Reklama

Reklama

Star Trek: Do temnoty

  • USA Star Trek into Darkness (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min (Alternativní 127 min)

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hrají:

Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Benedict Cumberbatch, Anton Yelchin, Bruce Greenwood, Peter Weller, Alice Eve (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V roce 2009 představil tvůrce J. J. Abrams (seriál Ztraceni, Star Wars: Síla se probouzí) novou filmovou podobu legendárního Star Treku. Celá sága se vrátila na úplný začátek, kdy se na palubě nejmodernější hvězdné lodi U.S.S. Enterprise setkala dvojice hlavních hrdinů, budoucí kapitán James T. Kirk (Chris Pine) se svým pozdějším prvním důstojníkem Spockem (Zachary Quinto). Moderní filmové zpracování v podobě výpravného intergalaktického dobrodružství se setkalo s vřelým diváckým přijetím a už o čtyři roky později se vesmírná posádka vrátila v dalším pokračování ve filmu Star Trek: Do temnoty. Jak napovídá samotný název, tentokrát se jedná o velmi náročnou a nebezpečnou misi. Posádka vesmírné lodi Enterprise dostává za úkol dopadnout záhadného vesmírného teroristu Johna Harrisona (Benedict Cumberbatch). Ten se po teroristickém útoku na archiv Hvězdné flotily ukrývá na nepřátelské klingonské planetě a hrozí, že se mu podaří rozpoutat ničivou válku, která může zničit celý vesmír. (Česká televize)

(více)

Videa (36)

Trailer 3

Recenze (1 552)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Do temnoty nenudí, neustále spěje k nějakému dalšímu bodu, postavy mají perfektní chemii, dialogy jsou vtipné, svižné, vizuální pojetí fantastické, akce přehledná... Kde je chyba? Je tohle vlastně ještě Star Trek? Koncept Star Treku potřeboval omladit, ale až takhle? Nebýt tu Enteprise, nebýt tu Federace, tak tohle mohlo být nosný prvek vlastní nové značky a ne jen novější popcornovou, ale i inteligentní zábavou, která je pod ochrannými křídly legendárního světa. Abrams neumí zklamat, ale dokáže nepřekvapit a to se přesně stalo, ať bude Enteprise se svým talířem vylétávat z oblak jak bude chtít (stejně jako z prstenců v jedničce). Pro člověka, co nezavadil o svět Star treku (a o druhý film Khanův hněv) to bude rajská hudba, ostatní budou čelit nepřekvapivé hře, která až moc sází na efekt a vlastní opakování. // Splněná přání (koncept Star treku výrazně omlazen, kořeněno akci, Hvězdnými válkami a moderní-blockbusterově nabušenou tváří) vs zklamání (žádná vlastní cesta/nový příběh, kde je více osobitá verze, z které není cítit touha po světelném meči...). (spoilery) Ve zkratce:většina filmu už někde byla, je to remake Khanova hněvu, neustálé vracení ke starému Spockovi nudí, Enterprise chytne gravitace, trosky okolo ní ne;-), SW Episoda 2+3, přehrávající přesto dominantní Benedict, Klingonové jsou nuly, závěrečná destrukce San Francisca na efekt, autoři nemají koule-> ať k vlastnímu příběhu, tak k zabití někoho z posádky, která bohužel je, až příliš početná na to hvězdné obsazení... PS: sami si po týdnu nebo dvou řekněte, na co si z toho filmu vzpomenete... ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

J.J. Abrams je mimozemštan, kterého nám sem poslali z budoucnosti, aby smrtelníkům ukázal, jak vyrobit dokonalý blockbuster. Při té příležitosti mu vpravili do žil hravost a dětskou duši Stevena Spielberga a smysl pro destruktivní spektákl Michaela Baye, ale ponechali mu dost osobitosti, aby přidal něco svého. Možná proto je každá drobná postava propracovaná k dokonalosti, proto mezi lehkovážnými hláškami problikávají odkazy na americkou zahraniční politiku, střet civilizací a problém terorismu ve světě, kdy nepřítel může udeřit kdekoli. Snad proto je špičkování mezi inertním Vulkáncem Spockem a horkokrevným kapitánem Kirkem zábavné i symbolické, i když všichni víme, že rozum a chtíč nemohou být v opozici natrvalo... Celý startrekovský systém zvratů a charakterů dává přesný smysl a přináší spoustu humoru a vizuálních parádiček. To něco navíc je brilantní Benedict Cumberbatch v roli Johna Harrisona, záporák bondovského kalibru. Jeho postava nabízí několik interpretací a celou Federaci a její snažení relativizuje, protože ačkoli je "pro většinu lidí zabiják, pro někoho může být bojovníkem za svobodu". Cesta vesmírem pro Abramse nekončí. Hvězdné toulky zanedlouho nahradí Hvězdné války. A já se nemůžu dočkat: když mne Abrams ve dvou dílech konvertoval ke klanu trekkies, je pravděpodobné, že v dalším sčítání lidu uvedu jako vyznání víru v řád rytíře Jedi. 90% ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být věrný své nadšenecké geekovské dušičce, raději se pomrkáváním zavděčit trekkies či být poplatný blockbusterovým požadavkům trhu? Toť otázka, na kterou tentokrát Abrams oproti jedničce nenašel uspokojivou odpověď. A tak mezi těmito přístupy kolotá chvilku tak a chvilku zase onak. Rozháranost se tu projevuje ve všech aspektech. Na jedné straně vážně pojatý (a pohříchu ne zcela využitý) záporák s uvěřitelnou motivací ztvárněný charismatickým hercem a proti němu komediálně rozjuchaná posádka plná loutek do počtu. Je to sice emočně spockovsky chladné, ale přitom se tu prolije více slz než na pohřbu Kim Čong-ila. Tváří se to jako popcorn, u kterého není zapotřebí vypínat mozek, přesto se tu sypou z rukávů překombinované plány, které by působili debilně i v o několik řádech tupějších slátaninách. Jsou tu s nadsázkou pojaté indianajonesovské eskapády i pokusy o temnou osudovou epičnost a do toho je šroubovaně naroubované povinné deus ex machinovské cameo, do nekonečna recyklovaná hudba, nechtěně směšné metavariace (v čele s otřesnou scénou "zpoza skla") či utnutý závěr, který spíše než jako nevyhnutelné osudové vyvrcholení působí dojmem, že byl vyčerpán rozpočet a tak se jaksi nedostalo na ten pravý konec... Prostě nesourodý (a frenetickým střihem během akce znepřehledněný) výsledek, u kterého nejvíce zarazí, že přesně s tím samým neměl Abrams v případě jedničky sebemenší problémy. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to mierne nadpriemerný sci-fi film, ktorý je pokračovaním obstojnej jednotky. Má pomerne dobrý príbeh o posádke lode Enterprise na čele so schopným, ale rebelantským kapitánom, ktorý je po poslednej misii odvolaný, ale keď sa mimoriadne schopný terorista začne z neznámych dôvodov mstiť na celej flotile, získa svoju loď späť, aby ho dostal. Lenže musí nielen čeliť veľmi inteligentnému a nebezpečnému protivníkovi, ale postupne odkrýva aj celú pravdu. Spracovanie nie je zlé, ale ani ma nijak zvlášť neoslovilo. Čiastočným prekvapením je v rámci typu filmu pomerne nezvyklá zápletka, predsa len dej o čelení väčšinu času jednému protivníkovi, snahe jeho vypátraní a podobne sa skôr vyskytuje v úplne iných žánroch, ale s týmto nemám problém, skôr ma to len zaujalo svojou netypickosťou. Oceňujem, že film aj napriek môjmu subjektívnemu pocitu, že sa tu väčšinu času vlastne ani nič nedeje prejde až prekvapivo rýchlo, takže ani na okamih to nenudí, rovnako musím pochváliť, že úroveň infantilnosti sa podarilo udržať na dostatočne nízkej úrovni, aby mi to neprekážalo, len jednoducho si ma to celkovo moc nezískalo. Nenájde sa tu jediná situácia, ktorá by ma výraznejšie zaujala, rovnako mi bolo po celý čas úplne jedno, ako sa to skončí, ale aspoň sa na to dá bez problémov pozerať. Akcie je tu pomerne dosť, ale je iba priemerná. Je síce dobre natočená a samozrejme aj slušne veľkolepá, ale chýba jej silnejší náboj alebo aspoň viac nápadov, prípadne momentov, ktoré by stáli za pozornosť. No zase musím spomenúť, že tento typ akcie ma väčšinou necháva ľahostajným, takže ma to ani až tak moc neprekvapuje, ale zase záverečná havária alebo let v skafandroch aspoň trochu vynikajú. Herecké obsadenie na mňa pôsobí dosť zvláštne. Síce je plné známych a celkom dobrých hercov, ale väčšina ma v týchto úlohách vôbec nezaujala. Celá posádka lode Enterprise s výnimkou postavy Spocka, ktorý to aspoň trochu zachraňuje nestojí za nič a tak skvelý Benedict Cumberbatch ako hlavný záporák si všetky svoje scény berie pre seba, či už charizmou, konaním, ale aj charakterom svojej postavy, je bezpochyby hlavným kladom tohto filmu a celý čas som mu musel fandiť, lebo na kladnej strane nemá adekvátneho protivníka v žiadnom ohľade. Réžia a technická stránka svojmu žánru hanbu nerobia, vizuálna stránka nie je zlá a ani to prevedenie nepôsobí tak infantilne, ako je to často zvykom, ale aj tak si myslím, že sa to dalo podať aj lepšie, hlavne emócie vôbec nefungujú. Nepatrím medzi fanúšikov tohto typu filmov, ale keďže ma jednotka neurazila a navyše je tu môj obľúbenec Benedict Cumberbatch, tak som skúsil aj toto pokračovanie a určite nie som sklamaný. Nenudil som sa a ani ma to ničím neurazilo, takže obstojná oddychovka, ale len na jedno pozretie. 59% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Jeden J.J. vládne všem, sci-fi mainstream káže, trekkies do kin přivede, Do temnoty sváže...“ Úžasné vesmírné dobrodružství, co operou namydleným warpem letí rychlostí světla vpřed. Kdyby se však jádro porouchalo a Abramsova Enterprise musela zpomalit, plně by se projevilo, že štíty příběhu fungují stěží na 50 %. Stejně tak je smutné, že ačkoliv se filmem táhne ústřední motiv „obtížného krocení emocí“, u vypjatějších scén dělá z diváka striktně racionálního Vulkánce. Přesto, od té čtyři roky staré space-limčy rázný krok do dospělejší temnoty. Khanberbatchův hněv budí hrůzu.. ()

Galerie (149)

Zajímavosti (53)

  • Klingoni mají v tomto filmu novou podobu. (Charpy)
  • Loď U.S.S Vengeance je třídy Dreadnought. Tento název byl používán pro kategorii námořních bitevních lodí disponujících těžším pancéřováním a silnější výzbrojí, než měly standardní bitevní lodě. Poprvé byla loď tohoto typu (a stejného jména) spuštěna na vodu 10. 2. 1906 a patřila Královskému námořnictvu Spojeného království. Nicméně díky jejich velmi vysoké ceně nebyli námořní velitelé příliš ochotni je nasazovat do boje a dreadnoughty se bojů příliš neúčastnily, dokonce ani v 1. světové válce (výjimkou je například Bitva u Jutska). Po válce se termín víceméně přestal používat, protože většina předválečných bitevních lodí šla do šrotu a navíc začaly být prominentní spíše letadlové lodě než bitevní lodě. (vojtaruzek)

Související novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (více)

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama