Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Divokém západě může zlomek vteřiny znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. S takovou rychlostí dokáží tasit zbraně legendární pistolníci Wyatt Earp, Billy Kid nebo Divoký Bill Hickok. Nejrychlejším z nich je však vysoký štíhlý Texasan, bývalý bankovní lupič jménem Jimmy Ringo. Pověst neporazitelného střelce, který má na kontě už dvanáct zabitých protivníků, ho předchází všude, kam přijde. To je však právě potíž, protože Jimmy se neustále potýká s horkokrevnými mladíky, jejichž cílem je legendárního střelce porazit. Jednoho dne přijede Jimmy do města Cayenne, kde žije jeho milovaná dívka Peggy i s jejich osmiletým synkem. Ve městě se zpráva o jeho příchodu okamžitě rozkřikne. Nikdo neví, že Jimmy chce zanechat života psance a rád by se usadil. Čeká ho tu další mladík s rychlými kolty, a navíc se do města blíží trojice kovbojů, kteří se Jimmymu chtějí pomstít za smrt svého bratra... (Česká televize)

(více)

Recenze (61)

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi příjemné překvapení a tak výborný western, nakolik výborný může ne-auteurský western být (ne-auteurský ve smyslu výborného scénáře, herců a řemesla, ale bez „dotyku“ osobité režijní senzitivity); pro mě především narativní hra na téma stárnutí pistolnických legend vydrží být vrcholnou zábavou až do konce, kdy neodolá a musí své téma korunovat tragickou rétorikou... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Pre mňa také nečakané prekvapenie, že sa ešte nájde dosť šikovne zostavený western, kde to šľape ako hodinky, hlavne pri tom množstve čo som už doteraz videl. Gregory Peck v úlohe obávaného Jimmyho Ringa je taká jeho delikatesa, úloha mu sadla na mieru. Western, kde nechýba husté napätie medzi ním a vyzývateľmi na súboj. Dejovo výborne dramatizované, občas padne aj nejaký ten frk ako pri výmene názorov u šerifa medzi Ringom a staršími ženami a samozrejme príde aj na silné vyvrcholenie na záver. /90%/ ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

"He don´t look so tough to me" -- Filmové perly přicházejí když je nejmíň čekáte. Western bez jediného slabého nebo zbytečného místa, natempovaný (po čtvrthodině jsem si říkal, že není možný aby vydržel jet tímhle stylem celý film), dramaticky sevřený a skvostně zahraný. Autorem námětu je André De Toth, Scorseseho oblíbený béčkový režisér noirů a chlapáckých filmů. Gregory Peck mi do role tvrdých chlapů obecně moc nesedí (srovnej Pistolníka a Wylerovu Velkou zemi), ale tady jsem mu to sežral i s navijákem, koncentrovaná mlčenlivá role. Śkoda, že Pistolník není více doceněný, pro mě jeden z nejlepších westernů vůbec. 100%. P.S. Den po Pistolníkovi jsem četl článek o tom, jak nadcházející Inglourious Basterds opět zpopularizují knírek a že knírek "is badass." Pistolník je toho zářným důkazem. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Je to takové domácky komorní drama o muži, který nedokáže utýct svýmu stínu. Kolikrát jsme to už viděli? Bezpočtukrát. Pravda, Gregory Peck ho asi hrál málokdy. Jenže, Gregory Pecka v tom případě nedaboval Jan Šťastný (nic proti němu, nepřekonatelně sedí k Banderasovi nebo doktoru Kovaczovi z Pohotovosti a mnoha dalším), ale ke GP je českýmu diváku už desítky elt zažitý hlas Jiřího Bartošky. On vůbec dabing nestál za nic (hlavně nesedícím obsazením). Když se od toho odpoutám, dostanu zdlouhavé drama, naivní drama, neskutečné drama o muži, kterýho vyzývá jeden mladej blbec za druhým, aby si dokázali, že jsou lepší. V první řadě je tu až příliš náhod - v každým městečku je někdo, kdo Jimmy Ringa znal za jeho pistolnické kariéry, dále, když někdo nechce neustále zabíjet mladý haranty v únavných depresivních soubojích, nemusí nosit "proklatě nízko zavěšený" kolt. Tenhle film stojí a padá s GP, protože příběh je únavně zdlouhavý, bez nějakých větších zábavnějších momentů. Vlastně i ty dva souboje jsou natočeny dost nudně. Ovšem konec, dneska už takhle filmy naneštěstí nekončí, ale ten konec to (i když průběh by byl ve skutečnosti úplně jinej) vytahuje nahoru. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Legendární pistolník Jimmy Ringo (kníratý Gregory Peck v nejlepších létech) se stává štvancem, když musí v každém městě čelit novým vyzyvatelům. Sám by už nejraději vedl spořádaný život, ale jeho pověst mu to nedovolí. Krásně vystavěný děj vede k dopředu tušenému finálnímu střetu, tenhle film je podobně jako Sedm statečných labutí písní pistolníků, kteří by se nejraději svého řemesla vzdali. Trailer: http://www.videodetective.com/movies/gunfighter/688 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Svoji minulosti nikdo neuteče, to by mohlo být motto tohoto westernového psychologického dramatu Henryho Kinga. Během sledování filmu jsem si myslel, že "Pistolník" je taková předzvěst "V pravé poledne". Ale ne tak docela. Napětí se sice stupňuje, ale nejde zde o konfrontaci dvou nepřátel kolty, ale o střetu minulosti s přítomností. Důkazem je rovněž závěr. Inu, většina legend končí takto. Gregory Peck coby charismatický pistolník Jimmy Ringo byl skvělý. Nevšední, ale kvalitní westernový zážitek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekde na českej stanici som zachytil čiernobiely film s Gregory Peckom a neodolal som. Mám pre tohto herca slabosť, navyše príbeh o slávnom a obávanom bojovníkovi, ktorý už zostarol a zmenil svoje názory vyzeral sľubne. V každom zaprášenom bare sa našiel niekto, kto si na ňom chcel urobiť meno, alebo minimálne skúsiť či je skutočne taký rýchly a drsný ako sa hovorí. Jimmy Ringo je už z toho unavený, chce pokoj, ale jeho meno je jednoducho magnet na problémy...G. Peck je sympaťák, film v pohode vtiahne do deja a čiernobiela farba vôbec nie je na škodu. 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western ve starém stylu, kde své charisma předvádí vysoký elegán Gregory Peck v roli nejrychlejšího pistolníka Jimmyho Ringa. Snímek má ideální stopáž, protože být delší, mohl by nudit pro nedostatek akce. Vesměs tu jde o čekání na finální souboj podobně jako je tomu ve filmech V pravé poledne či Poslední vlak z Gun Hill, v nichž také hraje důležitou roli sledování hodin hlavním hrdinou do vypuknutí začátku konce. Pistolník rozhodně stojí za pozornost každému fanouškovi westernů. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Trochu netradiční psychologizující western s výtečným Gregory Peckem a lehce z žánru vybočujícím závěrem. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý je radosť pozerať,a to myslím úprimne,lebo režisér KING je vlastne de facto kráľom! V prvom rade má režisér geniálneho herca GREGORYHO PECKA a excelentný štáb od kamery Arthura C.Millera,hudby Alfreda Newmana,strihu Barbary McLean.Ostanem pri Barbarinom strihu,keď ženy boli výdobytkom klasického hollywoodu a ich práca na filmoch je markantná! Vôbec miloval som tak príchod Jimmyho Ringa do malého mestečka,v ktorom bol taký veľký milý chaos,že škola sa tým pádom zatvorila,lebo miestni chlapci sa išli pozrieť na povesť najrýchlejšieho pištoľníka,pričom medzi týmito chlapcami je aj Ringov syn,ktorého nikdy nevidel,má už 8 a pol roka,a taktiež chce presvedčiť svoju zrejme ex manželku,aby sa k nemu vrátila,ktorá učí v tej škole a má zmenenú identitu,žije inkognito... Sem prišiel aj kvôli tomu,že ho provokoval mladík,ktorého musel jednoducho zastreliť,a tak jeho ostatní traja bratia sa mu chcú za to pomstiť,ale Ringo je o krok pred nimi,odzbrojí ich,vezme im zbrane a kone,aby mal náskok v mestečku Cayenne,kde sa jeden mladík menom Hunt do neho neustále naváža,Ringo zatiaľ vyčkáva v krčme,jeho starý priateľ,šerif Mark Street dohliada nad poriadkom v meste a vraví mu,že radšej sa odtiaľto pober kade ľahšie,Ringo sa zmenil,nezmenili sa protivníci,ktorí si myslia,že sa mu môžu postaviť a stať sa slávnymi,že ja som zastrelil Jimma Ringa,teraz mám prívlastok,najostrejší hoch,no štvanica sa sprístupní práve na toho,kto do neho rýpal! BORCI si mali dopredu premyslieť,čo ich čaká v prípade konfliktu s Ringom,že dostanú rýchlu guľku do teľa,ktorú si nestihnú ani uvedomiť! Fascinovalo ma na tejto postave,že si to o ňom nikto sprvoti nemyslel,že je taký dobrý,veľký sympaťák,ktorý by dal zo seba aj tú košeľu,skrátka dobráčisko ako HROM! V skutočnosti je v ňom rýchly dravec,ktorý tasí kolt extrémne rýchlo a pohotovo a udalosti v malom zapadnutom mestečku sa budú prudko vyvíjať! Okrem Jimma je druhou perfektnou postavou zmienený šerif so zmyslom pre humor a so zmyslom pre detail. Tento geniálny western odporúčam všetkým potenciálnym divákom najpresvedčivejších predstaviteľov divokého západu,kde na Ringa nikdy viac nezabudnete! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Vcelku vydarený western o tom, ako dokáže povesť človeka ničiť jeho vlastnú totožnosť. Gregory Peck v skoro až psychologickom snímku je príjemne nenápadný. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Střízlivý až rozčarovaný western o tom, jak byla reputace pistolníka na divokém západě důležitá. Tolik, že ho táhla ke dnu. Film je spíše komorní, odehrává se hlavně uvnitř, napětí je v dialozích, přestřelek je pomálu – ale to je zjevným záměrem. Konec je čitelný už v úvodu, v charakteru hlavní postavy, v jeho představiteli. Pohled na hrdiny divokého západu zcela bez iluzí. S obecnou platností, protože nálepka „pistolníka“ může jeho nositele svazovat, stejně jako jakákoliv jiná – i v současnosti. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Myslí si i můj syn, že jsem hrdina ??" - "No, pokud se nemýlím, myslím, že fandí spíš Wyattu Earpovi.." - "Co ?? Earpovi ?? Copak jsi ho nic nenaučil, Marku ??" ;) ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Těžký je život slavného pistolníka. Zatímco Wyatta Earpa všichni poplácávají po zádech za jeho fušku v Tombstonu, Jimmy Ringo musí po své dlouholeté kariéře psance čelit namachrovaným holobrádkům, kterým se "nezdá tak tvrdý, jak si mysleli". Jeho bývalá mu navíc nemůže přijít na jméno a v každém okně číhá pomstychtivý chlápek s puškou. Western ve stylu "čekej, povídej a dívej se na hodiny" sice dotáhl k dokonalosti o 2 roky později Fred Zinnemann se svým snímkem V pravé poledne, Henry King s Gregory Peckem ale ještě před ním ukázali, že tenhle žánr není jenom o odstřelování indiánů a přehnaném sentimentu, jak tehdy s chutí dokazoval John Wayne. Pistolník je napínavý, posmutnělý a ani chvilku nenudící, což jsou vlastnosti, které rozhodně nejsou u většiny filmů samozřejmostí. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Komorní psychologické drama velice šikovně navléknuté do westernového kabátku, Gregory Peck je v tomto snímku fantastický, řekla bych až hříšně sexy, v nejlepších letech a v životní formě, moc se mi líbil.. Příběh o nejrychlejším pistolníkovi a zároveň psanci bez domova, který se snaží jen přežít a tak moc by chtěl žít docela obyčejně, nabízí poněkud jiný úhel pohledu a zamyšlení, hodnotím kladně, zajímavé i poutavé vyprávění.. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Poctivý western o smutném osudu nejrychlejšího pistolníka na Západě, který nežije, ale pouze se snaží přežít. Gregory Peck je skvělý. ()

Reklama

Reklama