Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir „P", devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P" po Daladierovi jeho hlasem dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. (Falcon)

(více)

Recenze (495)

Hanz_knife odpad!

všechny recenze uživatele

Budu stručný, více slov si to nezaslouží. Takže: totální píčovina, další z řady rádobyuměleckejch hoven kde si režiser myslí jak krásně to vochcal ale namydlený hovno je furt hovno. Zhruba po čtvrthodině se celkem běžný film změní v rádobyhumorný a neskutečně nudný film o filmu, ve kterém ještě dostávají prostor naprosto dementní kosnpirační teorie o tom, kterak Beneš byl génius z Hry o Trůny a jen my naprosto vypatlaní čeští paštikáři to samozřejmě nechápem a měli bychom se stydět za vyrábění plecháčů pro němčoury. Samozřejmě srát na to že nějakých cirka třista tisíc kvůli skopcům dáchlo, na to sere pes to je collateral damage. Až tak mnoho slov jsem ztratil pro tak bezcenný brak? Heydrich to vem, smějící se bestije to musela vypustit aby se mohla bestiálně smát nad tím jak blbečci hledají něco tam kde nic není. Asi jako když koukají na lahváč kterej vožralá uklízečka upustila v muzeu moderního umění. Howg, primitiv over. ()

ElisR 

všechny recenze uživatele

Film asi potřebuje náročnějšího diváka...Já se u filmu o filmu neskutečně nudila a doufala jsem, že brzo přijdou závěrečné titulky. Jestli jsem se zasmála dvakrát za film, tak je to hodně...opravdu nic nerikajici film. Za mně jedna hvězdička a to ještě z milosti.. ()

cinemafil 

všechny recenze uživatele

Film, co rozděluji společnost - od naprostého odmítnutí po aplaus . Myslím si, že film má provokovat, má po shlédnutí donutit k zamyšlení. Co tím chtěl básník říci? Taky se Petr Zelenka - mistr mystifikace teda vyřádil! Provokativní názor historika Tesaře na Mnichov souzní se Zelenkovou provokativní kritikou české malosti a zaprděnosti. Film, co byl potřeba jako sůl, abychom se zase viděli ve vší nahotě. Už teď se těším na další opus P. Zelenky. A ještě odvážněji! ()

KidCZ 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zábavné! Po dlouhé době český film, který mě nenutil vydrápat si oči a zacpat uši, ba právě naopak. ()

Stuart6 

všechny recenze uživatele

První část dobrá, druhá už moc ne. Ten přechod se autorům moc nevydařil. Víceméně zklamání. Po první půlhodině jsem tedy čekal víc. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Vnímáme film, začínájící nadprůměrně s očekáváním, posléze lehce sklouzne do kvality průměrné a střih, jsme v reality show kvality podprůměrné a pak ... Takhle ne, pane Zelenka, méně houbiček. ()

JihadJoe 

všechny recenze uživatele

Film mě bavil, než přišla děsná druhá část. Ve chvíli kdy by to mělo začít nabírat grády, tak je film nemilosrdně utnut a nastává prapodivný experiment, který film zabíjí. Ani jsem neměl náladu to dokoukat. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Film az prilis filozofujici na tema ceske povahy a toho proc nic nejde a proc za vsechno spatne u nas muze nekdo treti, nejlip cizinec, nejlip francouz :_)... Styl filmu trosku pripomina Rok dabla, coz neni az tak zvlastni, kdyz je autor a reziser stejna osoba, nicmene v Roku dabla to fungovalo cele daleko lepe... pribeh drzel pohromade a hlavne to bylo opravdu vtipne, na jinych mistech to zachranovala skvela hudba... coz se u Ztracenych v Mnichove rict neda... bohuzel... pro mne je tohle proste ten slabsi kousek od Petra Zelenky... ()

tomino28 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama to nakonec po zhlédnutí není, ale minimálně na začátku to k ní mělo velmi dobře nakročeno. Zelenka na plátně rozehrává své hry a nechává diváka tápat a domýšlet si, co tím chtěl režisér vlastně říci. Mnohým se dílo zdá bizarní a podivné, ale ve skutečnosti je potřeba ocenit geniální nápad a originální zpracování. Ono přijetí veřejností nebylo tak vřelé, protože na podobné filmy zkrátka nejsme z kin zvyklí. V rámci české filmové tvorby poslední dekády by ale papoušek jménem Sir P určitě neměl zapadnout. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

70 let po mnichovské konferenci se v Praze objeví papoušek Edouarda Daladiera - jako živá relikvie doby - a pouští si pusu (zobák) na špacír, když cituje daladierova "soukromá" prohlášení. Toho využije český mazaný novinář a papoucha unese. Mezinárodní politický skandál je na světě...První půlhodina = mystifikační, absurdní, trochu crazy komedie, zbytek = trochu film o filmu, trochu vysvětlovačka o nástrahách natáčení a proč se to a to nepovedlo a taky jakási demýtizace či alternativní pojetí Mnichova. Tento "zbytek zásadně určuje smysl a filozofii zelenkova díla. Režisér s notnou dávkou ironie, mystifikace a absurdity míchá dokument s fikcí, kdy herci vystupují v rolích postav i sebe samých a hlavně s vtipnou ironií zobrazuje marnou snahu členů štábu ukočírovat hroutící se natáčení uchylováním se k více či méně bizardním kompromisům (shánění umělého papouška kvůli myšičkově alergii a dubléra Myšičky z téhož důvodu..., chybějící francouzský herec, kterého nahradí francouzský řezník..., žárlivý partner Plodkové, který najíždí do svých rivalů..., zapálené motorky..., problémy s konzistencí ptačího trusu..., vlastní papouškův karavan atd.). Všechna ta ironie a závěrečné protifrancouzské běsnění je metaforou k Mnichovské zradě, vyjadřující českou malost ve vztahu k mýtům, k medializaci a k neochotě přiznat si své nezdary, které našinec často svaluje na vnější nepřátele a zrádce. Mnohovrstevný, složitý film, který ale Zelenka natočil s neuvěřitelnou lehkostí, vtipem a nadhledem. Druhá polovona ale mohla být trošku svižnější - místy jsem se začínal nudit. Docela dobře chápu ty diváky, kteří film odsoudili a třeba ani nedokoukali do konce a stejně tak rozumím těm, kteří jsou z něj nadšeni. Řadím se k těm druhým, i když absolutní nadšení nesdílím. 80%. ()

zigy 

všechny recenze uživatele

Fajn teorie o geniálním Benešovi aneb jak si naplánoval Mnichov. Je to pravda??? Film samotný je jinak šílený filmařský experiment, který začne po půli děsně nudit, a pár dobrých fórů to nezachrání. Absurdita je pěkná věc, ale tady to prostě úplně nevyšlo. Papoušek otravný. Pokud chcete mystifikační dokument od Zelenky, dejte si ten o Visáčích, a ne tuhle ptákovinu. ()

Buxholka 

všechny recenze uživatele

Nelíbí se mi ta rovina "my Vám řekněme, co si máte myslet o Mnichovu" Je to strašně násilné a kazí to celkem jinak vtipnou story" ()

Tomas_PO odpad!

všechny recenze uživatele

Napriek snahe sa mi to nepodarilo dopozerať. Natočiť absurdnú komédiu popri velikánoch ako sú Monty Python či Ricky Gervais chce odvahu a kumšt, no a ten buď tvorcovia majú alebo nie. Idea je skvelá, francúzsky papušek, ktorý vytvorí diplomatickú krízu veľkosti časov mníchovskej dohody. Zopár frkov sa v úvode podarilo, no na takmer 2 hodinový film to je ukrutne málo. Zvrat na tému film o filme zaujal, no len na chvíľu a mne prišiel skôr kontraproduktívny. ()

Birter 

všechny recenze uživatele

Americkou noc jsem neviděl a metahumornými filmy nejsem asi natolik obeznámen, abych mohl s jistotou prohlásit tento film za unikátní. Na mě tak však působil při každém zhlédnutí. Snad i díky mnoha setsakramentsky pomalým, ale nezbytně pomalým, pasážím dostává Zelenka postupně diváka tam, kde ho potřebuje a hraje s ním žánrové pexeso. Emocionálně nepřipravenému mu tak doručí výbornou komedii, mrazivou úvahu a hlavně nepředvídatelně sofistikovaný film. Sám jsem se divil jak často jsem se myšlenkami ke Ztraceni v Mnichově vracel a kolik ve mě zanechal, ačkoliv se to při prvním zhlédnutí zas tolik nejevilo. Pak jsem si ale připomněl, že Petr Zelenka je vlastně přece génius. ()

Dawe2 

všechny recenze uživatele

30minut "filmu" a zbytek o tom "jak se jako točil". To jen pro upzornění, kdybych to věděl, nekoukal bych se na něj. Těch 30minut by ještě tak nějak šlo, ten zbytek je strašný. Pokud vyloženě nemilujete Myšičku, který byl slušný, nevidím důvod se na to koukat. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarený filmový experiment, ktorý sa na príbehu nedokončeného filmu o Mníchovskej zrade, vysmieva českej povahe a jej schopnosti obrátiť všetko naruby. Takto sa vďaka rôznym prekážkam pri natáčaní premení pôvodná dráma o francúzskej zrade na komédiu, v ktorej nahradí diplomata papagáj. No ani tá nie je dokončená a mení sa na dokument o zlyhaní, ktorý sa však neospravedlňuje len samotný filmový tím ale aj medzivojnovú vládu a v závere chystá thrillerové odhalenie. Film tak má niekoľko rovín a divák ho môže vnímať ako komédiu, dokument alebo drámu. Produkcia je dobrá a herci hrajú svoje postavy v každej polohe veľmi dobre, ale táto nesúrodá zmes a jej nejednoznačnosť diváka mätie, takže tá švejkovská humorná linka nie je dobre rozpoznateľná. 65% ()

platzman 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní ale hodně chytrý film. Bylo by super kdybychom pochopili celou analogii a konečně začali něco aktivně dělat. Za naše problémy vesměs nemohou ani Francouzi, ani Němci, ani uprchlíci ale ani rasisti - ale jen a jen my sami. Nebo ze všeho chceme vždycky jen tak nějak vybruslit, že to hodíme na někoho jiného? ()

ajlonka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je neuvěřitelně drzý! Naváží se do filmařského řemesla, do politiky, do historie, bere Čechům historickou hrdost i výmluvu. Prostě pecka! Lidi běžte na to do kina!! ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama