Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lehké komediální nadsázce sledujeme příběh slušného, hodného, ale do dnešního života se skoro nehodícího doktora Čeňka Dobeška. Byť svědomitým lékařem, neumí svého povolání či poslání využít ke svému prospěchu jako jiní jeho kolegové ze studií nebo ze špitálu. Spokojen se svým životem po boku hezké manželky Zuzany a i bohužel úděsné tchyně Marie Košvancové v panelákovém bytě 2+1 ochotně a v jakoukoliv dobu vyhoví prosbám všech, kteří zazvoní u jejich bytu, žádající jeho služby. Svou pokornou skromností a ochotou pobuřuje svou tchyni, která by ráda měla za zetě doktora s velkým D, tedy někoho, kdo je především uznávanou osobností, vydělávající velké peníze. A nesloužit komukoliv a zadarmo, jako to činí Čeněk. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (589)

Tetsuo odpad!

všechny recenze uživatele

Kameňák byl složen z desítek, možná i stovek vtipů. Doktor od jezera hrochů stojí na jediné anekdotě a výsledkem je neskutečně roztahaná, nezábavná, nevtipná, uvřeštěná nuda. Přesazení ze 70. let do současnosti je nefunkční, děj působí jak z jiné planety, respektive planety Czech Xenofobia. ________________ U Doktora od jezera hrochů, mimochodem, vrcholí zásadní paradox Troškovy tvorby - v jeho filmech nevystupuje žádná pozitivní postava, nebo komplexní postava, jenom karikovaní "idioti" a/nebo "kurvy". Přesto by se to z nějakých podivných důvodů mělo líbit obyčejným lidem, kteří se v tom prý mají poznávat. K čemu to poznání ale je? Takový film není ani reflexe, ani karikatura, ale jen sedativum. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nic, co by vás vyloženě naštvalo. Několik vesměs povedených vtipů, film má alespoň nějaký příběh (i když vývoj hlavní postavy působí jako z příručky pro scénáristy), největší slabina je v utahanosti mnoha zbytečných scénách. Jaroslav Šmíd (snad) pochopil, že proti tomu klasickému troškovskému řvaní je nejlepší zbraní úspornost. A ano, Alžbeta Stanková je skutečně anděl, na ty nohy by se dalo dívat celý den a možná ještě dýl. 30%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Sestro, skalpel! Odsávat! .... Ale ne odsávat ústy v mém rozkroku, sestro, to jste se spletla, myslel jsem odsávat krev pacientovi!" Troufnu si říct, že jen tahle jediná věta (která navíc není z "étavo filmá") je vtipnější, než celý dvouhodinový spektákl, omylem zařazený do žánru komedie. A propos, k těm dvěma hodinám - nevím, jestli Troška úmyslně vynechává u svých filmů střihače, aby ušetřil na letenku do Afriky kvůli několika málo záběrům, ale 112 minut je fakt priveľa (tady vidím 102 minut, že bych sledoval nějaký director's cut?). Švandrlíkova původní myšlenka byla asi humornější, nicméně Troška ji opět zabil, byť tentokrát nedošel až do údolí totální trapnosti, aby tam znovuobjevoval kameňácké jakoževtipy a babovřeskovou jadrnost. Pro skalní fanoušky tohoto guyského "fajnšmekra" bych jen doplnil, že ani zde nechybí pohled na holou pánskou zadnici, dokonce se okolo ní točí podstatná část zápletky, což samo o sobě by mělo odradit většinu diváctva z protipólu (ne, já se odradit nenechal). Ty, kteří jako já podlehnou svodům luzného rejži, dokoukají jeho další úžasné 4procentní (pardon, 30procentní) veledílo a jsou heteromužského pohlaví, ti mohou být snad aspoň částečně odškodněni pohledem na sympatické figury i tváře Terezy Bebarové a Alžbety Stankové, která od Rebelů zajímavě vyzrála (teď nemyslím hereckou stránku). Dokonalý protipól jim tvoří Sandra Pogodová, která zejména v první polovině filmu odstraší odhadem polovinu těch, kdo to přeci jen riskli i přes své antitroškovské postoje (i tuhle zkoušku odvahy jsem ustál). Nejlepší herecký výkon předvedla ve filmu určitě ta africká "mamba", bez které by vlastně Troška ani neměl co filmově vařit... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Já neznám slovo, které by vystihovalo tohle ..... Čenda je doktor, kterej má doma Marfušu a její mámu – jako z ruský pohádky. To ostatní je spíš jak ze zlýho snu. Salvy smíchu? Zapomeňte. Spíš se připravte na trapnosti a přiblblé scény, třebas sexuální. Ovšem existují i daleko horší filmy! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Vypadám jako člověk, kterýmu by se ostatní styděli dávat úplatky. 2.) Mám příšernou tchýni a nevěřím, že by ji něco trumflo. 3.) Nevím co dělat po kousnutí Mambou. 4.) Jsem autorem pomníku Zdeňka Trošky na Letný. PŘÍBĚH ** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Tyto 2 hvězdičky dávám pouze za herecký výkon Evy Holubové. Film byl trapný a nudný... hold, Troška je už vyřízený! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Svandrlikovo knizka je pro me jedna z jeho nej a tak jsem se filmu trochu bal, minimalne proto, ze trailer vypadal dost lacine. Ale nakonec prijemny prekvapeni. Solidne natoceny, sice takova klasicka ceska tragikomedie, ale nastesti to nevypada nejak televizne. Herci sice nic moc nehrajou, ale nikdo vylozene nerusi, ani ten Smid neni tak hroznej a Holubova je naprosto nehorazne neprijemna tchyne. No a co je hlavni, fory fungujou. Nejsou tu za kazdou cenu, ale vetsina jich dokaze pobavit. Takze nevim, proc nedat slusny hodnoceni. ()

Jara.Cimrman.jr odpad!

všechny recenze uživatele

"Čendo, neuraž se, ale ty jsi strašně hodnej kluk." Nejsem žádný zásadový antitroškovec a svou nezaujatost hodlám prokázat tím, že kdybych tento skvost natočil já, tak by hodnocení bylo úplně stejné. Pitvoření hereckých představitelů bylo zkrátka příšerné a sledovat ho bylo pro mne čirým utrpením. Na "herce" Šmída a Pogodovou si nicméně nechám preventivně něco předepsat, neboť nehodlám riskovat, že by zase mohlo dojít ke spontánní vzpouře vnitřností. ()

xxmartinxx odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle je debilita největší úrovně. Vážně a zcela nezaujatě a zcela jen podle samotného filmu. I kdybych od Trošky ještě nic neviděl. Tohle musím nesnášet. Tohle musím nenávidět. Vrchol nevkusu. Nemůžu popadnout dech, jak rád bych to vykřičel do světa. Ani ke Kameňákům jsem po zhlédnutí necítil tak strašný odpor. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Troška je svým způsobem génius. Hodinu deptá diváka a postupně jej duševně likviduje, odsává mozkové buňky a snižuje mu standardy na kvalitní zábavu... Aby pak v druhé polovině vytáhnul relativně civilní situace, místy až nepřístojně dobré herce (Stanková, Vladyka, Novotný) a vlastně docela i vkusný humor. Přežijete-li tedy příšernou první polovinu (což se celkem dá, především díky fajn Šmídovi) a do konce filmu zavřete oči a ucpete si uši, kdykoliv se na plátně objeví příšerná Holubová, dostanete vlastně docela snesitelnou blbůstku, mezi jejíž objektivní klady pak patří především solidní technická stránka. BTW Troškův výstup v roli doktora je geniální!!! Ale ano, uznávám momentální pokles čehokoliv, co jen vzdáleně souvisí s dobrým vkusem. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Vystavět film kolem něčí zadnice dokáže fakt jen rektální specialista Troška. Předlohu neznám, ale pochybuju, že skoro celou dobu recykluje vtip o prdeli. Pro naivky jako já ještě dodám, že o Afriku či nějaké dobrodržuství tady opravdu nejde. Co si vlastně myslet o filmu, kde mě nejvíce pobavila Adéla Gondíková? Asi to nemá cenu dál pitvat, jedna hvězda je hlavně za Alžbětu Stankovou, je k sežrání! ()

Segrestor odpad!

všechny recenze uživatele

Švandrlík si tohle nezaslouží. Jeho knížka, mimochodem, od Švandrlíka z nejvýraznějších, si to taky nezaslouží, nezaslouží si to ani diváci této Republiky ani Keni. Tak proč něco takového vzniká. Radši bych peníze na tento film vzal a poslal to těm dětem do Afriky. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V souvislosti s jinými filmy z Černého kontinentu mě napadají pro toto dílo názvy jako: "Vzpomínky na vejlet do Afriky", "Hotel Sranda" a hlavně "Producenti musejí být šílení".. Bakelitová komedie plná úmyslně obludných hereckých nevýkonů, uhýkaná jak hyperaktivní osel v říji a s jednou drobnou ošmatávací rolí, kterou si autor evidentně napsal na tělo, aby ji mohl úmyslně kazit a následně opakovat. Tetsuo konstatuje, že v Troškově lidové tvorbě nevystupuje žádná normální postava, jen karikovaní idioti a/nebo kurvy. Má naprostou pravdu, ale když se tak člověk rozhlídne, vidí jich kolem sebe plno, tak proč vlastně nezacílit na obsáhle spektrum zvýrazněním jeho povahových rysů? Nebude nakonec Zdenda nepochopený filmařský génius..? Ještěže jsem si na jiném kanále s trefným přídomkem "Cinema" spravil chuť poslední čtvrthodinou The Last of the Mohicans, jinak bych měl noční můry, kde by mě naháněl nahý se svou mambou obtočenou kolem pasu.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Pane Troško, smekám. Vrátil jste mě do doby před dvaceti lety, mezi omezené, prospěchářské a maximálně materialistické maloměšťáky, jejichž osobní vrchol a největší úspěch představují závistí zezelenané tváře sousedů a jejichž motto a životní filozofie samozřejmě zní "co je doma, to se počítá", popřípadě "kdo nekrade, okrádá vlastní rodinu". Myslel jsem, že tohle dědictví salámového socialismu už pomalu mizí, podle tvůrců ale výše zmíněné platí i pro Čecha roku 2010. Smutné, že? Když pominu fakt, že naprostou většinu postav jsem už po půlhodině bytostně nesnášel, nic pozitivního nemůžu konstatovat ani o mistrově pověstném "humoru". Co k němu říct? Pokud vám nepřipadá vtipné, když si někdo uřízne kus prd…, nejste cílovka (obyčejný nenáročný divák) a Doktorovi se obloukem vyhněte. Já se měl vyhnout také, zvlášť diskuzi po projekci, kde se pan režisér svěřil, že hroší řev je Troškův řev a přidal názornou ukázku. Hahaha. 30% za 3 povedené vtipy a fakt, že na kameňákovské dno jsme tentokrát nedopadli. Ale bylo to o fous. (předpremiéra CineStar ČB) ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Ach ty předsuidky! Tak jsem čekal patlaninu ala "Kameňák" a hle... Ono skoro nic..... Troška sice krade sám sebe svými pitoreskními postavičkami, ale jak říkám - čekal jsem spodinu ala "Kameňák na druhou či x-tou" a ona tak zcela nepřišla. A chvílemi jsem se docela bavil. Ono asi (doufám) pod "Kameňák" jít nelze, ale jako nenáročný film Doktora beru. A tak za snahu 3*. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Děkuji O2 Videotéce za božský zážitek v hodnotě 1 Kč. Andělská Alžbeto, tudy cesta nevede, na takové je tě škoda. Zdeňku, do Otavy ano. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Po překvapení jménem Nejkrásnější hádanka jsem byl zvědavý na tolik kritizovaný snímek od režiséra, jehož pověst ho předchází. Bohužel, Doktor od jezera hrochů je… zklamání? Ne, tolik jsem od toho nečekal. Nuda? Ano. Za celý film jsem se zasmál sotva jednou a pousmál tak třikrát. Některé scény (hlavně ke konci) sklouzávaly přes hranice dobrého vkusu a trapnosti. Navíc zde najdete maximálně tři normální postavy (Stanková, Vladyka, Novotný) ale tím to končí. Výjimkou je ovšem Holubová, jejíž tchyně je sice dost nenormální postava, ale zahrála ji bravurně, takže to jsem ještě ochoten skousnout. Když si to tak zpětně projíždím, tak jediný, kdo mě opravdu překvapil, byla právě Alžběta Stanková - pěkná, mladá a nad mnohými výkony rozhodně vyčnívající. Ovšem zbytek nestojí ani za zmínku. 40 %. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Netrpím osobnými predsudkami voči režisérovi Zděňkovi Troškovi, ale po skúsenostiach s jeho doterajšou tvorbou pristupujem k jeho filmom opatrne. Nijaké veľké očakávania. Ako teda na mňa zapôsobila jeho africká misia s názvom "Doktor od jazera hrochov"? Opäť to nie je žiadna sláva, ale rozhodne je to lepšie ako tie jeho "Slunce, sená..." či "Kameňáky". Každopádne som však od toho očakával viacej tej Afriky. Snímok je volným prerozprávaním rovnomennej knihy českého spisovateľa a humoristu Miloslava Švandrlíka. ** ()

D.Moore odpad!

všechny recenze uživatele

Filmu jsem dal šanci... A to jsem si tedy dal. Vážně, říkal jsem si, že to třeba nedopadne tak hrozně, třeba se dokonce pobavím. Alespoň trochu. No, nepobavil jsem se, a to mi přitom scénář připravil tolik, ehm, situací. Zejména autoamputaci pravé zadní půlky hlavního hrdiny, že. Božebože. Dovedu si představit, jak se to při této scéně v kinech smíchy trhalo. Ach jo. Musim ovšem uznat, že Zdeněk Troška je přinejmenším v jednom oboru mistr. Zakomponovat reklamy do "děje" způsobem, jako to on udělal tentokrát, to chce opravdu velkou dávku sebevědomí či spíše drzosti.___P.S. Závěrečná píseň, v níž Petr Kolář procítěně zpívá například "Zebra močí a zírá, jak se z kaluže sbírám", také nemá chybu. ()

Reklama

Reklama