Reklama

Reklama

Generál MacArthur

  • USA MacArthur (více)
Trailer

Obsahy(1)

Generál MacArthur navštívil West Point, aby ve své přednášce seznámil kadety se svým životem a situacemi, kterými v době své válečné kariéry musel projít. Jeho vyprávění se vrací k událostem roku 1942, kdy velel obraně Filipín proti japonské invazi. I když MacArthur nehodlá odejít od svých vojáků, rozkaz prezidenta je jasný, MacArthur se má přesunout do Austrálie a právě odsud zorganizovat podpůrnou akci, která má pomoci americkým a filipínským jednotkám v obraně ostrovů. Americký lid považoval generála MacArthura za jednoho z hrdinů druhé světové války. Ve filmu se seznámíme s jeho kontroverzními názory a připomeneme si neúspěšný pokus kandidovat na funkci amerického prezidenta v roce 1948. Snímek vrcholí válkou v Koreji. Generál byl odvolán právě v okamžiku, když měl vítězství na dosah ruky. (TV Nova)

(více)

Recenze (42)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hlavní výtka: prodloužil bych na 3 hodiny, neboť tady to je místy až moc "highlight reel" než souvislý životopisný film. Ale jste-li předem v obraze (x), pak to nevadí. Divácky vzato radost, Peck je jako pětihvězdičkový generál výborný a plápolá z něj autorita. Jedná se o oslavný a nepříliš kritický portrét – tzn. MacArthur v něm vynikne jako starosvětský, moudrý, statečný a dobrosrdečný, neposlušný ve věci hloupých rozkazů politiků – a jako takový jde ruku v ruce s "greatest generation" mytologií... poloviční cukřík :) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck kadí patos, scénář Arnold J. Rimmer. Biografie slavného pětihvězdičkového generála, který vůbec první Purpurové srdce skromně udělil sám sobě, se stěží vyškrábe na ty dvě, protože je celá natočená stejným způsobem, jakým si vyžadoval fotografování své osoby sám Doug s dýmkou z kukuřičného klasu. Z podhledu.. Na konci chyběl už jen desátník Max Klinger jako Socha svobody. Nebo citát Harry S. Trumana „I fired MacArthur because he wouldnˈt respect the authority of the president. I didnˈt fire him because he was a dumb son of a bitch, although he was..“ ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Gregory Peck je výborný a sympatický herec, ale v porovnání s Generálem Pattonem je Generál MacArthur slabším filmem. Bylo by zajímavé kdyby se tyto dvě americké armádní legendy postavily proti sobě se zhruba stejnými prostředky. Kdo by asi vyhrál? ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tohle je film, který měl ukázat mistrovství Gregoryho Pecka, nikoli dějiny a dějinné události samotné. Gregor Peck je zde skvělý, patos zvládá neskutečně, jako jen málo herců, ale popravdě mě díky filmu život generála MacArthura ani žádných dalších historických postav nijak zásadně nezaujal. Za zmínku ale stojí to, co běželo v japonském rádiu a co se sem tam ve filmu ozve. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Snímok nesie štandartne prvky životopisného, historického a občas aj vojnového žánru. Ničím neoslní, ale svoje si zastane - predstaviť postavu generála z 2. svetovej vojny širokej verejnosti. Pátosu je na takýto druh filmu paradoxne pomenej. Peck sa síce na svoju skutočnú predlohu príliš nepodobá, ale svojou charizmou a štandartne dobrým hereckým výkonom je dobrým hereckým ťahúňom. Škoda, že príbeh sa viackrát zaoberá menej zaujímavými komplikovanými vzťahmi s vtedajšími prezidentmi a ani stopáž nie je práve najkratšia. A v porovnaní s podobným životopisným filmom o generálovi Pattoni predsalen trochu zaostáva. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Tezovitý hagiografický scénář s MacArthurem jako zapřísáhlým socialistou. Zoufale amatérský český dabing ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Mým osudem je porazit komunismus a jedině Bůh a ti politici ve Washingtonu mi v tom můžou zabránit…“ Legendární Gregory Peck (pěkně nadabovaný Jiřím Bartoškou) tu roli hrdinného generála MacArthura, muže s poněkud kontroverzními názory, sehrál vskutku báječně. Film je pěkně výpravný (zejména pokud jde o zobrazení války) a soustřeďuje se na zobrazení nejdůležitějších momentů v životě muže, jehož krédem bylo „povinnost, čest, vlast“. To zarámování celého děje generálovou přednáškou před kadety na mě působilo trošku dost pateticky, asi to tak trošku patří k americkému způsobu točení životopisných snímků. ()

Reklama

Reklama