Reklama

Reklama

Osadné

  • Slovensko Osadné
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Starosta vesničky Osadné pan Ladislav Mikuláško je politickým rekordmanem, ve funkci je úctyhodných 36 let. Jeho duchovní protějšek, pravoslavný kněz Peter Soroka za posledních pět let pochoval 50 lidí a pokřtil 2 děti. Osadné pomalu vymírá. Boj za zachránu vesnice začnou vést starosta a kněz spolu se svými manželkami, důležitými stínovými poradci... Starosta i kněz ví, že budoucnost obce může spočívat v rozvoji cestovního ruchu. O pomoc s propagací poprosí PR manažera politického hnutí Rusínská obroda Fedora Vica. Tento politik s humorem Dona Quijota přitáhne do Osadného návštěvu na nejvyšší úrovni z Bruselu. Europoslanec Milan Gaľa je situací v obci dojatý a pozve lokální politiky do Bruselu. V rámci organizovaných exkurzí takto Evropský parlament v Bruselu návštíví 80.000 lidí ročně. Během cesty z kouta Evropy do centra Evropského Babylonu si hrdinové z Osadného prohlédnou a okomentují obrovské prostory parlamentu, navštíví sál pro 785 poslanců a hlavně – střetnou se s elitními europolitiky (mimo jiné i s prvním československým kosmonautem Vladimírem Remkem), kterým představí své nové projekty... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $22,000║ Nepomôžem si ale cesta do Bruselu mi vyznie v takého Slovenského Borata(čo prinieslo aspoň úsmevné scény)... , tento dokument by ani nebol zlý, keby bolo poriadne rozumieť 3hlavným protagonistom túžiaci po zmenách čo vlastne hovoria, len málo čo im bolo zrozumiteľne rozumieť, dosť si človek musí domýšľať pri sledovaní filmu, kde išli k tlmočeniu dialógov Anglické titulky a kde nárečie Slovenských obyvateľov na cípe Východného územia je prevažne Rusínske. Takže dokument si človek či chce či nechce nedokáže plnohodnotne vychutnať, určite mi spravil aspoň o niečo širší rozhľad o obyvateľoch Slovenska o ktorých som nemal ani šajnu, prípadne o území kde nezasiahlo priemyselné odvetvie. /videl v kine: 40%/ (videl na festivale Cinematik 2009) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

"Osadné aneb Jak to na tom Slovensku/Evropské unii chodí". Humor i soucit s kyselou pachutí v ústech i potulným úsměvem (ne)přejícího diváka. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

To je tak, ked chce niekto robit nieco, co nema vopred premyslene... Pan knaz a pan starosta, Jajo a Pajo. Ale musim povedat, ze som sa bavila. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

LFŠ 2009 Divácky hodně vděčný film, což je jeho největším kladem a zároveň tím největším záporem. V podstatě se jedná o spin-off INÝCH SVĚTŮ, ve kterém opětovně vystupuje rusínský aktivista Fedor Vico, a forma předchozího inscenovaného dokumentu působícího jako hraný film je dotažena k dokonalosti (mnohem soudržnější, vtipnější, jednotlivé scény jsou lépe vypointovány a tentokrát je nejen co zachycovat, ale i o čem vyprávět). Takový slovenský BORAT, z kterého se dají citovat hlášky a odkazovat na jednotlivé scény, ale provokativnost a inteligence je nahrazena smířlivým pohledem, který potěší všechny euroskeptiky. P.S. Pokud se nějaká distribuční společnost rozhodne uvést film u nás v kinech, prosil bych o české titulky, protože i rodilí Slováci (a jeden Maďar) měli zvlášť v první třetině problém porozumět rusínskému dialektu. 7/10 ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, zábavný, ale hlavně dost smutný dokument o soudružnosti malé skupinky lidí a zoufalé snaze neztratit se a nesplynout ve velké Evropě. Sice zdlouhavé, ale velice působivé.. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Medveď, Vlk, Sova. Ak niekde vznikne spor, ktoré z týchto zvierat má symbolizovať miesto, kde žijeme, je to miesto dobré. A to nie je málo. Európskych úradníkov formovaných štruktúrovanými bludiskami, akoby vystrihnutými z Tatiho Playtimu o tom, čo môže poskytnúť východokarpatská príroda a tam žijúci ľudia však nepresvedčíte. Je sa čo diviť, že je čas začať falošných politikov za množstvo vychŕlených jalových slov rovno strieľať? Aspoň obrazne, ako radí karikaturista Fedor Vico, ktorému je počas návštevy Európskeho parlamentu a počúvaní verbálnych bublín napudrovaných kozmonautov a europoslanc/komisárov napohľad nevoľno. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ó Gospodin!... Bol som prekvapený premiérou na ČT2, určite som to čakal skôr na STV, ale možno mi to ušlo. Opravte ma, ak sa mýlim. Dedinka na okraji európskej únie, na ktorú asi aj Gospodin zabudol, má mnoho problémov, ale najväčšími sú prestarlí a umierajúci obyvatelia a nedostatok financií. Situáciu sa pokúsia vylepšiť cestou do Bruselu so žiadosťou o finančnú pomoc. Politici to sú predovšetkým dobrí rečníci a po návšteve Remeka a Figeľa to dôjde aj našim trom "rusnačikom" z Osadnoho. Scéna na hotely, kde trojica musela po zlých pocitoch skonštatovať: "Pomôž si človeče, aj pán Boh ti pomôže", som vybuchol smiechom. Takéto úsmevné a striedavo smutné momenty ponúka celý dokument, ktorý ma naozaj zaujal. Nutno dodať, že takýchto dediniek je u nás určite viac a určite by sa ich veľa našlo aj v Čechách. Česť českých politikov aspoň čiastočne zachránil V. Remek ospravedlňujúcim dopisom. Náš Figeľ sa neunúval ani odpísať, ale aby som mu nekrivdil, možno im účasť ani nesľúbil. Ó Gospodin, nezabudni na ľudí z Osadnoho... 80%. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Vďaka Markovi Škopovi dokument s veľkým srdcom. Malá zabudnutá dedinka na východnom Slovensku s dvoma aktivistami na čele (starosta a kňaz) ponúka aktuálny obraz problematiky mnohých vidieckých oblastí, ktoré zápasia s udržaním populačnej rovnováhy. Na realizáciu svojich snov potrebujú pomoc z vonka, z EÚ a od momentu, kedy sa trio z Osadného ocitá v Bruseli som si povedala, že ten chlap točí skutočne s citom a rozumom, scény bruselských stretnutí starostu s poslancom a komančom Remekom a kňaza s KDH-kom Figeľom sú centrálne, post výpovede a zážitky oboch po návrate síce rozdielne, no zhodujú sa v jednom, že riešenie a uskutočnenie ich túžob na úrovni len hovorenia bez činov a prostriedkov zostane v nedohľadne. Vypointovanie príbehu, scén a obrazov ma jednoducho chytilo za srdce. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Sympatický pohľad do života jednej odľahlej komunity na čele s dlhoročným starostom a veľmi milým pravoslávnym kňazom. Filmu nemožno uprieť zábavnosť, príbeh, myšlienku a príjemnú dávku nostalgie za zašlými časmi, ale všetky tieto veci sú režisérsky nedotiahnuté a roztrieštené. V podstate ide o rovnakú vec, ktorá mi vadila pri Iných Svetoch. Keď sa pozerám na oba filmy, tak vidím, že mali na viac, ale akosi končia na polceste. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

po vyzretom debute prichádza marko škop s filmársky, formálne i obsahovo dokonalým filmom a nebojím sa povedať, že jedným z najlepších filmov, aké sa na Slovensku za posledné roky natočili (a nemyslím len v dokumentárnej oblasti). ľudské, vtipné, pravdivé a krásne. nielen nádherná výpoveď o odľahlých miestach "európskej únie" (v tomto je osadné akýmsi moderným pokračovateľom obrazov starého sveta - obohateného o nesmierne zemitý, láskavý rusínsky humor a úžasnú trojplánovosť tohto národa, kde sa náboženstvo, príroda a politika spájajú do jednej neoddeliteľnej a pre človeka mestského typu ťažko pochopiteľnej "ideológie" a "filozofie" života) ale aj filmársky precízne poskladaná a vystavaná dokumentárna komédia. taký malý slovenský zázrak. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Materiál vhodnejší na 20 minútovú reportáž. Prostredníctvom troch hlavných protagonistov sa ale do filmu "dostanete". Menej sa už s nimi stotožnili europoslanci v Bruseli, ktorí bohužiaľ nepochopili, že toto je typ ľudí, ktorí eurofondy skutočne rozkrádať na Slovensku nebudú. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Pravdivěji působící dokument jsem snad ještě neviděl! Zde naprosto autentické výpovědi Rusínů (starosty, pravoslavného popa, jeho manželky aj.) a reakce europoslanců v Bruselu. Jistě nikoliv náhodný je postřeh těchto obyčejných lidí, jak to těm byrokratům mluvilo (umění okecávat patří k základním požadovaným vlastnostem tohoto typu úspěšných politiků). Jako by tu došlo k naivnímu střetnutí mikrosvěta,reprezentovaného tradicí a účelným, osvědčeným řádem, s makrosvětem chaosu, byrokracie a prázdných frází. A došli jsme k závěru: "Pomoz si sám a Pánbíček ti pomůže". Zároveń nenásilné seznámení s prostředím maličké východoslovenské vesnice, s lidmi a jejich kulturou. Výsledkem cesty do Bruselu byla dřevěná socha medvěda s tabulemi pro turisty. Obec ji zbudovala na počest očekávané návštěvy z EU, která nepřijela... Bohužel mi unikl začátek - tak nevím, zda tu byla zmínka o tom, že v obci je jednak kostel pravoslavný a jednak řeckokatolický. To by možná vysvětlovalo skutečnost, že pravoslavný pop pokřtil za posledních 5 let jen dvě děti (třeba ty ostatní jsou křtěny řeckokatolickým knězem). Znáte to tam někdo? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda autor vděčnou situaci pouze využil nebo i inicioval, ale cesta trojice představitelů zastrčené východoslovenské vesnice (jezdil jsem tři dny na kole v okolí Sniny, ale do Osadného jsem se netrefil:-)) do europarlamentu v Bruselu je svým hořkým způsobem zábavná. Jistě, velká politika se z toho vždycky nějak vykecá, ale i ti tři poutníci svým způsobem reprezentují „jiné světy“. A naštěstí to není příliš natahované (70%). ()

bassator 

všechny recenze uživatele

RIVER FILM FEST - Festival nad řekou 2009 - NEW FILMS FROM VISEGRAD - Novinky Visegradu + 36. LFŠ UH 2010 - AČFK UVÁDÍ - Přehled 2009 / 2010 (Osadné / OSADNÉ / Osadné) - Po tomto snímku jsem trošku změnil názor na dokumuntární filmy, které nemám moc v lásce. Strašně milý a vtipný dokument... - 65% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Obec Osadné se nachází v krásné přírodě v CHKO Východné Karpaty u polské hranice. Doporučuji také výlet v nedalekém CHKO Vihorlat s úžasnými výhledy a slavný hudební festival ve Snině Rock pod kameňom. Já si prošel u příležitosti jednoho festivalu v Polsku i nedalekou polskou rezervaci Jasielsky park narodowy. Na pražáka slušný netradiční rozhled. Dokument přibližuje život obce. Lidé jsou zde z mé zkušenosti velmi srdeční a fajn. ()

Související novinky

Festival nad řekou se blíží

Festival nad řekou se blíží

17.07.2009

Zhruba před měsícem vás Terry Gilliam touto originální upoutávkou pozval na filmový Festival nad řekou. Terry se do Písku dostaví osobně. Festival začíná 31. 7. a potrvá až do 9. 8. 2009. Na co se… (více)

Reklama

Reklama