Reklama

Reklama

Modrý tygr

  • Slovensko Modrý tiger (více)
Trailer
Rodinný / Komedie
Česko / Slovensko / Německo, 2012, 87 min

Co se stane, když se ve městě objeví modrý tygr? Dobrodružný, magický a humorný rodinný film vtáhne děti i jejich rodiče do světa fantazie. Středobodem všeho dění je trochu zapomenutá, ale stále kouzelná botanická zahrada, ukrytá uprostřed hlučícího města. Dva kamarádi Johanka a Matyáš žijí bezstarostně mezi tropickými rostlinami společně s mluvícím papouškem a svými svéráznými rodiči v podání Báry Hrzánové a Jana Hartla. Když se ambiciózní starosta Rýp rozhodne zbourat zahradu, aby na jejím místě mohl postavit úplně novou čtvrť, přímo na křižovatce se objeví tajemný modrý tygr. Ten se s dětmi vydá na magickou cestu záchrany jejich jedinečného světa. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (113)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Přijde Pepíček ze školy domů a dává rodičům podepsat žákovskou knížku, ve který je od učitele vzkaz „Váš syn ve škole neustále vyrušuje a znemožňuje tak mou výuku. Žádám o co nejdůraznější potrestání.“ Maminka s tatínkem se na sebe kouknou a řeknou „Nedá se nic dělat, Pepíčku, musíme tě opravdu tvrdě potrestat. Jdi do obýváku a dvakrát za sebou si pusť pohádku Modrý tygr.“ Pepíček začne brečet a prosit „Mami, tati já už se polepším, slibuju, zabavte mě iphone, ipod, tablet, kupony na McDonalda, zbijte mě, ale prosím Modrý tygra néé, já už budu hodnej, přísáhám.“ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pohádkové psychadelično. Doporučuje se pustit film pod vlivem holotropních látek a pokud takové nemáte, postačí chlast. Musí ho ale být hodně. Minimálně čistý líh. Pokud nemáte, dostaví se tryzna, ze které neexistuje cesta zpět. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,A BOTANICKOU ZAHRADU NAHRADÍ ZÁBAVNÍ KOMPLEX....“ /// Ho, ho, hó,, řeknou si děti (dvě) a předvedou (aspoň jsem to očekával), kolik že to sežrali ftipný kaše. Nakonec to (bohužel) předvede spíš ten tygr a na děcka zbejvá jen kapka tý zvířecí (a jiný) animovaný fantasie, která snad ani ve 3dé nemusí vypadat debilně. Hodnocení? Těžko mluvit za 8mi – 10ti letý děti (mýho 13ti letýho to nebavilo). Za sebe říkám – hezká animace, hodně špatnej záporák (tu školnici jsem nepochopil) a mám obavu, aby za tou animací nebylo schovaný všechno špatný (jako pomalý tempo, nicotnej příběh? Tě ty malý děcka umlátěj!). Nebo vy si myslíte, že jim obrázky a ekologický poselství budou stačit? 2a½! a podvědomě přemejšlím vo tý třetí…. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Ještě furt nevěřím, že se může stát sen skutečností. 2.) Jsem Bílej tygr a na ty modrý nevěřím. 3.) Vzruší mě Bára Hrzánová ve spoďárech. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní rodinný film, který si svého diváka nenašel. I tak by šlo glosovat na téma filmu, kterému předcházela oceněná dětská knížka z produkce Baobabu. Výtvarná stránka je půvabná a hravá, rodičovské role Hartla a Hrzánové dávají vzpomenout klasice z let filmového studia Gottwaldov, výborně jsou vybrané neokoukané exteriéry (rozpadlé žižkovské lázně mají své kouzlo). Problém nicméně tkví v koprodukci, dabingu a práci s dětským hercem. Bohužel. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Všechny problémy dětského světa vyřeší palačinky, případně bramboráky, nebo cokoliv, co je placaté a smažené. Musí to ovšem dělat maminka, která pálí jednu od druhý. Zlo je potrestáno, modrý tygr je modrý, kamera je občas zdařilá a scénář seslátal někdo, kdo se opravdu moc snažil, leč psát neuměl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je fajn vidět, že jsme ještě (byť s mezinárodní spoluprácí) schopní natočit film, na který se bez větší úhony mohou podívat malí i velcí. Jenže pozor - to, že jsme schopní, neznamená, že se nám to v případě Modrého tygra tak úplně podařilo. Sledovat ho sice lze, především díky senzačně hravé technické stránce a vynikajícím dětským hercům (a to myslím smrtelně vážně), ale nebýt dost zmateného scénáře, který z hravé fantazie postupem času udělá nezáživný zmatek, bylo by to ještě lepší. Když si představím, co by s takovým modrým tygrem proměňujícím celé město v džungli udělali pánové Macourek s Vorlíčkem či Lipským... ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva se nekonala, nadšení opadlo hned v úvodu a po zbytek filmu se již nevrátilo. Film se snažil vykreslit dětskou fantazii, což beru jako jediné pozitivum. Jinak to působilo nudně. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem měl pocit, že žiju v totálně jiné dimenzi či alespoň planetě, než tvůrci tohoto rádoby rodinného snímku. Proboha, co na tom mělo být pro děti? Ten modrý tygr, který se objevil snad až v poslední půl hodině filmu? A co ta rádoby nápaditá, ale přitom naprosto psychedelická animace postrádající jakýkoliv smysl? Ano, otázek jsem měl po konci filmu snad více než po ledajakém zahraničním artu či filozofujícím snímku. Někteří lidé by to s těmi drogami vážně neměli přehánět. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Začnu tím pozitivním - animované pasáže s tygrem a ožívající dětské kreslené představy jsou skvělé, mají nápad i zajímavé provedení. Trochu slabší už je to ale s dějem. Film se rozjíždí pomalu a i přes zdánlivě velký problém, který musí hlavní postavy řešit, se tam vlastně nic moc neděje. Kromě toho mi vadily některé postavy. Chápu, že v dětském snímku musí být jasný záporák, ale zdejší starosta je hrozná karikatura. Naopak se mi líbilo nečekané vykreslení města, v němž se příběh odehrával - na dětský film netradičně ošklivé, ale působivé. Suma sumárum solidní tři hvězdy, není to ostuda, ale ani žádný zázrak české kinematografie. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Děcka, jásejte! Po době dlouhé tak, že by se dala lehce nespočítat, máte v kině film, po němž vás rodiče nebudou fackovat za opakování sprostých slov nebo za to, že si v hračkářství po vzoru hlavního hrdiny vyberete samopal. Využijte toho, protože kdo ví, kdy se to zase bude opakovat. Duchaplnými výlevy zdejších odpadních specialistů, kteří z tygra vtipně dělají "kripla" anebo kteří už podle obsahu poznají, že je to "píčovina", se nenechte odradit. Však ono jestli se podle nějakého obsahu něco pozná, tak leda podle obsahu komentáře úroveň komentátora. Jen rodiče klidně pošlete do jiného sálu, tenhle film si asi více užijí v pohodlí domácího gauče nad talířem guláše od babičky. No a nyní se vám, milé děti, omlouvám za ty pohlavky, co dostanete za opakování sprostých slov z mého příspěvku... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Český dětský film žije na přístrojích, podle tvůrců má barvu modrého tygra, a až ho vaše představivost z přístrojů odpojí, z milého tygříka zbudou jen chlupy. Od počátku se film vzpírá vizuální fádnosti. Se záživností příběhu o kouzelném a zatoulaném modrém tygříkovi, jehož existenci v podstatě podněcuje a živí dětská fantazie, už je to podstatně horší. Debutující režisér Petr Oukropec k divákům všech věkových kategorií postupně vysílá stále intenzívnější signály, aby spolu se sledováním filmu zapojili i svoji představivost, ale úspěšnost této snahy o jakousi vnitřní komunikaci režiséra s divákem je mizivá, zvláště když film jen a pouze nudí. Produkce vychází vstříc, že nesází na rušivý product placement a v hereckém obsazení se neobjevují profláklé tváře. Pokud jde o role dospělých, lze hovořit o kvalitním, i když divácky méně atraktivním obsazení (Hrzánová, Hartl) a dětských rolí se zhostili nováčci nevyvolávající dojem naučeného odříkání textu. Se syžetem vyprávění s až surrealistickými prvky bude mít nejeden divák nakloněný jasným zásadám filmové řeči potíž. Bude nějakou dobu trvat, než si zvykne na neobvyklé režijní postupy a konfrontaci reálného světa se světem fantazijním nevstřebá na první dobrou a pokud vůbec. Tvůrcům nestačila stěžejní zápletka o modrém tygrovi pohybujícím se volně městem a každá snaha rozpohybovat film nějakou fantaskní scénou jim vycházela poměrně rozpačitě, zvláště když na scénu vypustili žalostnou a nevkusnou trikovou animaci. Film si pak ještě zasadil ránu, respektive si zkomplikoval "jepičí" život, když ve snaze udržet pozornost dospělého diváka, sáhl v ději k nekalým zákulisním praktikám místního starosti a lidí kolem něj, což určitě odvádělo pozornost nejednoho dětského diváka, který určité rozptýlení nalezl pouze ve scénách s malým tygrem, kterého si dětští hrdinové vezmou do své péče. Scén s tygrem je tady ale hodně málo a téměř nepřinášejí do vyprávění žádný vzruch. Jiskra chybí ostatně celému filmu. Žádný zážeh se nekonal. Právě naopak. Je to pěkná chcíplotina. Tygřík si nezařval. Režisér Oukropec s divákem neuměl komunikovat. 40% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pro mne nečekaně milé překvapení. Film pro děti, který je nepodceňuje, je technicky zvládnutý (kamera, střih, zvuk, hudba jsou na velmi vysoké úrovni) a má sympatickou vizuální stránku včetně výborné jednoduché animace pro vykreslení dětské fantazie. Dokonce i dětští herci předvádějí přirozeně vypadající výkony, zatímco všichni dospělí jsou zjednodušeni občas až na karikatury a zahráni s nadsázkou, což mi přišlo také v pořádku. Scénář sice zasloužil ještě dobrousit, ale jinak se autoři za tento film rozhodně nemusí stydět. O kolika nových českých filmech to mohu říci? (70%) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Asi takhle, zatímco dobro je tu znázorněno mile, s letní atmosférou skleníků a chození na boso, zlo je debilní, že by to jeden nevymyslel. Starosta je ztělesněním blbosti filmařů, kterým se trikovka s tygrem kupodivu povedla. Koukal jsem se blbě, anebo tam fakt nebyl žádnej product placement? Přes všechny výhrady, docela solidní film pro opravdu malý děti s opravdu malými protagonisty. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Výše zmiňované "dobrodružství, magično a humor, který by vtáhl rodiče a děti do světa fantazie," se nekoná. Hvězdička za politickou satiru. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Z průběžných poznámek během sledování: Slušná režie, která zvládá i dětské herce, což bývá hodně těžké, velmi dobrá kamera. Naprosto nijaký úvod do filmu, jenž člověka nijak nenaladí. Mizerná animace už od začátku. Otázky: Proč se každá malůvka musí rozpohybovat, často zbytečně (V Kdopak by se vlka bál to bylo taky často zbytečně)? Proč by starosta měl prezentovat těžkou 3D vizi dětem na nějaké základce, a ne spíš investorům? Zbourat několik starých čtvrtí by narazilo v dnešní době na těžký odpor památkářů. Na současné škole by si školnice dovolila fackovat děcko? ---- Po půlhodině nudná sterilita, opakování scén, nijaký vývoj postav (starosta je furt přehnaně karikovaný blbec, děti jsou přehnaně chytroučké), vadí mi uřvané a přepjaté scény u Negrelliho viaduktu, a konec mi přijde, že řešení vidí tvůrci v hromadném požívání drog. Atmosféra města je super, takhle bych chtěl vidět natočené Ajvazovy Prázdné ulice, ale ve filmu se nic neděje, co se děje, je jen náhodné, motivace postav k neuvěření... Proč se třeba zjevil modrý tygr? Proč z něho měl starosta strach? Proč, když byl starosta odhalen, se musí rodina stěhovat? Představuje tygr fantazii, pohádku, lásku, dobro, kouzlo nebo co? Jakou má významnější funkci pro příběh? Jak skončila zlá školnice? Co se stalo s babi Havelkovou? A dalšími kamarády? Nic není dořečeno, máloco naznačeno, a jestli nad tím musí přemýšlet dospělý divák, tak to asi nebude jasné ani dětem, které kladou často i záludnější otázky. ()

Drunk_Queen odpad!

všechny recenze uživatele

Nikdy nebývám tak zlá, abych vstupovala do děje a přála si, aby si postavy vylezly na střechu a skočily šipku dolů. Tady jsem si to říkala každých 5 vteřin. Děj jsem nezpozorovala skoro žádný, nebo byl prostě moc pitomý. Postavy byly úděsné a jejich chování jsem jim ani trochu nevěřila. Ztratila jsem hodinu a půl svého života. V té době jsem mohla koukat třeba na dokument o pletení svetrů! Doufám, že scénárista a režisér pověsí své profese na hřebík a už nás nikdy nebudou zatěžovat svým dílem. Nejlepší věcí na tomto díle byl roztomilý, i když jen asi napůl modrý tygr. Ale to dobrý film bohužel nedělá. Trošku zvýším hodnocení, jen kvůli tygrovi. 10% ()

Reklama

Reklama