Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak být spokojený a přitom nebýt sám?
Pozoruhodné herecké výkony v čele se Simonou Babčákovou v realistické komedii o šestici bilancujích třicátníků. Kdysi spolu studovali a postupně se všichni přestěhovali z Jablonce do Prahy. Po společném setkání na večírku ve svém rodném městě je jim jedno jasné - vědí, co v životě nechtějí, ale zároveň ještě nepřišli na to, co by chtěli. Zatímco první z nich se snaží urputně otěhotnět, druhá pije o něco víc, než je "společensky" přijatelné, třetí zjišťuje, že žije v manželství s neškodným tyranem. O nic lépe na tom není ani trojice mladých mužů - jeden studuje devátým rokem vysokou školu a jeho přítelkyně ho podvádí se svým bývalým, další čeká na příležitost, jak sdělit matce, že je gay a třetí neváhá konzultovat své trable s psychiatrem. Na řadu tak přichází dávný nápad - společný život na statku, po kterém kdysi všichni tak toužili. Vyjde jim tenhle nový pokus o štěstí? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (266)

dINsA 

všechny recenze uživatele

Češi umí natočit dobré filmy... pokud mají relativně neznámé tváře... pěknou kameru... kvalitní střih... a hudbu, kterou bych sice sám o sobě nikdy neposlouchal, ale tady seděla výborně! Jedinou věc nechápu, proč je u tohohle filmu popisek Komedie... ??? ()

Misabarry 

všechny recenze uživatele

Po všech teenargerských komediích a pár statusovo-kultovních filmech typu Šeptej či Samotáři může být člověk rád, že snahy o tvorbu pokračují. Herci se snaží držet postavy zakotvené v "realitě", ač je každý nějak "ujetý". Nejvíc sympatická je snaha o zpodobnění normálního života, hledání, zklamání a tápání. Lze namítat že se tam moc neděje, konec je v podstatě montáž, tedy mluví o tom, či se to skutečně stalo, či jaká verze čeho převládne. Film je na české prostředí sympatickou snahou, ale v porovnání s komunitním bydlením třeba v Tillsammans (2000), mu chybí určitý přesah. V Tillsammans to asi dělá doba a politika, v Zoufalcích je to současnost, a ta každodenní upatlanost každého z nás je přeci jen trochu omšelá, každý se s ní potýká, a proto se možná raděj odpoutá a dívá na něco jiného. Celkově ale Zoufalci nejsou tak zoufalí! ()

Calvus77 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý svým dokumentárním pojetím, ale finální retrospektiva mě spíš vadila a mohl by být kompaktnější. Komedií bych to nenazval ani náhodou, protože vtipné to moc není, ovšem název je naprosto trefný! ()

lenoch 

všechny recenze uživatele

Jeden z mala povedenych ceskych filmu. Kvazidokumentarnim stylem vypraveny pribeh o zivote mestskych intelektualu. Konecne uveritelne postavy s netrivialnim pozadim a ne pouze umela schemata. ()

IvoP 

všechny recenze uživatele

Ke konci, kdy hrdinové žijí na statku, jeden z nich ocituje rýmovačku "když jsem byl pro hrábě, spatřil jsem dědka na bábě". Zrovna to nedávno dávali v televizi (19.6.2011, 20:00 ČT1) a díky tomuto filmu mě zaujala ona rýmovačka. ()

fishbonik 

všechny recenze uživatele

trochu mě zmátly poslední scény, nedokázala jsem se vyznat v tom, jestli je to jejich představa nebo realita...jinak film celkem příjemně překvapil, když se podívám kolem sebe, najdu hodně lidí, kteří žijou život stejně jako ti "zoufalci" ve filmu, takže vycucaný z prstu to zas až tak nebude-jó, časy se mění, nová generace zoufalců přichází... ()

madline24 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhala nad hodnocením, ale nakonec dávám za 4. Film se mi přesně trefil do nálady a téma mě taky hodně oslovilo, i když vyznění filmu bylo (alespoň pro mě) dost depresivní. ()

ra0474401 

všechny recenze uživatele

Nedala jsem odpad jen díky hereckému obsazení a námětu. Můžete si psát a třeba i myslet, že zoufalci jsou jen špatněj film, ale přiznejme si, že TAKHLE žije spousta třicátníků. V mém okolí skoro každý. Jeden sobec vedle druhého, jeden ochlasta vedle druhého, jeden homosexuál stydící se za svou orientaci vedle druhého. Mě zpracování filmu nezaujalo a za polovinou jsem na to přestala koukat, ale s myšlenkou, že někdo řekl pravdu, jak to je. Možná je to realita mírně přitažená za vlasy, ale pořád je to realita. I když tak trochu špatně udělaná. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

No celkem dobré. Jsem se i několikrát zasmál. Je jasné, že každý je nějaký Zoufalec, ale kdo u¨z nich byl největší těžko říct. ()

Lady ButterFly 

všechny recenze uživatele

Zoufalce pokládám za jeden z nedoceněných filmů. Myslím, že modrou barvu si vážně nezaslouží. Po technické stránce naprostá paráda, podle mě není co vytknout. Hudba, která se perfektně hodila a dotvářela celkový dojem filmu byla libá mému uchu - velmi mě zaujala, ALE nerušila! Herecké výkony jsou velice dobré, zvlášť když vezmeme v úvahu, že pro většinu hlavních rolí to byla první větší příležitost. A co se týká příběhu? Ano, i mě už trochu začínají lézt krkem české filmy s oním klišé podtextem "Napsal sám život...", avšak tentokrát mi to nevadilo, poněvadž v tomto filmu je ta realita syrová, což ve mně vyvolává otázku: Je to ještě film nebo už dokument? a nutí to člověka k zamyšlení, což je mi sympatické u všech snímků. ()

Ekdahl 

všechny recenze uživatele

Překvapivě slušné - o level výš než všichni ti Hřebejci, Nellis a spol., jakož i ty starší generační hovadiny typu Samotáři. Ecce český film, na nějž se dá dívat, aniž by člověka hanba fackovala. To není málo! Rudolfová je solidní talent. Formálně je to vymazlené, scénář slušný (až na pár míst typu handrkování Babčákové s manžílkem, to už je karikatura, rovněž odstěhování na statek se vzalo trochu hopem). Pro ty, co prskaj na námět: o "chcípácích" točil i Fellini (Darmošlapové), to je ok, otázka je jak se to udělá, je-li to narcistní vyprázdněnost, jak je v českém kraji zvykem, nebo podaří-li se jít na existenciální dřeň. Tady se to místy dařilo, takže jedním slovem: chorošó. Na těch protagonistech ještě stojí za povšimnutí, že jsou to všechno nezajímaví lidé, všichni "hledají", ovšem ponejvíc někoho, koho by se mohli chytit za flígr. To ale není nic zajímavého, to je spíše slabost. Ani jeden z nich nehledá duchovně, ani jeden z nich nemá tvůrčí ambice, jsou to šedé, průměrné postavy, Fabrikwäre der Natur, jak by řekl klasik. Např. postava Babčákové - chtěla byt s telefonem, pak chtěla "dobrého milence". K tomu se stihla rozmnožit, dát návrh na rozvod - a šlus, tím se její (vcelku zbytečný) život vyčerpává.... Předpokládám, že to byl režisérský záměr, ale já bych ocenil, kdyby tam byl aspoň jeden zajímavější člověk. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Být to americký film, tak to má minimálně o patnáct procent lepší hodnocení, ale holt v české kotlině to prostě nedokážeme "vydejchat". Asi v tom až příliš vidíme sebe sama, a to se nám moc nelíbí. Realita je krutá, ale smiřme se s ní. Vždycky vedle nás bude někdo jako můj nejmenovaný spolužák, kterému se v životě povedlo všechno, na co šáhnul. A když vám pak v lednu pošle šestistránkový report o tom, co všechno se mu v minulém roce povedlo, tak si prostě připadáte jako... zoufalec (taky proto už ty jeho reporty pár let preventivně nečtu). Ale je potřeba se podívat na druhou stranu, protože leckdo je na tom ještě hůře. A pak se buď můžete v té své zoufalosti začít utápět, nebo to zkusit nějak změnit. A jestli pojedete do Dánska, na Nový Zéland, nebo na polo-rozpadající se statek do Koloděj nad Lužnicí, je vcelku jedno. Za mě trefa do černého. ()

Von Kempelen 

všechny recenze uživatele

Navzdory zdejšímu hodnocení mám tenhle film moc rád možná proto, že v něm poznávám sám sebe a pár kamarádů před lety. Líbí se mi to civilní a uvěřitelný pojetí a taky hodně slušně napsaný i zahraný postavy. ()

5tipes 

všechny recenze uživatele

Zajímavé především herecky. Dobrý Jakub Žáček a občas i humorný tón filmu. Na debut to není špatné, ale pořád je to víceméně průměrný film. ()

K88 

všechny recenze uživatele

Film jsem nedávno zhlédla a musím říct, že mě příjemně překvapil. Především herecké výkony, vyzdvihla bych roli Jaroslava Plesla (manžel Simony Babčákové), vyloženě se vyžívá v rozpitvávání manželských hádek a v dokazování celkové nemožnosti své ženy, je slizký, nepříjemný, hnusák od pohledu. Ostatní herci působí jako partička spolužáku uvěřitelně, dobře na sebe reagují.Film sice nese název "Zoufalci" ,ale právě tyhle zoufalce anti-hrdiny začnete mít v průběhu rádi, jsou to vlastně sympaťáci, kteří si chtějí žít po svém a nemají zájem podílet se na krysím závodu - jménem život ve zběsilém pražském tempu. Mají své sny, které se jim podaří naplnit? ()

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama