Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir „P", devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P" po Daladierovi jeho hlasem dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. (Falcon)

(více)

Recenze (495)

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byla dost otrávená a nedokázalo mě to zaujmout - druhá půlka se mi líbila podstatně víc. Ale stejně si myslím, že na celovečerní film ten nápad s papouškem byl slabota (Lva za scénář bych nedala ani náhodou). Nápad s mluvícíma hlavama byl vtipný jen poprvé - v dávné mystifikaci o Visacím zámku, teď už se to jen opakovalo. Tři hvězdy dávám hlavně za jiný a chytrý náhled na Beneše - to bylo záslužné a inspirativní (a patrně i hlavní Zelenkův důvod pro vznik filmu vůbec). ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* i přes nesporné klady filmu, mě tentokrát můj oblíbený Zelenka zklamal a nedokázal jsem si užít jeho mystifikační hru. Bohužel musím i trochu spoilerovat, ale myslím nic podstatného neprozradím. Kdo zná Zelenkovi filmy, tak nebude překvapen, ale pro mě tento "polodokument" z natáčení skutečného filmu byl zbytečný. Žádným mnichovským komplexem netrpím a proti francouzům či jiným národům nic nemám. Tento mix satiry českého národa s vážným tématem okolo Mnichovského dohody, který nám Čechům nastaví zrcadlo, asi nic nezmění. Možná někdy zkusím Americkou noc, na kterou se často odvolával, ale zatím mně to neláká. To si raděj pustím Mňágu či Rok ďábla. [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Jestli používáte slovo "meta" k popsání filmů, tak tohle je hodně meta. První třetina je záměrně nevtipná, špatně napsaná i zahraná - o to lepší a vtipnější jsou zbylé dvě. Celé je to metafora v metafoře co si dělá legraci z Čechů, filmů i sebe samé, a střídá žánry a nálady jako ponožky. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

další ze Zelenkových mistrovských "mistifikací"...začátek mě bavil,ale mnohem víc mě začal film bavit až po zlomu kdy se z něj stal film o filmu.Jelikož jsem dopředu netušil co přijde,zkraje mě to docela překvapilo,ale nakonec sem si to užil na poměry českého filmu opravdu hodně.Závěr jak by film vypadal jako rodinná komedie tomu nasadil korunu...80% ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Co tohle jako má být? Prvních 40 minut výborných, ale potom se z toho stane film o filmu, kde nevíte, co je myšleno vážne a co ne. Navíc to na působí stylem: "Přečetl jsem si knížku o Mnichovu a teď už o tom vím všechno". Přišlo mi to opravdu tragické a jsem rád, že jsem na tento film nešel do kina, i když jsem o tom uvažoval. Absolutně nerozumím takto vysokému hodnocení zde na ČSFD. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nerad pisem dlhe litanie - jednak je to platforma ludi ako Eodeon, Madsbender atd - no ale tentokrat sa obavam, ze sa tomu nevyhnem. Tak jo, idem na to, abych to mal za sebou. Taky LiVentura , tak ten na dlhe komentare otvorene serie, pise stylom "jednoduche - moc prizemne" - a to mu asi staci. No mne ne. Reziser Petr Zelenka /Knoflikari, samotari/ neuvadza kazdy rok film do kin - toci len raz za cas a o to su myslim jeho filmy kvalitnejsie. Vidno tu dlhorocnu pripravu a kysi cit pre udrzanie balansu a aj schopnost napravit chyby z predchadzajucich filmov. Pre Samotarov bol typicky rozpad na fragmenty a strata celistvosti filmu - o tom boli ale aj Knflikari. Prva cast je pribeh udajne 90 rocneho papagaja, coz je bluff, lebo zvierata tohto druhu sa nedoziju takeho vetu. Usmevne potom posobia papagajove vety, ktore si udajne pamata ako ze "Fuhrer je super" a "Cesi jsou prasata". No ale ja nechcem urazat svojich CZ oblubencov, len konstatujem, co bolo vo filme. Chapem ale niektorych dvojhviezdickarov, urcite sa im nepacilo, jaxa im niekto snazi vnutit nazor z pozicie autority. Mnohi si asi aj myslia, ze film by mal byt mily, nekonfliktny, beznazorovy- tu prave suhlasim s istym danskym zmetkom menom Lars Von Trier, ktory tvrdi, ze film by mal byt ako kamen v topanke -musi tlacit a ominat a byt proste drsny a neprijemny. lebo taky je zivot. Zivot je totiz kamos, ale aj hajzel a smejd. Konkretne zase k filmu - ocenujem, ze paralely k Mnoichovskej zrade z 9/1938 sa nasilne nevkladaju tam, kam nepatria. Su presne tam, kde maju byt a kde maju svoje miesto. Dej filmu sa aj zastavi, aby si herci odriekali to svoje k Mnichovskej Zrade. Druha polka filmu uz je lepsia- je to akysi film vo filme ohladom 9/1938 a Mnichovskej zrady - divak vidi, ze to, co reziser natocil bolo spojene s komplikaciami, dalej tu natrafi an take veci ako ze u jedneho herca sa objavuje alergia - na co konkretne, to si musi zodpovedat uz kazdy sam, najlepsie dokladnym napozeranim filmu. Komplikacie vedu rezisera a hercov k tomu, aby si konecne nieco o Mnichovskej Zrade nastudovali, - taxa dostali ku knihe Jana Tesare - ta kniha je skutocna a nie je to mystifikacia. Vysoko ocenujem Zelenkovu snahu ukazat, ze nic nie je cierne alebo biele, film prinasa urcite fakta, u ktorych divak behom filmu zisti, ze vsetko je inak. Silnou strankou je, ze pred jednoznacnymi sudmi sa treba vystrihat - to, co divak vidi ako realitu sa systematicky konstruuje zo lzi a mystifikaci, niekedy umyselne, niekedy samovolne. Tema Mnichovskej Zrady je velka tema - u velkych tem su najlepsie tieto fabulacie a mystifikacie ukazane na teme napriklad Brexit - mainstream fabuluje jednym smerom, alternativne spravodajstvo zase svojim smerom. 77 % ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Ze začátku docela překvapení. Mělo to jakýsi děj, jednou jsem se i zasmál (což je u filmů Dejvického divadla překvapení)a řekl jsem si, že pokud to takhle půjde dál, tak že bych to označil jako "koukatelný film" Jenže... to, co se stalo, mě překvapilo. Nerpříjemně. SPOILER Umírá nějaký člověk z natáčení KONEC SPOILERU a celý film je tak fiktivní film o filmu. V tu chvíli to přišlo o vše. Ale především o děj, ze kterého by šel udělat docela ucházející film. Jenže se stane to, co se stane a my se o filmu dozvíme prd. MOŽNÝ SPOILER Proč papoušek opakuje nacistické věty, KONEC MOŽNÉHO SPOILERU a další věci, se nedozvíme. Čekal jsem, že se aspoň pojede do Mnichova... Možná mi něco uniklo, možná ne, ale za sebe dávám jednu hvězdičku. Mimochodem, myslím že skoro všechen "typ" humoru shrnul uživatel hygienik. ()

ProNotor 

všechny recenze uživatele

Velice rozporuplný pocit z tohoto filmu. Nevěděl jsem do konce filmu, co si o tom myslet, jestli to je dobře zpracovaná satira a nebo osvětlení národního povědomí a uvedení na pravou míru, kterou nás opravdu nikdo ve škole nemohl a nebo nechtěl naučit. Na toto téma by se dali vést širokosáhlé diskuze. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jednoznačně potvrdil,jakej sem nýmand.Vlastně sem za tu půlhodinu vůbec nepobíral co to znamená,a kam se to vlastně může posunout,co tu další hoďku budeme sledovat.Ale ani sem nezaregistroval,že jako natočený úmyslně špatně.Pak nastal zlom,a to už sem nepobral vůbec,a hlavně vůbec nechápu smysl toho všeho.Zelenka má na kontě dva filmy,který sou rozhodně v deseti top českejch filmech,timhle mě zklamal.Seru na nějakou dohodu,seru na mentalitu nás čechů(nejsem čech ,ale sparťan),ten film mě i přes svou divnost a údajnou nedokonalost prakticky po půlhodině přestal bavit a hlavně zajímat,a dojel sem to jen ze setrvačnosti.Petr Zelenka chce asi sbírat lvi,jen aby na ty svý filmy pak nemusel rozmisťovat ty sošky,aby se sál alespoň trochu zdál zaplněn.Kokotina.20%. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Jsem neskutečně rád, že tato mimořádná konfabulace vznikla právě u nás. Často dokáže uhodit hřebík na hlavičku, znejistit i pobavit natolik, že jsem musel film stopnout, abych se mohl smát a nic mi mezitím neuniklo. A jen málo kdy se stalo, že by došly nápady a nebylo tak najednou s čím překvapit. Technická stránka je bezchybná. A když jsem si projížděl Zelenkovu filmografii, zjistil jsem, že mě ještě nezklamal a že má na skladě ještě pár dobře vypadajících filmů, které jsem neviděl... ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Zajímavý přístup k naší historii podaný prostřednictvím mluvícího papouška a filmu, který málem nebyl dokončen. 40% ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Krátkometrážní film o tom, jak jeden papoušek ukraden českým novinářem rozkryje pozadí vztahu francouzského politika k Československu. Vcelku triviální až bezduchý nápad, který ale nemá zde tolik prostoru, protože po něm nastupuje alternativní film o filmu, který je mnohem zábavnější, komediální a vlastně i vcelku originální ve svém pojetí. Dohromady tak tyto dva koncepty tvoří ucelený příběh, který funguje a minimálně si ten palec nahoru zaslouží. Ten uděluji a hodnotím třemi slunci. 70% ()

nithiel 

všechny recenze uživatele

Je to zábavné, originální a navzdory vnitřní roztříštěnosti to dává smysl. Spousta point se vyjeví až zpětně, když na ně mimochodem narazíme v další části snímku, Každopádně úplně přikovaného k plátnu mě to neudrželo a popravdě se nedivím části diváků, kteří pravděpodobně přišli na crazy komedii z první půlhodinky a po jejím skončení opouštěli sál. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Zelenka je asi už jeden z posledních českých režisérů, kteří to mají v hlavě srovnané a ještě pořád chtějí točit opravdu smyslné filmy. A i když se novodobým českým snímkům vyhýbám velkým obloukem, tento kousek nám byl školou donucen jako povinné předvánoční promítání, nakonec se na nikoho ani nezlobím, že jsem se ho musela účastnit. Naopak všichni jsme byli docela překvapeni, jak dobře se to sledovalo. Prvních 45 minut je klasický film, jak jsme ho čekali, nijak zvlášť atraktivní příběh ani prostředí. Pak ale nastane nečekaný twist a zničehonic se začnu ztrácet v myšlence. Ztraceni v Mnichově je vlastně film o filmu Ztraceni v Mnichově, který nemohl být dokončen kvůli mnoha nešťastným náhodám(?) a velké smůle(?) při natáčení. Tento twistový film o filmu ale není ledajaký. Zelenka v něm ukryl nemálo moudrých myšlenek, metafor a poučení, samouvědomění a čiré kritiky povahy českého národa. Takže si divák může odnést docela zajímavé individuální pocity a je na místě se zahloubat, jestli všechno, co bylo namířeno jako šíp do terče českého vlastenectví není vlastně pravda. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že Petr Zelenka má svůj styl, který moc neopouští. Zatím jsou snímky dobré, neokoukané. Jen doufám, že časem přijde s něčím novým, protože jestli ne, tak pak je otázka, jak dlouho to bude trvat, než se jeho schéma filmů ohraje. Zde to určitě nebylo. A potěšili mě dvě věci. Jednak diskuze o Mnichovu a jednak, že se v jedné scéně objevil i historik. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zelenkova klasická mystifikace, která se mi tentokrát zamlouvala zejména z toho důvodu, že se pěkně navážela do historie a vytvářela zajímavé fake news a konspirační teorie. Byla to navíc docela sranda, takže za mě v pohodě jednorázový film. 70% ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl neskutecnej roh hojnosti. Jako by se mi nekdo vysmal do xichtu, a ja mu za to jeste musel podekovat, protoze se mi smeje pravem, a navic to dela strasne krasnym zpusobem. Alou s tim ven, at to sbira ceny po vertelech, kdyz uz jsem na tom sedel v kine uplne sam :) Kloboucek, famozni zazitek, moc za nej dekuju, uz dlouho jsem takhle pred platnem neroztal!!!!! ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Ztraceni ve filmu... bychom mohli být ještě mnohem více a spokojeněji, kdyby se Zelenka odvážil tolik nevodit za ruku (na druhou stranu v téhle filmové džungli, či válce, chcete-li, to většině diváků přijde velmi vhod). Ale i přesto, těch odkrytých závojů, za kterými jsou další závoje, skrývající závoje! Té mystifikace, legračně vážné i vážně legrační! Té lásky k báječným klikám! A těch papoušků! ()

campix 

všechny recenze uživatele

Ještě že toho Zelenku máme. Další výtvor a další perla. Ztraceni v Mnichově je opět hodně specifickým filmem dělaným přímo na míru naší nátuře. Opravdu film, který vybočuje z řady a nic podobného jsme tu už dlouho neměli. Zelenka si s Vámi s úsměvem jeho vlastním slušně řečeno vytírá prdel a Vy mu to žerete neskutečným způsobem. Hodně odvážný crossover hraného filmu, dokumentu a filmu o filmu, který pozoruhodně drží pohromadě. Bez zbytečných řečí ostrá kritika místních poměrů a naší české nátury. Herecky velmi dobré, po stránce scénáře vynikající. A nejednou se mi na tváři vyloudil úsměv. Za mě možná lehké mínus, že nedohráli ten fiktivní film až do konce, ale to je pouze můj názor. Poté by rozhodně nefungoval zvolený formát. Dále jen škoda toho, že je film až tolik specifický pro ČR a jeho větší úspěch i v zahraničí se nejspíše nebude konat. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Pred zhlednutim jsem mel o tomto filmu jen kuse informace. O to vice jsem byl dejem prekvapeny, i kdyz se to dalo tusit, zvlast kdyz v reziserskem kresle sedel Petr Zelenka... Hodne originalni pocin. Skoda jen, ze "film" netrva 2/3 a zbytek by byl jen onen "film o filmu", ktery me asi v polovine zacal nudit. Nakonec jsem tedy hvezdicku v hodnoceni ubral, presto se porad jedna o silny prumer:-). ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama