Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sir „P", devadesátiletý papoušek šedý, který kdysi patřil Edouardu Daladierovi, se na pozvání ředitele Francouzského kulturního institutu ocitne v roce 2008 v Praze jako živá relikvie z dob Mnichovské dohody. Sir „P" po Daladierovi jeho hlasem dodnes opakuje některé důležité věty a prohlášení. Papouška za dramatických okolností unese český novinář Pavel a na základě papouškových kontroverzních citací Daladiera rozpoutává mezinárodní politický skandál. (Falcon)

(více)

Recenze (495)

zette 

všechny recenze uživatele

Pred zhlednutim jsem mel o tomto filmu jen kuse informace. O to vice jsem byl dejem prekvapeny, i kdyz se to dalo tusit, zvlast kdyz v reziserskem kresle sedel Petr Zelenka... Hodne originalni pocin. Skoda jen, ze "film" netrva 2/3 a zbytek by byl jen onen "film o filmu", ktery me asi v polovine zacal nudit. Nakonec jsem tedy hvezdicku v hodnoceni ubral, presto se porad jedna o silny prumer:-). ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Scénáristicky vybroušený diamant české kinematografické současnosti, velice silné ale zároveň vtipné téma, povedená mystifikace. Avšak, nominaci Martina Myšičky na lva nechápu, vzezřením tam seděl a přes jeho výkon se nemůžu tak úplně přenést, 4 hvězdy. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

3 in 1: Dokument + film + film o filmu, asi s přehledem nejlepší domácí hraný film za 5 let. Invenční Zelenka, výborný Myšička, originalita, náročná kompozice, chytrost, vtip a přesvědčivé provedení. Hra s filmařinou i s historií, které přes smělé sebevnímání moc Čechů schopno není (a ve specializovaných institucích s politickým zadáním sranda končí úplně). Děti se ale o Mnichovu budou učit odsud, nasypejte jim Lvy do žlabů. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ztracen v La Mancha po česku. Obdivuju množství invence do filmu vložené. Místy připomíná Zelenkovy rané fabulace typu Rok ďábla, ale tento film už se na této hraně nezastaví a jde dál. Teorie mnichovské dohody, vystřižená jakoby mimochodem v kanceláři filmové produkce, to je moc pěkné slovo do pranice. Za takovéhle výzvy jsem byl vždycky vděčný. Za mne tedy rozhodně 85%. Zcela mimo má očekávání a jsem za to rád. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Začátek mě svým nekorektním černým humorem nadchnul. A konec, respetive zbylé 2/3 filmu, to zase zabily. / Víš, co říkal o Češích Reinhard Heydrich? Mí pražané mi rozumějí..../ Za tenhle vtip dávám jednu hvězdu navíc. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bohužel, podle mě dost nepovedenej Zelenka. Kdyby se to drželo toho původního děje s únosem papouška a nestočilo se to na fiktivní "film o filmu", asi by to byla zábava. Takhle je tam hodně probíraná ta Mnichovská dohoda a ztrácí to na chytlavosti a vtipu. V první části měl papoušek fakt hodně prostoru, ale to se potom rapidně změnilo a už ho skoro neuvidíme. Ono celkově je to takovej divnej film a mě se v podstatě moc nelíbil, protože nebyl skoro vtipnej, ale místama až podělaně vážnej... ()

skrblik007 

všechny recenze uživatele

Příjemně bizarní mockumentary komedie s trochou historicko-sociologické úvahy. Výborně zvládnutý film po řemeslnné stránce - režie je na české poměry nápaditá, kamera citlivá a střih dravý. Atmosféra místy kolísá, jedná se ovšem o mimořádný počin české produkce (tedy vlastně koprodukce s kolaboranty). ()

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Film tak geniální, až to bolí. Update z 12. července 2017: Tak nám Ztraceni v Mnichově spadli na 69 % a do modrého čtverečku. A už je všechno jasný. Třebas takové hnutí ANO má taky modrou barvičku. Ondřej Hejma se podobně jako jemu podobní "hitmejkři" vzmůže maximálně tak na "modrá je dobrá" a je to bejvalej estébák. Modrá smrt. 0 - 0 - 255 (nula IQ, nula v životě, 255 blbejch keců). No a Češi a čeští diváci jsou prostě převážně banda debilů. ()

CzechGod 

všechny recenze uživatele

docela jsem rad, ze jsem na to nesel do kina, zase podvod jako svine, ten dej s papouskem trva tretinu filmu a zbytek je (asi fejkovy) film o filmu :( ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Nepatřím moc mezi milovníky filmů Petra Zelenky, ale v tomto případě musím říct, že se mi tento film (resp. vlastně tak trošku tři filmy v jednom) docela líbil. Snímek začíná kratičkým dokumentární filmem shrnujícím oficiální verzi událostí kolem Mnichovské dohody (za sebe coby milovník Fibichovi opery Pád Arkunu jsem ocenil použitou dramatickou hudbu z předehry k této opeře). Poté následuje výborně komediálně laděný film ve filmu, (nejen o siru „P", devadesátiletém papouškovi který kdysi patřil Edouardu Daladierovi), a po zbytek snímku pak můžeme sledovat jakýsi film o vzniku onoho filmu o papouškovi. V této části mi tedy ne všechno sedlo (viz třeba postupná alergie hlavní postavy filmu skoro na všechno možné, nebo zápletka s motorkáři) i když většinou jsem i vnímal, že to vše má ve filmu nějaké opodstatnění. Coby milovníka české novodobé historie mě samozřejmě nemohl nezaujmout alternativní výklad mnichovských událostí podle historika Jana Tesaře. Tuhle jeho knížku znám, tak pro mě tento výklad nebyl úplně překvapující. Ale určitě oceňuji to, že se prostřednictvím tohoto filmu dostal mezi širší veřejnost, kam by se asi jinak nedostal. Jen si nejsem jistý, zda vzhledem k poněkud mystifikačnímu charakteru celého filme nebude většina diváků i tuto část filmu považovat jen za jakousi historickou fabulaci. Ale je mi jasné, že ve výsledku autorům filmu ani tak nešlo o to ukázat jiný možný pohled na Mnichov jako spíše obout se tak trošku do naši švejkovské národní povahy, které vyhovuje když může všechny naše nezdary v historii (i současnosti) svádět na někoho jiného (v tomto případě na Francouze, v jiném dnes tak aktuálním třeba zas na Brusel). A v tomto směru film funguje velmi dobře. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Jen pro začátek - film, v jehož roli hlavní vystupuje papagáj a vyhořelý žurnalista nemůže zpravidla znamenat nic jiného, než absolutní faux pas. A v případě Mnichova 1939 se jedná právě o tento případ, kdy formou vykrádání historických událostí je vymyšlena zápletka, která hraničí s infantilitou a impotencí produkce. 31 % ()

SimpanzJi 

všechny recenze uživatele

Tento filmový počin Petra Zelenky balancuje mezi komedií a dramatem. Skvělý scénář, související s dobře propracovanými charaktery postav. Skvěle jsem se bavil, a to jak při scénách z natáčení, tak při "zpovědích". Dost mě pobavila věta Vladimíra Škultétyho: " Postupně jsme zjistili, že Martin má alergii snad úplně na všechno" To mě dostalo, nebo věta, která byla uvedena i v traileru: "Takže osoba, která má točit 90% scén s papouškem, má alergii na peří". A nespočet dalších hlášek. Prostě bezchybný film. 24. 10. 2015 ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Jak se mi líbil Polski film pro svou absurdnost, tak tady v tomto případě mi to přišlo celé úplně mimo. Prvoplánová absurdnost pro absurdnost. Bohužel jsme se zde já a mistr Zelenka zcela minuli. Asi nejsem dostatečně intelektuálně na výši. No, smířím se s tím. On snad taky. Možná při opětovném shlédnutí názor ještě upravím, ale zatím si vůbec nejsem jistá, že opětovné shlédnutí proběhne. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Tak snad abychom přehodnotili historii o Mnichovské zradě? Rozhodně je to nejabsurdnější fraška o mluvícím papouškovi a české historii jaká existuje. Začátek jako z kategorie nenáročných komedií pro rodiny s dětmi, s dějovým zvratem se však film stává mnohem chytřejším a vtipné momenty pana Myšičky s jeho všemožnými alergiemi byly k zesrání. Moje uznání pro film ke konci rostlo a nižší ohodnocení přičítám tentokrát na vrub své netrpělivosti. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Skvelé. Na Kobry a užovky to síce nemá, ale aj tak to je vysoko pozeratelné. Keď sa po klasickom českom nariekaní o tom akí su chudáčikovia a ako boli zradení a ako by sa bránili kvalitne vyzvraciate, príde zmena, kde film dostane nový kabát a začne byť skutočne zaujímavý. Pokus o vsunutie novej dejovej línie, ktorú vysvetľujú v produkcií by až stál za preskúmanie. Mne sa to páčilo aj z toho dôvodu, že milujem zábery zo zákulisia a tu som si prišiel na svoje. Herecky ten taký český priemer, ktorý nemohol nič pokaziť, ale držal to aj tak len Myšička. Veľmi dobre natočený a podaný film. 4 z 5 ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tak já nevim. Já mám mystifikaci rád, a když je inteligentní, tak dvojnásob. Mám víc než rád i Zelenku a herce, který si vybírá (za všechny třeba Myšičku) a stejně tak mám rád, když se o něčem jako o Mnichovský dohodě začne přemejšlet a mluvit i trochu jinak než jen v souladu s tim obecně přijímanym a nám všem zažitym výkladem dějin (viděl jsem Zelenku u Veselovskýho a fakt mě to navnadilo). To je všechno skvělý a nejen proto jsem se na ZvM těšil. Ale třeba oproti Roku ďábla, kterej byl na tý mystifikační rovině dotaženej k dokonalosti a k úplnosti, tak tady mi chybělo něco zásadního. Když jsem se prvních dvacet minut (nebo kolik to bylo) koukal na ten film o údajnym Daladierově papouškovi, začal jsem si řikat, co je to doprdele za nudnou a hloupou slátaninu, takže o to větší radost jsem měl, když se z toho najednou vyklubal film ve filmu a začala právě ta mystifikace s promluvama režiséra a herců, historkama z natáčení a podobně. A pak jsem čekal, co bude dál, protože u toho přece Zelenka neskončí - to bude mít ještě nějakej další rozměr nebo úroveň, která se pozdějc poodkryje, a bude to super a já si to užiju. A taky jsem se těšil na to, až se teda nějak začně řešit ta Mnichovská dohoda a možnost mylnýho historickýho výkladu, na to jsem byl fakt zvědavej, co mi napálej do hlavy za pohled a jak se s tim popasuju. No jo, jenomže žádnej další rozměr tam bohužel prostě nebyl, tečka - timhle ten film najednou skončil, titulky, čau, mějte se. A o Mnichovský dohodě tam byly všehovšudy možná tak dvě tři myšlenky, který byly jen o málo rozvitější než to, co už jsem z různejch ohlasů na film zaslech předtim, a víc prostě nic - jenom takový až alibistický nahození a nazdar. Od takovýhodle režiséra, od tak oslavovaný záležitosti bych prostě čekal něco víc než jen film o filmu typu bonusů na nějakym dívídíčku. Je tady samozřejmě možnost, kterou vůbec nevylučuju, a sice, že jsem prostě omezenej blbec a to geniální, co tam režisér narval, mi prostě a jednoduše nedošlo. To sice možný je, ale dokud mi to nedojde, tak to prostě jinak než nanejvejš průměrně hodnotit nemůžu - protože zajímavý, dobře zahraný a dobře natočený (v řemeslnym slova smyslu) to prostě je, ale to je tak všechno. Pro mě mezi 2 a 3*. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Příběh o papouchovi, který mluví hlasem Daladiera, byl úžasný. Bylo to krásně prdlý, ujetý a hodně vtipný. Potom ale přijde zlom a vypráví se film o tom, jak se točil film o předešlé polovině. Také by to nebylo až tak špatné, jenže se věnuje tolika tématům a zápletkám, že to absolutně rozkouskovalo film do takových epizodek, že už mi bylo vlastně všechno fuk. Spíš jsem si připadal jak při sledování miniseriálu, kde každá epizodka má zhruba 5 minut. Myšlenku filmu nechci hodnotit, protože mám raději filmy bez myšlenky, ale na které se dobře dívá. Předchozí podobně laděný film Petra Zelenky Karamazovi je právě takový. A tedy mnohem lepší. No a jako Příběhy obyčejného šílenství je pouze první polovina filmu. ()

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2015 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2015

V letošním přehledu nej filmů, které viděli naši top uživatelé v roce 2015, jsme dali prostor i filmům s jiným rokem výroby/uvedení než 2015. Anketu vyhrál postapokalyptický akčňák Šílený Max:… (více)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (více)

Reklama

Reklama