Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Recenze (402)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pět hvězd dávám jenom hraným filmům, tak proto toto hodnocení. The Cove v člověku vzbudí něco mezi smutkem a vztekem. Šmejdi jedni japonští... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mám k těmhle ‚mějme rádi zvířata‘ dokumentům lehkou averzi, ale The Cove funguje přesně tak, jak fungovat má. Nejde zde o dva rozdílné pohledy, které by správně nezaujatý dokument měl mít. Jde tu čistě a jen o pokání člověka, který si uvědomil, co odstartoval a teď se snaží nastalou situaci řešit aktivním bojem, čímž je mi Ric O’Barry notně sympatický. V momentě, kdy divákovi dojde, že nejde ‚ani‘ o ty peníze, musí se mu zákonitě udělat šoufl. Škoda, že aby si volání tvůrců někdo všiml, museli by svůj počin halasně avizovat rok předem a pak je naservírovat ve 3D. PS: Stejně nehezky skoná ročně x živočišných druhů (toho lidského nevyjímaje) a nikdo se jej nezastane. Ale nad zvířátky se pláče lépe… ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě za srdce nechytnul dokument jako v tomto případě Zátoka. A ano, chápu, že takové věci se dějí po celé světě, ale jelikož jsem byl doma v křesle tohoto problému součástí, nemůžu to jen tak hodit za hlavu a nepřemýšlet nad tím. Nicméně dokument byl naprosto perfektně udělaný. Divákovi představil o jaký problém se jedná a stejně tak představil lidi, kteří se s problémem snaží bojovat. Vrcholem všeho pak byly dvě naprosto úžasný partizánský akce lidí, kteří se ten problém snaží řešit. Tím mi vlastně tvůrci dokázali, že bojovat proti podobným problémům má smysl, jen člověk musí skutečně chtít. Také právě proto mě tenhle dokument zaujal ze všech nejvíc a po shlédnutí, problém v zátoce v Taiji budu mít v hlavě nadosmrti s tím, že Japonci jsou pro mě momentálně národem na jednom z nejnižším stupni národů, které bych rád poznal, včetně jejich země. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $869,730Tržby Celosvetovo $1,264,619▐ sila, fakt sila čo človek dokáže, neskutočné, pôsobivé a hlavne smutné, Flipper (( ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Drsný dokument, který se nebojí ukázat tvrdé praktiky japonských "vybíječů delfínů". Smutná ukázka stinné stránky jedné produktivní společnosti, kterou už nelituji za dvě bomby za druhé světové války. Stále věřím, že kdyby lidé v Japonsku znali pravdu, nedovolili by tyto zvěrstva. Smutný pohled není jen na zátoku plnou krve nebo "malou marketingovou akci" pár hvězdiček filmu, ale na celý postoj "jediné organizace, která to může změnit". Svět se stal byrokracií a korupcí přeplněným místem, kde zdraví rozum a láska k přírodě nemají místo. Dejte tomu Oscara a třeba se něco změní... Dokument, který ať je sebevíc drsný, musí být viděn. Jinak se nic nezmění. PS: proč mi nešla poslat sms na 44144?:( ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ano, jednostranne az sa vam chce kricat, ale verte, ze slzy smutku a stratena viera v ludskost prekonaju vsetky vase ostatne pocity ohladom tohto dokumentu. V tomto pripade vsak existuje iba jedna jedina pravda, ziadnu dvojstranost nepotrebujem a nikdy potrebovat nebudem. SKvela hudba a ten zaver... Uf. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Japonské TAIJI – největší dodavatel delfínů do všech středisek na světě .... Fakta, která ohromí, záběry jenž šokují ! Ric O'Barry – nejslavnější krotitel delfínů se snaží dát do pořádku to co způsobil. Samozřejmě ne sám. Má tým, protože v Taiji jsou místa, kam nikdo nesmí. A právě tam je třeba dát kamery, které světu ukáží POBŘEŽÍ DELFÍNÍ HRŮZY, ale hlavně KRVAVOU ZÁTOKU. Často nedokážu dost dobře posoudit, jestli všichni ti aktivisti bojují za správné věci. Ric a jeho parta však potvrzují pravdu, že ŽÁDNÁ ZMĚNA NENÍ DOSAŽENA DÍKY VLÁDÁM A ORGANIZACÍM, ALE DÍKY NADŠENÝM JEDINCŮM. (A stejně, jako je největším klamem přírody delfíní úsměv, lidstvo si může dál věřit v pomoc třeba od OSN.) CHTĚLI natočit dokument, ve kterém je vidět umírat delfíny. Chtěli natočit něco, co s lidmi ,,pohne“. Občas to opravdu není pro slabé povahy. A když vidím plavat o život delfína, říkám si, že je to horší než když umírá člověk, protože v tu chvíli LIDI NENÁVIDÍM. Silný dokument, který řekne vše co je třeba těm, kteří potřebují ,,osvětu“ ze světa kytovců a rybolovu. MASAKRY DELFÍNŮ V TAIJI ZAČÍNAJÍ KAŽDÉ ZÁŘÍ. POKUD TO NEZASTAVÍME!!!! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci slyšet historky, kterak delfín zachránil lidský život. 2.) Nevím, jak umřel můj hrdina Flipper. 3.) Nikdy jsem neslyšel o ,,chorobě z Minamata“. 4.) Jsem Kytovec a přemýšlím o japonském pobřeží. 5.) Nějak jsem z komentáře nepochopil, kdy mám jet do Japonska demonstrovat. PŘÍBĚH ***** NAPĚTÍ ** P.S.: Nezapomeňte vydržet do konce titulků !! ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010 ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Delfíní úsměv je největší iluzí přírody." Zhovadilost japonských rybářů je všeobecně známým faktem, stejně jako podplácení ostrovních států Japonskem či legendární neschopnost mezinárodních organizací přejít od nekonečného tlachání k činům. Informace o kontaminaci delfínů pro mne však byly dosud utajovanou skutečností. To, co jsem viděl, mi samozřejmě nebylo po chuti, ale tak nějak jsem měl pocit, že jsem tlačen k slzám a očividná snaha autorů rozbrečet na povel co nejvíc lidí mi byla chvílemi až nepříjemná. Nikdy jsem nebyl odborníkem na Delphinus delphis ani další ohrožené druhy, ale na důkaz souhlasného vzdoru nepoctím žádné delfinárium svou návštěvou a sousto rtuťovitého masa rovněž škrtám z jídelníčku. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument mě hluboce zasáhl a dostal k slzám. Jsem velkou milovnicí zvířat a nesnáším jejich týrání. Smekám před lidmi, kteří se podíleli na tomto skvělém díle a moc si přeji, aby to bylo účinné. Obdivuji postoj pana Richarda O´Barryho. Nejkrásnější a nejsmutnější dokument, jaký jsem doposud viděla. A to si dokážu představit, že je to ještě daleko od skutečnosti. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Je dost pokrytecké vyčítat Japoncům, že zabíjejí kytovce, když my si každý den pochutnáváme na jiných zvířatech, která cítí bolest úplně stejně, ale protože nejsou tak roztomilá, tak jejich masakrování nikoho nedojímá, co? Zajímalo by mě, kolik z vás, co se tady "stydíte, že jste člověk" a chtěli byste shazovat na Japonsko další atomovky, je vegetariánů? I tak je dobře, že tento film vznikl, a musím mu dát plný počet. V některých otázkách uhodil hřebíček na hlavičku, třeba v tom, jak (ne)funguje Mezinárodní velrybářská komise, upozornil na problém s kontaminovaným masem a zesměšnil pár zkorumpovaných úředníků. A především partyzánská "Akce zátoka" si zaslouží respect! ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Tento dokument bych doporučil všem příznivcům Japonska a jeho ušlechtilé kultury. Sledovat ty vymaštěnce v zátoce bylo něco příšernýho. Nejdříve se snaží zamezit natáčení, za chvíli tam kuchají delfíny a ještě se u toho tlemí. Záběry z konference mě jen utvrdily v tom, že je to banda ignorantů. Také jsem si vzpomněl na návštěvu aquaparku, kde měli cvičené delfíny a ještě před vystoupením jste se za 20 euro mohli s jedním vyfotit. Ano, nechutná záležitost. Jenže pak pustí pěknou hudbu, delfíni začnou skákat, cvičitelé tleskat a dál už to znáte. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Japonec bez Sushi, je jako Čech bez piva. Naneštěstí pro Japonce bez toho Sushi asi brzo budou. Jeden z nejznámějších eko-dokumentů proti krutému zabíjení velryb a delfínů, který jistě nebude potěchou pro oko, ale donutí diváka, aby se zamyslel. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

V jistém smyslu je postupná snaha o komplexní uchopení problematiky, která je hodně složitá a široká, lehce na škodu. Trochu se tím totiž rozmělňuje budované napětí, které skrze důkladné přípravy a samotnou akci à la Splinter Cell, mohlo vystoupat do nebeských výšin. Závěr v "Rudé" Zátoce je nicméně natolik silný a devastující, že nechávám plné hodnocení. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Někteří otrlejší (možná spíše bezcitnější) z vás, by si možná po shlédnutí mohli říct: "Jiný kraj, jiný mrav". Mně se v hlavě honí jiné myšlenky. Ptám se, proč člověk musí zabíjet a žrát úplně všechno, co na Zemi žije? Ano také jím maso a tím, že to přiznám, nahrávám do karet těm, co řeknou, že zabíjet krávy, prasata, kuřata je také neetické. To co se však děje tady, je ekvivalentem lidské genocidy... Navíc na druhu, u kterého je prokázáno, že patří mezi nejinteligentnější živočichy ne Zemi. Je na tom Japonsko opravdu tak špatně, že nemůže obstarat dostatek masa získaného humánnějším způsobem? Je mi z toho na blití. Opravdu mě nakonec potěšila zpráva, že někteří z těch, kteří tento způsob rybolovu obhajují, jsou kontaminováni rtutí. ()

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama