Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir „P", devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P" po Daladierovi jeho hlasem dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. (Falcon)

(více)

Recenze (495)

gonga odpad!

všechny recenze uživatele

Mrtka, kterou nešlo dokoukat. Zelenka se již definitivně oddělil od běžného diváka a točí už jen pro svoje kamarády a známé. Ať se pak ale nediví, že na film do kina nikdo nepřijde. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% — Petr Zelenka je vůl. Anebo bůh? A ono je to asi jedno, obojí je na tři písmena a uprostřed má kroužkované ů. Naprosto nezařaditelný film. Řekl bych, že zábavnější a i důležitější je druhá část, která představuje jakýsi film o filmu, ve kterém se jen tak jakoby mimochodem přednese netradiční pohled na Mnichov 1938. Žádné Kosmo, tohle je opravdové nastavené zrcadlo naší národní povaze. ()

Brtniik 

všechny recenze uživatele

No, z ukázek jsem se obával, že to bude volovina, pana Myšičku také nemusím (otrávil mne v Kosmos_u), ale film mě docela překvapil a nebudu zastírat, že mne dokonce vtáhl do děje bohužel tak, že jsem se rovněž „ztrácel“ – ne jen v Mnichově, ale i v něm... Předpovídám, že film se nestane „kultovním“ a to hned ze dvou důvodů: - málo kdo snese dlouhé pasáže historického výkladu, ale hlavně - film který se klopotně šine byť k překvapivému rozuzlení a má tedy totožnou konstrukci jako anekdota, je podruhé nudný a to tím spíš netvoří-li ho bombastické herecké výkony a ty jsem zde neviděl. V celku to nebylo zlé, pominu-li, že si nejsem zcela jist, co je pravda a co fikce... :-) Doplněno 2.10.2023 Když jsem chtěl film komentovat, s hrůzou jsem zjistil, že jsem ho již viděl i komentoval! O kvalitě zážitku mluví to, že si toho nejsem vědom... Nápad s papouchem pamětníkem je zcela neotřelý, bohužel nebyl ani za mák vytěžen, co je veliká škoda. Film o filmu o filmu sklouzl do popisu filmařských obtíží a podivných taškařic. Tvůrci se snažili vytvořit humor např. z myší alergie. Nepochopil jsem proč maskérka neustále bulela, ale i mnoho jiného ač jsem nic nekonzumoval a soustředil se. Kdybych nic nevěděl o panu Benešovi, myslel bych, že předkládané skutečnosti jsou fikce. Celé dílo je za mě velmi zmatečné a tentokráte si dám pozor, abych na něj příště nekoukal. Odeberu jednu hvězdu. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka patří mezi originální a kvalitní české autory, což svým novým počinem jen potvrdil. Natočil v podstatě další mystifikační dokument o natáčení jednoho filmu, ačkoliv to tentokrát vzal trochu jinak než ve svých předchozích počinech z hudební branže a zkombinoval to se značnou dávkou absurdity a parodie historických událostí a národních traumat. Výsledkem je fajnový kotel humoru z filmařského světa, ve kterém velmi šikovně využívá prostředí barrandovských filmových studií a netradičního postupu vyprávění příběhu. Za mě určitě palec nahoru, český film potřebuje podobně originální snímky jak sůl. ()

Majkak 

všechny recenze uživatele

Novinář Pavel se probudil do nezapomenutelného dne. Nejdřív ho šéf poslal na konferenci s papouškem a po návratu našel v emailu padáka a fotky manželky s milencem. Papoušek zase není tak k zahození, jeho řečí jsou víc než politicky nekorektní. Pavel by ty samé už seděl v base. Začátek filmu má skvělé grády. Později začíná Zelenka koketovat s absurdní komedií, kdy baví srovnáním české a francouzské mentality, a fůrou narážek na oblíbená národním klišé. Tempo opadá a na chvíli se režisér kochá svými nápady, aniž by věnoval příliš pozornosti divákovi. Závěrečná část opět přitáhne dosud rozvolněnou pozornost a přivádí k zamyšlením nad schopností vidět dějiny jinak, než jsme dosud o nich přemýšleli. ()

Aldebaran 

všechny recenze uživatele

Film je to originální a rozhodně doporučuji jeho zhlédnutí. Obsahuje komediální, drsnější, ale i citově silnější momenty. Navíc mi rozšířil obzory (koupil jsem si publikaci Mnichovský komplex od Jana Tesaře a jsem zvědavý, jestli má pro svůj výklad událostí i nějaké důkazy). V celkovém dojmu mi však něco vadilo, proto nemůžu dát více než 3* ... nevím, možná herecké obsazení? ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Tady většina vůbec neví,že byl nějakej Daladier.A menšina zase nevydejchá toho papouška.Takže zbejvají jen smějící se bestie.A těch je tak málo,že návštěvnost nezachrání. ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Já teda vůbec nerozumim tomu, jetli jsem viděl to, co ostatní, ale každopádně jsem se ztratil na cestě, na kterou jsem zřejmě ani nevyrazil a nakládačky se nejlíp jedí za tepla s kečupem. Ha. Tolik originality a vtipnosti v jedné větě, že každý kritik zajásá. Pojďme to osolit, ať je to trochu sladký. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele

Pro mě docela zklamání, dávám za dvě a to jsem hodně vstřícný... Představit si, že na to jdu do kina, vyhodím poctivě vydělané peníze za tuto rádoby komedii, tak jsem hooooodně na..... ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. Sice se mi líbí neotřelé způsoby výstavby filmového díla i snahy o nový pohled na určité historické události. Nicméně oba tyto aspekty musí být patřičně dotaženy do nějaké komplexnější podoby a podle mého mínění k tomuto aktu při natáčení tohoto filmu zcela nedošlo. Přitom komediální začátek byl velice slibný a vůbec by nevadilo, kdyby celková výsledná podoba snímku vypadala takto. Jsem přesvědčen, že veškeré prostředky mnichovské reflexe k současnosti, které byly vesměs zobrazovány v onom "filmu o filmu", mohly být naprosto v pohodě začleněny k počáteční komediální části. Sice patrně chápu, jaké byly záměry tvůrců, když se rozhodli k předkládané struktuře díla, ale bylo to naprosto zbytečné. Nový "revoluční" pohled na Mnichovskou dohodu je vyložen v jedné scéně, která předkládá diskuzi hlavních postav o Tesařově výkladu. Tato scéna však působí, jako kdyby do filmu byla násilně vložena crossover pasáž mixující pokec v Historii.cs a vášnivou debatu mezi Robertem Langdonem a Teabingem z Da Vinciho kódu. Také působí jako stéla, kterou si divák musí nutně přečíst a vnímám jí prakticky jako jedinou věc, kvůli které byl tento film natočen. Pokud vás tedy sledovaná problematika zajímá, spíše než Ztracené v Mnichově bych volil vhodnou literaturu nebo ve své podstatě i rozhovor se Zelenkou na DVTV, kde shrnul zásadní myšlenky tohoto filmu. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek o vyslovení faktů a mýtů o události známé jako ´Mnichovská dohoda´. Nejdříve sledujeme půlhodinovou povídku jak z ´Bakalářů´ o jakémsi papouškovi jako jediném svědkovi oněch událostí a skopičin jednoho neúspěšného novináře, aby se to nakonec neočekávaně zvrhlo v něco, čemu se říká ´Film o filmu´. Ano, takový je zbytek snímku, kde je velice věrně divák obeznámen veškerým děním kolem natáčení filmu, které má režisér a scénárista v jedné osobě Petr Zelenka zcela jistě ze svých zkušeností a které může potvrdit každý, kdo chodí k filmu třeba jako komparzista. Ano, takhle ta atmosféra skutečně vypadá. V 70. minutě stopáže jsou náhle rozhovory tvůrců v historickém tématu a dozvídáme se, jak to všechno ve skutečnosti kolem oné dohody bylo. A v 80. minutě se dozvídáme, co už vlastně všichni víme a co dělá naprosto každý. I filmaři se dopouštějí jistého podvůdku, aby na natáčení dostali grant z fondu EU. A tak vlastně je mi záhadou, o čem tento snímek je především. O natáčení filmu nebo o vyjádření přímých souvislostí kolem mnichovské dohody? Nebo snad jde o oboje? Což o to, natočeno je to velice dobře, ale proč jé historické téma vznesena zrovna takovým způsobem? Že by s opatrnosti, neboť se stále jedná o velmi citlivé téma? Hmm... ()

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Námět a psaný obsah tohoto filmu o devadesátiletém mluvícím papouškovi zaváněl originalitou a nadějným očekáváním v zajímavou zábavu, což se po asi 30 ti minutách všechno zvrtne do divákem nečekaných, pro mě negativních kolejí. Takže vlastně divák bohužel vůbec nedostane to, co se mu slibuje v obsahu od (Falcon). Psaný obsah filmu je svým způsobem klamný. To nejzajímavější lákadlo pro diváka a originální námět na zajímavý film, tedy devadesátiletý papoušek pamětník vlastně žádný devadesátiletý pamětník není, čímž očekávané kouzlo z filmu spolehlivě mizí. Skutečně to mohl být zajímavý film, kdyby vše nebylo jinak, než se popisuje v obsahu a kdyby to tvůrci nepohřbili filmem o nedotočeném filmu. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Dobrý film a pro mne příjemné překvapení. Očekával jsem sice jiný žánr, nicméně dobrou českou komedii jsem již nějaký čas neviděl. A tak i po konstatování, že film je po většinu času komedií, jsem spokojený. Z nových českých filmů rozhodně řadím k tomu nejlepšímu. 75% ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

S filmy o nichž se hodně mluví mám občas trochu problém, někdy dokonce raději volím tu variantu, že si film jaksi "odložím" na později, až bublina tvořící se okolo něj trochu splaskne a já jej tak budu schopen sledovat střízlivějšíma očima. No a někdy je to odložení krátké, jindy dlouhé a v některých případech už daný film nikdy neuvidím on tak zmizí v propadlišti mé zapomnětlivosti. Ztraceni v Mnichově patří do první skupiny. No jo, když on film získá krom mnoha Českých lvů také cenu filmové kritiky a chválu naň slyšíte ze všech možných stran, tak je potřeba mít se trochu na pozoru, i když na druhou stranu je třeba si také uvědomit, že v našem rybníčků těch filmů zase tolik nevzniká a v podstatě stačí jen nenatočit nějaký vyložený průšvih a nominaci na "Lva" máte prakticky jistou. Celý film je vlastně takovým svébytným fiktivním filmem ve filmu, který se odehrává v roce 2008 (a 2014) a svým tématem se vrací k otázce mnichovské zrady a traumatu z toho pramenícího. Svébytné je to zejména proto, že snímek trochu vyjíždí ze zajetých kolejí, Zelenka a spol. si dovolí diváky netradičně překvapovat a hlavně nastolovat otázky. Ona totiž ta kolonka "komedie" (která se u tohoto filmu často uvádí) totiž není tak úplně přesná. Jistě, nějaký cynický humor (chvílemi snad "metahumor") se tu vyskytuje, ale netvoří zde jádro pudla. Ztraceni v Mnichově je totiž film, na nějž velmi dobře sedí označení "mnohovrstevnatý". Jednou z těch vrstev může být i to, že pomůže divákovi náhlednou trauma "mnichovské zrady" a komplexu z toho pramenícího trochu jiným způsobem. Mně osobně se ale takový svérázný způsob vyrovnávání se s minulostí docela líbí a s filmem jsem tak byl spokojen. A spokojen jsem byl rovněž s hlavním představitelem - Martinem Myšičkou, který ve své roli opravdu exceluje. Pozor však, Ztraceni v Mnichově není úplně normální film (v tom smyslu, jak většinová tvorba na plátně kin dnes vypadá), jsem si zcela jist, že leckoho může namíchnout, ba přímo urazit, v lepším případě jen otrávit a nudit. Nicméně to už je prostě daň, kterou si režisér Petr Zelenka vybral a s níž se podobné filmy potýkají. Ne vše, musí totiž být za všech okolností líbivé a šablonovité. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Petr Zelenka je zkrátka jedním slovem solitér, který si filmařinu dělá po svém a co je nejdůležitější jinak. Je to mystifikační komedie? Je to psychologické drama? Je to pštros? Vůbec jsem nevěděl do jaké klece tohoto devadesátiletého žaka šedého zavřít a přesto jsem si vrněl jako u plného krmítka.Zkrátka pábitelská originalita, neotřelý vtip, dětská hravost, hodinářská vypracovanost, to vše made in Petr Zelenka. ()

GMVajgl odpad!

všechny recenze uživatele

Tak si to shrňme: Natočil se film s finanční podporou Státního fondu kinematografie (pod Ministerstvem kultury ČR) a jakousi agenturou Program Media EU. Potom se s velkou slávou hrál na festivalu v Karlových Varech (který přežívá jen díky podpoře Ministerstva kultury ČR). Nakonec byl oceněn několika Českými lvy a cenami České filmové kritiky (obě organizace jsou podporovány Ministerstvem kultury ČR). Takže to připomíná meme "Obama Awards Obama a Medal". V médiích proběhla masáž až hypnóza, která říkala: "vynikající film, úplný adept na oskara", ale přitom ten film nedrží pohromadě, je to paskvil bez poselství a bez příběhu, což zadělává na slušnou kognitivní disonanci. Takže o co tady jde? Není náhodou císař nahý? ()

shereen 

všechny recenze uživatele

Film určitě ne pro každého. Je velmi vtipný a plní svůj vzdělávací a sebereflexi vzbuzující záměr, i tak s ním mám bohužel pár problémů. Je riskantní točit film, který je tak mimo zaběhlé žánry a tuto snahu rozhodně oceňuji, pokud ale točím komedii a rozhodnu se pak najednou diváka historicky vzdělat, tak se nemůžu divit, že mi to najednou "nezbaští". Zelenka totiž nedokázal jasně ohraničit, kde končí sranda a začíná historická exkurze. 5ti minutová historická přednáška tak působí dost nedůvěryhodně a kostrbatě. Také mě jako vysokoškolsky vzdělaného člověka irituje, když mi někdo předhodí jakýsi historický pramen a řekne "tomu věř". Vyrostla jsem v domácnosti kde se Jan Tesař citoval, a proto s odkazem na Mnichovský komplex nemám problém. Taková slepá důvěra se ale přeci nedá čekat automaticky. Výsledný dojem pak pro většinu lidí asi není "aha, tak takhle to bylo", ale jednoduše opět binec ve faktech. Škoda, mohlo to být dotaženější v argumentaci a bylo by to za pět. ()

DAPDO odpad!

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se podle hodnocení na dobrou českou komedii a to co jsem dostal naservírovaný je ........ ! Radši to vytečkuju, takový slovo neexistuje. První půlhodina ještě dobrý, I když mě u českejch filmů sere, že musím číst titulky. Co ale následovalo potom...Jakejsi dokument, film o filmu, nebo co to mělo znamenat ? Nebudu si hrát na intelektuála a dávat tomu super hodnocení jenom abych zapadl mezi ostatní, za mě jasnej odpad. Viděl jsem spoustu pičovin, ale tahle tomu kraluje !!! ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Vyjadriť vlastnosti národa tak ťažkým či zložitým médiom akým je film je veľmi hodné obdivu. V tom Zelenka boduje a tak značne, že zvyšok českých režisérov odsúva nie na druhú, ale až na tretiu koľaj. Bravúrne vymyslené, skvele zrežírované. Čo mne chýbalo je, že som sa na satire národa nebavil o čosi viac. V istých pasážach bol humor dosť prízemný. Uvedomujem si, že je ťažké robiť inteligentný humor. V tom som však náročný na tvorcov. ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama