Reklama

Reklama

Král David neváhal porušit Boží přikázání, aby z milované Batšeby mohl učinit svou manželku. Biblický příběh o spalující lásce, která měla tragické následky pro celý Izrael... Příběh krále Davida v Písmu svatém zaznamenávají První a Druhá kniha Samuelova, První kniha královská a První kniha letopisů. Po slavném vítězství nad obrem Goliášem se stal pomazaným králem a respektovaným vládcem hebrejského lidu. Jenže ani král David nebyl bez chyb, dopustil se cizoložství s krásnou Batšebou, které se pokusil utajit úkladnou vraždou jejího manžela Uriáše. Z obou hříchů byl ale usvědčen prorokem Nátanem, za což oba hříšníky postihl spravedlivý Boží trest. Právě milostný příběh Davida a Batšeby představuje hlavní dějovou linku stejnojmenného historického velkofilmu z roku 1951 v režii Henryho Kinga, dvorního režiséra legendárního Gregoryho Pecka. V biblickém eposu navázali na dlouhodobou spolupráci, která čítá celkem šest snímků. Gregory Peck se zde představil jako izraelský král David, jeho osudovou lásku Batšebu ztvárnila další hollywoodská hvězda Susan Haywardová. Společně s Quo Vadis (1951) patřil snímek k prvním historickým eposům, které zaznamenaly v kinech finanční úspěch a dostaly tento žánr na hollywoodské výsluní. Vyniká davovými scénami, velkolepými dekoracemi a kostýmy, které vynikaly na širokoúhlém formátu. V kategoriích za výpravu a kostýmy byl ostatně nominován na Oscara, celkem posbíral pět nominací. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Podobne ako Šalamún a kráľovna zo Sáby ide o výpravný hollywoodsky film, zobrazujúci biblický príbeh kráľa Dávida a Batšeby. Produkcia ešte nie je taká pompézna ako v prípade Šalamúna aj pátos je držaný na uzde. Gregory Peck je v úlohe kráľa Dávida výborný podobne ako aj zbytok hereckého obsadenia. 70% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,NECH ŤA SPREVÁDZA BOH!" ,,TEN MÁ VO ZVYKU SPREVÁDZAŤ TEBA." __ Film bohužiaľ dosť zráža jeho vizáž. Peck bol skvelý herec, no jeho šarmantný a krásne oholený Dávid sa mohol zrodiť len v hlavách hollywoodských filmárov. Susan Hayward ako Bathsheba pôsobila o čosi prirodzenejšie, avšak je príliš fádna a obyčajná bez potrebnej iskry. Ak by sme začali analyzovať tých 5 nominácií na Oscara, tak výprava a kostýmy by dnes už absolútne neuspeli. Ponúkajú síce veľkorysé a prepracované predstavenie, vierohodnosť v nich ale hľadať nemožno (Dávid nebol určite nikdy navlečený v bielej košeli s golierom a vyšitou šesťcípou hviezdou). Najlepšie tu teda vychádza možno paradoxne scenár, ktorý sa do príbehu snaží vniesť súčasný pohľad, čo mi vôbec neprekáža. Pátos je z postáv skresávaný ako sa len dá, no na druhej strane by sa zišlo viac zjednotiť načrtnuté vedľajšie dejové línie (Absolom a dýka) s príbehom. Záver sa zbytočne preťahuje a intermezzo najslávnejšieho Dávidovho súboja hodnotím len ako snahu vniesť do filmu aspoň závan akcie. Ak by sa film skrátil o 15 minút bol by za čisté 4*, takto skôr za 3.5* (39. hodnotenie, 3. komentár k filmu) ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dobré zpracování biblické tématu a nadčasového tématu lásky k manželce bližního. Pokud odpustíme naivní hollywoodské pojetí, včetně výpravy a kostýmů, i některé naivní dialogy (vše poplatné době vzniku), pak zůstává podstata a kvalita. A tou je poselství příběhu a některé krásné pasáže (Davidův žalm a hra na harfu, Davidova modlitba pokání, sladkost lásky versus vědomí hříchu aj.). Zasloužené čtyři hvězdičky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je to trochu obehraná písnička padesátých let, ale tahle kapela hraje podobné songy: 50. léta, historický velkofilm, velkolepost skoro v každé scéně, perfektní kostýmy, velkolepé dekorace. V tomhle filmy mezi sebou konkurovat nemohly. David a Batšeba popisuje Davida až po souboji s Goliášem. A je to už jiný David. Král, který neváhá nejprve nesměle, pak už zřetelně směle, porušovat nařízení, která sám po obyvatelích vyžaduje. V tomto ohledu se nic nezměnilo a takoví vládci i politici existují dodnes. Film jistě zaujme i neobvyklým způsobem vyprávění, kdy na konci sledujeme děj, který filmu předchází, to se opravdu moc často v době natáčení nevidělo. Král totiž vzpomenul na svůj souboj a my máme exkluzivní možnost nahlédnout do toho, jak to tenkrát bylo. Gregory Peck byl opět výborný. Nicméně musím dodat, že tentokrát dám tři hvězdy, protože téměř celé dílo se odehrávalo v paláci a jediná zápletka se točila kolem toho, jak moc chtěl král Batšebu přefiknout a nakonec se neštítil zradit ani svého přítele. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Biblický příběh o Davidovi (ten, který prakem přemohl Goliáše) a jeho románku s vdanou Batšebou, které udělal dítě. Aby ji zachránil před ukamenováním, tak povolá z bitev jejího manžela (aby nešlo poznat, že nenarozené dítě je jeho) a poté jej nechá v bitvě zabít. David a Batšeba je starý, hodně zdlouhavý film, podobný jiným biblickým filmům té doby jako DESATERO PŘIKÁZÁNÍ či QUO VADIS. Natáčen je v ateliérech, což je poznat v každém záběru. Davida hrál skvěle Gregory Peck, Batšebu krásná Susan Hayward. [92. hodnocení, 5. komentář, 71%] ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama