ve své pracovně, vypadá to, že byl otráven. Jeho majetek má připadnout jeho mladé ženě, dospělé děti z prvního manželství – syn Percival a dcera Elaine mají přijít zkrátka. Vražda byla dokonalá, promyšlená a zákeřná. Šlo v první řadě o majetek či věno? O pomstu za ztrátu jiného života? Nebo jde o dávný spor mezi dvěma bratry? V podezření jsou všichni včetně služebnictva, zaměstnanců kanceláře i nejbližších příbuzných. Pro slečnu Marplovou začne mít případ velmi osobní tón, když se jednou z obětí stane její bývalá služebná. Proč a kdo ji chtěl zneškodnit? Slečna Marplová má nespočet životních zkušeností a poznala už mnoho různých lidí, aby dokázala na tyto otázky odpovědět. (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Už jen "obyčejná" adaptace knihy je pro scénáristy dost fuška. A teď si představte, že adaptátor má tu knihu v jednom případě zmodernizovat, v druhém udělat pietně a teď se v tom třeba plácá, musí vyslechnout připomínky režiséra, producentů a pak diváků... Každopádně mým štěstím je, že Agathu miluju, ale knih jsem četl jenom pár, takže mě ona případná adaptace, pokud není úplně blbá (nebo třeba zbytečně zamotaná, víc, než Agatha obvykle je), většinou uspokojí. Nejinak je tomu zde - tvůrci trochu změnili styl a hlavní představitelku, která chvíli vypadala jako "mouchy, snězte si mě," ale pak byla dostatečně aktivní. Jak často píšu - uvidíme dál. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Překvapila mě knižní věrnost, zvláštní že některé romány se zprzní a jiné nechají doslova jak byly napsané, no ne teda, že bych si stěžovala. Výběr herců bych hodnotila jako dobrý s výjimkou Lanceho a jeho ženy, ti dva mi opravdu nesedli. Co mi taky nesedlo - a to nejsem puritán - byly komické sexuální scény, které v románu od Agathy vypadají asi tak přirozeně, jako opalovací lehátko na ledovci. Naopak super byl Matthew MacFadyen, pro toho mám slabost a trochu větší citová zainteresovanost Marplové ve vztahu k jedné oběti taky prohloubila zážitek. Dovedu si představit, že s Geraldine by to bylo ještě o něčem jiném, ale holt už odešla na zasloužilý odpočinek. Nemám nic moc proti Julii McKenzie, rozhodně posunula tu "laskavější" část slečny Marplové dopředu, ale je taková neslaná nemastná. Nicméně i některé díly s ní se povedly a tenhle mezi ně patří. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Julia McKenzie se sice poctivě snaží, ale co naplat. Bez Geraldine McEwan to zkrátka není ono. Téhle slečně Marplové nevěřím ani zvědavost, ani inteligenci. Jinak je ovšem příběh natočený velmi slušně a 70% si naprosto zaslouží. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kvalita filmu sice dosahuje stejné úrovné jako předešlé 3 řady, ale jednoduše řečeno bez Geraldine McEwan to není ono a Julia McKenzie, seč se snaží jak může, do postavy sl. Marplové nevnesla kromě obličeje nic nového a jednoduše musím konstatovat že mě nebaví. Nechápu proč se tvůrci museli poohlížet po někom jiném a nezůstali radši tam, kde byli. Za pochvalu ale stojí scénář, který se opravdu snaží držet znamenité předlohy i v detailech, snad kromě vynechání jedné nevýznamné postavy, takhle kdyby to bylo pokaždé - radost pohledět. Zajímavé - ti kteří neustále remcají nad úpravami Agathiných předloh se v té, která se jí drží snad nejvíce, moc v hodnocení nevytáhli... ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím, jestli je pro mne Julia McKenzie dostatečnou náhradou za Geraldine McEwan. "Nová" Marplová působí víc babičkovsky (podle knihy), ale za to jí míň věříte ten pronikavý intelekt. _ Kapsa plná žita je téměř přesnou adaptací (vynechána jedna nepodstatná postava) a přestože Rupert Graves mi do role Lancelota příliš neseděl, potěšila mě rolička Matthewa "Darcyho" MacFadyena. Jediné, co mi opravdu vadilo a nesedělo byly ty scény se sexem. To se prostě do Agathy nehodí. ()

necisty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále si myslím, že stará Marplová je lepší, ale zde to tvůrci dohání super zpracováním, hudbou a zápletkou, kde už jsem si myslel, že vraha mám, a přestože jsem nenaletěl na prvotní mylné náznaky, tak stejně jsem ho neměl:). ... Kosy - kosí důl, krásná sekretářka, kolík na nos, jedy, zajímavá hospodyně. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedno z nejlepších televizních i knižních dobrodružství slečny Marplové. Jen těch pár vášnivých vteřin si scénárista měl nechat od cesty, protože erotika, erotika se Agathy netýká. :) ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Střídání stráží, vynikající Geraldine McEwan střídá dobrá Julia McKenzie. Na poprvé mne moc nezaujala, a díly sní jsou horší než v prvních sériích, ale postupem času se kvalita opět zlepšuje. Jinak pokud jde o zpracování skvělé knihy, nemám k němu žádné výhrady. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Aj nudné anglické podávanie čaju o piatej nadobudne celkom iný adrenalín, ak deň predtým bol pán domu otrávený práve čajom. Falošných indícií je ako zrna vo vreci a chytí sa ich nielen polícia, ale všetci vrátane diváka, samozrejme okrem slečny Marpleovej. Záverečné odhalenie je podané trochu netradične a akoby predčasne, prekvapivé je až príliš a tak trochu neuveriteľné. Výmena v hlavnej postave mi nepripadá tak problematická, ako tu píšu skoro všetci, možno bola staršia herečka ako vetchá babička viac sympatická, ale tejto dokážem viac uveriť jej schopnosti. ()

Jan.S.Harold 

všechny recenze uživatele

Je to strašně zvláštní, nechci tuhle sl. Marplovou srovnávat s G. McEwan, to nejde, ale jedna věc mi na tom upoutala. Tahle je taková strašně smutná, zatím vše, co jsem viděl, vyznívalo nesmírně tragicky. Chybí tomu takový ten rozverný, smířený nadhled nad životem. Ale neříkám, že to je špatně. Vlastně se mi to i trochu líbí. Koneckonců "starý" Poirot je taky mnohem víc rozbolavělý životem než ten s Hastingsem, a to ho hraje týž herec. :) Proč ne... ()

Lupes 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro čtenáře knižní předlohy naprosto brilantní zpracování. Vynechána zbytečná postava staré matky v podkroví, k tomu rychlý střih, zkratky, vtip (!) např. v podobě koženého inspektora či gradace pouhým řazením záběrů. Jenže ona ta kulometná palba informací může být naprosto kontraproduktivní pro diváka neznalého předlohy a ... řekněme "polopatického". Umím si představit, že polovina obecenstva si to musí dát ještě jednou, aby třeba jen pochytila motiv ústřední říkanky. A jelikož se navíc řadím mezi fandy Geraldine McEwan, musím kvůli nudné Julii McKenzii ubrat jednu *. ()

Tanmut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ano, přesně takhle jsem si Marplovou představoval (až na ten dabing, hlas Deváté se mi líbil víc než hlas Vránové). Geraldine McEwan konečně odešla a po otřesné poslední epizodě třetí řady se začalo blýskat na lepší časy. Děj se konečně drží předlohy a vyšetřující detektiv je sympaťák každým coulem. Bohužel děj vůbec negraduje a tím pádem chybí napětí, ovšem přebývá sex. Na fantaskní, leč nakonec pravdivé závěry Marplové si už člověk zvykl. Celkově převážilo mé nadšení z odstranění předchozích nedostatků. ()

maoc 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Střihově mnohem svižnější, ale přesto kvalit předchozích kousků nedosahující díl. A ten místy až explicitní sex (hlavně doggy style se zátiším z golfových holí), mne sice potěšil, leč do díla se nehodil. A ono taky sex bez nahoty, to je jak konzerva bez otvíráku. Celkově se mi zdá, že tvůrci vsadili víc na modernější přístupy, aby se otevřeli mainstreamovějším a nevyzrálejším divákům. A jelikož se neřadím ani do jedné skupiny, cítím se být poněkud podveden. ()

irri 

všechny recenze uživatele

Tato jinak úplně průměrná christieovská detektivka má jednu opravdu dost důležitou přidanou hodnotu, kterou je Matthew MacFadyen. Proto ty přemrštěné čtyři hvězdičky. ()

Reklama

Reklama