Reklama

Reklama

Horor v Manile

(TV film)
  • Česko Thriller v Manile (festivalový název) (více)
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2008, 90 min

Obsahy(1)

Muhammad Ali a Joe Frazier jsou právem řazeni k nejlepším boxerům všech dob. Kdysi je pojilo přátelství, ovšem pouze do okamžiku, než se ve třech zápasech utkali o titul mistra světa v těžké váze. Poslední ze střetu boxerských velikánů se uskutečnil ve filipínské metropoli v říjnu 1975 a pod označením „Thrilla in Manila“ vstoupil do historie jako nejdramatičtější sportovní klání dvacátého století. Dowerova poutavá rekonstrukce přibližuje zápas i události, které mu předcházely, z Frazierova „rohu ringu“. Stárnoucí majitel zapadlé filadelfské tělocvičny ani po třiceti letech nezapomněl na hořké chvíle verbálního ponižování a rasistických urážek, kterými doprovázel jejich vzájemná utkání bývalý kamarád, posléze stoupenec hnutí Nation of Islam Muhammad Ali. Archivní záběry a svědectví přímých účastníků „souboje na život a na smrt“ ilustrují nejen drama mezi provazy, ale i sociopolitickou realitu Ameriky 60. a 70. let. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (50)

d-fens 

všechny recenze uživatele

Ali bol namyslený narcistický islamský rasista!.... našťastie, Joe Frazier to z neho poriadne vytĺkol :) .... dokument s tak emotívnym a príťažlivým námetom, že sa snáď zle ani natočiť nedal ..... Peknou bodkou za zápolením tejto legendárnej dvojice je, že po smrti Joa Fraziera 7. novembra 2011 sa Muhamad Ali zúčastnil jeho pohrebu. Určitá pachuť jeho nechutnej arogancie a nevďaku, aké voči Joeovi Frazierovi prejavil za mlada, však stále ostáva - obzvlášť keď si človek uvedomí, že Ali je vnímaný ako legenda-ikona, a Frazier zomrel v ústraní a zabudnutí, prevádzkujúc svoju malú telocvičňu na predmestí Philadelphie..... Možno aj preto, keď vidím dnešného roztraseného Aliho, poviem si: "Máš čo si chcel !" ...... naozaj, príbeh plný veľkých emócií!! .... "Joe, pre mňa budeš navždy legendou! Odpočívaj v pokoji!" ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Opravdu vynikající ,,sportovní" dokument. ,,Thrilla in Manila" je jeden z nejslavnějších boxerských zápasů všech dob, o tom není sporu. Fascinující 14ti kolové utkání. Pro mne ale mělo sledování rekonstrukčního Hororu v Manille silný demýtizační účinek, do téhle chvíle jsme měl Muhammada Aliho zaškatulkovaného jako velkou sportovní osobnost, jak je ale vidět, skutečnost byla přesně opačná. Primitiv častující svého soka rasistickými urážkami (,,Strýček Tom") a přirovnávající ho ke gorile (,,Gorilla Manila"), střílející po něm veřejně z repliky střelné zbraně, chovající se jak nabubřelý egoistický sebestředný buran, ideově souznějící s Ku-Klux-Klanem, popularizující militantní islámské bratrstvo...wow...to všechno kromě sportovního dramatu ilustruje nesmírný civilizační posun, jaký Spojené státy Americké urazily od 70. let minulého století... ()

Reklama

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Když umřel Frazier, tak jsem si to našel v archivu čt. Po sportovní stránce je to výborné, ale opravdu snad ještě lepší po té životní. Před zápasem rozhádaní boxeři jsou skvělá reklama, ale jak to ovlivní jejich vzájemné vztahy do budoucna, tu je parádně podáno. Hlavně ke konci to vyzvánění na mobilu Fraziera hovoří za vše. Parádní! ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Som zvedavý, či sa v modernom svete športu uskutočnia takéto druhy rivalít, keďže stále viac na svetlo sveta svitne ku komercializácii a ziskovosti, čím sa trendy odvracajú v povrchnejšiu šou, než tradičnému súboju na nože. Tento dokument v podstate rekonštruuje slávny zápas v Manile (1975), kde dvaja možno najlepší boxeri, ktorí spolu súperili sa stretávajú v knokaut atmosfére, s fyzickou disproporciou za hranicami vyčerpania síl. Keďže Ali dopadol, ako dopadol, dozvedáme sa udalosti a pikošky od Fraziera. Miestami možno trochu strnulejšie, ale pre priaznivcov boxu sú tu pripravené aj dáke tie zaujímavosti, vplyv a rámcový presah do vzdialenej súčasnosti s jemným a citlivým nostalgickým nahliadnutím. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V den, kdy celý svět obletěla smutná zpráva o úmrtí legendárního boxera, jednoho z nejvýznamnějších bijců všech dob, Joe Fraziera, jsem si pustil v rámci piety tento dokument, jakožto vzpomínku a uctění památky muže, bez nějž by pojem nenávist v ringu či řežba neměl ani zdaleka takovou hloubku. Dokument o takto lákavém, úžasném a dechberoucím tématu snad ani nejde špatně zpracovat, obzvlášť, když hlavní aktéři (kromě nemocného Aliho) jednoho z nejslavnějších zápasů historie stále žijí a mohou podávat svědectví o oné události. Události, která povýšila úroveň boxu až na hranici nemožného, do výšin, z nichž mohl následovat strmý pád v podobě umírajícího sportovce na jedné či druhé straně ringu. Muhammad Ali i Joe Frazier si tehdy skutečně sáhli až na opravdové dno a smrt dost možná obcházela oba tábory. Při pohledu na dnešní těžkou váhu si uvědomíte, ve které době se odehrávaly ty největší nářezy, a že výroky typu "Klitchkos are death for boxing" nejsou úplně neopodstatněné. Nezáleží na tom, jestli se vám box hnusí nebo zda jej zbožňujete, protože Thrilla in Manila znamená mnohem víc, než jen snaha zabít svého soka pod záštitou sportu... ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama