Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hvězdný manželský pár Vivien Leigh a Laurence Olivier v rolích slavných milenců Emmy, lady Hamiltonové a admirála Horatia Nelsona. Příběh začíná v napoleonské Francii, kde zestárlá a nemocná Emma, jež se dostala do vězení za krádež, vypráví příběh svého neobyčejného života, jak se jako služebná po několika neúspěšných milostných avantýrách provdala za staršího britského velvyslance lorda Hamiltona v Neapoli, kde také potkala svou osudovou lásku, anglického válečného hrdinu, lorda Nelsona. (fleurette)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

elle 

všechny recenze uživatele

Film nabízí idealizovanou podobu vztahu a postav Lady Hamiltonové a Lorda Nelsona. Nijak zvlášť mi toto romantickým oparem zamlžené okno do historie nevadí. Ba naopak. Vypravěčkou je zestárlá a životem otlučená Emma (bývalá lady Hamiltonová). Protože vzpomíná na mládí (kdy byla krásná) a svou životní lásku (kdy byla obdivaná a milovaná) je idealizace na místě a jak žádostivě říká Emmě její posluchačka: "vyprávějte, vyprávějte, ať si to třeba není pravda..!!!" Emmino vyprávění je to totiž i pro mě svěží a poutavá, ač jeho rámec a nutný závěr je známý. Celý efekt a kouzlo filmu stojí a padá s obsazením. Vivian Leigh vystřídá celou svou pestrou škálu citů, pocitů, nálad a jejich změn a nebojí se odvážně vstoupit i do melodramatického závěru a spolu s Olivierem příběh zručně chrání před tím, aby sklouzl ke kýči či nepatřičnému patosu. Protože příběh patos spolu s tou pravou dávkou vlastenectví a odvahy dávkuje a diktuje, kde to je jen možné. Olivier je Nelsonem, který pokud by disponoval propracovanějším scénářem, by opravdu obstál jako jeho biografický portrét. Snad ještě trochu zapracovat na vzhledu - on byl tehdy Olivier dost fešák a elegantně naznačený šrám a pahýl byl trochu příliš elegantně pojatý. Scénu smrti (jako vystřiženou ze známého malířského výjevu) vybalancoval skvěle - ač by v podání méně nadaného herce mohla působit trochu čítankově a pateticky. Nicméně je to především milostná romance - a tento záměr se tvůrcům zdařil. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Historicko-romantická melodráma o roztopašnej osôbke nežného pohlavia, ktorá spomína na časy dávno minulé, keď mala 'moc' nad mužmi, hlavne teda nad dvomi - manželom a milencom. Za povšimnutie stoja dve veci - ľúbezná Vivien Leigh, ktorú som si zamiloval už v Požiari nad Anglickom, a postava legendárneho admirála Nelsona, ktorý v tom čase hrdinne odolával Napoleónovým flotilám - Olivier síce nijako zvlášť neoslnil, ale ani nesklamal. Jeho hrdinné bitky, výjma záverečnej pri Trafalgare, sú však iba slovne vykreslené. Aj preto nazvať toto dobrodružným filmom je prinajmenšom zvláštne. Slabšie tempo a prehnaná stopáž tomu tiež nepomáhajú. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Příběh spalující lásky lady Hamiltonové a Horatia Nelsona je podobnou alegorií na tehdejší situaci jako předešlý historický velkofilm dvojice Leighová- Olivier Požár nad Anglií. Až na to, že Hitler se tentokrát neskrývá za postavou španělského krále Filipa II., nýbrž za francouzským císařem Napoleonem. Na akční sekvenci bitvy u Trafalgaru si divák musí počkat do samotného závěru, do té doby se řeší pouze ona "zakázaná" romance narážející na dobové konvence. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Laurence Olivier, ako Admirál - Horatio Nelson, prečo nie, určite dobrý nápad, obidvaja niečo znamenajú vo svojej dobe, skrátka, jeden velikán pred i za, kamerou, druhý pán na holenie, je významný veliteľ britskej flotily v Stredozemnom mori. Významný admirál mal, ale románik s jednou milenkou, Lady Hamilton, ktorá bude rozprávať svoj príbeh, keď ešte niečo znamenala, dostala tvár, impozantnej krásavice - Vivien Leigh, kde si vravím, že v každom zo svojich filmov, vždy upúta moju veškerú pozornosť, de - facto, s Laurence Olivierom, tvorili pár i v súkromí, a tak preto vidieť zápal po vášni, pochválim i výrazný zvuk, ktorý sa najviac prejaví v bitke lodí pri Trafalgare, kde Nelson, 21. 10. 1805, zahynul. Ostatné filmové zložky, ako kamera, či réžia, spĺňajú moju spokojnosť, uznám ale jednu vec, že tak skrátiť o 30. minút, by prospelo konečnej veci, ale nemám potrebu, ľutovať svoj voľný čas - KLASIKE s dvomi výnimočnými hercami, nakrútený v šialenej dobe, kde opäť zaznamenávam - chuť po víťazstve nad fašizmom, skrátka doba, v ktorej sa patrí a musí povzbudiť morálka, a tak nie je ťažké zbadať určitú propagandu, ktorá našťastie, nebije do očí, ale je tam - výrazne vidieť ! ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj keď som nečakal pri romantickej dráme ( hoc sa odohrávala počas napoleónskych vojen ) epickú bitku, jednu za druhou, aj tak ma snímok veľmi nepresvedčil. Toho vytúženého a očakávaného, som sa dočkal až pri záverečnom námornom klátení sa. A poviem vám, ak máte v obľube old school triky ( modely, ručne maľované pozadia ), máte zaručený orgazmus. Tento snímok si za efekty ( už len kvôli tejto scéne ) zaslúžil Oscara viac, ako víťazný I WANTED WINGS. ()

Galerie (49)

Reklama

Reklama